ALKOHOLITTOMAT VIINIT TESTISSÄ

– Varteenotettava vaihtoehto vai rahan hukkaa? –

Erinomaisen hyvää alkanutta uutta vuotta ja uutta vuosikymmentä kaikille Wine and Beyond.fi viiniblogin lukijoille! Vuoden ensimmäinen postaus keskittyy tipattoman tammikuun merkeissä alkoholittomiin viineihin. Miten alkoholittomia viinejä valmistetaan? Miten ne eroavat tavallisista viineistä? Ovatko alkoholittomat viinit hyviä, vai kannattaako mieluummin juoda vettä? Näitä kysymyksiä pohditaan tässä postauksessa. Lopussa myös kuuden alkoholittoman viinin testi. Tervetuloa mukaan!

Miksi viinissä on alkoholia?

Alkoholi syntyy viiniin, kun rypälemehu käy hiivan vaikutuksesta. Hiivasolut käyttävät ravinnokseen rypälemehussa olevaa sokeria ja samalla muodostuu alkoholia, hiilidioksidia ja muita aineenvaihduntatuotteita. Mitä enemmän sokeria rypälemehussa on, sitä enemmän viiniin voi muodostua alkoholia. Yleensä valkoviineissä alkoholipitoisuus on siinä 10-13% ja punaviineissä noin 12-14,5%, mutta myös näiden keskimääräisten pitoisuuksien molemmin puolin löytyy hyviä viinejä. Joihinkin viinityyleihin matala alkoholisuus kuuluu luonnostaan, esimerkiksi Italialainen kevyesti kuohuva Moscato d’ Asti (noin 5,5%) ja jotkut Riesling viinit.

Mitä eroa on alkoholillisella ja alkoholittomalla viinillä – muuta kuin tietysti alkoholin puuttuminen?

Alkoholittomaksi saa Suomessa kutsua juomaa, jossa on alle 1,2% alkoholia, mutta käytännössä alkoholittomien viinien voltit ovat yleensä 0-0,5%. Alkoholi tuo viiniin täyteläisyyttä ja ehkä hiukan yllättäen myös jonkun verran makeuden tunnetta. Ilman alkoholia viini saattaa vaikuttaa vähän vetiselle tai mehumaiselle. Toisaalta liian korkea alkoholipitoisuus on myös huono juttu, sillä hyvä viini on tasapainossa makeuden, hapokkuuden, hedelmäisyyden, tanniinin (punkuissa) ja alkoholin suhteen.

Kun pyörittelet viiniä lasissa se valahtaa tietysti takaisin lasin pohjalle, mutta sitä jää myös jonkin verran lasin reunoille. Olet varman huomannut kuinka viini jättää lasin reunaan ”kyyneleitä” tai ”jalkoja”. Mitä sokerisempaa tai mitä alkoholisempaa viini on niin sitä enemmän jalkoja muodostuu ja sitä hitaammin nämä jalat valuvat. Makea sokerinen neste on hitaampaa liikkeissään kuin vesi, samoin alkoholi liikkuu hitaammin kuin vesi, kyse on siis viskositeettierosta. Viinialan ammattikielessä tätä kuvataan sanalla täyteläisyys. Pääset hyvin jyvälle mitä tällä tarkoitetaan kun kuvittelet esimerkiksi oliiviöljyn ja veden erilaista suutuntumaa, öljy on ”paksumman” tuntuista kuin vesi.

Alkoholittoman viinin kirot: makeus ja mehumaisuus

Alkoholi ja sokeri lisäävät siis viinin täyteläisyyttä. Jos alkoholia vähennetään tai peräti poistetaan kokonaan viini täyteläisyys vähenee. Tätä monet valmistajat paikkaavat lisäämällä, yllätys yllätys, sokeria. Tällöin viini saattaa makeutua liiaksikin ja makeutta tasapainottavan hapokkuuden tarve kasvaa. Tätä puolestaan voidaan paikata esim. lisätyllä sitruuna-/viini-/askorbiinihapolla.

Alkoholittomista punaviineistä puuttuu usein myös punaviineihin kuuluvaa tanniinisuutta sillä punaviinirypäleiden kuorista tulevat tanniinit liukenevat helpommin alkoholipitoiseen nesteeseen, joka taas ei ole alkoholitonta viiniä valmistavan tavoite. Alkoholitonta viiniä saa Suomessa myydä kaupoissa vaikka se ei oikeastaan olisi viiniäkään, eli käyttämällä valmistettu. Tällöin kyseessä on esimerkiksi viinijuoma, joka on valmistettu sekoittamalla rypälemehua ja muita ainesosia, kuten makuaineita ja muuta vastaavaa.

Alkoholittomia ja vähäalkoholisia viinejä löytyy kaupoista jo aikamoisia valikoimia.

Miten alkoholi saadaan poistettua viinistä?

