PARAS RIESLING SUSHILLE

–  9 Riesling-viiniä testissä –

Yhteistyö Saksan Viinitiedotuksen kanssa

 

Riesling sopii sushille

 

Paras viinipari sushille on monen mielestä raikas valkoviini. Etenkin Riesling on saanut mainetta hyvänä sushiviininä viime vuosina. Mutta, miksi jokin viini sopii sushille paremmin kuin toinen? Millainen riesling olisi paras yhdistelmä sushille?

Viiniblogi ystävineen otti tehtäväkseen etsiä parhaan sushirieslingin. Viinit maisteltiin sokkona, kolmen viinin seteissä. Jokaisen setin paras pääsi finaaliin. Osallistujat eivät siis tienneet, mitä viinejä maisteltiin.

(Allekirjoittanut sen sijaan tiesi ja tästä syystä jääväsin itseni finaalista. 🙂

Sushin kanssa tarjoiltavalta viiniltä kaivataan hedelmäisyyttä, runkoa tuovaa raikasta hapokkuutta, eikä pieni jäännössokerikaan ei ole pahasta.

Ei sittenkään niin simppeliä

Sushi vaikuttaa yksinkertaiselle ruoalle, jossa on vain muutama komponentti: riisiä, jonka kyljessä on kalaa, äyriäisiä tai kasviksia, joskus merilevään kiedottuna. Höysteeksi toki soijaa, inkivääriä ja wasabia. Sushi-viinin valinnan ei luulisi olevan mikään suuri haaste…

Eroja kuitenkin löytyi, sillä itseasiassa, sushissa on useampikin viinin kannalta huomioitava asia.

Sushiriisiä maustetaan yleensä mirinillä, joka on makeaa riisiviinietikkaa. Viinissäkin tulisikin olla hyvä runko, jotta se ei lyyhisty mirinin makeuden tai etikkaisuuden edessä. Pieni jäännössokeri ei ole sushin kanssa lainkaan pahasta.

Viinin tulisi myös olla hedelmäinen ja toimia yhteen umamisen maun kanssa. Umamia yhdistelmään tuovat erilaiset kalat ja äyriäiset, sekä soijakastike.

Kaiken kukkuraksi, viinin tulisi kuitenkin jättää tilaa myös sushille, joka kuitenkin on melko herkkä kokonaisuus. Tämä edellyttää viinin eri osa-alueilta tasapainoisuutta (hapokkuus, hedelmäisyys, makeus).

 

Hyvä sushi syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja miellyttää myös silmää.

Nik Weis Selection Urban Riesling 2019

Moselin alueelta tuleva Urban Riesling sai aloittaa tämän sushi-rieslingien testin. Raadin mielestä viinin aromikkuus olisi saanut olla vahvempaakin, mutta sushin kanssa se toimi kuitenkin ihan mukavasti.

Tämä viini oli myös testin matala-alkoholisin (10,5%).  Puolikuivan viinin kokonaisuutta kuvailtiin kuitenkin hiukan vaisuksi. Kesän tullen tätä voisi kokeilla huolettomana piknikviininä.

Zen Garden Riesling 2019

Tämä Pfalzin viinialueelta tuleva riesling oli testin edullisin. Se yllätti hyvällä meiningillään ja kiilasi itsensä testin kolmanneksi. Viini koettiin tasapainoiseksi ja herkullisen hedelmäiseksi. Kuivan ja puolikuivan rajalla keikkuva olemus toimi erittäin hyvin sushin kanssa.

Zen Garden Rieslingin on voinut löytää ravintoloista jo pitkään, mutta Alkon valikoimassa tämä on uusi tulokas. (Tästä johtuen viini on saatavilla vain Alkon nettikaupasta, ei vielä myymälöistä.) 

 

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2018

Tämä Rheingaun alueen riesling oli testin selvä voittaja! Hyvä tasapaino hedelmäisyyden, hapokkuuden ja makeuden suhteen siivitti “Prinssin” koko testin voittoon.

Puolikuiva viini oli itsellään joidenkin maistelijoiden mielestä turhankin makea, mutta sushin kanssa se oli mitä parhain yhdistelmä. Tämä viini on saatavilla useimmista Alkosta sekä tilattavissa Alkon nettikaupasta. 

 

50° Riesling 2019 hanapakkaus

Testin ainoa hanapakkaus tulee Rheingausta. Viinin nimi 50º (50 astetta) viittaa leveyspiiriin, jolla Rheingau sijaitsee. Perinteisesti tätä leveyspiiriä on pidetty pohjoisimpana viinille sopivana kasvualueena. (Tosin tämä käsitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut muuttumaan päin).

Viinin 2 litran hanapakkaus on sievä ja näppärän kokoinen. Raadin mielestä viini oli mukava perusriesling, joka toimi sushillekin ihan hyvin. Monikäyttöinen viini koettiin myös hyväksi valinnaksi tilanteisiin, jossa ei ole varmuutta seurueen mieltymyksistä.

