KUUKAUDEN VIINIVINKKI

Liity WineandBeyond.fi sähköpostilistalle sivun alaosasta ja saat “Kuukauden viinivinkin” jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Viinivinkki ei ole sponsoroitu, eikä sen tiimoilta tehdä kaupallista yhteistyötä.

Maaliskuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Riesling-viinirypälelajikkeen syntymäpäivää vietetään vuosittain  13.3. Tämän johdosta maaliskuun viinivinkkinä ikonisen Riesling-tuottajan viini Saksan Rheingausta. 

 

Schloss Johannisberger Riesling Bronzelack Trocken 2019, 26,98€

Schloss Johannisberg nimittää itseään maailman vanhimmaksi Riesling-viinitilaksi ja tässä on perää. Riesling on ollut tilan ainoa rypälelajike jo vuodesta 1720, yli 300 vuotta!

Tilan historia on kuitenkin paljon tätä pidempi. Ensimmäinen dokumentoitu maininta viinitilan alueella sijaitsevista viinitarhoista ajoittuu jo vuoteen 817. Johannisberg nimi puolestaan näyttäytyi ensimmäistä kertaa vuoden 1100 paikkeilla. Tällöin alueelle perustettiin Johannes Kastajan mukaan nimetty Benedictiiniläis-luostari, jonka munkit istuttivat ja kasvattivat viiniköynnöksiä.

Vuosisatojen saatossa tällä ikonisella viinitalolla on ollut useita omistajia. Heistä kuuluisin lienee itse Napoleon. Viinitila on ehtinyt olla vuoden myös Hapsburgien suvun hallussa.

Vuodesta 1974 asti Schloss Johannisberg on kuulunut Oetker-suvulle. (Kyllä, juuri se mm. pakastepitsoja valmistava Oetker-konserni.) Omistajat pysyttelevät kuitenkin sopivan välimatkan päässä viinitilan arjesta. Tilaa onkin vuodesta 2008 johtanut Stefan Doktor, joka vastaa tilasta ja viinin valmistuksesta yhdessä kokeneen tiiminsä kanssa.

Bronzelack Riesling on valmistettu tilan mailta käsin poimituista rypäleistä. Sen tuoksusta löytyy aprikoosia ja sen kiveä, vihreää omenaa, omenapuun kukkaa sekä mineraalisuuteen viittaavaa tunnelmaa. Lisäksi tuoksussa on hillityn kermainen ja mausteinen vivahde, joka vihjaa että viini on saattanut viivähtää jonkin aikaa tammitynyrissä.

Suussa viini on kuiva ja erittäin hapokas. Myös maku on tuoksun tapaan kerroksellinen ja siinä toistuu tuoksun aromeita. Sitruksiset aromit korostuvat ja niiden eri sävyistä voi löytää limeä, greippiä ja sitruunamehun napakkuutta. Jälkimaku on melko pitkä ja siinä vallitsee aluksi sitruksinen tunnelma. Lisäksi jälkimaussa nousee esiin mausteita, kuivattuja yrttejä sekä mineraalisuutta. Viini jättää yhtäaikaisesti suuta supistavan tunteen ja samalla nostaa veden suuhun.

”Tammitynnyrikypsytys ei ole Rieslingille tyypillistä. Suurin osa maailman Riesling viineistä valmistetaan terästankissa, joka säilyttää raikkaan hedelmäisyyden paremmin kuin tammitynnyri”, kertoo WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner. “Schloss Johannisberger käyttää kuitenkin tammitynnyreitä viinien kypsyttämiseen. Tynnyrit he valmistavat omassa, noin 300 hehtaarin kokoisessa metsässään kasvaneesta tammesta”.

”Sanoisin, että tämä on kokonaisuudessaan hillityn tyylikäs ja gastronominen, hyvin ruokapöytään sopiva Riesling. Erinomainen kumppani esimerkiksi keväisen kepeän sitruunarisoton, äyriäisruokien, esim. katkaravusta valmistetun skagenin tai sitruksella maustetun vaalean kalan kanssa”.

”Tällaisen viinin äärellä kannattaa käyttää myös hetki ihan viinin itsensä fiilistelyyn. Etikettikin on huomionarvoinen. Siinä on kuvattuna Mosel-joki ja Johannisbergerin linna viinitarhoineen”.

“Hinnassa on ehkä hiukan historialisää, mutta sallittakoon se perinteikkäälle ja hienolle, maailman vanhimmalle Riesling-viinitilalle”. Anniina hymähtää.

