Mitä viinikilpailussa tapahtuu

Mitä viinikilpailussa tapahtuu

VIINIKILPAILU

-kurkistus kulissien taakse –

Viinikilpailut ovat mystisiä

Sanapari ”viinikilpailun tuomari” tuo minulle mieleen kansainvälisen jet-set elämän, glamourin ja luksuksen. Lisäksi palkitut pullot näyttävät ylväille mitalitarroineen. Mutta miksi kilpailuita järjestetään? Onko syynä pelkkä myynninedistäminen? Miten viinit valikoidaan kilpailuun?

Lisäksi kun kilpailuissa on satoja tuomareita niin miten eri tuomarit voivat arvioida viinin samojen kriteereiden mukaan? Onko tuomareilla kiusaus suosia omaa lempiviinityyliään? Onko mitali laadun tae?  Pyysin kansainvälisiä viinikilpailuja tuomaroinutta Petteri Harjulaa selventämään salaperäisyyttä, joka viinikilpailuihin liittyy.

Mundus Vini Spring Tasting pidetään vuosittain helmikuussa

”Palasin noin kuukausi sitten Saksasta MUNDUS VINI International Wine Award kilpailusta.” Harjula kertoo.

”Tuomaristossa oli 268 viiniasiantuntijaa 54 eri maasta. Viinejä puolestaan oli 45 eri maasta. Kilpailu kesti 6 päivää ja sen aikana aikana arvioitiin 7,500 viiniä maailman eri puolilta. Seuraavasta tuomarointikeikasta en vielä osaa sanoa, sattuneesta syystä.”

Näin suurissa viinikilpailuissa kaikki tuomarit eivät maista kaikkia viinejä vaan tuomaristo on jaettu pienempiin juryihin. Jokaiseen juryyn kuuluu 5-7 henkeä ja puheenjohtaja. ”Viinituomarin päivä alkaa klo 8:30 ja maistelua kestää klo 13 saakka taukoineen. Yleensä ensin maistetaan kuoharit, sitten kuivat valkkarit ja punkut, viimeisenä saattaa olla vielä makeita valkoviinejä.” Harjula kertoo.

Tämä pätevä tuomarijoukko maisteli satoja eri viinejä muutaman päivän aikana.

Mieleeni tulvii kysymyksiä, joita alan ladata Harjulalle vastattavaksi. Mikä syy näille kilpailuille on, pelkkä myynnin edistäminenkö? Entä jos kilpailuviini onkin korkkivikainen? Miten tuomareiden objektiivisuuden laita mahtaa olla? Ja miten viinit päätyvät näihin kilpailuihin, kutsutaanko ne mukaan?

Kilpailuita järjestetään oikeastaan kahdesta syystä

”Ensinnäkin se on tuottajille mahdollisuus lisätä viiniensä kansainvälistä tunnettuutta, joka saattaa myös vaikuttaa viininen kysyntään, etenkin volyymiin mutta myös myyntihintoihin. Toisekseen se myös tilaisuus verrata omaa viiniä muihin ja keino saada palautetta alan asiantuntijoilta.” 

”Kuka vaan saa tarjota viinin kilpailuun ja ne ryhmitellään rypälelajikkeiden mukaan ja alueen mukaan. Tuomariston käytettävissä on aina 2 pulloa per laatu, mikä on hyvä jos vaikka sattuu olemaan korkkivika. Sitäkin nimittäin tapahtuu ja silloin viiniä ei arvostella.” Jokaista kilpailuun osallistuvaa viiniä pitää lähettää 4 pulloa. Taso oli yleisesti aika hyvä, ihan huonoja ei ollut missään flaitissa.” 

Flaitissa, mikä ihme on flaitti?

”Flaitti (flight) tarkoittaa peräkkäin maistettavien viinien sarjaa. Yhdessä flaitissa on yleensä 10-15 viiniä ja kahden flaitin jälkeen on tauko. Aikaa yhden viinin arviointiin on noin minuutti tai vähän päälle, tahti on tiukka. ”Ensimmäisen päivän ensimmäinen flaitti on haastava, jotta saa oikean moodin päälle maistamisessa ja arvioiden kirjaamisessa.” Harjula naurahtaa.

”Sanottakoon nyt selvennykseksi, että kaikki maistetut viinit syljetään.” (Muutenhan kaikki olisivat tuiterissa ennen toisen flaitin puoliväliä, toim. huom.) ”Vettä on myös saatavilla ja vaaleaa leipää ynnä muuta.”

”Joka toisen flaitin jälkeen (noin 20-30 viinin jälkeen) on tauko. Tarjolla on myös pientä purtavaa ja virvokkeita, vaikka kaikki eivät niitä halua nauttia sillä syöminen ja etenkin kahvi saattaa heikentää mahdollisuutta aistia viinien ominaisuuksia.” 

Jokaiselle viinille on oma arviointilomake, jossa täytyy arvioida viinin ulkonäkö, tuoksu ja maku. Aina flaitin jälkeen paperit kerätään yli sadalta eri tuomarilta, ne skannataan, ja pisteet lasketaan yhteen.

Pisteytyksen kommervenkkejä

Viinin aromit ovat pisteytyksessä tärkeässä osassa. Mitä enemmän erilaisia aromikategorioita viinistä löytyy, sitä helpommin viini saa pisteitä. Aromikategorioita ovat esim. sitrusaromit, hedelmäaromit, kukkaisuus, mausteisuus ja niin edelleen. ”Moniarominen viini on moniulotteinen (complexity), joka on yksi laadukkaan viinin ominaisuuksista.”

