Uusi blogi uutta vuosikertaa odotellessa

– päivä Beaujolais Nouveaun saapumiseen-

Uusi suomalainen viiniblogi

Tervetuloa lukemaan Wine and Beyond.fi ensimmäistä blogipostausta. Tämä onkin loistava viikko aloittaa viiniaiheinen blogi, sillä tämän viikon torstaina juhlitaan Beaujolais Nouveaun saapumista laseihimme. Minä olen Anniina, WSET3 Advanced tutkinnon suorittanut viiniasiantuntija. Olen vihdoin toteuttanut yhden haaveeni ja tehnyt jo 2002 vuonna alkaneesta harrastuksestani ammatin. Pidän viini-tastingeja viineistä kiinnostuneille harrastajille, sekä koulutuksia ravintola-alan ammattilaisille, jotka haluavat parantaa viiniosaamistaan. Jokaisen viinin takana on tarina, joka on parhaimmillaan kiehtova ja tarua ihmeellisempi. Se mitä kaadamme lasiin, on tärkeä osa tarinaa, mutta ei koko tarina. Blogin aiheissa, samoin kuin viineissä yhdistyy monta asiaa; luonto, kansainvälisyys, maantiede, historia, ihmiset ja kiehtovat tarinat. Tervetuloa mukaan!

 

Vaan mennäänpä itse asiaan. Tällä viikolla viinimaailman päätähti on Beaujolais Nouveau. Nouveau (ranskaksi uusi) tehdään Ranskan Beaujolais alueella tänä vuonna kasvaneesta sadosta, eli viinin vuosikerta on 2019. Tämä uuden sadon viini tehdään alueella ylivoimaisesti hallitsevasta Gamay rypälelajikkeesta, joka onkin täydellinen lajike Beaujolais Nouveau viiniin. Gamay sopii erinomaisesti punaviineihin, jotka on tarkoitus nauttia nuorena ja sille tyypillistä on keskimääräinen hapokkuus ja kohtalainen tai jopa matala tanniinisuus. Näistä syistä viini saattaa olla myös niiden mieleen, jotka eivät yleensä punaviineistä niin välitä (kannattaa kokeilla). Nouveaulle tyypillisiä aromeja ovat punainen marjaisuus, vadelma, kirsikka tai jopa kirsikkalikööri (kirsch) ja valmistustavasta tulevat banaani (kyllä, oikeasti!) sekä kanelia muistuttava mausteisuus. Näitä ja muitakin aromeja voimme siis etsiä parin päivän päästä tuoretta 2019 vuosikertaa maistelleessamme.

 

Marraskuun kolmas torstai on se legendaarinen päivä, jolloin tämä uuden sadon nuori viini tulee myyntiin ympäri maailman. Beaujolaisin alueella tätä eventtiä juhlitaan koko viikko ja esimerkiksi Japanissa ihmiset ovat ainakin aikaisempina vuosikymmeninä olleet jopa fanaattisen innostuneita asiasta, katsotaan miten käy tänä vuonna?! Osa viiniharrastajista ei pidä lainkaan uuden viinin erilaisesta ja perinteisestä punaviinistä poikkeavasta mausta, osa maistelee sitä kiinnostuksesta uuteen vuosikertaan ja osan mielestä se on virkistävän raikasta ja kevyttä, ja tarjolla aivan liian lyhyen aikaa. (Beaujolais Nouveau on parhaimmillaan saman vuoden puolella, kun se on valmistettu.) Enää pari päivää ja pääsemme maistamaan ja fiilistelemään vuosikertaa 2019! Tuore vuosikerta ja tuore blogi, jotenkin ne tuntuvat sopivan yhteen.

Tervetuloa viinin tuolle puolelle ja Wine and Beyondin blogin pariin!

Syysmaisemaa Ranskan Beaujolais:sta (kuva beaujolais.com)

 

Muut kuvat: Anniina Schreiner

Muita wineandbeyond.fi viiniblogin postauksia pääset lukemaan täällä

 

Seuraa viiniblogia facebookissa Wine and Beyond.fi