MITÄ RIESLINGIÄ LASIIN

Riesling maistelukuvauksia

Tervetuloa! Toivon että tästä Riesling-kimarasta on apua, kun haluat löytää sopivan “Risukan”. Kaikki sivun viinit ovat Alkon valikoimassa.

Lisää tietoa Rieslingistä

Sopiiko mielestäsi joku viini lisättäväksi tälle sivulle? Ota yhteyttä mailitse tai somessa.

Hintaluokka alle 10€

Villa Wolf Riesling 2019
Hinta 6,98€, (0,375cl)
Kuiva, vegaaninen, pieni pullokoko
Maistettu 7/2020

Saksan Pfalzissa 1756 perustettu J.L. Wolf viinitila eli kukoistuskauttaan 1800-luvun puolivälin tienoilla. Tilalla tehtiin investointeja ja sen maille rakennettiin mm. italialaistyylinen huvila joka nyttemmin näkyy tilan nimessäkin. 1990-luvun lopulla viinitilalla elettiin puolestaan huonoja aikoja, mutta pelastajaksi löytyi Ernst Loosen (tunnettu erityisesti Dr. Loosen viinitilastaan). Hän otti ohjat käsiinsä ja samalla tilan nimeksi vaihdettiin Villa Wolf. www.villawolf.com

Vaalean kullan värisen viinin tuoksussa tuntuu kivellisten hedelmien aromeita, ehkä persikkaa tai aprikoosia sekä omenaa. Sitruksisuus on raikasta ja tuo mieleen limemehun. Suussa viini on kuiva ja hapokas, maku seurailee tuoksun aromeita ja suutuntumassa voi aistia hiukan täyteläisyyttäkin. Jälkimaussa tuntuu kaikuja viinin hedelmä- ja sitrusaromeista. Pienen pullokokonsa ansiosta kätevä viini myös kesäisille piknikeille salaattien tai vaikkapa sushin kanssa nautittavaksi.

Moselland Riesling Kabinett 2019
Hinta: 9,48€
Puolimakea Riesling, Matala-alkoholinen (8%)
Maistettu 7/2020

Vuonna 1968 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta on yksi Rheinland-Pfalzin osavaltion suurimmista. Vuosien saatossa osuuskunta on kasvanut ja siihen on liittynyt mukaan pienempiäkin osuuskuntia läheisiltä viinialueilta. Riesling on selkeästi tärkein rypälelajike ja osuuskunta tuottaakin pääasiassa, ja ilmeisesti ainoastaan, Riesling viinejä.  https://www.moselland.de

Viinin tuoksu on makean hedelmäisen oloinen ja siinä voi aistia meloonia, kevyttä sitruksisuutta ja persikkaankin viittaavia aromeja sekä pientä mausteisuutta. Suussa viini on makean oloinen ja sokeria näyttäisi olevan 35g/l, joka tarkoittaa että viini luokitellaan puolimakeaksi. Hapokkuuttakin löytyy ja se keventää viinin olemusta. Tämä viini sopii yleisviiniksi hiukan makeamman tyylisistä Rieslingeistä pitäville, mutta sitä voi kokeilla myös esim. tuliselle ruoalle. Niille, jotka kaipaavat esim. mökille huoletonta kesäviiniä kerrottakoon vinkiksi, että tämän saa myös hanapakkauksessa (30,99€). Testasin myös sen ja siinä on makeampi, mutta muuten saman tyylinen meininki. Ehkä aromimaailmassa oli hiukan enemmän päärynäistä ja kukkaista fiilistä kuin pulloversiossa.

Moselland Riesling Trocken 2018
Hinta: 9,48
Kuiva Riesling
Maistettu 8/2020

Tämän viinin on valmistanut sama viiniosuuskunta kuin yläpuolella olevan puolikuivan “velipojan”.  Tietoa tuottajasta löytyy siis yläpuolisen viinin kohdalta tai osoitteesta https://www.moselland.de

Tuoksu on melko vieno, mutta siinä voi aistia keltaista omenaa, sitruksisuutta ja hiukan persikkaistakin tunnelmaa. Hiukan yllättäen tuoksusta löytyy myös valkopippurin häivähdys sekä suolaisuutta, joka tuo mieleen vihreän oliivin. Maultaan viini on kuiva ja siinä tuntuu sitrusaromista hapokkuutta. Tämä viini sopii yleisviiniksi kesäiseen ruokapöytään, jossa on tarjolla esim. kalaa tai äyriäisiä, myös kanasalaatille oiva kaveri.

Schloss Vollrads Riesling 2018
Hinta: 9,50, puolikas pullo (0,375cl )
Kuiva riesling
Maistettu 14.6.2020

Saksan Rheingaun vanhimman viinitilan historia voidaan jäljittää peräti vuoteen 1211. Dokumenttien mukaan tällöin viiniä myytiin ensimmäistä kertaa Mainzissa sijaitsevalle St.Viktor luostarille. 2001 tila pääsi maailman 100 parhaimman viinitilan listalle. Tällä hetkellä viinitarhojen koko on noin 80 hehtaaria ja ainoana lajikkeena on mikäpä muukaan kuin Riesling. www.schlossvollrads.com

Tuoksussa on mehevää, mutta raikasta keltaista omenaa, persikkaa ja persikan kiveä sekä mineraalista vivahdetta. Suussa viini on kuiva ja raikas, jäännössokerista tuleva makeus on hapokkuuden kanssa hyvässä tasapainossa. Hapokkuus tekee suutuntumaan myös kivasti aavistuksenomaista pirskahtelevuuden tunnetta. Aromeiltaan maku seurailee tuoksua. Viini jättää lämpimän, hiukan nielua lämmittävän tunteen. Kokonasuudeltaan luotettavan laadukas ja nuorekas ”perusriesling”. Pieni pullokoko tekee tästä myös kätevän piknikniivinin. Ei muuta kuin take-away sushit mukaan ja piknikille.

Bestheim Riesling Premium Réserve 2018
Hinta: 9,88€
Kuiva riesling
Maistettu 7/2020

Bestheim on viiintuottajaosuskunta, joka sijaitsee Ranskan Alsacessa, vain parinkymmenen kilometrin päässä Saksan rajasta. Bestheim on hankkinut mainetta etenkin crémant tyylisten kuohuviinien tuottajana, mutta heillä on valikoimassaan myös useita erityylisiä riesling viinejä. www.bestheim.com

Hedelmävetoisessa ja hillityssä tuoksussa tuntuu kypsää sitruksisuutta, omenaa ja myös viittauksia kivellisten hedelmien kiveen, kuten persikka tai nektariini. Lisäksi voi löytää vienoa kukkaisuutta ja yrttisyyttäkin. Suussa viini on melko kepeä, sopivasti hapokas ja jälkimaku on keskipitkä, aavistuksen yrttinenkin. Kaiken kaikiaan varsin mukiinmenevä perus riesling joka sopii edulliseksi vaihtoehdoksi esim. buffet pöytiin. Omassa hintaluokassaan (alle 10e) yksi parhaista, joita olen maistanut.

Hintaluokka 10-11€

Köningsmosel Riesling, 2018
Hinta: 10,99€
Puolimakea, matala-alkoholinen (8,5%)
Lajikkeina Riesling ja Rivaner
Maistettu: 3/2020

Viinin nimestäkin sen jo arvaa, nyt on Moselin laakson viini kyseessä. Itseasiassa Rieslingiä sekoitetaan aika harvoin muiden lajikkeiden kanssa, mutta tässä on käytetty myös Rivaneria, luultavasti pehmentämään Rieslingin korkeaa hapokkuutta.

  

Tuoksusta löytyy makealle vivahtavaa hedelmäisyyttä kuten ananasta ja kypsää persikkaa sekä sitruunaa. Kukkaisten aromeiden puolelta nousee seljankukka esiin. Maussa on tuntuvaa makeutta, mutta viini ei kuitenkaan käänny mitenkään äiteläksi sillä hapokkuus tasapainottaa makua. Jos pidät ennemmin hiukan makeista kuin kuivista viineistä niin tämä sopii viilennettynä hyvin seurusteluviiniksi. Ruokapuolelta sopivia kavereita ovat erilaiset salaatit, kala- ja kasvisruoat. Matalahko (8,5%) alkoholipitoisuus ja maun tuntuva hedelmäisyys, sekä viinin jäännössokeri (40g/l) tekevät tästä monikäyttöisen ruokaviinin, joka menee hyvin mausteisen tai tulisenkin ruoan kaverina. (Huomasin juuri, että tämä löytyy myös hanapakkauksena (34,48€). Tosin siinä yllättäen vuosikertana 2016 eikä tämä maistelukuvaus nyt sovi siihen.)

Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas Riesling 2017
Hinta: 11,98€
Kuiva, eko-sertifioitu
Maistettu: 3/2020

Leydan laakso sijaitsee muutaman, noin kymmenen kilometrin päässä Tyynestä valtamerestä Chilen rannikolla. Vaikka ilmasto on muuten kuuma ja vähäsateinen valtameren läheisyys tuo alueen viinitiloille viileyttä ja kosteutta, joidenkin mukaan se tuo myös viineihin merisuolan tuntua.

Tässä vaalean sävyisessä viinissä tuntuu tuoksussa vihreän omenan ja valkoherukkan aromeita sekä puristettua sitruunamehua. Tuoksussa on myös mineraalinen olemus, josta tulee mieleen meren rannan pikkukivet. Maussa toistuu tuoksun aromeita ja se on hapokas, eikä viinissä oleva pieni jäännössokeri tuo itseään mitenkään ilmi. Yllättävän pitkän jälkimaun lopulla nousee hämmästyksekseni esiin myös vienoja paahteisia aromeita. Tämä on linjakas uuden maailman Riesling, jossa on raikas viherhedelmäinen hedelmäprofiili ja sopii raikkaaksi kaveriksi erilaisille kala- ja äyriäisruoille. Viinillä on myös paikallinen eko-sertifiointi.

Anselmann Riesling Classic, 2019
Hinta: 11,98€
Kevyempi lasipullo
Maistettu 7/2020

Ensimmäiset maininnat Anselmannin suvun viinin viljelystä löytyvät jo 1100-luvulta, mutta varsinaiseen lentoon suvun viinitila lähti vuonna 1959, jolloin Werner Anselmann alkoi itse valmistaa ja pullottaa viiniä sen sijaan että olisi myynyt rypäleitä muille. Nykyään tilaa johtaa seuraava sukupolvi Ruth ja Ralf Anselmann. Viljelysten koko on noin 150 hehataaria ja viinitarhalta löytyy useita eri lajikkeita. Tila on yksi Saksan suurimmista perheomisteisista tiloista. (www.weingut-anselmann.de)

Mehevän oloisesta ja vivahteikkaasta tuoksusta löytyy meloonia, nektariinia ja keltaista kiiwiä. Sitruksiuus viittaa ehkä enemmän limeen kuin sitruunaan. Hetken lasissa viivähdettyään viinistä voi aistia häivähdyksiä trooppisemmistakin tuoksuista, kuten mango tai ananas sekä mehiläisvahaa. Suussa viini on hiukan keskimääräistä täyteläisemmän oloinen, kuiva ja hapokas, vaikka jäännössokeriakin löytyy pyöristämään viinin olemusta. Aromeiltaan maku seurailee tuoksua, jälkimaussa on lämpöä ja mausteistakin tunnelmaa. Tämä mielestäni hyvän hinta-laatusuhteen viini pärjää monenlaisille ruoille, joissa voi olla hapokkuutta, hiukan makeuttakin tai rasvaisuutta. Esimerkiksi sitruunamaustettu lohi, erilaiset kasvisruoat, broileri ja muu vaalea liha sopivat hyvin. Viini on myös pakattu kevyempään lasipulloon, joka on aina ilahduttavaa.

Ruppertsberger Hofstück Riesling 2018
Hinta: 11,98€
Puolimakea, vegaaninen, kevyt pullo
Maistettu: 3/2020

Tämä puolimakea “Risukka” tulee Pfalzin alueelta ja sen on tuottanut Ruppertsbergerin viininviljely osuuskunta. Siihen kuuluu peräti 86 viljelijää ja viiniviljelysten pinta-ala on 400 hehtaaria. www.ruppertsberger.de

Hofstück Riesling monikäyttöinen viini, jossa on myös tuntuvaa makeutta. Tuoksun hedelmävetoisessa aromimaailmassa on kypsää päärynää, makean sitruunamehun tuoksua ja hapokkuudesta vihjaavaa mineraalisuuttakin. Samoja aromeja löytyy myös mausta. Tämä on ruokapöydässä monikäyttöinen ja sopii erilaisten salaattien, sekä kala- ja kasvisruokien kaveriksi, miksei vaikka piknikillekin. Myös tulisen tai aasialaisen mausteisen ruoan kaveriksi tällainen puolimakea (sokeria 30g/l), korkean hapokkuuden vaivihkaa ryhdistämä viini sopii hyvin. Tämä viini on vegaaninen ja pakattu ekologiseen kevyempään lasipulloon, hienoa!

Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 28
Hinta: 11,98€
Kuiva, luomu, vegaaninen, kevyt pullo
Maistettu: 3/2020

Ja siten edellisen viinin kuivemman, muttei kuitenkaan rutikuivan (sokeria 8g/l) sisaruksen pariin. Ruppertsbergerin viininviljely osuuskuntaan Saksan Pfalzissa kuuluu peräti 86 viljelijää ja viiniviljelysten pinta-ala on 400 hehtaaria. www.ruppertsberger.de


Tuoksussa valkoista kukkaisuutta, vihreää päärynää ja ehkä aavistus Rieslingissä joskus esiintyvää vahamaisuuttakin on löydettävissä. Maku on kuiva ja hapokkuus tuntuvaa, yllättäen karviainen nousee maussa esiin vaikka tuoksusta en sitä niinkään havainnut. Näpsäkkä ”perus riesling” joka sopii kaveriksi vaalealle liha- tai kalaruoalle, miksei myös salaateille. Tämä on pakattu kevyempään lasipulloon, joka on aina hyvä ja ekologisempi kuin painava pullo. Nimikin sen jo paljastaa, mutta sanottakoon vielä, että viinillä on luomusertifikaatti ja se on myös vegaaninen. (Lue lisää vegaanisista viineistä Wine and Beyond.fi aiemmasta blogitekstistä).

[Takaisin alkuun]

Hintaluokka 12-13€

Erlenbacher Kayberg Riesling 2018
Hinta: 12,48€
Maistettu: 6/2020

Tämän viinin on valmistanut Heilbronnin viiniosuuskunta, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1888. Osuuskunnan kotipaikka on Saksan Rhein joen itäpuolella, Württembergissä Neckar joen äärellä sijaitsevassa Heilbronnin kaupungissa.  Erlenbacher Kayberg on viljelypalsta, jolta rypäleet tähän viiniin on poimittu. (www.wg-heilbronn.de)

Tästä viinistä välittyy päärynäinen tuoksu, josta voi löytää jopa päärynäkarkin häivähdyksen, vihreää omenaa ja myös kukkaisia aromeja. Tuoksussa on myös viittauksia kypsään sitruksisuuteen. Suussa viini on kuiva ja hapokkuus on raikastavaa, mutta ei jyräävää, eli se on sopivassa tasapainossa pienen jäännössokerin tuoman makeuden kanssa. Viinissä on myös vähän kutittelevaa pirskahtelevuutta, jonka aistin jännästi enemmän nenässä kuin suussa. Jälkimaku on keskipitkä ja viini jättää hiukan lämpimähkön tunteen. Tämä on monikäyttöinen riesling, joka sopii hyvin esimerkiksi noutopöydän rieslingiksi erilaisille kasvis, kala ja vaalealihaisille ruoille.

Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic  2018
Hinta, 12,90€
Kuiva, luomu, vegaaninen
Maistettu: 5/2020

Kuuluisalla Saksan Rheingaun viinialueella sijaitsee perheomisteinen Corvers-Krauter viinitalo. Viinintekijää, Matthias Corversia pidetään alueen nousevana tähtenä ja saksalainen ruoka- ja viinialan lehti Fallstaff arvioikin viinitalon Rheingaun kymmenen arvostetuimman joukkoon 2019. Mutta, mitenkäs tämä laatu näkyy viinissä? http://www.corvers-kauter.de

 
Kevyesti kultaan vivahtavan värinen viini tarjoilee aromikkaassa tuoksussaan kypsää ja trooppiseen vivahtavaa hedelmäisyyttä, kuten persikan, makean omenan, kypsän päärynän ja mehevien sitrushedelmien aromeita. Pientä mausteisuutta, hunajaa ja nenää kipristävää mineraalisuuden tuntuakin tuoksusta löytyy. Maku on kuiva ja se toistaa tuoksun aromimaailma. Pirteän hapokkuuden ansiosta sitruksisuus korostuu suussa enemmän kuin tuoksussa. Jälkimaku on keskipitkä ja nostattaa veden kielelle. Hinta-laatusuhteeltaan mielestäni hyvä viini. Tämä sopii monenlaisille kala- ja kasvisruoille, joissa saa olla vaikka vähän hapokkuuttakin mukana. Itse kokeilin tätä paistetun kuhan, beurre-blanc kastikkeen ja perunan kanssa ja oli todella hyvä setti. R3 on myös vegaaninen ja luomu, siitä aina plussaa.

Deep Roots Riesling 2019
Hinta: 12,90€
Kuiva, kevyempi lasipullo
Maistettu 7/2020

Tämä viini tulee Saksan suurimmalta viinialueelta Rheinhessenistä ja se on syntynyt kolmen nuoren viinin tekijän yhteistyöprojektina. Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker ja Stefan Winter vastaavat kukin oman perhetilansa viinin valmistuksesta, mutta lisäksi he valmistavat yhdessä Deep roots viinejä. Nimi Deep roots ei kuitenkaan viittaa viiniköynnösten ikään tai erityisen syvälle meneviin juuriin, vaan ennemminkin viinin valmitajien ja heidän sukunsa pitkään historiaan alueella. www.3winner.de/


Tämän viinin tuoksussa tuntuu persikkaa, sitruunamehua ja myös häivähdys sitruunan kuorta sekä vahamaisuuttakin. Maku seurailee tuoksua ja viini on pienestä jäännössokerista huolimatta kuiva ja varsin hapokaskin. Jälkimaussa on pituutta enemmän kuin olisin odottanut ja siinä tuntuu hapokkuuden ohella jännästi myös vihreää omenaisuutta. Hyvärunkoinen Reinhessenin riesling, joka sopii monenlaisille kala- ja äyriäisruoille ja vaikka blineillekin. Kevyemmästä lasipullosta plussaa.

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Trocken 2018
Hinta: 12,90€
Kuiva, luomu, vegaaninen, kevyt pullo
Maistettu: 3/2020

Pfalzin alueelta löytyy myös 235 vuotta toiminut perinteikäs viinitila Fitz-Ritter, jonka pulloista löytyy ratsastavan ritarin kuva. Ritter tarkoittaakin saksaksi ritaria ja Fitz on omistajasuvun sukunimi. www.fitz-ritter.de

Viinin raikkaassa ja aromikkaassa tuoksussa on herkullista vihreää omenaisuutta ja kypsää sitrusta, kuten sitruunaa ja lisäksi vihjauksia greipin kuoresta ja persikan kivestä. Maku on täysin kuiva ja hapokas ja siinä toistuu tuoksun aromeita, jälkimaku on miellyttävä. Kaikenkaikkiaan tyylikäs kuiva Riesling ja mielestäni hyvä hintaluokkansa edustaja. Testasin tätä lohisushi-bowlin kanssa ja olivat erinomainen parivaljakko ja antoivat kivasti tilaa toisilleen. Tämä viini on myös luomu, vegaaninen ja vielä pakattu kevyempään lasipulloon, hienoa!

Moselland Goldschild Riesling Trocken 2018
Hinta: 12,98€
Kuiva riesling
Maistettu 8/2020

Tämän viinin viinirypäleet kasvavat Saksassa Saarlandin alueella, Moselin sivujoen Saarin maisemissa. Alue luetaan kuuluvaksi “Suur-Moselin” viinialueeseen. Kiinnostavana tietona kerrottakoon, että viinin valmistajan mukaan alueen maaperä on devonikaudelta (n. 400milj. vuotta sitten) peräisin olevaa sinistä liuskekiveä. Moselland on suuri viiniosuuskunta,  joka tuottaa pääasiassa, ja ilmeisesti ainoastaan, Riesling viinejä.  www.moselland.de

Kullanvärisen viinin tuoksussa tuntuu keltaista omenaa, sitruunan kuoren suuntaan kääntyvää sitruksisuutta ja kosteista kivistä muistuttavaa mineraalisuutta, ehkä hiukan hunajaakin. Maultaan viini on kuiva ja maku seurailee tuoksun aromimaailmaa. Suutuntumassa voi lisäksi aistia pienenpientä pirskahtelevuutta. Ruokapöytään tämä viini sopisi hyvin esimerkiksi kesäisten salaattien tai erilaisten kalaruokien kaveriksi.

