RIESLING-VIIKOT 2024

– Verso Baari & Keittiö, Jyväskylä –

Yhteistyössä: Saksan viinitiedotus

Riesling & Co viikot näkyvät eri puolilla Suomea

Varma kevään merkki, Riesling & Co-viikot ovat jälleen alkaneet! Jo 14. kertaa järjestettävillä viikoilla on mukana 50 ravintolaa ja viinibaaria 15 eri paikkakunnalta.

Jyväskylästä on Riesling & Co-viikoilla mukana kaksi ravintolaa, Ravintola Verso Baari & Keittiö sekä  legendaarinen Ravintola Pöllöwaari.

Tyylikkään energinen Verso Baari & Keittiö

Keskeisellä paikalla, Kauppakadun varrella Jyväskylässä sijaitseee Verso Baari & Keittiö. Sain kutsun pistäytyä maistelemassa Riesling & Co viikkojen tarjontaa. Totta kai otin kutsun ilolla vastaan.

Verso Baari & Keittiö menussa on sovitettu yhteen saksalaisia viinejä. Rieslingin lisäksi esille pääsevät Scheurebe ja Pinot Noir-lajikkeet.

Alkuruoka – Vihreää parsaa, hollandaise ja kirsikkatomaatti

Vihreää parsaa, hollandaise-kastike ja raikas kirsikkatomaatti-sipuli lisuke.

Ravintola Verson menussa ensimmäisenä ruokalajina on sesongin mukaisesti vihreä parsa, joka oli saanut rinnalleen klassisen hollandaise-kastikkeen. Trendikäs kirsikkatomaatti-sipuli lisuke toi annokseen raikkautta ja herätti uteliaisuuteni annokselle mietittyä viiniparia kohtaan. Etikkamarinoitu sipuli on viinille usein hankala pari, joten odotin mielenkiinnolla miten Weingut Fogt Scheurebe -viini siitä selviäisi. 

Scheurebe on hedelmäinen lajike, mutta ei yleensä yhtä voimakas aromeiltaan tai hapokkuudeltaan kuin Riesling. Tämän annoksen kanssa Scheurebe-viini selvisi kiitettävästi. Sen kuulaan hedelmäinen aromimaailma jätti tilaa parsan omille aromeille, mutta viini ei latistunut tomaatti-lisukkeenkaan rinnalla. Hieno ja kiinnostavan yllättävä viinipari.

Raikkaan hedelmäinen Scheurebe-lajikkeen viini sopi hienosti parsalle ja suorastaan svengasi kirsikkatomaatin hapokkuuden kanssa.

Väliruoka – Härkäcarpaccio, dijonsinappimajoneesi ja rucola

Härkä carpaccio, dijonisnappimajoneesi, parmesaanilastuja, sekä rucolaa.

Lämpimältä Pfalzin viinialueelta tuleva Villa Wolf Pinot Noir rosé saattaa olla monelle viinin ystävälle tuttu viini, sillä se on ollut Alkossakin saatavilla jo useamman vuoden. Ilahduin, kun huomasin että se on tämän annoksen viinipari, sillä tiesin tämän viinin olevan ihanan hedelmäinen, punamarjainen ja täydellisen raikkaan tasapainoinen.

Carpaccion suolaisuus nosti viinin hedelmäisyyttä vahvemmin esiin ja pari oli varsin toimiva. Dijon-sinappi on vahvaa ja saattaa usein olla aika karvastakin, mutta tässä majoneesissa se oli esillä nätillä tavalla.

Rucola toi mukaan pientä karvautta ja rakennetta annokseen. Hedelmäinen roseeviini oli siinäkin mielessä loistopari!

Villa Wolf Pinot Noir Rosé sopi ihanasti härkäcarpaccion kanssa, herkullinen pari!

Pääruoka – Kuhaa, Beurre blanc -kastiketta ja kukkakaalia

Paistettua kuhaa, Beurre-blanc kastike, tilli-öljyä, perunakakku ja paahdettua kukkakaalia. Maukas annos, joka kaipasi viiniltä sekä hedelmäisyyttä että hapokkuutta.

Tämä annos asetti viinille haasteen, sillä kuha on vaaleaa kalaa, eikä viini saisi jyrätä sitä liiallisella voimalla.

Toisaalta Beurre blanc -kastikkeessa on melko paljon hapokkuutta sekä voin tuomaa runsautta, jotka kaipaavat myös viiniltä hyvää hapokkuutta ja hedelmäisyyttä. Kukkakaali, peruna ja herneenversot tuovat annokseen pientä makeutta, joten viinikään ei saisi olla aivan rutikuiva.

Erinomainen viinivalinta oli, totta kai, Riesling. Weingut Schmitges Grauschieffer Riesling tulee Moselista. Grauschieffer tarkoittaa harmaata liuskekiveä, joka onkin tyypillinen maaperä Moselin laatuviinitarhoilla. Rieslingin runsas hedelmäisyys, tasapainoinen, mutta korkea hapokkuus ja pitkä aromikas jälkimaku sopivat annokseen täydellisesti.

Weingut Schmitges Grauschieffer Riesling oli täydellisen aromikas viinipari paistetulle kuhalle, Beurre blanc -kastikkelle ja lisukkeille.

Jälkiruoka – Sitruunaposset, mangoa ja marenkia

Verso Baari & Keittiön Rielsing & Co -viikkojen menun jälkiruokana oli ihana, sitruunainen, keväisen raikas sitruunaposset, mangoa ja marenkilastut.

Saksalaisissa Auslese-tyylin viineissä on herkullisen voimakas hedelmäisyys, tuntuvasti makeutta ja liki pirskahtelevaa hapokkuutta. Ne sopivat hyvin erilaisille raikkaille jälkiruoille.

Keväisen raikas jälkiruoka olisi voinut olla nimeltään ”oodi sitruunalle”. Niin ihanasti tämä raikas raaka-aine tuli annoksessa esille. Hurmaavaa sitruunaa pehmensivät rapea marenki ja mangon hedelmäisyys.

Weingut Riffelin Auslese-viini sopi parille hyvin. Yhdessä viini ja ruoka loivat jälleen kokemuksen, johon kumpikaan ei olisi voinut päästä yksinään.

Verso Baari & Keittiö yhteydessä toimii myös hotelli

Kiitos Ravintola Verso Baari & Keittiö! Tämän monipuolisen ja täyttävän illallisen jälkeen olisi ollut ihanaa köllähtää nukkumaan ravintolan yhteydessä toimivan Hotelli Verson huoneeseen. Se jääköön toiseen kertaan, sillä oli jo aika kiirehtiä Tampereelle lähtevään junaan.

Viiniblogin lukijoille toivotan elämyksellisiä Riesling & Co-viikkoja! Riesling-viikkojen sivustolta löytyy tarkempaa tietoa eri kaupunkien tarjonnasta. Toivon, että muistatte Rieslingin lisäksi kokeilla rohkeasti myös myös muita viikoilla esille pääseviä saksalaisia viinejä!

Raikkaan keväisin terveisin,
Viiniblogin Anniina

 Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Lähteet:

https://www.versobaari.fi/fi/141/illallinen

www.saksanviinitiedotus.fi/kevat-tuo-jalleen-saksan-riesling-co-viikot-poytaan/

Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.