Nyan Nyan Nouveau

Nyan Nyan Nouveau

NYAN NYAN NOUVEAU

– Sarjassamme viinimaailman outoudet –

Tervetuloa Wine and Beyondin viiniblogin pariin!

Tämä ”Viinimaailman outoudet” postaus keskittyy Beaujolais Nouveau-hypetyksen kummallisiin lieveilmiöihin, pilke silmäkulmassa. Viime viikolla tuli markkinoille Beaujolais Nouveau, vuosikerran 2019 uusi viini, josta kirjoitin aikaisemmassa blogijulkaisussa

Kerroinkin jo, että Beaujolais Nouveau tunnetaan nykyään ympäri maailman ja Japanissa ollaan jokseenkin, hmm… fanaattisia sen suhteen. Vielä reilu 10v sitten Japaniin myytiin 12 miljoonaa pulloa Nouveauta vuosittain, siis periaatteessa pullo per 11 japanilaista. Nykyään määrä on pudonnut noin puoleen, mutta silti rohkenen epäillä, että edelleenkin japanilaiset taitavat olla kaikkein “hassuimpia” tämän uuden viinin suhteen… vai mitä sanotte tästä…

Yunessun kylpylä sijaitsee noin 100km Tokiosta ja siellä Beaujolais Nouveaussa pääsee myös kylpemään. (Sesongin ulkopuolella käytetään muutakin punaviiniä). Kylpylä mainostaa, että itse Kleopatralla oli tapana kylpeä viinissä sen ihoa uudistavien vaikutusten takia. Vieraita pyydetään kuitenkin ystävällisesti pidättäytymään viinin juomisesta kylpiessään. Jos nyt kuitenkin sattuisi niin, että vieraat ahneuksissaan juovat liikaa kylpyviiniään, on kylpylä varautunut tähän lisäämällä uutta viiniä altaaseen kolme kertaa joka päivä (klo 10, 13:30 ja 16). (www.yunessun.com)

Japani on muutenkin antelias maa viinimaailman kummallisuuksista puheen ollen. Siellä on Beaujolais Nouveaulle jopa jonkin sortin kollega ”Nyan Nyan Nouveau”, joka kääntyy suomeksi suunnilleen ”Miau Miau Nouveau”. Yritys nimeltä B&H Lifes toi 2013 markkinoille kissoille tarkoitetun uuden sadon viinin! Asiakkaat olivat kuulemma toivoneet juomaa, jolla kissat voisivat julistaa syntymäpäiviään, joulua ja muita juhlapäiviä.

Vähän tässä kyllä on huijauksen makua, sillä ensinnäkään Nyan Nyan Nouveaussa ei ole yhtään alkoholia (kissojen oneksi) ja toisekseenkin se on valmistettu Cabernet Franc rypäleiden mehusta, eikä Gamaysta, kuten oikea Beaujolais Nouveau. Lisäksi siinä on c-vitamiinia ja kissanminttua lisäämässä nautintoa.

Valmistaja kommentoi myös kätevästi, että eiväthän kissat muutenkaan juuri juo, mutta omistajat halunnevat juhlia yhdessä kissojensa kanssa ja silti tarjota niillekin juotavaa… (japantoday.com/red-wine-for-cats). Tasapuolisuuden nimissä B&H Lifes on luonut myös koirille oman kuohuviinin, Wan-Wan-Sparkling wine, (Wan-Wan tarkoittaa Hau-Hau japaniksi).

Ehkä tässä vaiheessa blogistinkin on pakko tunnustaa, että vaikka tämän blogin nimi on Wine and Beyond, niin tämä alkaa olla jo osastoa far beyond.

Jätetään tämä Beaujolais Nouveau lieveilmiöineen tältä vuodelta tähän, ensi torstaina on sitten uudet aiheet. Hauskaa viikon jatkoa kaikille!

Nyan Nyan Nouveau, herkkuja kissan ruokapöytään.

Uusista postauksista saat tiedon seuraamalla viiniblogia Facessa tai Instassa

Muita wineandbeyond.fi blogin postauksia pääset lukemaan täällä

Seuraa blogia facebookissa Wine and Beyond.fi

Il est arrivé – Beaujolais Nouveau 2019

Il est arrivé – Beaujolais Nouveau 2019

Il est arrivé!!!