Alkoholin poistamiseen vinistä on ainakin neljä erilaista tapaa. Joskus aiemmin tähän on käytetty tislausta, viinin lämmittämistä yli etanolin kiehumispisteen (78c), jolloin alkoholi haihtuu nesteestä. Tästä on suurimmilta osin luovuttu sillä se on tuhoisaa viinin aromeille kaiken kaikkiaan.

Aromeille hellävaraisempia ja nykyään yleisempiä keinoja ovat: vakuumitislaus (viinitankkiin luodaan alipaine, jolloin alkoholi haihtuu alemmassa lämpötilassa) ja käänteisosmoosi (viinistä erotetaan etanoli paineen ja puoliläpäisevän kalvon avulla). Joskus tähän yhdistetään myös kylmäsuodatus alle 13 asteessa joka säästää vielä enemmän aromeja.

Myös hyrrähaihduttimeksi suomennettu ”spinning cone column”-menetelmä on nykyään suosittu. Tässä kieppuvat tasot linkoavat viiniä ohuena kalvona alipainesessa tankissa. Viinin aromiaineet irtoavat ja ne ohjataan erilliseen tankkiin. Sen jälkeen erotetaan etanoli. Lopuksi aiemmin haihtuneet aromiaineet palautetaan viiniin. Kuullostaako sekavalle? Tämä englannin kielinen you-tube pätkä näyttää kiinnostuneille miten hyrrähaihdutin toimii. (Lähteet: Etiketti-lehti 3/2018, s 44-45, Winemakermagazine.com)

Hankaluutena kaikissa näissä menetelmissä kuitenkin on riski, että ”lapsi menee pesuveden mukana” eli samalla kun poistetaan alkoholia menetetään viinille olennainen luonne, viinimäisyys. Toisaalta tekniikka on parantunut hurjasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alkoholittomat viinit ovat kuitenkin käytännössä aina kevyen oloisia, joka on hyvä huomioida esim. tarjoiltaessa niitä ruokien kanssa.

Alkoholittomat viinit testissä

Tällä kertaa testissä on 3 valkkaria ja 3 punkkua. Alkoholittomia kuohareita ja myös roseeviinejä Wine and Beyond.fi viiniblogi tutkailee toisella kertaa. Mutta, aloitetaan valkkareista.

Torres Natureo De-alcoholised, Muscat, 2018, 4,99€
Sokeri 36g/l, kcal 20/ 100ml. Pääainesosa: Muscat rypäleestä valmistettu alkoholiton viini. Ostettu: K-Marketista

Tuoksussa erottuu Muscat rypäleelle tyypillistä kukkaisuutta ja parfyymisyyttä sekä sitrusta, olisiko vähän vahamaisuuttakin. Maku on makea, mutta kuitenkin makeuden ja hapokkuuden suhteen yllättävän tasapainoinen ja jälkimaussa on pituutta enemmän kuin olisin arvannut. Alkoholittomaksi viiniksi enemmän viinimäinen kuin mehumainen. Jos tykkäät Muscat rypäleestä ja kaipaat alkoholitonta viiniä niin kannattaa kokeilla.

Opia Chardonnay Organic, 7,04€
Sokeri 50g/l, 20kcal/100ml. Pääainesosa: Rypälesiemenuute (39%). Ostettu: Alkosta

No tuota, mitenkähän tätä nyt kuvailisi. Tuoksusta tulee mieleen Haribon sokeroitu persikkakarkki, joka tarjoillaan kuivuneen sahanpurun ympäröimänä. Maku seurailee tuoksua. Hapokkuutta on jonkun verran, joten viilennettynä tämä on ihan kivan raikas persikkamehumainen janojuoma. Otin tämän Alkon hyllystä sen kummemmin katsomatta, ajattelin kai että Alkon alkoholittomat viinit ovat sentään viinistä valmistettuja. Olin väärässä. Tässä juomassa ei ole mitään viiniin viittaavaa muuta kun etiketissä ”Chardonnay” josta joku (kuten minä) saattaa erehtyä luulemaan, että kyseessä olisi Chardonnaysta valmistettu alkoholiton viini. Mutta kyseessä onkin juoma, jossa on ainesosina rypälensiemenuute (39%), hiivauute (37%) ja rypälemehu Chardonnaysta (22%). Mitä opimme tästä, lue pullon tausta ostaessasi alkoholittomia viinejä.

Jacobs Creek UnVined, Riesling, 2018, 6,99€
Sokeri 51g/l, 29 kcal/100ml. Pääainesosa: Alkoholiton viini. Ostettu: Citymarketista

Tuoksu tuo mieleen omenaa, sitruunaa ja kukkaisuutta sekä hiukan Rieslinginmaista vahamaisuuttakin saattaa tuoskusta löytää. Maku ei aivan pääse tuoksun tasolle, mutta se on hapokkuudessaan mukavan raikas ja aromikaskin, joskin harmillisen lyhyt. Tämä viini tuntuu kevyemmälle kuin Torresin Natureo, joka on jännää, sillä sokeria tässä on enemmän. Kokonaisuudessaan pirteä ja mukiinmenevä. 😉
Entäpä alkoholittomat punkut?