 

Lue lisää Rieslingistä

 

Helmikuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Helmikuun viinivinkki tulee Espanjan lämmöstä, peräti 11 vuoden takaa!

 

Ontañón Reserva 2010, 19,52€

Nyt pääsee loistamaan Riojan alueen luottolajike Tempranillo. Se saa nimensä espanjan kielen sanasta temprano, joka tarkoittaa aikaista. Lajike onkin nimensä veroinen, sillä se kypsyy Riojan alueella yleensä 1-3 viikkoa ennen muita punaisia lajikkeita.

Tempranilloa (95%), maustaa pieni tujaus Gracianoa (5%). Gracianon tehtävänä on tuoda viiniin syvän punaista väriä, rakennetta ja ikääntymispotentiaalia. Knoppitietona kerrottakoon, että vain n. 2% Riojan viiniviljelmistä on Graciano-lajiketta kun taas Tempranillo hallinnoi liki 90%:a viinitarhoista.

Tällä viinillä on jo 11 vuotta ikää. Sen nauttiminen onkin eräänlainen hauska aikamatka. Mitä kaikkea sinä aikana onkaan tapahtunut, kun tämä viini on köllöttänyt kellarissa kypsymässä? Reserva tason punaviinejä täytyy Riojassa kypsyttää vähintään vuosi tammitynnyrissä. Tämä viini on viettänyt tynnyrissä tuplat, kaksi vuotta.

“2010 vuoden satoa pidetään Riojan alueella erittäin hyvänä, joidenkin mielestä jopa poikkeuksellisena. Edelleenkin tässä viinissä on voimaa ja jäntevyyttä, se on aika hyvässä nauttimisiässä nyt”, fiilistelee WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner.

Viinin vivahteikkaassa aromeissa on kypsää kirsikkaa, vadelmaa ja hiukan mansikkaakin. Myös kuivattua karpaloa, sekä kevyttä savuisuutta. Kuivatun rosmariinin aromit tuovat tuoksuun raikkautta ja tammen vaikutus tuntuu vaniljan ja neilikan sävyinä. Kokonaisuutena viini on keskitanniinisen ja tanniinisen väliltä, kuitenkin aika napakankin oloinen. “Tämä viini hyötyy pienestä dekantoinnista. Esimerkiksi kolme varttia dekanterissa tai vaikka lasiin kaadettuna antaa viinin hengittää pitkän kypsymisen jälkeen”, Anniina juttelee.

Niille, jotka pitävät enemmän ikääntymisen tuomista ns. tertiäärisistä aromeista vinkiksi, että tätä voi kyllä halutessaan kypsytellä vielä parisen vuotta.

“Mielestäni tämä on erinomainen viini nautiskeltavaksi talvisten pataruokien kanssa”, kertoo WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner. “Tai jos haluaa viettää espanjalaisen illan, ei muuta kuin flamenco soimaan ja tapaksia sekä Manchego-juustoa pöytään. Olé!”.

Joulukuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Joulukuun viinivinkkinä on englantilainen kuohuviini, joka tulee saarivaltion pääkaupungin liepeiltä.

Hattingley Valley Classic Reserve Brut 37,90€

Vielä 15 vuotta sitten englantilainen viini oli lähinnä kuriositeetti, mutta sittemmin laatu on parantunut hurjasti. Brittikuoharit ovat saaneet mainetta maailmalla ja laadukkaimpia niistä kuulee usein verrattavan samppanjaan. Nykyään yhtäläisyyksiä löytyykin sekä ilmastosta, maaperästä että viinirypälelajikkeista.

Englantilainen kuohuviini tulee nimensä mukaisesti pääasiassa (98%) Englannista, vaikka muuallakin Iso-Britanniassa on jonkun verran viinitarhoja (Waleshissa, jopa Skotlannissakin). 

Etelä-Englannissa ilmaston lämpeneminen on mahdollistanut kasvukauden pidentymisen ja parempilaatuisen rypälesadon. Lisäksi olosuhteet ovat tulleet paremmiksi sellaisille lajikkeille, jotka soveltuvat erityisen hyvin kuohuviinin valmistukseen. Klassiset samppanjalajikkeet Chardonnay, Pinot Noir ja myös Meunier vastaavatkin nyt yli puolta viinitarhojen istutuksista.