Tervetuloa laseihimme Beaujolais Nouveau 2019

Tervetuloa Wine and Beyond.fi viiniblogin pariin!

 

Hauskaa kun liityit seuraan. Tämän postauksen loppupuolella pääsemme maistamaan vuosikerran 2019 uutta viiniä, Beaujolais Nouveauta. Haluatko lukea mielummin vuoden 2020 Beaujolais Nouveausta? Klikkaa tästä.

Aloitetaan kuitenkin taustatiedolla marraskuisen hässäkän päätähdestä, joka otetaan nykyään vastaan riemuiten jokapuolella maailmaa. Erityisen innokkaita Nouveaun suhteen ovat japanilaiset ja heidän vinkeistään voit lukea täältä. (Aiheesta myös aiemmassa postauksessa).

Tavallisesti punaviinin käyttäminen kestää n. 2-4 viikkoa, jonka jälkeen sitä kypsytetään kuukausia tai jopa vuosia ennen pullottamista. Beaujolais Nouveaun nopean saapumisen markkinoille, vain muutama viikko sadonkorjuun päättymisen jälkeen, mahdollistaa sen valmistustekniikkana käytettävä hiilidioksidikäyminen (tunnetaan myös nimellä hiilihappokäyminen, macération carbonique). Viinin ensimmäiseksi sallituksi myyntipäiväksi päätettiin vuonna 1985 marraskuun kolmas torstai, kätevästi viikko ennen Pohjois-Amerikkalaisten Thanks givingiä ja noin kuukausi ennen joulua. Nouveau onkin yritetty brändätä juhla- ja bileviiniksi etikettejä myöten ja kieltämättä ne näyttävätkin yleensä aika hauskoille.

Beaujolais Nouveau maistelussa

Vuosikerta 2019 ei ollut Beaujolaisin alueella mitenkään helpoimmasta päästä. Inter Beaujolaisin David Ratinger kertoi Decanter lehden haastattelussa, että kesän lämpötilat olivat Beaujolaisissa erittäin kuumia, yli 40 astetta, ja kuivuus vaivasi viinitarhoja. Lisäksi alkukesän halla ja elokuun raekuurot (jossa tuli kuulemma pingispallon tai jopa petanque-pallon kokoisia rakeita) aiheuttivat sen, että satomäärät putosivat ja poimituistakin rypäleistä tavallista pienempi määrä voitiin käyttää viinin valmistukseen. Kuitenkin rypäleiden kypsyysaste oli hyvä ja sadonkorjuu päästiin tekemään hyvässä säässä. Beaujolaisin 2019 vuosikerta on siis määrältään niukka, mutta laadultaan sen sanotaan olevan erittäin korkeatasoinen, jopa poikkeuksellinen. Alkon valikoimassa on tänä vuonna kaksi Beaujolais Nouveau viiniä.

Jean Loronin Beaujolais Noveau Villages 2019 (kuvassa vasemmalla) ja Georges Duboeuf:n Beaujolais Nouveau 2019.  Jean Loronin viinitalon historia ulottuu vuoteen 1711, jolloin Jean Loron alkoi tavoitella “täydellisiä rypäleitä” luodakseen ensiluokkaisen laadukkaita viinejä. 1700-luvulla oli tavallista, että viljelijät kasvattivat useita eri kasveja, viiniköynnös yhtenä muiden joukossa. Jean halusi kuitenki keskittyä viiniin ja tiettyihin erityisiin palstoihin, joiden hän uskoi tuottavan parhaan sadon upeiden viinien raaka-aineeksi. Nykyään viinitalolla on 135 hehtaaria viljelyksiä sekä Beaujolais että Macônnais alueilla. Mainittakoon vielä, että Jean Loronin Nouveau on Village tason viini, eli sen rypäleet ovat kasvaneet paremmiksi tunnustetuilla alueilla kuin ”perus Beaujolais”. (www.loron.fr)

