RIESLING-VIIKOT 2024

– Pöllöwaari, Jyväskylä –

Yhteistyössä: Saksan viinitiedotus

Riesling & Co viikot näkyvät eri puolilla Suomea

Varma kevään merkki, Riesling & Co-viikot ovat jälleen alkaneet! Jo 14. kertaa järjestettävillä viikoilla on mukana 50 ravintolaa ja viinibaaria 15 eri paikkakunnalta.

Suomen Ateenasta, Jyväskylästä on Riesling & Co-viikoilla mukana kaksi ravintolaa, legendaarinen Ravintola Pöllöwaari ja uudempi Ravintola Verso Baari & Keittiö. Sain ilon vierailla Pöllöwaarissa, jossa pöytä notkui toinen toistaan herkullisempia viini-ruokapareja.

Pöllöwaariin kannattaa viinin ystävän tulla

Pöllöwaarin keittiömestari Riku Ruuskanen on luonut Riesling & Co viikoille keväisen menun, jossa on sopivasti mukana myös aasialaista tunnelmaa. Sommelier Ulla Häkkinen on sovittanut menun annoksiin kaksi erilaista viinipakettia. (Premium viini-paketti 46 euroa, Eksklusiivinen viinipaketti 66 euroa).

Riesling & Co viikkojen aikana ravintolat panostavat erityisen hyvin Rieslingille sopiviin annoksiin. Pöllöwaarin menussa pääsee tyylikkäästi esille myös aasialaisen keittiön vaikutteita.

Alkuruoka – Kirjolohi, riisiviinietikka, piparjuuri, kurkku

Raikasta kurkkua, riisiviinietikalla marinoitua kirjohohta, piparjuurimaustettua créme fraichea ja pikkelöityä raparperia sekä kurkkuyrttiä. Annoksen kruunaa inkiväärillä maustettu soija-seesaminsiemen-kastike.

Menu lähtee raikkaasti liikenteeseen. Rapea kurkku tuo annokseen ihanasti rakennetta ja kirjolohi pääsee sopivasti esiin piparjuuren ohella. Pikkelöity raparperi sopii totta kai sesonkiin erinomaisesti. Hapokkaan raparperin ohella myös mausteinen kastike haastaa viinejä, jotka molemmat pärjäävät erinomaisesti.

Runsaan hedelmäinen, trooppisia mangon ja ananaksen sävyjä tarjoileva Karl Haidle Stetten Riesling Kabinett ”Pfeffer” 2021 sopii annokselle hienosti. Hedelmäisyys ja pieni makeus ottavat hyvin vastaan mausteisen kastikkeen voimakkuuden ja lohikin pääsee sopivasti esiin.

Von Othegraven, Altenberg Riesling Kabinett hurmaa heti ensisiemauksesta alkaen. Tämä viini valittiin 2021 Saksan parhaaksi kabinett-tyylin Rieslingiksi ja voi kuinka ihanasti se sopiikaan Pöllöwaarin keväiseen alkuruokaan.

Persikan, omenan ja vaaleiden kukkien sävyt, täydellinen hapokkuus, runsas mutta raikas hedelmäisyys ja jäännössokerin makeus toimivat alkuruan kanssa täydellisesti yhteen. Tässä toteutuu viinin ja ruoan yhteensovittamisen tavoite, ne täydentävät toisiaan tasapainoisesti ja luovat yhdessä elämyksen, mihin kumpikaan ei pääse yksinään.

Raikas alkuruoka saa aasialaista tunnelmaa soija-miso kastikkeesta. Hyvin valmistettujen Riesling-viinien hedelmäisyys ja hapokkuus sopivat annoksen viinipariksi erinomaisesti.

Väliruoka – Parsa, kananmuna, katkarapu, herneenverso

Runsas parsakeitto sai parikseen Silvanerin ja tammitetun Rieslingin.

Seuraavaksi mennussa on parsakeitto, joka on selvästi tavanomaista runsaampi. Kulhon pohjalla on nimittäin japanilaista chawanmuchi-kananmunavanukasta ja lisäksi keitossa on mukana katkarapua. Kiinnostava yhdistelmä on viimeistelty herneenversoöljyllä.

Tämä annos seurailee juurikin sitä linjaa, jota Pöllöwaari kertoo noudattavansa. Annoksessa oli pääroolissa sesonkiin sopivasti vihreä parsa, mutta lisukkeiden ansiosta se pääsi näyttäytymään tavanomaisesta poikkeavassa valossa.

Viinipariksi annokseen on sovitettu klassinen parsaviini Silvanerlajikkeesta. Linjakkaan viinin kuulas hedelmäisyys tarjoilee vihreää omenaa, raparperiä ja valkoherukkaa.

