PÄÄSIÄISEN VIINIT

Keväinen juhla

Aurinko paistaa, pääsiäinen kolkuttelee ovella ja kaupoissa on alkanut jo joku aika sitten näkyä pääsiäisherkkuja. (Kyllähän kaikki nyt mämmiä rakastaa!? Eikös?)

Mämmillä toki on meidän suomalaisten sydämissä aivan omanlaisensa sija, sekä hyvässä että pahassa. Mutta, se mikä viime vuosina on vakiinnuttanut paikkaansa pääsiäispöytään on lammas. Lampaanlihaa syödään pääsiäisenä suunnilleen puolet koko vuoden kulutuksesta, noin 1,5 miljoonaa kiloa. Niinpä ei ole yllätys, että näissä viinivinkeissäkin on ajateltu yhteensopivuutta lampaan kanssa.

Lammas on punaista lihaa, ja ei liene yllätys, että ajatukset kääntyvät punaviiniin. Uunissa kypsennettävä lammaspaisti rosmariiniperunoiden ja Châteauneuf-du-Pape alueen viinin kanssa on meidän huushollissa klassikko. (Oppirahoja siinäkin piti maksaa ennen kuin oppi lampaalle hyvän kypsennystavan. Muistutankin poistamaan paistin pinnalta liian rasvan, sen maku paistiliemessä ei ole miellyttävä.)

Lampaan, kuten muunkin lihan kanssa tärkeä viinivalintaan vaikuttava asia on kypsyysaste. Mitä punaisempi liha, sitä enemmän voi olla viinissä tanniinia. Lammas on myös herkemmän makuinen kuin nauta, joten viinin tulisi olla kevyempi kuin ”pihviviini”. Toisaalta lammas voidaan valmistaa myös hyvin mausteisesti, esim. intialaistyylisesti ja silloin viinissä olisi hyvä olla hedelmäisyyttä, eikä liikaa tanniinia. Esim. Uuden maailman Cabernet Sauvgignon voisi olla hyvä valinta tällaiselle itämaisen mausteiselle lampaalle.

 

”Pappi” ja lammaspata ne yhteen sopii…

Ensimmäistä kertaa pappia kyydissä

Ranskassa, Etelä-Rhônen alueella sijaitseva Châteauneuf-du-Pape appellaatio tunnetaan erityisesti punaviineistään. Tämä kuuluisa viinialue ansaitsisi aivan oman postauksensa, mutta kerrottakoon tässä jo hiukan sen historiaa. Alueen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”Paavin uutta linnaa”. Se viittaa 1300-luvulle, jolloin paavinistuin oli seitsemisen vuosikymmentä Avignonissa Rooman sijaan.

Appellaatio puolestaan tarkoittaa, vähän samaa kuin nimisuoja, joka on asetettu esim. Fetajuustolle tai Karjalanpiirakalle. Ranskalaisten viinien kohdalla appellaatiomerkintä takaa sen, että viini on valmistettu tietyllä alueella tietyistä, yleensä alueelle perinteisesti sopiviksi katsoituista rypälelajikkeista tiettyjen valmistusmenetelmien avulla. Chateâuneuf-du-Pape on Ranskan vanhin appellaatio ja se perustettiin 1936.

La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2017, 29,99€
(Edit 21.3.2021: Tällä hetkellä Alkossa myynnissä vuosikerta 2018.)

La Chasse tarkoittaa jahtia, metsästysretkeä eli tässä viinissä ollaan prinssien metsästysretken tunnelmissa. Rypälelajikkeina ovat Grenache, Mourvèdre ja Syrah, jotka ovatkin alueen yleisimmät rypälelajikkeet. Kukin niistä tuo viiniin omat ominaisuutensa. Tuottajien yhdistykseen kuuluu 189 viinin viljelijää ja se on perustettu 1925. www.cellierdesprinces.fr


Tummasävyisessä muhevassa tuoksussa on mausteisuutta, ehkä maustepippuria ja karpaloon ja kypsään punaiseen kirsikkaan viittaavaa marjaisuutta. Tuoksusta tulee mieleen myös häivähdys mustekynän mustetta ja grillattua lihaa. Makean oloisesta tuoksusta löytyy lisäksi savuisuutta ja hetken kuluttua myös mustaherukkahillo liittyy aromimaailmaan. Lisäksi tuoksussa tuntuu lämpöä, joka vihjaa korkeasta alkoholisuudesta ja kun tsekkaan pullon kyljestä niin se onkin peräti 15%.

Maku on täyteläinen ja erotuksena tuoksuun hedelmäisyys tuntuu kirsikkaisena ennemmin kuin karpalona. Tanniinisuus tuntuu melko vahvasti, mutta ei turhan pistävästi kuitenkaan. Jälkimaku on pitkähkö ja siinä on aistittavissa hillomaiseen kääntyvää hedelmäisyyttä ja paahteisuutta. Tämä viini jää lämmittämään nielua pitkään.

Kaikenkaikkiaan hyvä ruokaviini erityisesti lihalle, joka on kypsää tai lähes kypsää (kuten lammas usein), pataruoille ja riistalle. Tällaista tanniinisuudeltaan ei turhan tiukkaa ”pappia” voi kokeilla myös mausteiselle ruoalle, mutta välttäisin kuitenkin ruoassa tulisuutta.

 

Terveisiä Pohjois-Rhônesta

Tämän viinin myötä siirrymme Rhône jokea ylöspäin, Crozes Hermitage appellaation alueelle.  Tämä on Syrahin valtakuntaa, joka on alueen ainoa sallittu punainen rypälelajike. Valkoisista rypälelajikkeista Marsannea ja Roussannea saa lisätä Syrahin sekaan maksimissaan 15%, vaikkakaan niitä ei usein käytetä.

Chapoutier Les Meysonniers 2017, 25,89€

Perheomisteinen M. Chapoutier viinitalo on perustettu 1808 ja se on yksi Rhônen tunnetuimmista viininvalmistajista. www.chapoutier.com

Tämä 100% Syrah viini on väriltään voimakkaan tummanpunainen. Tuoksusta löytyy tummasävyistä hedelmäisyyttä, mustaherukkaa, mustikkaa, kypsää kirsikkaa ja hiukan hankalasti määritettävää yrttisyyttä (vai onko se jotain pippuria?). Tuoksussa on myös savuisuutta ja aavistus nahkaa, sekä orvokin kukkaa.

Maku toistaa tuoksun aromeita ja tanniinit ovat voimakkaita, mutta tällaiselle tuhdille punaviinille varsin sopivia. Viinissä on myös hapokkuutta, joka nostaa veden kielelle. Jälkimaku on pitkä ja nielua lämmittävä.

Tämä on voimakkaiden viinien ystävälle sopiva, tyyliltään selkeä liharuokaviini ja sopii esimerkiksi lampaanlihalle, joka ei ole kypsennetty aivan läpikypsäksi. Tanniinisen ryhtinsä ansiosta myös oiva pihviviini. Viinillä on myös luomusertifikaatti.

Huomaatko muuten tässä seuraavassa kuvassa jotain erityistä?

Hyvin harvoin näkee viinipulloissa pistekirjoitusta!

Dekanteri esiin, tai mehukannu

Nyt puhutaan viineistä, jotka kannattaa dekantoida. Jos kotona ei ole dekanteria, ei hätää. Viinin voi aivan hyvin kaataa esim. lasiseen mehukannuun ja antaa sen hengitellä siinä. Dekantoinnissa tärkeintä on, että viini pääsee kosketuksiin ilman kanssa ja sen aromit ”avautuvat” .

Jos halutaan toimia tyylikkäästi, niin kannusta viinin voi kaataa takaisin pulloon (ratti on toki suositeltava apuväline) ja tarjoilla sitten tavalliseen tapaan pullosta. Kukaan ei kuitenkaan kiellä kaatamasta viiniä suoraan laseihin esim. mainitusta mehukannusta. Pelkkä viinipullon avaaminen ”hengittämään” ei juuri auta, sillä pullossa vain pieni osa viiniä pääsee kosketuksiin ilman kanssa eikä viini pääse avautumaan.

Jos et halua kaadella viiniä pullosta muualle kuin lasiin, niin avaa pullo hyvissä ajoin (1h ennen) ja kaada yksi lasillinen. Tällöin viinin pinta pullossa laskee ja se pääsee vähän paremmin kosketuksiin ilman kanssa. Samalla voit ottaa laaduntarkkailun nojalla jo ensimmäisen maistiaisen viinistä.

Aurinkoista ja hyvää pääsiäistä kaikille!
Terveisin,
Viiniblogin Anniina

Seuraa viiniblogia Facessa tai Instassa

Seuraa blogia Facessa ja Instassa

Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂

Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Teksti ja kuvat: Anniina Schreiner
Molemmat viinit on saatu tuotenäytteinä