MITÄ RIESLINGIÄ LASIIN

Riesling maistelukuvauksia

 

Tervetuloa! Toivon että tästä Riesling-kimarasta on apua, kun haluat löytää sopivan “Risukan”.

Kaikki viinit ovat Alkon valikoimassa.

Lisää tietoa Rieslingistä

Haluatko jonkun viinin lisättäväksi tälle sivulle? Ota yhteyttä mailitse tai somessa.

Hintaluokka 10-11€

 


Köningsmosel Riesling, 2018
Hinta: 10,99€
Puolimakea
Lajikkeina Riesling ja Rivaner

Viinin nimestäkin sen jo arvaa, nyt on Moselin laakson viini kyseessä. Itseasiassa Rieslingiä sekoitetaan aika harvoin muiden lajikkeiden kanssa, mutta tässä on käytetty myös Rivaneria, luultavasti pehmentämään Rieslingin korkeaa hapokkuutta.

  

Tuoksusta löytyy makealle vivahtavaa hedelmäisyyttä kuten ananasta ja kypsää persikkaa sekä sitruunaa. Kukkaisten aromeiden puolelta nousee seljankukka esiin. Maussa on tuntuvaa makeutta, mutta viini ei kuitenkaan käänny mitenkään äiteläksi sillä hapokkuus tasapainottaa makua. Jos pidät ennemmin hiukan makeista kuin kuivista viineistä niin tämä sopii viilennettynä hyvin seurusteluviiniksi. Ruokapuolelta sopivia kavereita ovat erilaiset salaatit, kala- ja kasvisruoat. Matalahko (8,5%) alkoholipitoisuus ja maun tuntuva hedelmäisyys, sekä viinin jäännössokeri (40g/l) tekevät tästä monikäyttöisen ruokaviinin, joka menee hyvin mausteisen tai tulisenkin ruoan kaverina. (Huomasin juuri, että tämä löytyy myös hanapakkauksena (34,48€). Tosin siinä yllättäen vuosikertana 2016 eikä tämä maistelukuvaus nyt sovi siihen.)

 

Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas Riesling 2017
Hinta: 11,98€
Kuiva, eko-sertifioitu

Leydan laakso sijaitsee muutaman, noin kymmenen kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä Chilen rannikolla. Vaikka ilmasto on muuten kuuma ja vähäsateinen valtameren läheisyys tuo alueen viinitiloille viileyttä ja kosteutta, joidenkin mukaan se tuo myös viineihin merisuolan tuntua.

Tässä vaalean sävyisessä viinissä tuntuu tuoksussa vihreän omenan ja valkoherukkan aromeita sekä puristettua sitruunamehua. Tuoksussa on myös mineraalinen olemus, josta tulee mieleen meren rannan pikkukivet. Maussa toistuu tuoksun aromeita ja se on hapokas, eikä viinissä oleva pieni jäännössokeri tuo itseään mitenkään ilmi. Yllättävän pitkän jälkimaun lopulla nousee hämmästyksekseni esiin myös vienoja paahteisia aromeita. Tämä on linjakas uuden maailman Riesling, jossa on raikas viherhedelmäinen hedelmäprofiili ja sopii raikkaaksi kaveriksi erilaisille kala- ja äyriäisruoille. Viinillä on myös paikallinen eko-sertifiointi.

Ruppertsberger Hofstück Riesling 2018
Hinta: 11,98€
Puolimakea, vegaaninen, kevyt pullo

Tämä puolimakea “Risukka” tulee Pfalzin alueelta ja sen on tuottanut Ruppertsbergerin viininviljely osuuskunta. Siihen kuuluu peräti 86 viljelijää ja viiniviljelysten pinta-ala on 400 hehtaaria. www.ruppertsberger.de

Hofstück Riesling monikäyttöinen viini, jossa on myös tuntuvaa makeutta. Tuoksun hedelmävetoisessa aromimaailmassa on kypsää päärynää, makean sitruunamehun tuoksua ja hapokkuudesta vihjaavaa mineraalisuuttakin. Samoja aromeja löytyy myös mausta. Tämä on ruokapöydässä monikäyttöinen ja sopii erilaisten salaattien, sekä kala- ja kasvisruokien kaveriksi, miksei vaikka piknikillekin. Myös tulisen tai aasialaisen mausteisen ruoan kaveriksi tällainen puolimakea (sokeria 30g/l), korkean hapokkuuden vaivihkaa ryhdistämä viini sopii hyvin. Tämä viini on vegaaninen ja pakattu ekologiseen kevyempään lasipulloon, hienoa!

Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 28
Hinta: 11,98€
Kuiva, luomu, vegaaninen, kevyt pullo

Ja siten edellisen viinin kuivemman, muttei kuitenkaan rutikuivan (sokeria 8g/l) sisaruksen pariin. Ruppertsbergerin viininviljely osuuskuntaan Saksan Pfalzissa kuuluu peräti 86 viljelijää ja viiniviljelysten pinta-ala on 400 hehtaaria. www.ruppertsberger.de


Tuoksussa valkoista kukkaisuutta, vihreää päärynää ja ehkä aavistus Rieslingissä joskus esiintyvää vahamaisuuttakin on löydettävissä. Maku on kuiva ja hapokkuus tuntuvaa, yllättäen karviainen nousee maussa esiin vaikka tuoksusta en sitä niinkään havainnut. Näpsäkkä ”perus riesling” joka sopii kaveriksi vaalealle liha- tai kalaruoalle, miksei myös salaateille. Tämä on pakattu kevyempään lasipulloon, joka on aina hyvä ja ekologisempi kuin painava pullo. Nimikin sen jo paljastaa, mutta sanottakoon vielä, että viinillä on luomusertifikaatti ja se on myös vegaaninen. (Lue lisää vegaanisista viineistä Wine and Beyond.fi aiemmasta blogitekstistä).

[Takaisin alkuun]

 

Hintaluokka 12-13€

 

Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic  2018
Hinta, 12,90€
Kuiva, luomu, vegaaninen

Kuuluisalla Saksan Rheingaun viinialueella sijaitsee perheomisteinen Corvers-Krauter viinitalo. Viinintekijää, Matthias Corversia pidetään alueen nousevana tähtenä ja saksalainen ruoka- ja viinialan lehti Fallstaff arvioikin viinitalon Rheingaun kymmenen arvostetuimman joukkoon 2019. Mutta, mitenkäs tämä laatu näkyy viinissä? http://www.corvers-kauter.de

 
Kevyesti kultaan vivahtavan värinen viini tarjoilee aromikkaassa tuoksussaan kypsää ja trooppiseen vivahtavaa hedelmäisyyttä, kuten persikan, makean omenan, kypsän päärynän ja mehevien sitrushedelmien aromeita. Pientä mausteisuutta, hunajaa ja nenää kipristävää mineraalisuuden tuntuakin tuoksusta löytyy. Maku on kuiva ja se toistaa tuoksun aromimaailma. Pirteän hapokkuuden ansiosta sitruksisuus korostuu suussa enemmän kuin tuoksussa. Jälkimaku on keskipitkä ja nostattaa veden kielelle. Hinta-laatusuhteeltaan mielestäni hyvä viini. Tämä sopii monenlaisille kala- ja kasvisruoille, joissa saa olla vaikka vähän hapokkuuttakin mukana. Itse kokeilin tätä paistetun kuhan, beurre-blanc kastikkeen ja perunan kanssa ja oli todella hyvä setti. R3 on myös vegaaninen ja luomu, siitä aina plussaa.

 

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Trocken 2018
Hinta: 12,90€
Kuiva, luomu, vegaaninen, kevyt pullo

Pfalzin alueelta löytyy myös 235 vuotta toiminut perinteikäs viinitila Fitz-Ritter, jonka pulloista löytyy ratsastavan ritarin kuva. Ritter tarkoittaakin saksaksi ritaria ja Fitz on omistajasuvun sukunimi. www.fitz-ritter.de

Viinin raikkaassa ja aromikkaassa tuoksussa on herkullista vihreää omenaisuutta ja kypsää sitrusta, kuten sitruunaa ja lisäksi vihjauksia greipin kuoresta ja persikan kivestä. Maku on täysin kuiva ja hapokas ja siinä toistuu tuoksun aromeita, jälkimaku on miellyttävä. Kaikenkaikkiaan tyylikäs kuiva Riesling ja mielestäni hyvä hintaluokkansa edustaja. Testasin tätä lohisushi-bowlin kanssa ja olivat erinomainen parivaljakko ja antoivat kivasti tilaa toisilleen. Tämä viini on myös luomu, vegaaninen ja vielä pakattu kevyempään lasipulloon, hienoa!

 

Bestheim Riesling Classic 2017
Hinta: 13,99€
Kuiva riesling

Ranskan Alsace on ollut kauan yksi tärkeistä Riesling alueesta ja siellä Riesling luetaan yhdeksi neljästä jalosta rypälelajikkeesta. Bestheimin viinitila sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Saksan rajasta ja sillä on vuosisatojen pituinen kokemus viinin viljelystä. Nykymuodossaan viinitila on toiminut vuodesta 1997.