”Arvostelu kyllä vähän myös ohjaa tuomarointia, sillä myös aromien intensiteetistä saa pisteitä. Sen yksi hinta on, että tammitettuja korkea alkoholisia viinejä päätyy helpommin voittajiksi kuin kevyempiä ja hienostuneempia. Tämän näkee myös aiempien vuosien voittajista, joissa on paljon tuhteja punaviinejä.” 

”Yksi tavallisimpia väärinkäsityksiä liittyy viinien pisteyttämiseen. Nimittäin pistemäärä ja mitalli on vertailukelpoinen vain samantyyppisen viinin kanssa. Pisteytys siis suhteutetaan siihen mihin tietyn tyylin viini voi parhaimmillaan päästä. Pelkistettynä, 90 pisteen punkku on ihan eri asia kuin 90 pisteen valkkari. Siksi eri viinityylien vertaaminen pisteytyksillä on vähän niin ja näin”.

 ”No sitten kilpailun jälkeen viinin tuottajat, maahantuojat, viinikauppiaat jne.) saavat ostaa järjestäjiltä tarroja ja oikeuden liimata niitä pullojen kylkeen. Ja kyllähän mitalitarra viinipullon kyljessä usein lisää viinin menekkiä, vaikkei se ehkä aina hintaan suoraan heijastukaan.”

Mitaliasteikko on Grand Gold, Gold ja Silver. Vain 43 viiniä 7500:sta sai Grand Gold mitalin. Goldeja jaettiin yli 1.500 ja Silvereitä yli 1.400.

Pakko kysyä, miten joku voi maistella 60-70 viiniä päivässä melkein viikon ajan? Eikö se turruta jo aisteja?

”Kyllähän tuo määrä on aika suuri kun kun analyyttisesti arvioi jokaisen viinin. Silti viinejä pystyi hyvin aistimaan loppuun saakka. Tällainen reilu 4h per päivä taukoineen on oikein hyvä tahti mielestäni.” Harjula kertoo. 

”Mutta myönnettävä on, että 4-5- päivän kohdalla alkoi tuntumaan ihan uudenlaista särkyä hampaissa. Siinä oli ollut juuri hapokkaita viinejä, kuohareita, rieslingejä ja pinotteja. Kyllä tässä hommassa on tärkeää huolehtia hampaiden hyvinvoinnista myös.”

Entä kun on päälle sata ihmistä salissa arvioimassa niin kuinka arvioita voidaan tehdä mitenkään objektiivisesti? Onko joku esimerkkiviini, johon arviot suhteutetaan, vai miten toimitaan?  

”Tämä on hyvä ja relevantti kysymys johon kiinnitetään järjestelyissäkin huomiota. Kilpailun ensimmäinen päivä alkaa sillä, että tuomarit tutustuvat oman jurynsä jäseniin ja maistavat/arvioivat yhdessä 2 viiniä keskustellen samalla arvioistaan. Tämä keskustelu toimii pohjana, kun haetaan yhteistä linjaa arvioinneille.”

Harjula selventää, että kaikki muutkin päivät alkavat sillä, että yksi viini arvioidaan keskustellen avoimesti. Lisäksi kaikki tuomarit saavat aamuisin taulukon, jossa on oman juryn edellisenä päivänä antama pisteskaala (alhaisin ja korkein piste) ja kukin voi arvioida omien pisteidensä sijoittumista tälle skaalalle.

”Pyrkimys on, että että juryssä olisi suht yhtäläinen näkemys eivätkä henkilökohtaiset mieltymykset pääsisi vaikuttamaan liiaksi ja kyllä ne menee yllättävän hyvin yhteen. Tärkeintä on, että jokaisella tuomarilla on antamilleen pisteille perustelu.”  Harjula kertoo.

Viinituomarin työvälineitä, omien aistien ja viinin lisäksi, tietysti.

Viinikilpailun tuomari elää luksuselämää?

Viinikilpailun tuomarina toimiminen kuullostaa jotenkin ylevälle ja tähän sanapariin liittyy ainakin allekirjoittaneen mielestä luksusta ja glamouria. Onko oikeasti näin?

”No, rahan takia ei kannata tähän alkaa.” Petteri Harjula naurahtaa. Palkkaa ei nimittäin saa, mutta matkat ja majoitus kyllä maksetaan. Tuomarit saavat itse valita ovatko mukana kolme vai kuusi päivää. ”Tuomarina oleminen on analyyttista toimintaa ja tarjoaa mahdollisuuden reflektoida omaa maistamista muiden kanssa. Lisäksi se on erinomaista harjoitusta viinien pikamaistamiseen. Tietysti on myös hienoa nähdä upeita paikkoja ja matkustaa. Silti suurinta antia on kuitenkin ihmisten tapaaminen ja se kuinka erilaisilla taustoilla heitä on mukana. Ei pelkästään eri maista vaan eri puolilta viinialaa, viinin valmistajia, viinikauppiaita, maahantuojia, viinitilallisia, tutkijoita, viinijournalisteja ja niin edelleen.”

Mitalilla ja ilman

Kiitän Petteri Harjulaa haastattelusta ja jään vielä miettimään kuulemaani. Myönnän, että joskus on tullut valittua Alkon hyllystä viinipullo, jonka kyljessä kiiltelee mitali ennemmin kuin ”ei palkittu viini”. Näin etenkin silloin, jos en ole tuntenut viinityyliä entuudestaan. Mitali on tällöin tuonut lupauksen laadusta, vaikka olenkin miettinyt millä perusteella se on myönnetty.

Viinin maistelussa kuitenkin mielestäni parasta on monipuolisuus ja vaihtelu. Hyviä viinejä löytyy sekä mitaliviineistä että muista, eikä suuri osa viineistä ei edes käy missään kilpailuissa. Pohjoisten monopolimaiden (Suomi, Ruotsi, Norja) viinivalikoimat ovat yleensä teknisesti hyvällä tasolla jo siksi, että maistelupaneelin läpi ei hyllyyn pääse mitään ”kauheita liemiä”. Ehkä maissa, joissa viinin myynti on vapaampaa, mitalilla pullon kyljessä on vielä olennaisempi tehtävä laadun takeena.

Nautitaan siis viineistä jatkossakin, mitalilla tai ilman! (Ja vastuullisesti, totta kai!)

Kiitos, että viivähdit viiniblogin seurassa!
Terveisin,
Viiniblogin Anniina

 

 Viiniblogia kirjoittaa viiniasiantuntija Anniina Schreiner (WSET 3)

 

Seuraa viiniblogia Facessa tai Instassa

Lue lisää Petteri Harjulasta hänen yrityksensä X-cellarin nettisivuilta

  Kuva: Jaakko Jaskari

Kansainvälisillä viinikipailuilla on komeat puitteet

Teksti: Anniina Schreiner
Kuvat: Petteri Harjula, Jaakko Jaskari, Mundus-Vini
Lähteet: Mundus-Vini, X-cellar.com

Seuraa blogia Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Koronan vaikutus viinimaailmaan

Koronan vaikutus viinimaailmaan

KORONAN VAIKUTUS VIINIMAAILMAAN

 

Kääntääkö koronavirus kupin nurin? 

 

Koronavirusepidemia, mikä kamala ja turhankin tuttu sana! Mutta miten Korona vaikuttaa viinimaailmaan, vai vaikuttaako mitenkään? No, kyllähän se tietysti vaikuttaa…

 

 

Lukuisia viinialan tapahtumia on peruttu

 

Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla keväisin järjestettävä Grand Champagne siirrettiin syksylle ja Saksalaisten viinien Riesling & Co  tapahtuma ensi vuodelle. Helsinki Natural Wine järjestetään myöhemmin, ajankohta ei ole vielä tiedossa. Saksan ProWein, Ranskan Samppanjan kevät (Printemps de Champagne) ja Burgundin ”Les Grands Jours de Bourgogne” ovat kaikki peruttuja, vain muutama mainitakseni.

Mutta kuulkaas tätä… VinItaly, johon yleensä kerääntyy noin 4.500 näytteilleasettajaa ja liki 130.000 messukävijää joka puolelta maailmaa aiotaan nettisivujen mukaan edelleen järjestää kesäkuussa. Paikkana on Pohjois-Italian Verona, joka sijaitsee nimenomaan Italian pahimman korona-alueen tuntumassa. (Auch!) Netisivuilla ohjeistetaan tulemaan paikan päälle vain terveenä ja käyttämään käsidesiä ja aivastamaan vain nenäliinaan! Lisäksi todetaan, ettei kipeiden henkilöiden läheisyydessä tule oleskella…  Ei voi kuin toivoa, että tulevat järkiinsä. (Mikä tapahtuikin 24.3. eli viisi päivää tämän postauksen jälkeen. VinItaly lopulta ilmoitti, että tapahtuma on peruttu ja järjestetään seuraavan kerran 18-21.4.2021)

 

Koronavirus viihtyy 30-50 leveysasteen leudossa ilmastossa kirjoitti Markus Mäntykannas Forecan sivuilla.
Sattumalta samat leveysasteet sopivat myös viiniköynnökselle.

Samppanja tekee immuuniksi koronavirukselle?

 

Ranskassa on kiertänyt sitkeästi ”tieto”, että samppanjan nauttiminen luo immuniteetin korona-virukselle. Mon dieux! Miten kätevää! Olisipa se hienoa jos tämä kamala vitsaus saataisiinkin hallintaan siten, että kaikki nauttisivat päivittäisen samppanja-annoksen! Mutta ei, näin ei ole. Silti huhu yltyi niin suureksi, että Champagnen alueen tuottajien virallinen etujärjestö Comité Champagne joutui torppaamaan tämän huhun twitterissä ja ohjaamaan ihmisiä Ranskan terveysviranomaisten ohjeistuksen pariin.

 

Ei sittenkään, samppanja ei teekään immuuniksi COVID-19 virukselle. Loiko tämä perätön huhu kysyntäpiikin ei ole tiedossa…

Distrugge il virus con vino rosso

 

Italiassa ei tietenkään vannota samppanjan nimeen, sen sijaan valloillaan on huhu siitä, että punaviini desinfioi suun limakalvot, tappaa viruksen ja koronasta parantuminen nopeutuu. ”Igienizza il cavo orale” (desinfioi suuontelot)  ”distrugge il virus” (tuhoa virus). Näitä ilmauksia hoetaan ympäriinsä, etenkin somessa. Tutkijat ovat kuitenkin jyrkästi kiistäneet punkun minkäänlaisen vaikutuksen koronavirukseen. Toivossa on tietysti hyvä elää ja on inhimillisesti ymmärrettävää, että koteihinsa lukittuneille italialaisille tämä ajatus punkun taikavoimasta tuo lohtua (siksi tämä fake-news on levinnytkin niin laajalti). Mutta ei, punkku ei tuhoa koronavirusta. Italialaiset tutkijat ovat myös huomauttaneet, että suun ja nielun desinfiointi vaatii huomattavasti tujumpia aineita kuin punaviini. (Liekö grappa seuraavan huhun kohteena?).

 

 

Desinfiointiaineesta puheen ollen…

 

Talouslehti Forbes kertoi muutama päivä sitten, että LVMH, joka tunnetaan Moët & Chandon ja Veuve Clicquot-samppanjoista, Louis Vuittonin laukuista ja kalliista parfyymista on vähän tuunannut tuotantoaan. Nyt tehtaat, joissa aiemmin valmistettiin Christian Diorin, Givenchyn and Guerlainin parfyymejä pukkaavatkin massatuotantona käsidesiä!  Toimitukset alkavat jo tällä viikolla ja sitä lahjoitetaan Ranskan viranomaisille ja myös Euroopan suurimmille sairaaloille.

Tämä on melkoinen muutos luksus-jätin tavanomaiseen toimintaan ja osoittaa hämmästyttävää ketteryyttä. Ennen kaikkea erinomaista tajua siitä, mikä tällä hetkellä on luksusta! Vielä ei käsidesipullon kyljessä kuulemma komeile mitään brändi-logoa, mutta saa nähdä miten on tulevaisuudessa… ehkä epidemian laannuttuna hinta viisinkertaistuu ja putelin kylkeen ilmestyy kultainen logo.

Myöskään kotimainen Kyrö distillery ei jäänyt ihmettelemään (käsiin)räjähtäneen käsidesintarpeen kanssa, vaan yritys ilmoitti pari päivää sitten alkavansa myös valmistaa käsidesiä. TJ Miika Lipiäisen mukaan yksi kimmoke käsidesin valmistukseen oli harmistus siitä, että käsidesistä pyydetään paikoitellen kiskurihintoja. Lisäksi tämä mahdollistaa työntekijöiden työllistämisen, vaikka kysyntä muuten hiljenee monien ravintoloiden sulkeutuessa. Ja muutenkin, ihmiset tarvitsevat käsidesiä.

Samoin savonlinnalainen pienpanimo Olof Brewing alkaa valmistaa käsidesiä, laitteisto löytyy. Toimitusjohtajan mukaan heidän olutpullonsa ovat muutenkin sopivasti lääkepullon näköisiä, ei tarvitse kuin lisätä pumppu ja uusi etiketti.

 

Tämäkin vitsaus loppuu aikanaan

 

Suomessa koronaviruksella on ollut vaikutusta myös esim. siihen, että Alkoissa hanapakkausten myynnissä on ollut kova kysyntäpiikki. Toinen selkeästi näkyvä vaikutus on ollut ravintoloiden hiljeneminen, sulkeutuminen ja myös kotiinkuljetusten hurja kasvu. Viinin ystävälle ravintoloiden sulkeutuminen tarkoittaa tietysti sitä, että viinitastingeja tai koulutuksia ei juuri järjestetä ja muutenkin mahdollisuus maistella erilaisia viinejä vähenee, joksikin aikaa. 

Onneksi viini ei ole maailman helpoiten pilaantuva elintarvike ja joillekin viineille ikä tekee vain hyvää. Se tiedetään myös, että koronavirus ei selviä pitkiä aikoja esim. elintarvikepakkauksissa, joten esim. Pohjois-Italian viinejä voi edelleen turvallisesti nauttia. Lisäksi pohjoisella pallonpuoliskolla viiniköynnöksen kasvukausi on vasta alkamassa ja sadonkorjuuaika työvoimatarpeineen on vielä kaukana. Pidemmällä aikavälillä nähtäväksi jää, millainen on tämän korona-sulun vaikutus ravintoloihin, viiniturismiin ja viinitiloihin ympäri maailman. Viiniblogi palaa aiheeseen kevään aikana.

Hyvää vointia sinulle ja läheisillesi <3 Voimia myös kaikille yrittäjille tähän erikoiseen kevääseen. Tämä koronavitsaus ei jatku ikuisesti. Stay safe y’all!

p.s. Monessa yhteydessä on kannustettu tukemaan suomalaisia pienyrittäjiä. Yksi konkreettinen teko on tykätä tästä blogista ja jakaa tämä sosiaalisessa mediassa, sillä tätäkin viiniblogia kirjoittaa suomalainen pienyrittäjä joka on joutunut perumaan tapahtumia koronan takia.

 

Tykkää Viiniblogista Facessa ja Instassa

Seuraa blogia Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Edellinen Blogipostaus :

Paljon Onnea Riesling!

Paljon Onnea Riesling!

Paljon onnea

RIESLING

 

 

Ikinuori 585-vuotias!

 

Hyvä Riesling, sinusta on moneksi! Olet ikivanha, silti ikinuori. Olet nuorena hurmaava, mutta myös tyylikkäästi vanheneva. Olet tilanteen mukaan raikas, makea, kuiva tai hapokas. Joskus luonteesi on tyyni ja täyteläinen, toisinaan kuohuva ja kepeä. Myös jalohomeisena olet kiehtova ja jäätymisenkin jälkeen esiinnyt raikkaana ja hurmaavana. Olet kertakaikkisen upea! Lämpimät onnittelut juhlapäivänäsi! Varmuuden vuoksi sama myös kotikielelläsi; Zum Geburtstag viel Glück Riesling!

 

Saksan viinitiedotus järjestää vuosittain  13.3. Riesling-kakkukilpailun juhliakseen sankaria. Tämän vuoden voittajakkakku on ”Suklainen päärynäjuustokakku”. Tämän valkosuklaisen kaunottaren on leiponut kondittoriopiskelija Ingrid Tasala. Wine and Beyond.fi onnittelee! (Kuva: saksanviinitiedotus.fi)

Mistä tämä upea lajike on tullut?