Hattingley Valley kuohuviinitalo sijaitsee noin 90 km Lontoon lounaispuolella ja se sai alkunsa 2008. Tällöin pitkän uran asianajajana tehnyt Simon Robinson päätti alkaa toteuttaa unelmaansa viinitilallisena. Avukseen hän palkkasi menestyneen kuohuviinin valmistajan, Emma Ricen. Hattingley Valley julkisti ensimmäisen kuohuviininsä 2013. Pian tämän jälkeen Simon jätti lakimiesuransa ja luotsaa nyt yhtä Englannin palkituimmista kuohuviinitaloista.

Englantilaista kuohuviiniä on verrattu samppanjaan ja tässäkin viinissä lajikkeina ovat klassiset samppanjalajikkeet 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir sekä 19% Meunier. Mausteena on myös Pinot Gris, jota on viinissä 1%.

”Tämä brut-tyylin samppanjaa muistuttava pirteä ja ryhdikäs kuohuviini sopii erinomaisesti alkumaljaksi, mutta myös alkupalapöytään esimerkiksi äyriäisille ja vaaleille kaloille.” Kertoo Wineandbeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. “Samppanjaan verrattuna olemuksessa on hiukan voimakkaampaa hapokkuutta sekä aavistus enemmän hedelmäisyyttä. Nämä piirteet tekevät tästä erittäin kuivien, tai jopa brut-nature tyylin samppanjoiden ystäville sopivan kuohuvan.” Totta kai tällaisella laadukkalla kuohuvalla on myös hyvä poksauttaa käyntiin uusi vuosi 2021. Olkoon se meille kaikille hyvä, ja parempi kuin kulunut vuosi!”

Hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta 2021 toivottaa WineandBeyond.fi

Marraskuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Marraskuun viinivinkkinä on loppusyksyn viileinä iltoina ihanasti lämmittävä LBV portviini, vuosikertaa 2015.

Kopke Late Bottled Vintage 2015 27,89€

Portugalin pohjoisosista, Douro joen laaksosta tulevan portviinin valmistanut C.N. Kopke tunnetaan maailman vanhimpana portviinitalona. Kaiken takana on oikeastaan Hansaliitto, sillä Kopken viinitalon perustanut Cristiano Kopke tuli poikansa Nicholaksen kanssa Portugaliin 1636 Hansaliiton konsulina. He huomasivat Douron alueen viinien viehätyksen ja alkoivat jo parin vuoden jälkeen viedä sitä pohjoisempaan Eurooppaan. Lopulta 1700-luvun lopulla suku osti oman viinitilan ja siirtyi portviinin tuottajaksi. Vuodesta 1841 alkaen viinitalon nimi on ollut C.N. Kopke.

Tämä kuukauden viini on tyyliltään Late Bottled Vintage (LBV) vuosimallia 2015. Voit lukea tarkemmin tästä viinityylistä Viiniblogista. Kerrottakoon kuitenkin, että 2015 vuoden kasvukausi oli Douron laaksossa vaihteleva. Kevät oli tavallista kuivempi ja kuumempi, mutta heinä- ja elokuu puolestaan tavallista viileämpiä. Lopputuloksena oli tavallista pienempi satomäärä, jonka laatu kuitenkin oli yleisesti hyvä. Erityisesti Touriga Franca rypäleitä pidettiin huippulaatuisina. Tässä kuukauden viinissä Touriga Franca sekä Touriga Nacional lajikkeet pääsevät loistamaan. Lisäksi mukana on Tinta Roriz (Tempranillo) sekä Sousào.

Erittäin tumman värisen portviinin tuoksu on lämminhenkinen ja siitä löytyy tumman kirsikan ja luumun kypsiä aromeja sekä mustikkaa. Viinin hiukan avautuessa esiin ilmestyy mausteisia kanelin ja vaniljan aromeja. Myös maitosuklaata sekä häivähdys anismaista yrttisyyttä löytyy. Maku on keskitanniininen, portviinille tyypilliseen tapaan makea kuitenkin hiukan vähemmän makea kuin joissakin saman tyylin porteissa. Viini jää lämmittämään nielua pitkäksi aikaa. Jälkimaussa on kaikuja viini mausteisista aromeista sekä hiukan rusinamaistakin meininkiä.

“Portviinit ovat aina väkevöityjä, vahvoja viinejä ja niiden alkoholipitoisuus on siinä 20% voltin tienoilla. Tyypillinen makeus tämän tyylin portviinille on 100-110g sokeria per litra, mutta tässä viinissä makeutta on noin viidennes tavallista vähemmän, sokeripitoisuus on 85g/l. Hyvä nauttimislämpötila on hiukan viilennettynä, suunnilleen 12-15 asteisena. Jos portviini nautitaan liian lämpimänä saattaa alkoholipitoisuus nousta turhan paljon esille.” WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner kertoo.