Vieno ja raikas tuoksu tarjoilee vihreää omenaa, joka on tuoksussa vallitseva sitruksisuuden ohella, myös persikan kiveä tuntuu löytyvän. Tuoksu vihjaa jotenkin viinin hapokkuudesta, joka maussa onkin tuntuvaa. Maussa korostuvat sitrushedelmät, sitruuna ja ja myös lime sekä jo tuoksussa tuntunut vihreä omenaisuus. Viinin hapokas olemus pehmenee kohti keskipitkää jäkimakua. Ruokapöydässä kokeilisin tätä ensimmäisenä lohichevichen kanssa, jolle kovin moni viini ei meinaa pärjätä sen voimakkaan hapokkuuden takia. Tällainen korkean hapokkuuden viini nimenomaan vaatii myös ruokakaveriltaan korkeaa hapokkuutta ja olisi luultavasti chevichelle aivan täydellinen pari.

 

Steininger Riesling Kamptal 2018
Hinta: 13,90€
Kuiva, vegaaninen (ei sertifikaattia)

Itävallan Kamptalin alueella pitää viinitilaa “Familie Steininger”. He valmistavat viininsä vegaanisesti omalla tilallaan.

Tämän vaaleankeltaisen Rieslingin vivahteikas moniulotteinen tuoksu tarjoilee kypsää persikkaa, makeahkoja omenaan viittaavia aromeita sekä aavistuksen akasiahunajaa. Tuoksussa tuntuu myös mineraalista raikkautta, joka saattaa vihjata maun hapokkuudesta, ja häivähdys valkopippuria. Maku on kuiva ja hapokkuus eloisaa, sitrushedelmäiset aromit korostuvat maussa tuoksua enemmän. Aavistus jäännössokeria yhdessä hedelmäisen makeiden aromien kanssa pehmentää viinin korkeaa hapokkuutta miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Erittäin hyvä food-pairing kaveri esimerkiksi blineille. Tämä löytyy myös puolikkaassa koossa, joka kannattaa pitää mielessä myös kesän piknikkejä varten. 😉

[Takaisin alkuun]

 

Hintaluokka 14-15€

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017
Hinta: 14,97€
Puolikuiva riesling

Tämä viini vie meidät Saksan Rheingaun laatuviinialueelle, jossa sijaitsevat noin 45 hehtaarin kokoiset Hessenin viinitalon tarhat. Tilaa johtaa nykyään Prinz Donatus von Hessen, joka on (siis ihan oikeasti) suoraan alenevassa polvessa Suomen kuninkaaksi 1918 kaavaillun Friedrich Karl:n pojanpojanpoika. www.prinz-von-hessen.de
Prinz von Hessen on siis aivan perusteltu nimi tälle viinille.

Viinin aromikas tuoksu hurmaa heti ensi nuuhkaisulla. Siinä on persikkaa, kypsää omenaa ja viehättävää makeaa mausteisuutta sekä häivähdys hunajaa, myös kuivattu aprikoosi tulee mieleen. Lisäksi viinissä on vienoa, kiehtovalla tavalla petroliin vivahtavaa tuoksua, joka on Rieslingille tyypillinen iän myötä kehittyvä aromi. Suussa viini on melko täyteläinen. Feinherb viinille tyypillisesti maku on puolikuiva, mutta tasapainoinen ja jälkimaku on pitkä ja vivahteikas. Pieni ikääntyminen sekä jäännössokeri pyöristävät viiniä tyylikkästi. Mielestäni erittäin hyvä ja vivahteikas täyteläisemmän tyylin Riesling.

Bestheim Riesling Rayon de Lune 2017
Hinta: 14,98€
Kuiva riesling

Tämän Ranskan Alsacesta tulevan viinin nimi Rayon de Lune tarkoittaa kuun sädettä. Huomiota herättävä, upea sininen pitkäkaulainen pullo on kaunis ja katseen vangitseva.

Tämän viinin tuoksu on vieno, mutta siitä löytyy omenaan viittaavaa hedelmäisyyttä, joka muistuttaa enemmän keltaista kuin vihreää omenaa. Lisäksi löytyy kevyttä kukkaisuutta ja viittauksia kivellisiin hedelmiin (pesikka, aprikoosi, nektariini). Mineraalisuuden myötä nousee myös esiin persikan kiveä muistuttava aromi. Maku on kuiva ja hapokkuus on selvästi tuntuvaa, joka tekee tästä viinistä erinomaisen kumppanin hapokkaille ruoille, kuten chevichelle tai myös sitruksella maustetuille aasialaisille ruoka-annoksille, joissa ei kuitenkaan olisi juurikaan tulisuutta mukana. Graavilohelle myös oiva kaveri, sillä suolaisuus pehmentää viinin olemusta ja tämä pystyy myös leikkaamaan kalan rasvaisuutta.

Spy Valley Riesling 2016
Hinta: 15,99€
Kuiva, eko-sertifiointi

Tämän viinin myötä siirrytään Uuteen-Seelantiin, joka on nykyään tunnettu erityisesti laadukkaista Sauvignon Blanc viineistään, mutta Spy Valley Riesling osoittaa, että siellä osataan tehdä myös erinomaista Rieslingiä. Perheomisteisen Spy Valley viinitilan tarina alkaa 1990-luvulta, jolloin Uuden-Seelannin viinintuotanto oli jo hyvässä nousukiidossa maailman maineeseen.