Vaikuttaa siltä, että Riesling on sukua jo keskiaikana viljellylle Gouais Blanc lajikkeelle, Traminer-lajikkeelle sekä jollekin villille viiniköynnöslajille, jota ei ole pystytty enää löytämään eikä nimeämään. Rieslingin yhteydestä villinä kasvaneeseen lajikkeeseen kertovat muun muassa sen pakkasenkestävyys, rypäleiden koko ja pitkä kypsymisaika.

Rieslingin kotipaikka on Reinin jokilaaksossa, mutta sittemmin se on valloittanut maailman, eikä ihme! Rieslingillä on ominaisuus, johon vain harva rypälelajike pystyy, se kykenee kasvukauden loppuvaiheilla säilyttämään hapokkuutensa samalla kun rypäleen hedelmäsokeripitoisuus kasvaa. Tämä mahdollistaa monen tyylisten viinien valmistuksen, aina kuohuviinistä valkoviinien kautta jälkiruokaviineihin.

Toinen Rieslingin monimuotoisuuteen vaikuttava ominaisuus on sen herkkyys ilmentää erilaisia kasvuympäristöjä, sanotaan että se on herkkä terroirille. (Ranskan kielen terroir tarkoittaa kasvuympäristöä kokonaisuudessaan). Viiniblogin edellisessä postauksessa esittelyssä oli saksalaisia rieslingejä, nyt keskitymme Itävaltaan, Ranskaan, Chileen ja Uuteen-Seelantiin. Aloittakaamme Chilestä… 

Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas Riesling 2017, 11,98€

Leydan laakso sijaitsee muutaman, noin kymmenen kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä Chilen rannikolla. Vaikka ilmasto on muuten kuuma ja vähäsateinen valtameren läheisyys tuo alueen viinitiloille viileyttä ja kosteutta, joidenkin mukaan se tuo myös viineihin merisuolan tuntua.

 

Tässä vaalean sävyisessä viinissä tuntuu tuoksussa vihreän omenan ja valkoherukkan aromeita sekä puristettua sitruunamehua. Tuoksussa on myös mineraalinen olemus, josta tulee mieleen meren rannan pikkukivet. Maussa toistuu tuoksun aromeita ja se on hapokas, eikä viinissä oleva pieni jäännössokeri tuo itseään mitenkään ilmi. Yllättävän pitkän jälkimaun lopulla nousee hämmästyksekseni esiin myös vienoja paahteisia aromeita. Tämä on linjakas uuden maailman Riesling, jossa on raikas viherhedelmäinen hedelmäprofiili ja sopii raikkaaksi kaveriksi erilaisille kala- ja äyriäisruoille. Viinillä on myös paikallinen ekologisuus-sertifiointi.

 

Spy Valley Riesling 2016, 15,99€

Tämän viinin myötä siirrytään vielä kauemmas Rieslingin kotiseuduilta. Perheomisteisen Spy Valley viinitilan tarina alkaa 1990-luvulta, jolloin Uuden-Seelannin viinintuotanto oli jo hyvässä nousukiidossa. Nykyisin Uusi-Seelanti on tunnettu erityisesti laadukkaista Sauvignon Blanc viineistään, mutta Spy Valley Riesling osoittaa, että siellä osataan tehdä myös erinomaista Rieslingiä.

 

Aromikkaasta tuoksusta nousee sitrusaromeina mehevää sitruunaa ja greipin vivahteita sekä kivellisten hedelmien aromeita, persikkaa tai ehkä aprikoosiakin. Tuoksussa on myös viittauksia Rieslingiin usein ikääntymisen myötä tuleviin petrolisiin aromeihin, joihin kietoutuu myös mineraalisuutta. Tämä herkullisen aromikas ja tyylikäs Uuden-Seelannin Riesling sopii tasapainoisen olemuksensa ansiosta monenlaisille kala- ja äyriäis- ja kasvisruoille. Runsas hedelmäisyys ja aromikkuus tekee tästä myös oivallisen seurusteluviinin kenelle vain Rieslingistä pitävälle. Erityisesti suosittelen seurusteluviiniksi kuivan, mutta hedelmäisen viinityylin ystäville. Muun hyvän lisäksi tällä viinillä on paikallinen ekosertifikaatti.

 

Etz Kamptal Riesling 2018, 19,94€

Nyt siirytään jo vähän lähemmäs Rieslingin alkuperäistä kotiseutua. Itävaltalaisten viinien laatu on noussut parin viime vuosikymmenen aikana hurjasti ja tämän viinin kotiseutu on Kamptalissa, joka on yksi Itävallan kuuluisimmista Riesling-alueista. Perheomisteinen Etz-viinitila on perustettu 1898 ja sen viinin viljelykset kattavat noin 40 hehtaaria (myös muita lajikkeita kuin Riesling).

 

Tässä viinissä on aromikas tuoksu, joka tulvii kukkaisuutta, omenaa, mineraalisuutta ja yrtteihin viittaavaa pehmeää mausteisuuttakin. Hetken lasissa viivähdettyään esiin nousee myös ananaksen häivähdys sekä persikan kiveä, lisäksi kukkaiset aromit täsmentyvät kohti seljankukkaa. Suussa viini on napakan hapokas ja omenainen, olen tuntevinani aavistuksen ihan miellyttävää pirskahtelevuuttakin. Raikas sitruksisuus kantaa viiniä pitkään jälkimakuun. Ruokapöytään tämä hyvärunkoinen ja aromikas viini sopii monenlaisille kalaruoille, äyriäisille tai vaikka blineillekin.