Graf von Schönborn Riesling Trocken, 2018
Hinta: 12,98€
Kuiva riesling
Maistettu 7/2020

Saksan Rheingaun viinialueella jo vuodesta 1349 viiniä viljellyt Schönbornin suvun perustama viinitalo on yksi Saksan vanhimmista. Viinitalo on vaikuttanut suuresti Rheingaun alueen viininviljelyksen kehittymiseen sekä Saksalaisen VDP laatujärjestelmän syntyyn. Tilan viljelyksistä  on tällä hetkellä 95% Rieslingiä. (www.weingut-schloss-schoenborn.de)

Viinin vienossa, mutta moniulotteisessa tuoksussa tuntuu kypsän persikan ja raikkaan sitruunamehun aromeita. Mukana on myös jotain happamampaa, ehkä valkoherukan tai peräti raparperin tuoksua. Lisäksi löytyy myös mineraalisuutta ja viittauksia omenapuun kukkiin sekä mehiläisvahaan. Tuoksua maustaa mukavasti myös pieni raikkaista yrteistä muistuttava aromikkuus. Maku on kuiva, hapokas ja tyylikäs. Suutuntumassa on myös jonkun verran täyteläistä tunnelmaa. Jälkimaku on vähintään keskipitkä ja siinä tuntuu sitruksen raikkaan hapokasta aromikkuutta. Hyvätasoinen perusriesling, joka sopii monenlaisille kala ja äyriäisruoille sekä vaalealle lihalle, vaikkapa noutopöytäänkin.

Bestheim Riesling Classic 2017
Hinta: 13,99€
Kuiva riesling
Maistettu: 3/2020

Ranskan Alsace on ollut kauan yksi tärkeistä Riesling alueesta ja siellä Riesling luetaan yhdeksi neljästä jalosta rypälelajikkeesta. Bestheimin viinitila sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Saksan rajasta ja sillä on vuosisatojen pituinen kokemus viinin viljelystä. Nykymuodossaan viinitila on toiminut vuodesta 1997.


Vieno ja raikas tuoksu tarjoilee vihreää omenaa, joka on tuoksussa vallitseva sitruksisuuden ohella, myös persikan kiveä tuntuu löytyvän. Tuoksu vihjaa jotenkin viinin hapokkuudesta, joka maussa onkin tuntuvaa. Maussa korostuvat sitrushedelmät, sitruuna ja ja myös lime sekä jo tuoksussa tuntunut vihreä omenaisuus. Viinin hapokas olemus pehmenee kohti keskipitkää jäkimakua. Ruokapöydässä kokeilisin tätä ensimmäisenä lohichevichen kanssa, jolle kovin moni viini ei meinaa pärjätä sen voimakkaan hapokkuuden takia. Tällainen korkean hapokkuuden viini nimenomaan vaatii myös ruokakaveriltaan korkeaa hapokkuutta ja olisi luultavasti chevichelle aivan täydellinen pari.

Steininger Riesling Kamptal 2018
Hinta: 13,90€
Kuiva, kevyempi pullo, ekosertifikaatti, vegaaninen (ei sertifikaattia)
Maistettu: 2/2020

Itävallan Kamptalin alueella pitää viinitilaa “Familie Steininger”. He valmistavat viininsä vegaanisesti omalla tilallaan.

Tämän vaaleankeltaisen Rieslingin vivahteikas moniulotteinen tuoksu tarjoilee kypsää persikkaa, makeahkoja omenaan viittaavia aromeita sekä aavistuksen akasiahunajaa. Tuoksussa tuntuu myös mineraalista raikkautta, joka saattaa vihjata maun hapokkuudesta, ja häivähdys valkopippuria. Maku on kuiva ja hapokkuus eloisaa, sitrushedelmäiset aromit korostuvat maussa tuoksua enemmän. Aavistus jäännössokeria yhdessä hedelmäisen makeiden aromien kanssa pehmentää viinin korkeaa hapokkuutta miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Erittäin hyvä food-pairing kaveri esimerkiksi blineille. Kevyemmästä lasipullosta ja ekosertfikaatista plussaa. Tämä löytyy myös puolikkaassa koossa, joka kannattaa pitää mielessä myös kesän piknikkejä varten. 😉

[Takaisin alkuun]

Hintaluokka 14-15€

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017
Hinta: 14,97€
Puolikuiva riesling
Maistettu: 3/2020

Tämä viini vie meidät Saksan Rheingaun laatuviinialueelle, jossa sijaitsevat noin 45 hehtaarin kokoiset Hessenin viinitalon tarhat. Tilaa johtaa nykyään Prinz Donatus von Hessen, joka on (siis ihan oikeasti) suoraan alenevassa polvessa Suomen kuninkaaksi 1918 kaavaillun Friedrich Karl:n pojanpojanpoika. Prinz von Hessen on siis aivan perusteltu nimi tälle viinille. (www.prinz-von-hessen.de)

Viinin aromikas tuoksu hurmaa heti ensi nuuhkaisulla. Siinä on persikkaa, kypsää omenaa ja viehättävää makeaa mausteisuutta sekä häivähdys hunajaa, myös kuivattu aprikoosi tulee mieleen. Lisäksi viinissä on vienoa, kiehtovalla tavalla petroliin vivahtavaa tuoksua, joka on Rieslingille tyypillinen iän myötä kehittyvä aromi. Suussa viini on melko täyteläinen. Feinherb viinille tyypillisesti maku on puolikuiva, mutta tasapainoinen ja jälkimaku on pitkä ja vivahteikas. Pieni ikääntyminen sekä jäännössokeri pyöristävät viiniä tyylikkästi. Mielestäni erittäin hyvä ja vivahteikas täyteläisemmän tyylin Riesling.