“Tämän Late Bottled Vintage viinin nautiskeluun sopii kaveriksi erinomaisesti tumma suklaa ja siitä valmistetut jälkiruoat. Myös suolaisten juustojen kanssa saattaa löytyä hienoja makuyhdistelmiä kun viinin makeus ja juuston suolaisuus toimivat vastapareina. Klassinen juusto-pairing on sinihomejuusto, mutta totta kai muitakin voi kokeilla.” Anniina juttelee.

Portugalin viineistä voit lukea lisää Viiniblogista.

Lokakuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Lokakuun viinivinkkinä on italialainen punaviini Veronan seudulta.

Pegasus Leggero Appassimento 2016, 16,98€
Keskitäyteläinen mehevä punaviini. Pakattu kevyeeseen lasipulloon.

Tämän viinin nimi tulee Pegasuksen tähtikuviosta, joka loistaa Pohjois-Italian taivaalla syksyisin, sadonkorjuuaikaan. Sanapari “Leggero Appassimento” puolestaan viittaa siihen, että rypäleiden annetaan kevyesti kuivahtaa ennen kuin niistä valmistetaan viiniä. Tämän ansiosta viinistä tulee aromikkaampaa ja voimakkaampaa. Samantyylistä, mutta pidempikestoista, rypäleiden kuivaamista käytetään myös kuuluisia Amarone viinejä valmistettaessa.

Viinin aromeista löytyy kirsikkaisuutta, kypsää luumua sekä lähes hillomaista punaista marjaisuutta. Näitä aromeja säestävät keven savuiset, nahkaisetkin tunnelmat. Muhevan viinin tanniinisuus on tuntuvaa, mutta pehmeää ja pitkästä jälkimausta voi löytää kaikuja viinin hedelmäaromeista ja kevyttä tammen tuomaa mausteisuutta, joka juontaa juurensa siitä, että viini on saanut kypsyä 12kk ajan tammitynnyreissä. Niistä puolet ovat olleet ranskalaisesta ja puolet amerikkalaisesta tammesta valmistettuja. Rypälelajikkeita viinissä on kolme. Veneton alueen punaviineille tyypillinen Corvina lajike saa seurakseen Cabernet Sauvignonin ja Merlotin. Kaikkia näitä lajikkeita on viinissä yhtä paljon.

“Mielestäni tämä viini sopii hyvin alkusyksyn tunnelmaan. Siinä on sekä voimaa että lämpöä, mutta se ei ole kuitenkaan ole punaviinien tuhdeimmasta päästä. Kovat juustot, leikkeleet ja esimerkiksi lihaisat pataruoat toimivat yhteen ruokapöydässä, mutta tämä viini on myös mukava ihan sellaisenaan hyvässä seurassa. Kertoo WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. “Reilu puolen tunnin tai tunninkin dekantointi tekee hyvää viinille ja avaa sen aromimaailmaa.”

Kerrottakoon myös, että viinin on valmistanut Mirko Sella, jonka isoisä sai 1964 lunastaa itselleen muutaman hehtaarin viljelysmaata palkkioksi vuokraviljelijänä tekemästään työstä. Tila sijaitsee muutaman kymmenen kilometriä Veronan länsipuolella ja siihen kuuluu nykyään 7 hehtaaria oliivipuita sekä 14 hehtaarin viinitarha.


 

Syyskuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Syyskuun viinivinkkinä on espanjalainen valkoviini, Portugalin yläpuolella sijaitsevalta Riberon alueelta.

Ramón do Casar Treixadura 2018, 19,98
Kuiva ja raikas, tyylikkään hedelmäinen. Vegaaninen.

Tämän viini historiaan liittyy Venezuela, Kenraali Francon diktatuuri ja paluu juurille. Bodega Ramón do Casarin perustivat kolme veljestä vuonna 2000 täyttääkseen isänsä Ramón Gonzàlesin unelman viinitarhasta. 

1950-luvulla Espanja oli tiukasti Francon diktatuurin puristuksessa ja ihmisiä lähti etsimään parempaa elämää muun muassa Etelä-Amerikkaan. Niin lähti myös Ramón Gonzàlez. Hän vietti 20 vuotta Venezuelassa, perusti siellä perheen ja pystyi toteuttamaan haaveensa paluusta Espanjaan viinitilalliseksi. Vähitellen hän sain ostettua itselleen maan, jossa hänen poikansa siis nyt viljelevät viiniä.