 

Bestheim Riesling Classic 2017, 13,99€

Ranskan Alsace on ollut kauan yksi tärkeistä Riesling alueesta ja siellä Riesling luetaan yhdeksi neljästä jalosta rypälelajikkeesta. Bestheimin viinitila sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Saksan rajasta ja sillä on vuosisatojen pituinen kokemus viinin viljelystä. Nykymuodossaan viinitila on toiminut vuodesta 1997.


Vieno ja raikas tuoksu tarjoilee vihreää omenaa, joka on tuoksussa vallitseva sitruksisuuden ohella, myös persikan kiveä tuntuu löytyvän. Tuoksu vihjaa jotenkin viinin hapokkuudesta, joka maussa onkin tuntuvaa. Maussa korostuvat sitrushedelmät, sitruuna ja ja myös lime sekä jo tuoksussa tuntunut vihreä omenaisuus. Viinin hapokas olemus pehmenee kohti keskipitkää jäkimakua. Ruokapöydässä kokeilisin tätä ensimmäisenä lohichevichen kanssa, jolle kovin moni viini ei meinaa pärjätä sen voimakkaan hapokkuuden takia. Tällainen korkean hapokkuuden viini nimenomaan vaatii myös ruokakaveriltaan korkeaa hapokkuutta ja olisi luultavasti chevichelle aivan täydellinen pari.

 

Bestheim Riesling Rayon de Lune 2017, 14,98€

Tämä viini tulee samalta Bestheimin viinitilalta kuin edellinenkin. Nimi Rayon de Lune tarkoittaa kuun sädettä ja huomiota herättävä, upea sininen pitkäkaulainen pullo on kaunis ja katseen vangitseva.

 

 

Olemuksessa on paljon yhtäläisyyksiä äsken esiteltyyn sisarukseensa, tuoksu on samalla tavalla vieno, mutta hedelmäisyys on hiukan kypsemmän oloista. Omenaisuutta löytyy, mutta se muistuttaa enemmän keltaista kuin vihreää omenaa. Lisäksi löytyy kevyttä kukkaisuutta ja viittauksia kivellisiin hedelmiin (pesikka, aprikoosi, nektariini). Mineraalisuuden myötä nousee myös esiin persikan kiveä muistuttava aromi. Maku on kuiva ja hapokkuus on vielä tuntuvampaa kuin edellisessä viinissä, joka tekee tästäkin viinistä erinomaisen kumppanin hapokkaille ruoille, kuten chevichelle tai myös sitruksella maustetuille aasialaisille ruoka-annoksille, joissa ei kuitenkaan olisi juurikaan tulisuutta mukana. Graavilohelle myös oiva kaveri, sillä suolaisuus pehmentää viinin olemusta ja tämä pystyy myös leikkaamaan kalan rasvaisuutta.

 

 

Lopuksi Kiitos Sinulle, että viihdyit Wine and Beyond.fi viiniblogin parissa näin Rieslingin syntymäpäivänä! Jos haluat tietää miten Rieslingin syntymäpäiväksi on alunalkujaan valikoitunut 13.3. lue aikaisempi blogipostaus aiheesta.

Voit myös tutustua tähän 585-vuotiaaseen nuorikkoon Riesling.fi sivulla.

Runsaan kattauksen maistelukuvauksia löydät Mitä Rieslingiä blogipostauksesta, ne ovat siitä kätevästi löydettävissä (vaikka Alkossa asioidessa).

Seuraa Wine and Beyond.fi viiniblogia Facebookissa tai Instassa niin kuulet jatkossakin kiinostavista viinilisistä aiheista.

Hyvää synttärijuhlaa kaikille Rieslingin ystäville!

 

Seuraa Viiniblogia Facessa ja Instassa

 Kuvat: Anniina Schreiner, saksanviinitiedotus.fi

 

Seuraa blogia Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Edellinen Blogipostaus :

Rieslingin synttärit lähestyvät

Rieslingin synttärit lähestyvät

RIESLING

– Ikivanha ikinuori –

 

 

Eletään vuotta 1435

Viininystävät Reinin jokilaaksossa ovat huolissaan, sillä ilma on ollut kylmenemään päin jo pidemmän aikaa, useamman vuoden. Vaikka köynnöksiä on istutettu mahdollisimman lämpimille kasvupaikoille, joenrannan etelärinteille, ne eivät meinaa kestää talven kylmyyttä eivätkä rypäleet kypsy kesän aikana tarpeeksi, jotta niistä saataisiin hyvää viiniä. Katzenelnbogenin kreivi, aatelinen Johann IV rakentaa parhaillaan uutta linnaa Rüsselsheimiin ja hän pohdiskelee ankarasti, miten voisi taata uusien tiluksiensa viinin tuotannon.

Kreivi on viimeaikoina kuullut valkoisesta rypälelajikkeesta, joka kestää viileitä kasvuolosuhteita erityisen hyvin ja niinpä hän päättää hankkia kuusi tämän viinilajikkeen köynnöksiä tiluksilleen. Hinta on aika kova, 22 shillinkiä, mutta jos köynnökset tuottavat hyvän sadon niin ehkä niitä voisi istuttaa enemmänkin ja vaikka myydä viiniä, hinnat kun vaikuttavat olevan nousussa. Kreivi laittaa luottomiehensä Klaus Kleinfischin asialle ja muutaman päivän päästä hänen puumerkkinsä päätyy ensimmäiseen historiaan jääneeseen Riesling-lajiketta käsittelevään dokumenttiin.

 

Tässä 13.3.1435 allekirjoitetussa dokumentissa sovitaan 6 Riesling köynnöksen ostamisesta hintaan 22 shillinkiä.
(Kuva: saksanviinitiedotus.fi)

Köynnökset istutettiin ja Kreivi ilahtui ikihyviksi huomatessaan, että tämä uusi Riesling lajike on maineensa veroinen.

Tulevina vuosina, vuosisatoina, köynnöksiä istutettiin laajalti Reinin ja Moselin jokilaaksoon. Onneksi näin, sillä Rüsselsheimista viiniviljelykset katosivat ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tosin, mainittava on että 1980 oli ”comebackin” vuosi, sillä kaupunki rakensi Rieslingille elävän muistomerkin istuttamalla 800 neliömetrin kokoisen viinitarhan. Tästä tarhasta on muodostunut turistinähtävyys ja tarhan viinejä saa myös ostaa paikallisten taiteilijoiden suunnittelemilla etiketeillä varustetuissa pulloissa.

Etiketit ja ehkä osa pulloistakin ovat paikallisten taiteilijoiden suunnittelemia.

Saksan signature rypälelajike

Saksassa on paljon muitakin viinilajikkeita, mutta Rieslingiä pidetään Saksan signature lajikkeena ja neljäsosa viljelyksistä (noin 24.0000 ha) on Rieslingiä.  Vähän alle puolet (n. 45%) kaikesta maailmassa viljeltävästä Rieslingistä kasvaa Saksassa, joten mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa tätä upeata rypälelajiketta kuin virittäytyä tulevan syntymäpäivän tunnelmaan maistelemalla saksalaista Rieslingiä.

Köningsmosel Riesling, 2018, 10,99€ (lajikkeina Riesling ja Rivaner)

Viinin nimestäkin sen jo arvaa, nyt on Moselin laakson viini kyseessä. Itseasiassa Rieslingiä sekoitetaan aika harvoin muiden lajikkeiden kanssa, mutta tässä on käytetty myös Rivaneria, luultavasti pehmentämään Rieslingin korkeaa hapokkuutta.

  

Tuoksusta löytyy makealle vivahtavaa hedelmäisyyttä kuten ananasta ja kypsää persikkaa sekä sitruunaa. Kukkaisten aromeiden puolelta nousee seljankukka esiin. Maussa on tuntuvaa makeutta, mutta viini ei kuitenkaan käänny mitenkään äiteläksi sillä hapokkuus tasapainottaa makua. Jos pidät ennemmin hiukan makeista kuin kuivista viineistä niin tämä sopii viilennettynä hyvin seurusteluviiniksi. Ruokapuolelta sopivia kavereita ovat erilaiset salaatit, kala- ja kasvisruoat. Matalahko (8,5%) alkoholipitoisuus ja maun tuntuva hedelmäisyys, sekä viinin jäännössokeri (40g/l) tekevät tästä monikäyttöisen ruokaviinin, joka menee hyvin mausteisen tai tulisenkin ruoan kaverina. (Huomasin juuri, että tämä löytyy myös hanapakkauksena (34,48€). Tosin siinä yllättäen vuosikertana 2016 eikä tämä maistelukuvaus nyt sovi siihen.)

 

Ruppertsberger Hofstück Riesling 2018, 11,98€

Tämä ja seuraava viini tulevat Pfalzin alueelta ja molemmat on tuottanut Ruppertsbergerin viininviljely osuuskunta. Siihen kuuluu peräti 86 viljelijää ja viiniviljelysten pinta-ala on 400 hehtaaria. www.ruppertsberger.de

Hofstück Riesling monikäyttöinen viini, jossa on myös tuntuvaa makeutta. Tuoksun hedelmävetoisessa aromimaailmassa on kypsää päärynää, makean sitruunamehun tuoksua ja hapokkuudesta vihjaavaa mineraalisuuttakin. Samoja aromeja löytyy myös mausta. Tämä on ruokapöydässä monikäyttöinen ja sopii erilaisten salaattien, sekä kala- ja kasvisruokien kaveriksi, miksei vaikka piknikillekin. Myös tulisen tai aasialaisen mausteisen ruoan kaveriksi tällainen puolimakea (sokeria 30g/l), korkean hapokkuuden vaivihkaa ryhdistämä viini sopii hyvin. Tämä viini on vegaaninen ja pakattu ekologiseen kevyempään lasipulloon, hienoa!

 

Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 2018, 11,98€

Ja siten edellisen viinin kuivemman, muttei kuitenkaan rutikuivan (sokeria 8g/l) sisaruksen pariin…

 


Tuoksussa valkoista kukkaisuutta, vihreää päärynää ja ehkä aavistus Rieslingissä joskus esiintyvää vahamaisuuttakin on löydettävissä. Maku on kuiva ja hapokkuus tuntuvaa, yllättäen karviainen nousee maussa esiin vaikka tuoksusta en sitä niinkään havainnut. Näpsäkkä ”perus riesling” joka sopii kaveriksi vaalealle liha- tai kalaruoalle, miksei myös salaateille. Tämä on pakattu kevyempään lasipulloon, joka on aina hyvä ja ekologisempi kuin painava pullo. Nimikin sen jo paljastaa, mutta sanottakoon vielä, että viinillä on luomusertifikaatti ja se on myös vegaaninen. (Lue lisää vegaanisista viineistä Wine and Beyond.fi aiemmasta blogitekstistä).

 

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Trocken 2018, 12,90€
Pfalzin alueelta löytyy myös 235 vuotta toiminut perinteikäs viinitila Fitz-Ritter, jonka pulloista löytyy ratsastavan ritarin kuva. Ritter tarkoittaakin saksaksi ritaria ja Fitz on omistajasuvun sukunimi. www.fitz-ritter.de

 

Tämän raikkaan aromikkaan viinin tuoksussa on aromikasta vihreää omenaisuutta ja kypsää sitrusta, kuten sitruunaa ja lisäksi vihjauksia greipin kuoresta ja persikan kivestä. Maku on täysin kuiva ja hapokas ja siinä toistuu tuoksun aromeita, jälkimaku on miellyttävä. Kuten pari aiempaakin viiniä tämä on luomu ja vegaaninen ja pakattu kevyempään lasipulloon, hienoa! Kaikenkaikkiaan tyylikäs kuiva Riesling ja mielestäni hyvä hintaluokkansa edustaja. Testasin tätä lohisushi-bowlin kanssa ja olivat erinomainen parivaljakko ja antoivat kivasti tilaa toisilleen.

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017, 14,97€
Tämän viinin myötä siirrymme Rheingaun laatuviinialueelle, jossa sijaitsevat noin 45 hehtaarin kokoiset Hessenin viinitalon tarhat. Tilaa johtaa nykyään Prinz Donatus von Hessen, joka on (siis ihan oikeasti) suoraan alenevassa polvessa Suomen kuninkaaksi 1918 kaavaillun Friedrich Karl:n pojanpojanpoika. www.prinz-von-hessen.de

Prinz von Hessen on siis aivan perusteltu nimi tälle viinille. Pääseekö viini nousemaan tarinansa tasolle, maistetaan!

Viinin aromikas tuoksu hurmaa heti ensi nuuhkaisulla. Siinä on persikkaa, kypsää omenaa ja viehättävää makeaa mausteisuutta sekä häivähdys hunajaa, myös kuivattu aprikoosi tulee mieleen. Lisäksi viinissä on vienoa, kiehtovalla tavalla petroliin vivahtavaa tuoksua, joka on Rieslingille tyypillinen iän myötä kehittyvä aromi. Suussa viini on melko täyteläinen. Feinherb viinille tyypillisesti maku on puolikuiva, mutta tasapainoinen ja jälkimaku on pitkä ja vivahteikas. Pieni ikääntyminen sekä jäännössokeri pyöristävät viiniä tyylikkästi. Mielestäni erittäin hyvä ja vivahteikas täyteläisemmän tyylin Riesling. Ja mitä nimeen tulee, kyllä sanoisin että viini nousee hyvin tarinansa tasolle.

 

Wild Alte Reben Riesling 2018, 19,70€

Postauksen viimeinen viini vie meidät Badeniin, Schwarzwaldin metsän kupeeseen. (Viinitila siis oikeasti rajautuu tähän kuuluisaan metsään!) Wildin biodynaaminen tila on pieni ja perheomisteinen, viljelysten pinta-ala on vain 2,5 hehtaaria. www.wild.de

Alte Reben tarkoittaa, että rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Vanhojen köynnösten juuret ovat ajan myötä ehtineet kaivautua syvemmälle maahan ja siksi niistä tehtyjen viinien sanotaan usein ilmentävän paremmin maaperän luonnetta. Tämä lisää viinin kiinnostavuutta viiniharrastajien parissa. Vanhat köynnökset tuottavat yleensä myös pienempää satoa, jolloin rypäleistä tulee usein aromikkaampia.

 

Tämän vaalean kullankeltaisen Rieslingin tuoksusta löytyy punaista omenaa, persikkaa, raikasta sitrushedelmää ja hiukan kypsää ananastakin. Näiden hedelmäaromeiden takaa pilkahtaa kivasti mineraalisuutta, joka muistuttaa mieleeni, että Baden on osittain vulkaanista maaperää. Maku on kuiva, mutta aavistus jäännössokeria pyöristää sitä mukavasti. Tuoksun aromit toistuvat maussakin miellyttävästi. Peroonallinen ja viehättävä Riesling ja erilainen kuin useimmat saksalaiset. Tämä sopii seurusteluun ja monipuolisesti myös ruokaviiniksi. Itse kokeilisin ensimmäisenä kevyesti maustetulle kasvisruoalle tai vaalealle lihalle, toki myös kalalle oiva kaveri. Viini on myös pakattu kevyempään lasipulloon, mikä on aina ilahduttavaa.

Wildin viinitilasta vielä sen verran, että se toimii biodynaamisten periaatteiden mukaan, vaikkei olekaan hakenut demeter-sertifikaattia. Biodynaaminen viljelymenetelmä tarkoittaa käytännössä sitä, että tämä on oikeastaan luomumpi kuin edes luomuviini. Wine and Beyond.fi viiniblogi palaa myöhemmin biodynaamisuuteen ihan omassa postauksessaan.

 

Tässäpä tämä Rieslingin syntymäpäivän juhlintaan virittelevä postaus olikin. Lisää Riesling viineistä seuraavassa, jo pian julkaistavassa postauksessa, jossa pääsemme tutustumaan Alsacen, Itävallan ja myös upeisiin Uuden-Maailman Rieslingeihin. Stay tuned!

Seuraa Wine and Beyond.fi viiniblogia Facebookissa ja Instassa niin pysyt mukana Rieslingin synttärimeiningeissä! Voit myös tutustua Rieslingiin laijikkeena Wine and beyond.fi uudella Riesling-sivulla.

 

Ikinuori mutta samalla ikivanha Riesling täyttää parin päivän päästä 585 vuotta!

LUE LISÄÄ RIESLINGISTÄ

Kuvat: Anniina Schreiner, www.ruesselsheim.de, www.saksanviinitiedotus.fi

Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pieni_jääkausi
https://www.deutscheweine.de
https://www.ruesselsheim.de

Tämän postauksen viinit on saatu näyte-pulloina, ensin mainittua lukuun ottamatta.

Seuraa blogia Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂 

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Edellinen Blogipostaus :