Bestheim Riesling Rayon de Lune 2017
Hinta: 14,98€
Kuiva riesling
Maistettu: 3/2020

Tämän Ranskan Alsacesta tulevan viinin nimi Rayon de Lune tarkoittaa kuun sädettä. Huomiota herättävä, upea sininen pitkäkaulainen pullo on kaunis ja katseen vangitseva.

Tämän viinin tuoksu on vieno, mutta siitä löytyy omenaan viittaavaa hedelmäisyyttä, joka muistuttaa enemmän keltaista kuin vihreää omenaa. Lisäksi löytyy kevyttä kukkaisuutta ja viittauksia kivellisiin hedelmiin (pesikka, aprikoosi, nektariini). Mineraalisuuden myötä nousee myös esiin persikan kiveä muistuttava aromi. Maku on kuiva ja hapokkuus on selvästi tuntuvaa, joka tekee tästä viinistä erinomaisen kumppanin hapokkaille ruoille, kuten chevichelle tai myös sitruksella maustetuille aasialaisille ruoka-annoksille, joissa ei kuitenkaan olisi juurikaan tulisuutta mukana. Graavilohelle myös oiva kaveri, sillä suolaisuus pehmentää viinin olemusta ja tämä pystyy myös leikkaamaan kalan rasvaisuutta.

Dreissigacker Organic Riesling 2019
Hinta: 14,98€
Kuiva, Luomu, Vegaaninen
Maistettu 6/2020

Saksan Rheinhessenistä, viileänä kasvualeena pidetystä Bechtheimin kylästä löytyy Dreissigackerin viinitila, jonka juuret johtavat peräti vuoteen 1728. Nykyinen isäntä Jochen Dreissigacker tunnetaan persoonallisesta otteestaan ja hän käyttää viinin valmistuksessa myös muutamien viikkojen hiivasakkakypsytystä, joka ei ole kovin tyypillinen tapa rieslingviiniä valmistettaessa. (https://dreissigacker-wein.de)

Kevyesti kultaan häivähtävän viinin tuoksussa tuntuu meloonia, persikkaa ja viittauksia omenapuun kukkiin sekä häivähdys mineraalisuutta ja nenää kutittelevaa valkopippuria. Kuiva maku on mehukas ja hapokkuus napakkaa. Raikkaan viinin keskipitkässä ja hapokkaassa jälkimaussa tuntuu sitruuna- ja limemehua muistuttavaa aromikkuutta. Tämä viini sopii monenlaisille, erityisesti sitrushedelmillä maustetuille kala- ja äyriäisruoille. Viini on myös vegaaninen ja luomu, josta aina plussaa.

Korrell Riesling vom Tonmergel 2018
Hinta: 14,98€
Vegaaninen (ei sertifikaattia), Kevyempi pullo
Maistettu 6/2020

Martin Korrell pyörttää perinteikästä 1832 perustettua Korrellin viinitilaa jo kuudennessa sukupolvessa. Saksan Nahe-joen laaksossa sijaitseva viinitila valmistaa kaikki viininsä vegaanisesti, vaikkei ole hakenut niille vegaanisertifikaattia.(www.korrell.com) (Lisää tietoa vegaanisista viineistä ja sertfikaateista).

 

Kevyesti kultaan vivahtavan viinin tuoksusta löytyy keltaista omenaa, valkoherukkaa, mineraalista tunnelmaa, kevyttä yrttisyyttä ja niin raikkaan mehevää sitruunaisuutta että jo pelkkä tuoksu nostaa nostaa veden kielelle. Suussa viini on kuiva ja hapokas. Yleisilme on raikas ja linjakas. Maku seurailee tuoksua ja keskipitkässä jälkimaussa korostuu sitruksinen tunnelma. Erilaiset kalaruoat ja seafood, blinitkin ovat hyviä ruokakavereita tälle viinille. Myös tomaattiset pastat ja erilaiset salaatit joissa on esim. vinagrette salaatinkastikkeen tuomaa hapokkuutta mukana ovat varsin sopivia kumppaneita.

Spy Valley Riesling 2016
Hinta: 15,99€
Kuiva, eko-sertifiointi
Maistettu: 3/2020

Tämän viinin myötä siirrytään Uuteen-Seelantiin, joka on nykyään tunnettu erityisesti laadukkaista Sauvignon Blanc viineistään, mutta Spy Valley Riesling osoittaa, että siellä osataan tehdä myös erinomaista Rieslingiä. Perheomisteisen Spy Valley viinitilan tarina alkaa 1990-luvulta, jolloin Uuden-Seelannin viinintuotanto oli jo hyvässä nousukiidossa maailman maineeseen.

Aromikkaasta tuoksusta nousee sitrusaromeina mehevää sitruunaa ja greipin vivahteita sekä kivellisten hedelmien aromeita, persikkaa tai ehkä aprikoosiakin. Tuoksussa on myös viittauksia Rieslingiin usein ikääntymisen myötä tuleviin petrolisiin aromeihin, joihin kietoutuu myös mineraalisuutta. Tämä herkullisen aromikas ja tyylikäs Uuden-Seelannin Riesling sopii tasapainoisen olemuksensa ansiosta monenlaisille kala- ja äyriäis- ja kasvisruoille. Runsas hedelmäisyys ja aromikkuus tekee tästä myös oivallisen seurusteluviinin kenelle vain Rieslingistä pitävälle. Erityisesti suosittelen seurusteluviiniksi kuivan, mutta hedelmäisen viinityylin ystäville. Muun hyvän lisäksi tällä viinillä on paikallinen ekosertifikaatti.

[Takaisin alkuun]

Hintaluokka 16-17€


Spanier Gillot Sonnenschiefer Riesling 2017
Hinta: 16,98
Kuiva Riesling, vegaaninen (ei sertifikaattia), biodynaaminen (ei sertifikaattia).
Maistettu 8/2020

Tämän viinin rypäleet ovat kasvaneet Rheinhessenin alueella Saksassa. Viinin valmistanut aviopari Carolin ja Hans-Oliver Spanier valittiin 2018 “Saksan vuoden viinintekijäksi” Vinum Weinguide julkaisun toimesta. Tila aloitti siirtymisen luomutuotantoon jo 1992 ja on toiminut 2003 eteenpäin biodynaamisesti. Viljelmien koko on tällä hetkellä noin 60 hehtaaria. www.kuehlingandbattenfeld.com

Vaalean kulankeltaisen viinin tuoksussa on ja pienen ikääntymisen tuomaa pyöreyttä, kivellisen hedelmän kuten nektariinin aromeita ja lähes hillomaista sitruksisuutta. Tuoksussa on myös viittauksia hunajaisuuteen, mineraalisuuteen ja hyvin vienoa petroolisuutta. Suussa viini on täysin kuiva, mutta hedelmäisyys kannattelee makuaa. Hapokkuus on tuntuvaa. Viini jättää jälkeensä sitrukseen viittaavan jäkimaun, jossa on myös kaikuja tuoksun hedelmäisyydestä. Tämä viini toimisi esim. sitruksella maustettujen kala- tai äyriäisruokien kanssa varsin mainosti. Myös vaalea liha ja vaikka blinitkin sopisivat tämän viinin kanssa. Viini on tuottajan mukaan vegaaninen ja biodynaaminen, vaikkei virallisia sertifikaatteja olekaan haettu.

The Crossings Riesling 2019, 16,99€
Hinta 16,99€
Paikallinen ekosertifiointi, kevyempi lasipullo
Maistettu 14.7.2020

Uuden-Seelannin Eteläsaaren kuuluisalla Marlborough alueella oleva viinitalo sijaitsee Awatar joen penkereillä ja osa viinitarhoista ulottuu aivan joen ääreen. Nimensä viinitalo on saanut paikan mukaan, josta nopeasti virtaava Awatar joki on aikoinaan tavattu ylittää. Kestävä kehitys ja sitoutuminen hiilidioksidin vähentämiseen ovat viinitalolle tärkeitä. (www.thecrossings.co.nz)

Viinin kevyehkössä tuoksussa on viittauksia aprikoosiin ja ehkä hiukan myös sen kiveen. Sitruksisuus on raikasta, muttei kuitenkaan pistävää, sitruunaa ja viittauksia limeenkin saattaa löytää. Hiukan lasissa viivähdettyään esiin nousee myös valkoisiin kukkiin viittaavaa tuoksua ja vienoa hunajaisuutta. Maku on kepeä ja raikas, yleisvaikutelmaltaan kuivan oloinen vaikka jonkun verran makeuttakin on löydettävissä. Jälkimaku on yllättävän pitkä ja siinä tuntuu mukavasti kaikuja viinin hedelmäaromeista. Kokeilin tätä itse kesäisellä lounaalla tomaattisen pastan kanssa ja yhdistelmä oli hyvä ja raikas, mutta viini sopii myös erilaisille kalaruoille ja vaalealle lihalle. Viiniltä löytyy paikallinen ekosertifiointi ja se on myös pakattu kevyempään lasipulloon (vaikkei esim. Alkon sivuilla olekaan tästä mainintaa).

[Takaisin alkuun]

Hintaluokka 18-19

Wild Alte Reben Riesling 2018
Hinta: 19,70€
Kuiva, biodynaaminen, kevyt pullo, persoonallinen
Maistettu: 3/2020

Tämän viinin myötä pääsemme Saksan Badeniin, Schwarzwaldin metsän kupeeseen. (Viinitila siis oikeasti rajautuu tähän kuuluisaan metsään!) Wildin biodynaaminen tila on pieni ja perheomisteinen, viljelysten pinta-ala on vain 2,5 hehtaaria. www.wild.de

Alte Reben tarkoittaa, että rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Vanhojen köynnösten juuret ovat ajan myötä ehtineet kaivautua syvemmälle maahan, siksi niistä tehtyjen viinien sanotaan usein ilmentävän paremmin maaperän luonnetta. Tämä lisää viinin kiinnostavuutta viiniharrastajien parissa. Vanhat köynnökset tuottavat yleensä myös pienempää satoa, jolloin rypäleistä tulee usein aromikkaampia.

Tämän vaalean kullankeltaisen Rieslingin tuoksusta löytyy punaista omenaa, persikkaa, raikasta sitrushedelmää ja hiukan kypsää ananastakin. Näiden hedelmäaromeiden takaa pilkahtaa kivasti mineraalisuutta, joka muistuttaa mieleeni, että Baden on osittain vulkaanista maaperää. Maku on kuiva, mutta aavistus jäännössokeria pyöristää sitä mukavasti. Tuoksun aromit toistuvat maussakin miellyttävästi. Peroonallinen ja viehättävä Riesling ja erilainen kuin useimmat saksalaiset. Tämä sopii seurusteluun ja monipuolisesti myös ruokaviiniksi. Itse kokeilisin ensimmäisenä kevyesti maustetulle kasvisruoalle tai vaalealle lihalle, toki myös kalalle oiva kaveri. Viini on myös pakattu kevyempään lasipulloon, mikä on aina ilahduttavaa.

Etz Kamptal Riesling 2018
Hinta: 19,94€
Kuiva riesling
Maistettu: 3/2020

Itävaltalaisten viinien laatu on noussut parin viime vuosikymmenen aikana hurjasti ja tämän viinin kotiseutu on Kamptalissa, joka on yksi Itävallan kuuluisimmista Riesling-alueista. Perheomisteinen Etz-viinitila on perustettu 1898 ja sen viinin viljelykset kattavat noin 40 hehtaaria (myös muita lajikkeita kuin Riesling).

Tässä viinissä on aromikas tuoksu, joka tulvii kukkaisuutta, omenaa, mineraalisuutta ja yrtteihin viittaavaa pehmeää mausteisuuttakin. Hetken lasissa viivähdettyään esiin nousee myös ananaksen häivähdys sekä persikan kiveä, lisäksi kukkaiset aromit täsmentyvät kohti seljankukkaa. Suussa viini on napakan hapokas ja omenainen, olen tuntevinani aavistuksen ihan miellyttävää pirskahtelevuuttakin. Raikas sitruksisuus kantaa viiniä pitkään jälkimakuun. Ruokapöytään tämä vivahteikas, hyvärunkoinen ja aromikas viini sopii monenlaisille kalaruoille, äyriäisille tai vaikka blineillekin.

[Takaisin alkuun]

Hintaluokka yli 20€

Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés 2017
Hinta: 20,98€
Kuiva riesling
Maistettu: 5/2020

Ranskan Alsacessa sijaitsevan perheomisteisen Domaines Schlumbergerin historia ulottuu vuoteen 1810, jollon Nicolas Schlumberger osti 20 hehtaaria viininviljelysmaata. Nykyään Vosges vuoriston jyrkillä rinteillä sijaitsevaa viinitarhaa hoitaa jo suvun 7. sukupolvi, joka kasvattaa kaikki viinirypäleensä omilla tarhoillaan. https://www.domaines-schlumberger.com)

Viinin väri on vaalea kullankeltainen. Tuoksusta löytyy trooppiseen kalleellaan olevaa hedelmäisyyttä, keltaista omenaa ja kevyttä vahamaisuutta. Myös kukkaiset aromit ovat läsnä ja orastavaa petroolisuuttakin saattaa löytää. Hapokkuuteen viittaavia sitrusaromeita ja mineraalisuuttakin tuoksussa on. Suussa viini on kuiva ja hapokkuus on napakkaa. Suutuntumassa on myös täyteläisyyttä ja lämpöä, joka saa minut tarkistamaan alkoholimäärän pullon kyljestä ja se onkin 13% eli vähän keskimääräistä korkeampi. Ruokapuolelta tälle voisi sopia sitruksilla maustetut kalaruoat, kylmäsavulohi, myös blinit.

Montiggl Riesling 2018
Hinta: 23,90€
Kuiva riesling, persoonallinen
Maistettu: 8/2020

Tämä viini tulee aivan Italian pohjoisosista, Alppien tuntumasta Etelä-Tirolin alueelta. Viinin on valmistanut yli 100 vuotta alueella toiminut, laadukkaasta tuotannosta tunnettu viininviljelyosuuskunta, joka viljelee useita eri lajikkeita. Kaiken kaikkiaan viljelyksiä on peräti 385 hehtaaria, joista suurin osa sijaitsee aurinkoisilla etelän ja kaakon suuntaan olevilla rinteillä.  www.stmichael.it

Vaalean kullan värisen viinin vivahteikkaassa tuoksussa tuntuu trooppiseen viittaavaa hedelmäisyyttä, kuten nektariinia tai aprikoosia ja myös hiukan ananasta saattaa hedelmäisyydestä löytää. Tuoksun sitruksisuus on miellyttävää ja käänty enemmän limen ja limen kuoren suuntaan kuin esim. sitruunaan. Tuoksussa on myös orastavaa petroolisuutta, hiukan hedelmäkarkkimaista vivahdetta ja hunajaakin. Lisäksi jokin tuoksussa saa minut pohtimaan, onko ainakin osa rypäleistä kasvanut vulkaanisessa maaperässä. Maultaan viini on kuiva tasapainoinen ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Pitkässä jälkimaussa tuntuu kaikuja viinin hedelmäisyydestä ja häivähdyksiä raikkaista yrteistä, kuten piparmintusta.

Kaiken kaikkiaan tämä persoonallinen ja kiinnostava riesling viini viini tuo mieleen saksalaiset auslese tyylin viinit. Vinkiksi myös, että tämän viinin tuoksu kehittyy lasissa kiinnostavasti, joten jos annat viinille hetken aikaa voit seurata tuoksun monipuolista aromimaailmaa ja sen muuttumista. Ruokapöytään tämä sopii muun muassa monenlaisille kala- ja äyriäisruoille sekä broilerille. Itse kokeilin tätä italialaiseen tyyliin pasta bolognaisen kanssa ja myös se oli varsin mainio yhdistelmä.

[Takaisin alkuun]

Lue lisää Rieslingistä rypälelajikkeena Wine and beyond.fi Riesling-sivulla.

Seuraa Facessa ja Instassa

Tutustu myös toiseen hienoon valkoviinilajikkeeseen:

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle ja saat tiedon uusista blogipostauksista.
Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Seuraa Facebokissa ja Instagramissa

Kuvat ja teksti: Anniina Schreiner
Osa viineistä on saatu tuotenäytteinä