Englantilainen

kuohuviini

– Ambriel Sparkling Wine –

Englantilainen viini oli jokseenkin vitsi vielä 25 vuotta sitten. Sen jälkeen britteisaarilla on tapahtunut paljon sekä laadullista, että määrällistä kehitystä. Tällä hetkellä saarivaltiossa on noin 209 viinitaloa, pääasiassa Englannissa, mutta myös Walesissa. Suuri osa viinitaloista valmistaa kuohuviinejä, jotka sopivatkin hyvin brittensaarten viileään ilmastoon.

Tässä postauksessa esittelyssä Ambriel Sparkling, West Sussexista.

Wendy ja Charles Outhwaite vaihtoivat pankkiirin ja asianajan uransa viinitilallisiksi.
Kuva: Ambriel Sparkling

Unelmia ja uskallusta

Vuosi 2008 oli Charles ja Wendy Outhwaiten elämässä erityinen. Se oli vuosi, jolloin he istuttivat 9.5 hehtaaria viiniköynnöksiä omalle viinitilalleen Englannin West Sussexissa. Viinitilan virallinen nimi on Redfold Vineyards, mutta se tunnetaan Ambriel-nimisestä kuohuviinistään.

Rypälelajikkeiksi valikoituivat Ranskan Champagnesta tutut: Chardonnay (47% istutuksista), Pinot Noir (47%) ja Meunier (6%).

Työnjako on ollut selkeä alusta asti. Wendyn tehtävä on hoitaa viinitarhoja ja Charles valmistaa viinit. Yhdessä he maistelevat viinejä ja päättävät esimerkiksi eri lajikkeiden sekoitussuhteet kuohuviineihinsä.

Wendy jätti päivätyönsä asianajajana 2013. Charles seurasi esimerkkiä 2019 ja vaihtoi uransa pankkiirina täysipäiväiseksi viinitilalliseksi.

 

Ambriel viinitilan varsin brittiläinen arkkitehtuuri saattaa tuoda mieleen Emmerdale-sarjan.  Kuva: Ambriel Wine

Viileä ja sateinen ilmasto on haaste

Kaikki tuntevat Englannin maineen sumuisena ja sateisena saarena. Viinin viljelylle tämä on edelleen haaste, vaikkakin ilmaston lämpeneminen mahdollistaa rypäleiden kypsymisen varmemmin kuin ennen. Silti eri vuosikertojen välillä saattaa olla paljon eroja.

Ambrielin tarhojen eteläinen ilmansuunta ja rinteiset tarhat ovat viinille parhaita kasvupaikkoja. Niissä köynnökset saavat mahdolisimman paljon auringon valoa ja lämpöä, samalla kun liika sadevesi suodattuu pois.

Myös maaperällä on vaikutusta. Täällä tarhojen maaperä on pääasiassa viherhiekkakiveä (green sandstone). Se  varastoi auringon lämpöä ja heijastaa sitä takaisin köynnöksiin, mikä auttaa rypäleiden kypsymistä. Lisäksi maaperä pystyy imemään itseensä liiallisen sadeveden, ja luovuttamaan sitä takaisin kyöynnöksille kesän hellekausina.

Vehreä veräjä johtaa suoraan viinitarhoille.
Kuva: Ambriel Sparkling

Yhteistyössä luonnon kanssa

Ekologisuus on Ambrielille tärkeää. Hyönteismyrkkyjä tai rikkakasvien torjunta-aineita ei käytetä lainkaan. Viinitarhan ympärille on istutettu luonnonkukkia, yrttejä (timjamia, laventelia, salviaa) ja hedelmäpuita. Ne tarjoavat ruokaa ja pesimäpaikkoja linnuille ja mehiläisille.

Linnut ja lepakot ja myös leppäketut ovat tärkeitä, sillä ne syövät ruoakseen tuholaishyönteisiä. Kaikki rypäleet poimitaan käsin omilta viinitarhoilta, joten niiden laatua voidaan tarkkailla jo sadonkorjuuta tehtäessä.

Vierailijat otetaan ilolla vastaan. Matka Lontoosta kestää noin 1h15min junalla. Viimeinen 15min sujuu parhaiten taksilla.
Kuva: Ambriel Sparkling

Pitkä kypsytys tuo paahteisuuden

Ambriel valmistaa kaikki kuohuviininsä ”perinteisellä kuohuviinimenetelmällä”. Se on sama menetelmä, jolla mm. kaikki samppanja valmistetaan.

Tässä menetelmässä olennaista on se, että viinien annetaan kypsyä luonnollisen hiivasakan kanssa kuukausia, jopa vuosia. Kypsymisen aikana hiivasakka antaa viiniin paahteisia, erilaisia leivonnaisia muistuttavia aromeja. Maistetaanpa, löytyykö niitä näistä kahdesta Alkossa myynnissä olevasta viinistä.

Ambriel Rosé Extra Dry 2015

Tämä on 100% Pinot Noir lajikkeen roseekuohuviini.

Kuva: Anniina Schreiner

Hurmaavan intensiivinen, kypsän mansikan värinen viini. Mousse on runsas ja täyteläisen vaahtomainen. Ihanan marjainen hedelmäisyys on sopusoinnussa paahteisen olemuksen kanssa. Viinin aromeista voi aistia kypsää mansikkaa ja punaherukkaa, vadelmaa, ja jopa veriappelsiinia. Lisäksi maussa on paahteisuutta, joka yhdistettynä runsaan marjaisaan makuun tuo mieleen murotaikinapohjaan leivotun mansikkapiirakan, koristeenaan hiukan vastikään vispattua kermavaahtoa.

Hapokkuus on korkea ja viini on kuiva, vaikka aavistuksenomainen makeus tasapainottaa sitä juuri sopivasti. Kaiken kaikkiaan ihanan runsaan hedelmäinen roseekuohuviini, joka onnistuu kuin ihmeen kaupalla olemaan samaan aikaan sekä hersyvän marjainen, että tyylikkään linjakas.

”Its a garden party in a glass.” kommentoi tuottaja takaetiketissä. Enpä osaisi sen paremmin tätä viiniä kommentoida itsekään! Tarkkaa tietoa hiivasakkakypsytyksen pituudesta ei löydy tuottajan nettisivuilta, mutta arvelisin sen olevan useita vuosia, ehkä noin viisi vuotta.

Ambriel Rosé Extra Dry 2015. Hinta: 46,98€. Saatavuus: Alkon verkkokauppa.

Ambriel Classic Cuvée

Lajikkeina n. 70% Pinot Noir, n. 25 %  Chardonnay ja n 5% Meunier. Tällä viinillä on erittäin pitkä, 7 vuoden  hiivasakkakypsytys kellarissa.

Ambriel Classic Cuvée. Hinta: 44,82€. Saatavuus: Alkon verkkokauppa. (Lisäksi Ruoholahden ja Kuopion Sokoksen Alkot).

Tämän kuohuviinin tuoksussa paahteiset hiivasakkakypsytyksen aromit ovat selkeän tuntuvat, hedelmäisyys on taka-alalla. Tuoksusta tulee mieleen vastapaistettu patonki, keltainen luumu ja omena, cashew-pähkinä, sitruunan kuori sekä hiukan kuivattua aprikoosiakin löytyy. Maku seurailee tuoksua. Hapokkuus on erittäin korkea ja luo kontrastin viinin paahteiselle aromimaailmalle. Mousse on runsas ja täyteläinen.

Voisi sanoa, että tämä on ”kontrastien viini”. Englannin viileän ilmaston vaikutus näkyy korkeana hapokkuutena ja vaimeana hedelmäisyyteenä. Korkea hapokkuus on toisaalta mahdollistanut viinin pitkän pullokypsytyksen ja ikääntymisen. Taka-alalla oleva hedelmäisyys antaa tilaa paahteisille aromeille.

Tyyliltään persoonallinen viini tarjoaa vaihtelua niille, jotka kaipaavat kuohuviiniltä etenkin paahteisia sävyjä ja vahvan hapokasta olemusta. Tämän viinin kanssa on todellakin mahdollista pohdiskella pitkän hiivasakkakypsytyksen vaikutusta.

Englantilainen kuohuviini herättää maailmalla kiinnostusta ja innostustakin. On aina kiinnostavaa maistella uusia, erilaisia kuohareita.

Varsinkin Ambrielin roseekuohuviini oli minun mielestä erinomaisen hurmaava ja ihanan kesäinen.

Britteinsaarten potentiaali kuohuviineissä, tai muissakaan viineissä ei ole jäänyt huomaamatta. Viiniblogi palaa aiheeseen, ehkä jo aiemmin kuin arvaatkaan!

Cheers,
Viiniblogin Anniina

 

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

Lähteet:

www.winegb.co.uk

https://ambrielsparkling.com

https://www.therealreview.com/2020/10/05/ambriel-doing-what-they-love/