Usein tuntuu, että tanniinin takia punkuissa on hankalampaa säilyttää viinimäisyys kuin valkkareissa ja hedelmäisyys on hillomaisen paksuhkoa, miten käy tällä kertaa..

Carl Jung selection, Red De-alcoholised wine, 3,09€
Sokeri 40g/l, 20 kcal/100ml, Pääainesosa: Alkoholiton viini. Ostettu: Citymarketista

Tuoksusta tulee mieleen keitetty vadelmahillo ja hiukan mausteinen, ehkä tomaatinlehtimäinen yrttimäisyys, jotain viitauksia tammisuuteenkin saattaa tuoksutellessa hetken kuluttua löytää. Maku seurailee tuoksua ja viini on suutuntumaltaan kevyt. Hapokkuus tasapainottaa makeutta aluksi, mutta jälkimaku on turhan makean oloinen ja saa tämän vähätanniinisen viinin tuntumaan mehumaiselle. Tätä olisi kiinnostava maistaa, jos sokeria olisi puolet vähemmän, nousisivatko hapokkuus tai tanniinisuus silloin paremmin esille vai tuntuisiko mehumaisuus vielä enemmän?

Torres Natureo De-alcoholised, Garnacha Syrah, 2018, 4,85€
Sokeri 35g/l, 23 kcal/100ml. Pääainesosa: Garnacha ja Syrah rypäleistä valmistettu alkoholiton viini. Ostettu: Citymarketista

Tämän viinin tuoksusta löytyy kypsää kirsikkaa, hillomaista punaista marjaisuutta ja ehkä aavistus Syrahin pippurista mausteisuutta tai neilikkaa, hiukan tammisuuttakin taitaa olla mukana. Maussa hedelmäisyys korostuu ja syrjäyttää tuoksun mausteista fiilistä. Hapokkuutta on kivasti tasapainottamaan makeutta. Vähätanniinisen notkean viinin jälkimaussa on jonkun verran pituuttakin. Alkoholittomaksi viiniksi aika kiva.

Ebony Vale, Cabernet Sauvignon, 6,29€
Sokeri 45g/l, 20 kcal/100ml. Pääainesosa: alkoholiton punaviini. Ostettu: Citymarketista

Tuoksussa on hillotun oloista tummaa marjaisuutta kuten mustaa kirsikkaa ja mustikkahillomaista fiilistä, myös hiukan tammesta tulevaa paahteisuutta. Suutuntuma on kevyehkö, mutta mukavan viinimäisellä tavalla tanniinisempi kuin esim. edeltävässä Torresissa. Jälkimaku puolestaan on lyhyempi ja yksiulotteisempi. Vaikka viini on kokonaisuudessaan vähätanniininen niin tämä pienikin tanniinisuus auttaa fiilistä viinimäisyyden suuntaan erotukseksi mehumaisuudesta. Kaikki nämä punkut hyötyvä siitä että ne tarjoillaan tavallista viileämpinä.

Näin lopuksi täytyy todeta, että alkoholittomat viinit ovat omassa sarjassaan. Silti niidenkin välillä on eroja eivätkä hinta ja laatu aina seuraa toisiaan. On makuasia juoko esim. aterialla mieluummin alkoholitonta viiniä vai vaikka vettä, mutta hienoa että alkoholittomiakin vaihtoehtoja viineistä löytyy.

 

Mutta entäpä, jos viinin alkoholisuutta voisi vähentää niin hienovaraisesti ettei viinin luonne juuri muuttuisi?

 

Suomalainen WineMill yritys tekee parhaillaan erittäin kiinnostavaa tuotekehitystä laitteesta, jolla voitaisiin poistaa viinistä vain hiukan alkoholia. Esimerkiksi niin, että viini jossa olisi 12% alkoholia olisikin enää 9% volttista. Tällöin viinin aromimaailma pysyisi kuulemma runsaana ja viinin luonne säilyisi, mutta korkeaan alkoholipitoisuuteen liittyvät terveyshaitat vähenisivät. WineMill kaavailee ensimmäisten laitteiden tuomista markkinoille tämän vuoden aikana, prototyyppi on ollut jo jonkun aikaa käytössä. Wine and Beyond.fi viiniblogi seuraa jatkossa tämän kiinnostavan suomalaisen innovaation kehitystyötä ja markkinoille tuloa.

Hyviä viinihetkiä, alkoholilla tai ilman!

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti ja kuvat: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

Lue myös: