Paljon onnea

RIESLING

 

 

Ikinuori 585-vuotias!

 

Hyvä Riesling, sinusta on moneksi! Olet ikivanha, silti ikinuori. Olet nuorena hurmaava, mutta myös tyylikkäästi vanheneva. Olet tilanteen mukaan raikas, makea, kuiva tai hapokas. Joskus luonteesi on tyyni ja täyteläinen, toisinaan kuohuva ja kepeä. Myös jalohomeisena olet kiehtova ja jäätymisenkin jälkeen esiinnyt raikkaana ja hurmaavana. Olet kertakaikkisen upea! Lämpimät onnittelut juhlapäivänäsi! Varmuuden vuoksi sama myös kotikielelläsi; Zum Geburtstag viel Glück Riesling!

 

Saksan viinitiedotus järjestää vuosittain  13.3. Riesling-kakkukilpailun juhliakseen sankaria. Tämän vuoden voittajakkakku on “Suklainen päärynäjuustokakku”. Tämän valkosuklaisen kaunottaren on leiponut kondittoriopiskelija Ingrid Tasala. Wine and Beyond.fi onnittelee! (Kuva: saksanviinitiedotus.fi)

Mistä tämä upea lajike on tullut?

Vaikuttaa siltä, että Riesling on sukua jo keskiaikana viljellylle Gouais Blanc lajikkeelle, Traminer-lajikkeelle sekä jollekin villille viiniköynnöslajille, jota ei ole pystytty enää löytämään eikä nimeämään. Rieslingin yhteydestä villinä kasvaneeseen lajikkeeseen kertovat muun muassa sen pakkasenkestävyys, rypäleiden koko ja pitkä kypsymisaika.

Rieslingin kotipaikka on Reinin jokilaaksossa, mutta sittemmin se on valloittanut maailman, eikä ihme! Rieslingillä on ominaisuus, johon vain harva rypälelajike pystyy, se kykenee kasvukauden loppuvaiheilla säilyttämään hapokkuutensa samalla kun rypäleen hedelmäsokeripitoisuus kasvaa. Tämä mahdollistaa monen tyylisten viinien valmistuksen, aina kuohuviinistä valkoviinien kautta jälkiruokaviineihin.

Toinen Rieslingin monimuotoisuuteen vaikuttava ominaisuus on sen herkkyys ilmentää erilaisia kasvuympäristöjä, sanotaan että se on herkkä terroirille. (Ranskan kielen terroir tarkoittaa kasvuympäristöä kokonaisuudessaan). Viiniblogin edellisessä postauksessa esittelyssä oli saksalaisia rieslingejä, nyt keskitymme Itävaltaan, Ranskaan, Chileen ja Uuteen-Seelantiin. Aloittakaamme Chilestä… 

Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas Riesling 2017, 11,98€

Leydan laakso sijaitsee muutaman, noin kymmenen kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä Chilen rannikolla. Vaikka ilmasto on muuten kuuma ja vähäsateinen valtameren läheisyys tuo alueen viinitiloille viileyttä ja kosteutta, joidenkin mukaan se tuo myös viineihin merisuolan tuntua.

 

Tässä vaalean sävyisessä viinissä tuntuu tuoksussa vihreän omenan ja valkoherukkan aromeita sekä puristettua sitruunamehua. Tuoksussa on myös mineraalinen olemus, josta tulee mieleen meren rannan pikkukivet. Maussa toistuu tuoksun aromeita ja se on hapokas, eikä viinissä oleva pieni jäännössokeri tuo itseään mitenkään ilmi. Yllättävän pitkän jälkimaun lopulla nousee hämmästyksekseni esiin myös vienoja paahteisia aromeita. Tämä on linjakas uuden maailman Riesling, jossa on raikas viherhedelmäinen hedelmäprofiili ja sopii raikkaaksi kaveriksi erilaisille kala- ja äyriäisruoille. Viinillä on myös paikallinen ekologisuus-sertifiointi.

 

Spy Valley Riesling 2016, 15,99€

Tämän viinin myötä siirrytään vielä kauemmas Rieslingin kotiseuduilta. Perheomisteisen Spy Valley viinitilan tarina alkaa 1990-luvulta, jolloin Uuden-Seelannin viinintuotanto oli jo hyvässä nousukiidossa. Nykyisin Uusi-Seelanti on tunnettu erityisesti laadukkaista Sauvignon Blanc viineistään, mutta Spy Valley Riesling osoittaa, että siellä osataan tehdä myös erinomaista Rieslingiä.

 

Aromikkaasta tuoksusta nousee sitrusaromeina mehevää sitruunaa ja greipin vivahteita sekä kivellisten hedelmien aromeita, persikkaa tai ehkä aprikoosiakin. Tuoksussa on myös viittauksia Rieslingiin usein ikääntymisen myötä tuleviin petrolisiin aromeihin, joihin kietoutuu myös mineraalisuutta. Tämä herkullisen aromikas ja tyylikäs Uuden-Seelannin Riesling sopii tasapainoisen olemuksensa ansiosta monenlaisille kala- ja äyriäis- ja kasvisruoille. Runsas hedelmäisyys ja aromikkuus tekee tästä myös oivallisen seurusteluviinin kenelle vain Rieslingistä pitävälle. Erityisesti suosittelen seurusteluviiniksi kuivan, mutta hedelmäisen viinityylin ystäville. Muun hyvän lisäksi tällä viinillä on paikallinen ekosertifikaatti.