Aromikkaasta tuoksusta nousee sitrusaromeina mehevää sitruunaa ja greipin vivahteita sekä kivellisten hedelmien aromeita, persikkaa tai ehkä aprikoosiakin. Tuoksussa on myös viittauksia Rieslingiin usein ikääntymisen myötä tuleviin petrolisiin aromeihin, joihin kietoutuu myös mineraalisuutta. Tämä herkullisen aromikas ja tyylikäs Uuden-Seelannin Riesling sopii tasapainoisen olemuksensa ansiosta monenlaisille kala- ja äyriäis- ja kasvisruoille. Runsas hedelmäisyys ja aromikkuus tekee tästä myös oivallisen seurusteluviinin kenelle vain Rieslingistä pitävälle. Erityisesti suosittelen seurusteluviiniksi kuivan, mutta hedelmäisen viinityylin ystäville. Muun hyvän lisäksi tällä viinillä on paikallinen ekosertifikaatti.

[Takaisin alkuun]

 

Hintaluokka 18-19

Wild Alte Reben Riesling 2018
Hinta: 19,70€
Kuiva, biodynaaminen, kevyt pullo, persoonallinen

Tämän viinin myötä pääsemme Saksan Badeniin, Schwarzwaldin metsän kupeeseen. (Viinitila siis oikeasti rajautuu tähän kuuluisaan metsään!) Wildin biodynaaminen tila on pieni ja perheomisteinen, viljelysten pinta-ala on vain 2,5 hehtaaria. www.wild.de

Alte Reben tarkoittaa, että rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Vanhojen köynnösten juuret ovat ajan myötä ehtineet kaivautua syvemmälle maahan, siksi niistä tehtyjen viinien sanotaan usein ilmentävän paremmin maaperän luonnetta. Tämä lisää viinin kiinnostavuutta viiniharrastajien parissa. Vanhat köynnökset tuottavat yleensä myös pienempää satoa, jolloin rypäleistä tulee usein aromikkaampia.

Tämän vaalean kullankeltaisen Rieslingin tuoksusta löytyy punaista omenaa, persikkaa, raikasta sitrushedelmää ja hiukan kypsää ananastakin. Näiden hedelmäaromeiden takaa pilkahtaa kivasti mineraalisuutta, joka muistuttaa mieleeni, että Baden on osittain vulkaanista maaperää. Maku on kuiva, mutta aavistus jäännössokeria pyöristää sitä mukavasti. Tuoksun aromit toistuvat maussakin miellyttävästi. Peroonallinen ja viehättävä Riesling ja erilainen kuin useimmat saksalaiset. Tämä sopii seurusteluun ja monipuolisesti myös ruokaviiniksi. Itse kokeilisin ensimmäisenä kevyesti maustetulle kasvisruoalle tai vaalealle lihalle, toki myös kalalle oiva kaveri. Viini on myös pakattu kevyempään lasipulloon, mikä on aina ilahduttavaa.

Etz Kamptal Riesling 2018
Hinta: 19,94€
Kuiva riesling

Itävaltalaisten viinien laatu on noussut parin viime vuosikymmenen aikana hurjasti ja tämän viinin kotiseutu on Kamptalissa, joka on yksi Itävallan kuuluisimmista Riesling-alueista. Perheomisteinen Etz-viinitila on perustettu 1898 ja sen viinin viljelykset kattavat noin 40 hehtaaria (myös muita lajikkeita kuin Riesling).

Tässä viinissä on aromikas tuoksu, joka tulvii kukkaisuutta, omenaa, mineraalisuutta ja yrtteihin viittaavaa pehmeää mausteisuuttakin. Hetken lasissa viivähdettyään esiin nousee myös ananaksen häivähdys sekä persikan kiveä, lisäksi kukkaiset aromit täsmentyvät kohti seljankukkaa. Suussa viini on napakan hapokas ja omenainen, olen tuntevinani aavistuksen ihan miellyttävää pirskahtelevuuttakin. Raikas sitruksisuus kantaa viiniä pitkään jälkimakuun. Ruokapöytään tämä vivahteikas, hyvärunkoinen ja aromikas viini sopii monenlaisille kalaruoille, äyriäisille tai vaikka blineillekin.

 

Lue lisää Rieslingistä rypälelajikkeena Wine and beyond.fi Riesling-sivulla.

Seuraa Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle ja saat tiedon uusista blogipostauksista.
Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Seuraa Facebokissa ja Instagramissa

Kuvat: Anniina Schreiner
Osa viineistä on saatu tuotenäytteinä