Georges Duboeuf puolestaan on 86 vuotias, Beaujolaisin kuninkaaksikin tituleerattu herra, joka perusti 1964 nimeään kantavan négociant yrityksen. Négociant tarkoittaa viinin välittäjää, joka ostaa viinirypäleitä viljelijöiltä, käyttää ne viiniksi omassa viinin valmistamossaan ja myy sitten omalla nimellään. Monet négociantit omistavat myös itse viinitarhoja ja niiden tuottamien rypäleiden lisäksi ostavat rypäleitä muiltaki viljelijöiltä. Nykyään Georges Duboeuf on valtava yritys, se toimii yli 300 viljelijän kanssa ja tuottaa  36 miljoonaa pulloa viiniä vuodessa, joista 20% on Beaujolais Nouveauta. (www.duboeuf.com ; winesearcher.com)

Näitä kaveruksia kun vertailee, niin väri on molemmissa kohtuullisen tumma, mutta ei kovin intensiivinen. Sävy on rubiinin punainen.

 

George Duboeuf:n Nouveaussa tuoksusta aistin kanelimaista mausteisuutta ja häivähdyksen Nouveaulle tyypillistä parfyymimäistä banaania, joka haihtuu lasista melko nopeasti, myös punaista marjaisuutta kuten kirpakkaa punaherukkaa tai puolukkaa ja aavistus myös metsämansikkalta vivahtavaa makeampaa marjaisuutta. Jokin tuoksussa viittaa niin vahvasti hapokkuuteen, että jo pelkkä tuoksu nostaa veden kielelle kun suu valmistautuu maistamaan jotakin hapokasta. Suussa viini on kevyt, hapokkuutta löytyy suhteellisen paljon ja se korostuu sillä tuoksussa tuntuva hedelmäisyys ja mausteisuus ei kanna maistettaessa kovin pitkälle. Tanniinejakin on melko vähän ja ne tuntuvat mukavan pehmeiltä, joka viittaa siihen että rypäleet ovat saavuttaneet kasvukauden aikana hyvän kypsyyden. Jälkimaku on hyvin lyhyt.

Jean Loronin Nouveaun tuoksussa tuntuu lämmin kanelimainen mausteisuus ja myös makeahkon tuntuinen, lähes ylikypsä banaanimaisuus. Punaista hedelmäisyyttä on tässäkin viinissä ja se on yleisfiilikseltään kypsemmän oloista kuin Georgen Nouveaussa ja vivahtaa muun muassa kirsikkaan ja hiukan mustikkaankin. Lisäksi, en voi välttyä siltä että tuoksusta tulee jotenkin mieleen myös vaaleanpunainen Muumi-vadelmalimsa. Tämäkin viini on hapokas, tanniineja on hiukan enemmän kuin Georgen Nouveaussa ja ne ovat mukavan pehmeät tuoden viinille runkoa. Kuitenkin viini tuntuu alkoholipitoisuuden suhteen vähän epätasapainoiselta, sillä näin tuoreen viinin jotenkin ohuehko hedelmäisyys ei oikein tahdo kestää 13% alkoholipitoisuutta.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että molemmat ovat yllättävän viinimäisiä ollakseen näin nuoria viinejä, olen joskus maistanut paljon mehumaisempaakin Nouveauta. Molemmat sopivat hyvin sellaisenaan seurusteluun, tai esimerkiksi grillatun kanan, tai kalkkunan kanssa jolla on esim. karpalokastike kaverinaan (kuka juhlii thanksgivingiä?;). Juustoista Beaujolais Nouveaulle klassisia kavereita ovat valkohomejuustot Brie ja Camembert, siihen kylkeen voi toki lisätä vähän suolakeksejä ja niin voi matka 2019 vuosikertaan alkaa.

Kiitos kun viivähdit hetken Wine and Beyondin blogin parissa. Koska tällä postauksella alkaa olla jo pituutta palaan toisella kertaa Beaujolais Nouveaun valmistusmenetelmään, hiilidioksidikäymiseseen (macération carbonique). Lisää tietoa janoaville vinkiksi, että valtiollinen monopolimme tarjoaa verorahoille vastinetta ja ihan näppärästi paketoitua infoa: Moninaiset Beaujolais:n viinit .

Beaujolais Nouveau ja Gamay avaavat uuden viinivuosikerran 2019

Uusista postauksista saat tiedon seuraamalla viiniblogia Facessa tai Instassa

 Kuvat: Anniina Schreiner ja freepik.com

 

Muita Wine and Beyond viiniblogin postauksia pääset lukemaan täältä

 

Uutta vuosikertaa odotellessa – päivä Beaujolais Nouveaun saapumiseen

Uutta vuosikertaa odotellessa – päivä Beaujolais Nouveaun saapumiseen

Uusi blogi uutta vuosikertaa odotellessa

– päivä Beaujolais Nouveaun saapumiseen-

Uusi suomalainen viiniblogi

Tervetuloa lukemaan Wine and Beyond.fi ensimmäistä blogipostausta. Tämä onkin loistava viikko aloittaa viiniaiheinen blogi, sillä tämän viikon torstaina juhlitaan Beaujolais Nouveaun saapumista laseihimme. Minä olen Anniina, WSET3 Advanced tutkinnon suorittanut viiniasiantuntija. Olen vihdoin toteuttanut yhden haaveeni ja tehnyt jo 2002 vuonna alkaneesta harrastuksestani ammatin. Pidän viini-tastingeja viineistä kiinnostuneille harrastajille, sekä koulutuksia ravintola-alan ammattilaisille, jotka haluavat parantaa viiniosaamistaan. Jokaisen viinin takana on tarina, joka on parhaimmillaan kiehtova ja tarua ihmeellisempi. Se mitä kaadamme lasiin, on tärkeä osa tarinaa, mutta ei koko tarina. Blogin aiheissa, samoin kuin viineissä yhdistyy monta asiaa; luonto, kansainvälisyys, maantiede, historia, ihmiset ja kiehtovat tarinat. Tervetuloa mukaan!

 

Vaan mennäänpä itse asiaan. Tällä viikolla viinimaailman päätähti on Beaujolais Nouveau. Nouveau (ranskaksi uusi) tehdään Ranskan Beaujolais alueella tänä vuonna kasvaneesta sadosta, eli viinin vuosikerta on 2019. Tämä uuden sadon viini tehdään alueella ylivoimaisesti hallitsevasta Gamay rypälelajikkeesta, joka onkin täydellinen lajike Beaujolais Nouveau viiniin. Gamay sopii erinomaisesti punaviineihin, jotka on tarkoitus nauttia nuorena ja sille tyypillistä on keskimääräinen hapokkuus ja kohtalainen tai jopa matala tanniinisuus. Näistä syistä viini saattaa olla myös niiden mieleen, jotka eivät yleensä punaviineistä niin välitä (kannattaa kokeilla). Nouveaulle tyypillisiä aromeja ovat punainen marjaisuus, vadelma, kirsikka tai jopa kirsikkalikööri (kirsch) ja valmistustavasta tulevat banaani (kyllä, oikeasti!) sekä kanelia muistuttava mausteisuus. Näitä ja muitakin aromeja voimme siis etsiä parin päivän päästä tuoretta 2019 vuosikertaa maistelleessamme.

 

Marraskuun kolmas torstai on se legendaarinen päivä, jolloin tämä uuden sadon nuori viini tulee myyntiin ympäri maailman. Beaujolaisin alueella tätä eventtiä juhlitaan koko viikko ja esimerkiksi Japanissa ihmiset ovat ainakin aikaisempina vuosikymmeninä olleet jopa fanaattisen innostuneita asiasta, katsotaan miten käy tänä vuonna?! Osa viiniharrastajista ei pidä lainkaan uuden viinin erilaisesta ja perinteisestä punaviinistä poikkeavasta mausta, osa maistelee sitä kiinnostuksesta uuteen vuosikertaan ja osan mielestä se on virkistävän raikasta ja kevyttä, ja tarjolla aivan liian lyhyen aikaa. (Beaujolais Nouveau on parhaimmillaan saman vuoden puolella, kun se on valmistettu.) Enää pari päivää ja pääsemme maistamaan ja fiilistelemään vuosikertaa 2019! Tuore vuosikerta ja tuore blogi, jotenkin ne tuntuvat sopivan yhteen.

Tervetuloa viinin tuolle puolelle ja Wine and Beyondin blogin pariin!

Syysmaisemaa Ranskan Beaujolais:sta (kuva beaujolais.com)

 

Muut kuvat: Anniina Schreiner

Muita wineandbeyond.fi viiniblogin postauksia pääset lukemaan täällä

 

Seuraa viiniblogia facebookissa Wine and Beyond.fi