Toisena viininä tarjolla on erityinen tammitynnyrissä käynyt Escheburg Riesling Moselista. Kypsän hedelmäisen viinin rypäleet tulevat erittäin vanhoista, varttamattomista köynnöksistä.

Puhdaspiirteinen ja heleä Silvaner toimii hyvin parsalle, mutta kun mukaan tulevat keiton runsaammat elementit (kananmuna ja katkarapu) niin kokonaisuus kallistuu Batteriebergin upean Rieslingin puoleen.

”Tämä Immich -Batteriebergin Riesling Reserve on niin erityisen hieno viini, että olen harkinnut jos jatkossa suosittelisimme tälle annokselle viinipariksi vain tätä hurmaavaa ja poikkeuksellista Rieslingiä”, sommelier Ulla Häkkinen kertoo.

Parsakeiton viinipariksi oli sovitettu kuulas Wittmann Silvaner Trocken 2021 ja runsas Riesling Immich -Batterieberg Enkircher Escheburg Riesling Réserve.

Ravintola Pöllöwaarin huikean ammattitaitoinen sommelier Ulla Häkkinen on taiten sovittanut menun annoksille erinomaiset viiniparit.

Pääruoka – Maitovasikka, korvasieni, musta valkosipuli ja hopeasipuli

Pääruokana Pöllöwaarin menussa oli ensiluokkainen vasikanfile, puikula-perunakakku, joka kätkee sisäänsä korvasientä ja pekonia, mustalla valkosipulilla maustetty palsternakkapyre ja sinapinsiemenillä maustettu kastike.

Laadukkaat Pinot Noir-lajikkeen viinit olivat täydellinen pari tälle pääruoalle.

Tälle hienostuneelle annokselle on sovitettu viinipariksi kaksi laadukasta, mutta erilaista Pinot Noir viiniä. Pinot Noir tunnetaan tyylikkäänä rypälelajikekkeena ja tässä viini-ruokaparissa ”pinotin” aromikas marjaisuus ja täydentää ihanalla tavalla annoksen aromimaailmaa, jättäen samlla tilaa erittäin hienoille raaka-aineille.

Ensiluokkainen liha, aromikas punaviinikastike ja hersyvän hedelmäinen Mayer Näckel Grauwacke Pinot Noir 2021 punaviini toi annokseen punaisten metsämarjojen aromeja ja tyylikästä tammen mausteisuutta. Philpp Kuhn Kirschgarten Pinot Noir GG 2018 puolestaan täydensi annosta tummemman marjaisilla, kirsikkaisilla ja karhunvatukan sävyillä. Myös viinin hento savuisuus sopi täydellisesti yhteen ruoan makujen kanssa. Bravo!

Jälkiruoka – Dulcey suklaa, ryppylimetinlehti, raparperi, Marcona-manteli

Kaunis jälkiruoka, jossa täyteläinen pannacotta kohtaa raikkaan raparperin.

Jälkiruoka asetti viiniparille haasteen, sillä pannacottan kermaisen pehmeä ja makea maku vaatii viiniltä makeutta, toisaalta raparperin napakka kirpeys ja vihreän raikkaat sävyt huhuilevat kaverikseen hapokkuutta ja raikkautta. Tähän haasteeseen vastasi ihanasti Weingut Fogt Huxelrebe Auslese– viini.

Toisinaan Auslese viineissä on mukana myös jalohomeen aromeja, mutta ei tässä. Raikkaan hedelmäinen, pirteä, aromikas sekä makeuden ja hapokkuuden suhteen ihanan tasapainoinen viini oli taiten sovitettu pari viiniä haastavalle jälkiruoalle. Ihana yhdistelmä kruunasi Pöllöwaarin hienon Riesling-viikkojen menun.

Suuri kiitos erinomaisesta menusta ja hienoista viini- ja ruokaelämyksistä Ravintola Pöllöwaarille!

Viiniblogin lukijoille toivotan elämyksellisiä Riesling & Co-viikkoja! Riesling-viikkojen sivustolta löytyy tarkempaa tietoa eri kaupunkien tarjonnasta. Toivon, että muistatte Rieslingin lisäksi kokeilla rohkeasti myös myös muita viikoilla esille pääseviä saksalaisia viinejä!

Raikkaan keväisin terveisin,
Viiniblogin Anniina

 Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Lähteet:

https://www.ravintolapollowaari.fi/

www.saksanviinitiedotus.fi/kevat-tuo-jalleen-saksan-riesling-co-viikot-poytaan/

Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.