Harvinainen roseeviini

Harvinainen roseeviini

ROSEEVIININ VÄRILOISTOA

-Schilcher Frizzante –

 

Roseet rokkaa!

 

Varmoihin kevään merkkeihin lukeutuva roseeviinien esiinmarssi on alkanut ja roseekausi on julistettu alkaneeksi sekä valtamedioissa, että viiniblogeissa. Pirtsakan kepeät roseeviinit ovat myös vallanneet suomalaisille niin tutun monopolimyymälän valikoiman.

Roseeviinien valmistaminen sekoittamalla valko- ja punaviiniä on EU:n alueella pääasiassa kielletty, joten roseet saavat värinsä punaisten viinirypäleiden kuorista kuten punkutkin, mutta niille annetaan vähemmän aikaa ”värjäytyä” eli olla kontaktissa rypäleiden kuorien kanssa.

Alkosta löytyy noin 330 roseeviiniä, joista alle puolet on vakiovalikoimassa. Yksi roseekattauksen harvinaisimmista, ja siksi myös kiinnostavimmista, viineistä löytyykin juuri tilausvalikoiman puolelta ja se on Itävallasta tuleva Schilcher Frizzante. Lajikkeena tässä viinissä on Blauer Wildbacher ja kaikista Alkon 6.700 viinistä vain viisi on valmistettu tästä lajikkeesta…

 

Blauer Wilbacher on tosiaan aika blau…
(Kuva: Austrian wine)

Itävallan erikoisuus loistaa sateenkaaren väreissä

 

Blauer Wildbacheria viljellään oikeastaan vain Itävallan West-Steiermarkin alueella, aivan Slovenian rajan tuntumassa, jossa sen viljelypinta-ala on noin 450 hehtaaria. Täältä siis tulevat maailman ainoat Blauer Wilbacher viinit, joille Itävallan viinilainsäädäntö antaa oikeuden käyttää nimeä Schilcher frizzante (joskus myös Schilcherfrizzante)

Nimensä Schilcher viinit ovat saaneet saksan kielen sanasta schillernd, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”loistaa sateenkaaren väreissä”. Näille rosee viineille typillinen värisävy voikin vaihdella hailakasta oranssista hempeän pinkin kautta lähes rubiinin punaiseen. Myös punaviiniä valmistetaan tästä lajikkeesta jonkun verran, mutta sitä ei saa kutsua schilcheriksi.

Toinen Blauer Wildbacher viineille tyypillinen piirre on eloisa hapokkuus ja myös pirskahtelevainen luonne, frizzante. Blauer Wildbacherissa on luontaisesti enemmän viinihappoa kuin monissa muissa viinilajikkeissa ja myös se vaikuttaa viinin virkistävään pirskahtelevuuteen. Jos viinin valmistaja päättää jättää viiniin pientä pirskahtelevuutta, saa viinissä käyttää koko nimeä Schilcher Frizzante. Muuten viiniä pitää kutsua esim. nimellä Schilcher rosé tai Schilcher Klassik.

Blauer Wildbacher lajike on parhaimmillaan Itävallan West-Steiermarkissa (DAC). Vain sieltä tulee roseeviini nimeltään Schilcher Frizzante.

Ratsastajan viinitila

Alkon ainoan Schilcher Frizzanten on tuottanut Reitererin on perheomisteinen viinitila. Heillä on viljelmiä noin 60 hehtaaria, pääasiassa Blauer Wildbacheria mutta myös kansainvälisesti tunnetumpia lajikkeita löytyy.

Tilalla on alueella pitkät perinteet, siitä kertoo muun muassa viinitilan päärakennus, joka on 1600-luvulta peräisin oleva kartano. Vuodesta 1991 alkaen viinitalon isäntänä ja johtajana on toiminut Christian Reiterer, joka tunnetaan alueella Blauer Wilbacher spesialistina. Viinitilan nimi tarkoittaa muuten ratsastajaa (Reiter) ja isännän yksi harrastus onkin, mikäs muu kuin ratsastus. (Weingut Reiterer.com)

Löytyykö Reitererin tilan Schilcheristä tälle viinityylille tyypillistä mansikkaista aromimaailmaa, raikasta hapokkuutta ja pirskahtelua? Kokeillaan…

Reiterer Schilcher Frizzante Rosé, (15,09€)

Tuoksun aromimaailmassa korostuu lajiketyypillinen mansikkaisuus, mutta mukana on myös punaherukkaa ja olen löytävinäni myös sitrushedelmän kuoreen viittaavia aromeja. Maku on raikas, hapokaskin ja siinä tuntuu myös makeutta, ehkä niin että sijoittaisin viinin jonnekin kuivan ja puolikuivan välimaastoon. Suutuntuma on luvatun lailla hauskan pirskahteleva. Pitkään kantavan jälkimaun aromeissa tuntuu jännällä tavalla korostuvan yhtä aikaa punaherukan hapokkaat aromit ja samalla makea mansikkaisuus.

Itävallassa kuuluvat suosittelevan Schilcher Frizzanten kaveriksi ruokapöytään kylmiä leikkeleitä, juustoja, ja Steiermarkin alueen erikoisuutta, paneroitua kanaa. Mutta kukapa kieltää kokeilemasta myös Itävallan kansallisruoan, Wieninleikkeen, kanssa.

Myös pinikille tämä olisi varmasti toimiva kaveri kätevän kierrekorkkinsakin ja myös tarjoilulämpötilansa puolesta. Nimittäin aivan jääkaappikylmänä tämä viini ei mielestäni ole parhaimmillaan, mutta viilennettynä kuitenkin. Ehkä niin, että jos säilytät viiniä jääkaapissa kannattaa ottaa se huoneenlämpöön 30-45 min ennen tarjoilua, tai juuri pikinikille lähtiessäsi.

Blauer Wildbacher köynnöksiä raikkaiden tuulien alppimaisemissa

 

Roseeviinit tuovat mukavaa keväistä fiilistä ruokapöytään ja moni niistä sopii myös sellaisenaan seurusteluun. Ja vaikka kevät ja kesä ovat roseiden kulta-aikaa, niitä voi kyllä nauttia ympäri vuoden ja kokeilla rohkeasti erilaisille ruoillekin.

Hyviä rosee-hetkiä Sinulle ja kiitos, että viihdyit viiniblogin seurassa!

 

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Postauksen kuvat:
Anniina Schreiner
Austrian Wine
Weingut Reiterer

Postauksen viini on saatu tuotenäytteenä

Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.