 

Etz Kamptal Riesling 2018, 19,94€

Nyt siirytään jo vähän lähemmäs Rieslingin alkuperäistä kotiseutua. Itävaltalaisten viinien laatu on noussut parin viime vuosikymmenen aikana hurjasti ja tämän viinin kotiseutu on Kamptalissa, joka on yksi Itävallan kuuluisimmista Riesling-alueista. Perheomisteinen Etz-viinitila on perustettu 1898 ja sen viinin viljelykset kattavat noin 40 hehtaaria (myös muita lajikkeita kuin Riesling).

 

Tässä viinissä on aromikas tuoksu, joka tulvii kukkaisuutta, omenaa, mineraalisuutta ja yrtteihin viittaavaa pehmeää mausteisuuttakin. Hetken lasissa viivähdettyään esiin nousee myös ananaksen häivähdys sekä persikan kiveä, lisäksi kukkaiset aromit täsmentyvät kohti seljankukkaa. Suussa viini on napakan hapokas ja omenainen, olen tuntevinani aavistuksen ihan miellyttävää pirskahtelevuuttakin. Raikas sitruksisuus kantaa viiniä pitkään jälkimakuun. Ruokapöytään tämä hyvärunkoinen ja aromikas viini sopii monenlaisille kalaruoille, äyriäisille tai vaikka blineillekin.

 

Bestheim Riesling Classic 2017, 13,99€

Ranskan Alsace on ollut kauan yksi tärkeistä Riesling alueesta ja siellä Riesling luetaan yhdeksi neljästä jalosta rypälelajikkeesta. Bestheimin viinitila sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Saksan rajasta ja sillä on vuosisatojen pituinen kokemus viinin viljelystä. Nykymuodossaan viinitila on toiminut vuodesta 1997.


Vieno ja raikas tuoksu tarjoilee vihreää omenaa, joka on tuoksussa vallitseva sitruksisuuden ohella, myös persikan kiveä tuntuu löytyvän. Tuoksu vihjaa jotenkin viinin hapokkuudesta, joka maussa onkin tuntuvaa. Maussa korostuvat sitrushedelmät, sitruuna ja ja myös lime sekä jo tuoksussa tuntunut vihreä omenaisuus. Viinin hapokas olemus pehmenee kohti keskipitkää jäkimakua. Ruokapöydässä kokeilisin tätä ensimmäisenä lohichevichen kanssa, jolle kovin moni viini ei meinaa pärjätä sen voimakkaan hapokkuuden takia. Tällainen korkean hapokkuuden viini nimenomaan vaatii myös ruokakaveriltaan korkeaa hapokkuutta ja olisi luultavasti chevichelle aivan täydellinen pari.

 

Bestheim Riesling Rayon de Lune 2017, 14,98€

Tämä viini tulee samalta Bestheimin viinitilalta kuin edellinenkin. Nimi Rayon de Lune tarkoittaa kuun sädettä ja huomiota herättävä, upea sininen pitkäkaulainen pullo on kaunis ja katseen vangitseva.

 

 

Olemuksessa on paljon yhtäläisyyksiä äsken esiteltyyn sisarukseensa, tuoksu on samalla tavalla vieno, mutta hedelmäisyys on hiukan kypsemmän oloista. Omenaisuutta löytyy, mutta se muistuttaa enemmän keltaista kuin vihreää omenaa. Lisäksi löytyy kevyttä kukkaisuutta ja viittauksia kivellisiin hedelmiin (pesikka, aprikoosi, nektariini). Mineraalisuuden myötä nousee myös esiin persikan kiveä muistuttava aromi. Maku on kuiva ja hapokkuus on vielä tuntuvampaa kuin edellisessä viinissä, joka tekee tästäkin viinistä erinomaisen kumppanin hapokkaille ruoille, kuten chevichelle tai myös sitruksella maustetuille aasialaisille ruoka-annoksille, joissa ei kuitenkaan olisi juurikaan tulisuutta mukana. Graavilohelle myös oiva kaveri, sillä suolaisuus pehmentää viinin olemusta ja tämä pystyy myös leikkaamaan kalan rasvaisuutta.

 

 

Lopuksi Kiitos Sinulle, että viihdyit Wine and Beyond.fi viiniblogin parissa näin Rieslingin syntymäpäivänä! Jos haluat tietää miten Rieslingin syntymäpäiväksi on alunalkujaan valikoitunut 13.3. lue aikaisempi blogipostaus aiheesta. Siinä on mukana myös saksalaisten Rieslingien maistelukuvauksia.

Voit myös tutustua tähän 585-vuotiaaseen nuorikkoon uudehkolla Riesling.fi sivulla.

Lisäksi olen ajatellut koota lähiaikoina tämän ja edellisen postauksen viinit yhteen niin, että maistelukuvaukset ovat siitä kätevästi löydettävissä (vaikka Alkossa asioidessa). Seuraa Wine and Beyond.fi viiniblogia Facebookissa tai Instassa niin kuulet jatkossakin kiinostavista viinilisistä aiheista.

Hyvää synttärijuhlaa kaikille Rieslingin ystäville!

 

Seuraa Viiniblogia Facessa ja Instassa

 Kuvat: Anniina Schreiner, saksanviinitiedotus.fi

 

Seuraa blogia Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Edellinen Blogipostaus :