Tähän viiniin viinirypäleet poimitaan käsin talon omilta tarhoilta. Lajikkeina on kolme nimenomaan tälle alueelle tyypillistä rypälelajiketta. Ne ovat Treixadura, Albariño ja Godello. Ennen pullotusta viini saa levätä hetken hiivaskan päällä ennen pullotusta. Tämä tuo viiniin rakennetta ja täyteläisyyttä. Viinin hienostuneesta tuoksusta löytyy kypsää siruksisuutta, päärynää, ehkä hiukan kivellistä hedelmää kuten aprikoosia ja sen kiveenkin viittaavaa aromia sekä kevyttä yrttisyyttä. Maku toistaa tuoksun aromeita ja viini on raikas, eloisan hapokas ja kepeä.

Tämä viini kannattaa muistaa rapujuhlia suunniteltaessa. “Ravut ovat aika hienostunut ja herkkäkin raaka-aine ja joutuvat helposti viinin jyräämäksi, kevyt yleisolemus on siis hyvä lähtökohta rapuviinille.” kertoo WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.

“Toisalta ravuissa on myös paljon umaamia ja rapujen keitinliemessä saattaa olla makeutta, eli viiniltä kuitenkin kaivattaisiin hedelmäisyyttä. Rapuliemessä on myös suolaa, joka taas pehmentää viiniä, eli hapokkuutta saisi viinistä löytyä. No sitten on vielä se tilli, joka niin perinteisesti rapujen keitinliemeen kuuluu.” Tillin vihreä yrttisyys sointuu usein viiniin, jonka aromimaailmassa on raikkautta ja vehreyttäkin.

Rapuviinin valinta ei siis ole mikään aivan yksinkertainen “nakki”. Lisäksi yleispätevää viinisuositusta on vaikea antaa siksi, että keitinliemissä ja niiden makeudessa, suolaisuudessa jne. on eroja. Tässä kuitenkin yksi mahdollinen, hienostuneen hedelmäinen viini syksyn rapujuhliin.

Elokuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Elokuun viinivinkkinä on Vintage Shamppanja vuosimallia 2009. Kansallisen monopolimme valikoimassa on tällä hetkellä tarjolla kolmeakin erilaista vuosikertashampanjaa alle neljällä kympillä. Elokuun viinivinkkinä yksi niistä, Vintage Shampanja vuosimallia 2009.

Baron-Fuenté Grand Millésime Brut 2009, 37,90€

Baron-Fuenté viinitalon historia alkaa 1960-luvulta, jolloin Gabriel Baron ja Dolorès Fuenté saivat Gabrielin isältä häälahjaksi yhden hehtaarin kokoisen viinitarhan. Lahja oli arvokas jo tuolloin, mutta sittemmin maan hinta Champagnen alueella on noussut entisestään ja voidaan arvioida, että nykyään hehtaari vastaavaa viljelysmaata maksaisi noin miljoona euroa.

Vuosikymmenten saatossa Baron-Fuenté Shamppanjatalon viinin viljelysten määrä on kasvanut useampaan kymmeneen hehtaariin, mutta tila on edelleenkin saman perheen omistuksessa ja uusien sukupolvien hoidossa. 

Vuosikertashamppanja on aina valmistettu yhden tietyn kasvukauden sadosta. Vuosi 2009 alkoi Champagnen alueella sateisella keväällä ja kesällä, erityisesti heinäkuussa kärsittiin kesämyrskyistä. Syksy oli kuitenkin aurinkoinen, poikkeuksellisen lämmin ja kuiva niin, että rypäleet saavuttivat hyvän kypsyyden ja sadonkorjuu saatiin tehdä kuivassa, hyvässä säässä. 

WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreinerin mukaan tässä 2009 vuoden shamppanjassa tuntuu lämpimästä kasvukaudesta kertovaa kypsää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja vivahteikkuutta. Pitkä ikääntyminen on pehmentänyt viinin hapokkuutta ja jälkimaku on erityisen vivahteikas ja pitkä.

“Vuosikertashamppanjat ovat kiinnostavia sillä ne eroavat usein aika paljon shamppanjatalojen “perus shamppanjasta”, jota myös vakioshamppanjaksi kutsutaan. Jos päädyt hankkimaan hankkimaan tämän itsellesi, suosittelen nauttimaan sen melko pian mielummin kuin jättämään kovin pitkäksi aikaa säilytykseen.” Anniina kertoo.

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa