Sokeriton kuohuviini
TOIVEAIHE:
SKUMPPA ILMAN SOKERIA
– Kuplajuoma sokerin kaihtajille? –
Kevään paras juhla, vappu on ovella! Mutta, voiko vappua juhlia ilman sokerisia herkkuja? Miltä maistuvat sokerittomat donitsit tai täysin sokeriton Prosecco-tyylinen kuohuviini? Onko niistä juhlatunnelman kohottajaksi?
Viiniblogi on näiden kysymyksien äärellä lukijoiden toivomuksesta. Postauksen lopussa myös vähähiilihydraattisten donitsien resepti.
Perinteisiä vappuherkkuja, mutta täysin sokerittomana.
Kuva: Anniina Schreiner
Kuohuviineissä on enemmän makeutta kuin tavallisissa viineissä
Monille meistä tulee kuohuviineistä mieleen sanoja ”raikas” keveä” ja ”pirteä”. Niissä on ihania kuplia ja raikasta hapokkuuta.
Skumpissa on usein myös enemmän sokeria kuin tavallisissa viineissä. Tätä ei välttämättä ole helppo huomata, sillä kuohareiden rapsakka hapokkuus toimii vastapainona niiden makeudelle.
Esimerkiksi kuoharipullo, jonka kyljessä lukee Dry – kuiva, sisältää 17-32g sokeria/litra. Tämä on aika paljon verrattuna tavallisiin kuohumattomiin viineihin. Ne luokitellaan yleensä kuiviksi, jos sokeria on alle 9g /litra.
Mistä kuoharit saavat makeutensa?
Kuohuviinit saavat makeutensa pullotusvaiheessa. Tällöin viinin valmistaja voi valita, lisääkö hän pulloon makeutusta vai ei.
Tyypillisesti makeutukseen käytetään esim. Proseccon tyylisissä viineissä sokeriliuosta. Perinteisellä kuohuviinimenetelmällä valmistetuissa viineissä, esim. samppanjassa saatetaan käyttää myös eräänlaista makeutuslikööriä, jossa on myös vanhempien vuosikertojen viiniä mukana.
Kuohuviinien makeuden luokittelu on itseasiassa melko sekava. Tässä alla toivottavasti selventävä taulukko:
Kuohuviinien sokerimäärät:
(grammaa/litra)
Brut Nature alle 3g
Extra brut 0-6g
Brut alle 12g
Extra Dry / Extra Sec 12–17g
Dry / Sec 17–32g
Medium Dry / Demi-sec 32–50g
Sweet / Doux yli 50g
Kuivin kuohuviinityyli on Brut Nature, siinä ei ole juuri lainkaan sokeria. Ne ovatkin usein hyvin napakoita. Extra Brut on myös hyvin kuiva, mutta siinä saattaa olla mukana pienenpieni makeutus. Brut on tällä hetkellä tyypillisin makeutusaste kuohuviineille, käytännössä mitä vain kuohuviiniä, jossa on alle 12g sokeria voidaan kutsua sanalla Brut.
Extra Dry on hämäävästi itseasiassa makeampaa, kuin Brut-kuohuviini ja etenkin asteikon ylärajaa kohti mentäessä siinä alkaa tuntua jo selkeää makeutta. Dry tyylin kuohuviinit eivät tarkoita kuivaa, vaan oikeastaan puolikuivaa! (Kyllä, hyvin sekavaksi on tämä jostakin syystä tehty.)
Medium Dry kuohuviinit ovat oikeastaan jo puolimakeita. Niitä ja Sweet tyylin makeita kuohuviinejä valmistetaan nykyään melko vähän.
On myös hyvä huomata, vaikka kuohuviinissä ei olisi yhtään sokeria, siinä on silti kaloreita. Ne ovat kuivissa viineissä peräisin alkoholista.
Tässä kuohuviinissä ei ole sokeria, mutta siinä on silti n. 60kcal/100ml. Kuivien viinien kalorit ovatkin peräisin ennemmin alkoholista, kun sokerista.
Maistetaanpa:
Bellissima Organic Zero Sugar Extra Brut
Bellissima Organic Zero Sugar Extra Brut, 13,99€
Kuva: Anniina Schreiner
Tuoksussa on proseccomaista tunnelmaa. Punasävyistä omenaisuutta, päärynää ja kukkaisuuttakin. Suussa viini on kuiva. Silti yllättävän tasapainoinen. (Etukäteen odotin hapokkaampaakin ”puraisua”, mutta se olisi toisaalta voinut tehdä tästä viinistä liian kulmikkaan.) Mausta löytyy myös sitruksisuutta sekä kevyttä yrttisyyttä. Mousse, eli kuohu on suussa miellyttävä, vaikka se hälveneekin nopeasti.
Alkoholia on kuohuviiniksi kohtalaisesti 11,5%. Ehkä ei haittaisi, vaikka sitä olisi hiukan vähemmänkin. Mutta kyllä, ajattelisin tämän olevan hyvä sokeriton vaihtoehto, etenkin prosecco-tyylisten skumppien ystäville.
Bellissima Rosé Organic Zero Sugar Extra Brut
Bellissima Rosé Organic Zero Sugar Extra Brut, 13,99,€.
Kuva: Anniina Schreiner
Tämän roseekuohuviinin tuoksu on vienompi verrattuna edelliseen. Siinä on hentoa persikan häivähdystä, hiukan punaista marjaisuutta, ja kevyttä mausteisuutta, jota en olisi odottanut. Maku on tuoksun tapaan hiukan vaimea ja seurailee tuoksun aromeita. Viini on arvatenkin kuiva ja mousse tuntuu mukavasti, vaikka hälveneekin melko pian.
Jotenkin tämä roseekuohuva ei nyt sytyttänyt allekirjoittanutta. Mutta kokeillaan maistella näitä molempia sokerittomien donitsien kanssa.
Vähähiilihydraattinen donitsi
Vhh-donitsit:
Ainekset:
3 kananmunaa
50 g voisulaa
1 dl kermaa
1 dl vettä
2 rkl psylliumia
Sekoita munat, kerma, vesi ja psyllium keskenään hyvin vatkaten, sähkövatkain on suositeltava. Lopuksi lisää joukkoon voisula.
Sekoita kuiva-aineet keskenään:
1 dl kookosjauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 rkl karppisokeria (esim. erytritoli)
2,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl kardemummaa
Lisää kuiva-aineet taikinaan samalla sekoittaen. Taikinasta tulee melko tiivistä ja voit muotoilla sitä käsin, etenkin jos sipaiset vähän ruokaöljyä kämmeniisi.
Jaottele taikina donitsivuokaan, esim. tällaiseen. Voit sipaista hiukan voita donitsikolojen pohjalle, jos haluat.
Paista uunissa 200 asteessa, (kiertoilmauuni 190 astetta). Paistoaika n. 15-20 min.
Sivele valmiit lämpimät donitsit kevyesti voilla molemmin puolin ja kiepauta karppisokerissa, jos haluat sokerisen pinnan. Enjoy! 🙂
Nämä ”ketodonitsit” olivat oikein herkullisia ja myös helppoja tehdä. Karppisokerissa on tavallisesta sokerista poiketen pieni mentholinen vivahde. Tämä kannattaa huomioida munkkien pinnan sokeroinnissa.
Vähähiilihydraattisissa donitseissa on vehnäjauhojen sijaan kookos- ja mantelijauhoja.
Toimivatko nämä sokerittomat vappuherkut yhteen?
Donitsit onnistuivat erinomaisesti. Mitenkäs ne sopivat yhteen postauksen kuohuviinien kanssa?
Tummaan pulloon pakattu, vaalea Bellissima kuohuviini toimi näiden donitsien kanssa melko mukavasti. Roseen kanssa maut eivät jotenkin sopineet yhteen.
Donitsien makeus tekee molemmista viineistä terävämmän oloisia, mutta se oli toisaalta odotettavissa. Yksi klassisista viinin ja ruoan yhteensovittamisen perinteistä onkin, että makea kaipaa makeaa. Siksi jälkiruokaviinitkin ovat niin makeita. Pöytään kannattaakin kattaa näiden skumppien seuraksi myös pieniä suolapaloja, kuten leikkeleitä ja juustoja. Esimerkiksi aromikas kermajuusto tai Parmesana voisivat toimia hyvin. Donitseilla voi herkutella sitten ”jälkkärinä”.
Maistelun loppukaneettina todettakoon, että itse pidin enemmän vaaleasta Bellissimasta. Sillä on myös hyvä saatavuus Alkon myymälöissä ja verkkokaupastakin se löytyy. Rosee-Bellissima on saatavilla tällä hetkellä vain 12 Alkosta, mutta verkkokaupan kautta sen saa tilattua myös itseäsi lähellä olevaan myymälään (kuten muutkin Alkon valikoimassa olevat viinit).
Maailmassa on paljon muitakin sokerittomia, tai lähes sokerittomia kuohuviinejä. Perinteisellä kuohuviinimenetelmällä valmistetut Brut Nature tyylin kuohuviinit ovat näistä yksi hyvä esimerkki ja niihin Viiniblogi paneutuu toisella kertaa.
Kuplivaa ja makoisaa vappua kaikille, sokerilla tai ilman!
Aurinkoisin terveisin,
Viiniblogin Anniina
Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa
Kuvat, teksti ja resepti: Anniina Schreiner
Postauksen viinit on saatu tuotenäytteinä maahantuojalta.
Lähteet:
www.jancisrobinson.com
Mainittakoon myös, että allekirjoittanut sai inspiraation tämän postauksen donitsien reseptiin Facebookin ”Vhh-ei niin tiukkapipoinen” ryhmässä vilahtaneesta vhh-munkki / ketodonitsi reseptistä. Muokkasin sitä hiukan mieleiseeni suuntaan ja kirjoitin puhtaaksi tähän blogiin. Tämä edellämainittu faceryhmä on oikein hyvä, jos haluat vähentää sokerin käyttöä tai vinkkejä vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon. 🙂
Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.
Viimeisimmät kommentit