 

Dr. Vom Basserman-Jordan Riesling Trocken 2020

Tämä nuori, 2020 kasvukauden viini oli hedelmäinen ja raikas. Nuorekkaan viinin tuoksu miellytti, mutta maku ei kaikkien mielestä päässyt samaan. Hedelmäisyys ja linjakas hapokkuus toimivat kuitenkin hyvin yhteen sushin kanssa. Raadin mielestä hinta tuntui hiukan kalliille ja tämän takia viini jäi niukasti ulos kärkikahinoista. 

 

Korrell Riesling vom Tonmergel 2019

Nahe on pienehkö viinialue Rhein ja Mosel-jokien välissä ja sieltä saapuu testin seuraava viini. Tämän pullon ulkonäköä kehuttiin tyylikkääksi ja arvokkaan oloiseksi. Viini aromeissa hallitsi sitruksinen tunnelma ja napakka hapokkuus.

Osa raadin jäsenistä kaipasi viiniin lisää hedelmäisyyttä, joitakin kuiva ja vähäeleinen tyyli miellytti. Sitrusvetoinen viini toimi sushille melko mukavasti, mutta se pääsisi vielä paremmin oikeuksiinsa sellaisen ruoan kanssa, jossa on itsessäänkin hapokkuutta. Esimerkiksi siika-cheviche voisi olla erinomainen ruokapari. 

 

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Organic Dry 2020

Tämä Ritari-riesling yllätti raadin kevyen pirskahtelevalla suutuntumallaan. Se kuitenkin koettiin ihan miellyttävänä ja viinin tyyliin sopivana.

Kuiva, ja melko sitruksinen viini oli raikas pari sushille. Joidenkin maistelijoiden mielestä hedelmäisyyttä olisi voinut olla hiukan enemmänkin, etenkin jos viiniä nauttii ilman ruokaa. Sushin kanssa tämä viini koettiin kuitenkin hyväksi pariksi, joka jätti tilaa myös sushin herkille mauille. Loppujen lopuksi ritariviini ratsastikin liput liehuen hopeasijalle.

 

Ruppertsberger Imperial Riesling 2019

Kuninkaallisen oloisessa pullossa oleva viini jakoi mielipiteitä. Osa maistelijoista olisi kaivannut enemmän hedelmäisyyttä ja aromaattisuutta, toisille taas kuiva ja hapokas tyyli oli mieluisa.

Eräs maistelija kommentoi tämän viinin sopivan erityisen hyvin lohisushin kanssa. Lohi on rasvainen kala ja viinin linjakas hapokkuus leikkasi kalan rasvaisuutta ja jätti raikkaan tunnelman suuhun. Tästä huolimatta viini jäi kuitenkin kauas kärkikahinoista.


Van Volxem Schiefer Riesling 2018

Testin kallein viini oli Van Volxem Schiefer Riesling. Lämpimän 2018 vuosikerran viinissä oli jo hiukan pienen ikääntymisen tuomaa tunnelmaa. Viini itsellään oli oikein laadukas ja hieno. Tässä sushiviini-testissä viini ei kuitenkaan päässyt kärkikahinoihin. Viinin runsaus vei raadin mielestä liikaakin huomiota sushin herkistä mauista.

Kaiken kaikkiaan hieno riesling, mutta “sushiviiniksi ehkä hiukan turhankin hieno”. Tätä voisi kokeilla muille kala- ja äyriäisruoille sekä vaalealle lihalle ja kanallekin.

 

Summa summarum…

Sushin kanssa vaikuttaisi toimivan parhaiten viini, jossa on hyvän hapokkuuden tuomaa runkoa, hiukan jäännössokeria ja tarpeeksi aromikasta hedelmäisyyttä kohtaamaan sushin umamia.

Osa maisteluraadin jäsenistä oli selvästikin kuivan tyylin ystäviä, kun taas toisia miellytti enemmän puolikuiva olemus. Totesimme myös, että erilaisissa susheissa on eroja. Lohisushi ja avokadosushi toimivat hyvin hapokkammankin viinin seurassa, mutta esim. savulohi ja merilevä kaipasivat viiniltä enemmän hedelmäisyyttä. Testin voittaja Prinz von Hessen Feinherb Riesling toimi hyvin erilaisille susheille ja miellytti kaikkia raadin jäseniä. 

Pistimme myös merkille, että ilahduttavan monessa viinissä oli kevyt pullo ja moni oli myös luomua.

Kiitos vielä maisteluun osallistumisesta Pialle, Sarille, Heidille, Anulle ja Pilpolle. Erinomaisia viinihetkiä kaikille sushin ystäville ja aurinkoa kevätpäiviin!

Terveisin,
Viiniblogin Anniina

 

 Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Kuvat ja teksti: Anniina Schreiner
Postauksen viineistä suurin osa on saatu tuotenäytteinä

Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.