JOULUN VIINILAHJAT
2021

– Mikä viini lahjaksi? –

Mikä viini sopii pukinkonttiin?

Tässäpä ajankohtainen kysymys, mikä viini joululahjaksi? Oman suosikkiviinin antaminen on hyvä idea, mutta sopivan lahjan valinta on silti joskus vaikeaa. Silti laadukas viini ilahduttaa ketä vain viinin ystävää ja on myös hyvä lahjaidea ”ihmiselle, jolla on jo kaikkea.”

Kokosin tähän postaukseen muutamia erilaisia, mielestäni hyvin lahjaksi sopivia viinejä. Kiinnitin huomiota myös viinien saatavuuteen, onhan joulu jo lähellä.  Postauksen linkeistä pääset suoraan Alkon nettisivulle, josta näet saatavuuden tarkemmin. Osa tämän postauksen viineistä löytyy ”melkein jokaisesta” Alkosta, osan saa hankittua vain tilaamalla. Alko lupaa toimittaa 14.12.2021 mennessä tehdyt tilaukset niin, että ne ovat noudettavissa ennen joulua (koskee tuotteita, joiden toimitusaika on 1-5 päivää). Tämänkin jälkeen tilaus voi vielä ehtiä, mutta se on lisämaksullista. Tilauksen voi tehdä myös lahjaksi lahjansaajan lähi-Alkoon.

Toivottavasti näistä ehdotuksista on iloa ja apua viinillistä lahjaa hankkiessasi. Ja onhan viini myös erinomainen lahjaidea ”ihmiselle, jolla on jo kaikkea.” Tsekkaa myös Joulun viinilahjat 2020.

Suomalaisen joulupöydän viineistä kirjoitin viime vuonna kokonaan oman postauksensa. Tämän postauksen viinejä ei siis ole mietitty sen kummemmin jouluaterian kanssa nautittaviksi, vaikka moni niistä sopiikin myös siihen.

Mukavia lukuhetkiä!

* Viinilahjat 10-20€ *

Masca del Tacco Susumaniello 2020

Italia
Hinta: 16,99€
Saatavuus: Hyvä myymäläsaatavuus Alkon myymälöissä

Susumaniello on harvinainen rypälelajike, jota viljellään oikeastaan vain Italian ”kantapäässä” Pugliassa. Mehevä, runsaan hedelmäinen viini, jossa on sekä jäännössokeria että kivasti myös tanniinin tuomaa runkoa. Tätä viiniä maisteltiin Facebookin Viini & Suklaa tastingissa viime viikolla ja se sopii erinomaisesti tumman- ja myös yllättäen valkosuklaan pariksi.

Kenelle: Suklaan ystävälle tai muuten runsaista ja lämmittävistä punaviineistä pitävälle ystävälle. Laita suklaa samaan lahjapakettiin ja jouluinen herkkuhetki on valmis!

Georg Müller Rheingau Riesling Trocken 2020

Saksa
Hinta: 14,98€
Saatavuus: Melko hyvä saatavuus Alkon myymälöissä, sekä verkkokaupassa

Suomen suosituin valkoviinilajike Riesling kuuluu monen jouluun. Tämä Rheingaun klassiselta Riesling-alueelta tuleva viini on mainio lahja kuivien Rieslingien ystävälle. Aromeista löytyy lajikkeelle tyypillistä persikkaisuutta, vihreää omenaa ja sitruksisuutta raikkaalla yrttisellä häivähdyksellä. Hyvä viini myös joulupöydän kaloille.

Kenelle: Raikkaista ja hedelmäisistä Riesling-viineistä pitävälle, esimerkiksi joulun kalapöydän kaveriksi.

* Viinilahjat yli 20€ *

Kühling-Gillot Grauburgunder 2019

Saksa
Hinta: 21,50€
Saatavuus : Alkon verkkokauppa ja muutama myymälä

Saksalainen Grauburgunder eli Pinot Gris on kasvattanut suosiotaan valtavasti viimeisen kymmenen, viidentoista vuoden aikana.

Tämän kauniin kullanvärisen viinin aromimaailmassa on ryhdikästä mausteisuutta ja hentoa hedelmäisyyttä. Viinissä on erinomainen runko ja tammikypsytys tuo rakenteeseen viehättävää kermaisuutta. Tässä on valkoviini, joka sopii ruokapöydässä myös liharuoille, kuten kalkkunalle tai kinkulle. Itse kokeilin tätä itsenäisyyspäivänä peura- Wallenbergin pihvin kanssa ja yhdistelmä oli varsin mainio. Muita hyviä ruokapareja voisivat olla esim. sieniruoat. Tämä viini on myös luomu ja biodynaaminen, eli ekologisuuskin on huomioitu.   

Kenelle: Vaihtelua kaipaavalle, joka haluaa kokeilla runsasta ja mausteisen oloista, hieman erilaista valkoviiniä. Erityisesti hänelle, joka etsii liharuoalle sopivaa valkoviiniä.

Black Stallion Cabernet Sauvignon 2018

Yhdysvallat, Kalifornia
Hinta: 29,98€
Saatavuus: Hyvä myymäläsaatavuus sekä Alkon verkkokauppa

Mehevän aromikas, täyteläinen, voimakas ja lämpimän hedelmäinen punaviini henkii upealla tavalla lajikkeelleen tyypillistä mustaherukkaa ja tyylikästä tammisuutta. Tämä on toimiva pihviviini, mutta sopii myös juustojen, leikkeleiden ja hyvän seuran parissa nautittavaksi. Tällaisen viinin aromimaailmalle tekee hyvää avautua ja hengitellä ainakin puolisen tuntia ennen nauttimista. Viinilehden ”Vuoden punaviini” kilpailussa kolmanneksi sijoittunut punaviini saa uljaan nimensä siitä, että tilan viinikellari  toimii entisen hevosmaneesin tiloissa. 

Kenelle: Voimakkaiden, mutta hedelmäisten punaviinien ystävälle.

Drappier Clarevallis Champagne Extra Brut

Ranska
Hinta: 39,98€
Saatavuus: Hyvä myymäläsaatavuus, myös Alkon verkkokauppa

Tämä on laadukkaan samppanjatalon hauska erikoisuus. Yhdeltä palstalta tuleva erittäin kuiva viini sisältää neljää eri lajiketta, joita ovat Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Blanc Vrai (tunnetaan paremmin nimellä Pinot Blanc).

Luomusamppanjan valmistaminen ei ole helppoa, mutta Drappier on ottanut haasteen vastaan. Viinin aromeista löytyy keltaista omenaa, myös omenan kotaa, valkoherukkaa sekä mausteisuutta. Suutuntuma on kermainen ja se muodostaa hauskan kontrastin viinin reilulle hapokkuudelle.

Kenelle: Samppanjan ystävälle tai muuten laadukkaita luomukuohuviinejä arvostavalle.

Cono Sur Ocio 2017

Maa: Chile
Hinta: 56,98€
Saatavuus: Verkkokauppa sekä muutama pääkaupunkiseudun Alko

Kerrassaan upea Pinot Noir viini, josta löytyy sekä lajikkeelle tyypillistä herkkyyttä, että voimaa. Lajikkeelle tyypillinen marjaisuus on runsasta ja mehevää, punaisia marjoja, karhunvatukkaa sekä kirsikkaa ja hentoa savua henkivä tuoksu täydentyy suussa runkoa tuovalla hapokkuudella ja tuntuvilla tanniineilla.

Tämä viini oli ruokapöydässä unelmapari porolle tai esimerkiksi hirvitartarille, mutta se sopii myös joulupöytään  vaalealle lihalle, kalkkunalle tai vaikka seitan-kinkulle. Viiniä voi myös säästää pääsiäisen tienoille ja nauttia lampaan kanssa esim. karpalokastikkeen kera. 

Kenelle: Riistan rakastajalle, tai kenelle vain Pinot Noir viinien ystävälle, jolle haluat lahjoittaa Chilen parhaimmistoon kuuluvan pinotin. 

***

Tiestitkö, että perinteinen suomalainen joulupöytä on varsin vaativa viinien kannalta. Tämän takia joulupöydän viinit ovat saaneet aivan oman postauksensa.

Mitä parhainta joulun odotusta kaikille Viiniblogin lukijoille!

Jouluterveisin,
Viiniblogin Anniina

 P.S. Eikö näistä löytynyt sopivaa viiniä lahjaksi? Myös Kuukauden viinivinkki tarjoilee muutaman viinillisen lisävaihtoehdon.

 

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Lue myös:

Teksti ja kuvat: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

P.s. Osa postauksen viineistä on saatu tuotenäytteinä, mutta suurimman osan olen ostanut itse tätä blogitekstiä varten. Terkuin, Anniina