KUUKAUDEN VIINIVINKKI

WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner poimii viinivinkiksi kiinnostavia ja laadukkaita viinejä. Viinivinkki ei ole sponsoroitu, eikä sen tiimoilta tehdä kaupallista yhteistyötä.

Liity sähköpostilistalle sivun alaosasta, saat ”Kuukauden viinivinkin” jatkossa sähköpostiisi.

Helmikuu 2022 – Kuukauden viinivinkki

Helmikuun viinivinkkinä on kevättalven tunnelmaan istuva Alvarinho Portugalista.

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho, 17.98€
Saatavuus: Tilausvalikoima ja parikymmentä Alkon myymälää.

Viininviljelijä-perheeseen syntynyt Anselmo Mendez on kotoisin Portugalin pohjoisosista, aivan Espanjan rajan tuntumasta. Hän ehti tehdä pitkän uran viinitalojen konsulttina eri puolilla Portugalia, ja maailmaa. Vuonna 1998 hän palasi synnyinseudulleen ja perusti omaa nimeään kantavan viinitilan ”Monçao et Melgaço” -viinialueelle. Mr. Alvarinho lempinimen saanut mies tunnustetaan Alvarinho-lajikkeen ekspertiksi, joka uskaltaa rohkeasti kokeilla erilaisia tekniikoita, kuten kuorikontaktia, hiivasakka – tai tammitynnyrikypsytystä.

Monçao ja Melgaço kylien mukaan nimetty ala-alue kuuluu suurempaan Vinho Verden viinialueeseen, mutta se nauttii erityistä mainetta yhtenä koko Portugalin parhaista valkoviinialueista! Erityisen mikroilmastonsa ansiosta Monçao et Melgaço on myös Alvarinho (Espanjan puolella Albariño) – lajikkeen parhaita kasvualueita. Täällä Atlantin valtameri on melko lähellä, matkaa rannikolle on noin 50 km ja merellinen vaikutus tuntuu ilmastossa. Maaston muodot tarjoavat kuitenkin suojaa Atlantin sateilta ja viileydeltä. Vuorten rinteet muodostavat ”amfiteatterimaisen” kasvupaikan, joka on täydellinen Alvarinho lajikkeen kypsymiseen.

Vinho Verden valkoviinit tunnetaan yleensä rapsakkaan hapokkaista, keveistä, hiukan pirskahtelevistakin valkoviineistä. Portugalin kielessä Verde sanalla on muutamakin eri merkitys. Se tarkoittaa vihreää, mutta myös raakaa. Nimen historia voi liittyä siihen, että Atlantin tuoma viileys ja kosteus on varsinkin aiemmin hankaloittanut rypäleiden kypsymistä. Ne on jouduttu poimimaan alikypsinä. Tällöin myös Vinho Verde viineistä on saattanut löytyä raa’an tuntuisia, ”vihreän sävyisiä” aromeita, kuten ruoho tai vihreän paprika.

”Vinho Verden viinit saattavat toisinaan tuntua liian yksioikoisille ja suoraviivaisen hapokkaille. Tämä viini on mielestäni selkeästi erilainen. Lopputulos on monen tekijän summa. Kasvuympäristö, lajike ja viinintekijän valinnat, kaikki nämä vaikuttavat viinin olemukseen” pohdiskelee WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.

Maistelukuvaus: Tuoksussa valkoherukkaa, karviaista, greippiä lähentelevää sitruksisuutta, hiukan alikypsää ananasta sekä nokkosta. Maku on selkeän hapokas, linjakas ja täysin kuiva. Viinin rakenteessa tuntuu hiukan hiivasakkakypsytyksen tuomaa täyteläisyyttä, vaikka yleisilme onkin liki pirskahtelevan raikas. Viini nostaa veden kielelle ja yllättävän pitkässä jälkimaussa on mukavasti runkoa tuovaa karheutta ja vihreä, yrttinenkin tunnelma.

”Tässä viinissä tuntuu Vinho Verden raikkaus, mutta aromeissa on myös herkullista hedelmäisyyttä ja mineraalisuutta. Hiivasakkakypsytys ja lyhyt kuorikontakti tuovat viinin olemukseen syvyyttä”, Anniina juttelee.

”Tämä on erinomainen viini äyriäisille tai vaalealle kalalle. Kokeilin tätä itse kampasimpukoiden ja hernepyreen kanssa. Ne olivat tälle freesi ja hieno pari. Tämän voisi myös pitää mielessä ensi syksyn rapukautta ajatellen”.

Joulukuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Joulukuun viinivinkki suuntaa katsetta kohti loppuvuoden juhlia. Tällä luomusamppanjalla on mukavaa juhlistaa vuoden vaihtumista, tai se sopii kivasti joululahjaksikin.

Drappier Clarevallis Champagne Extra Brut, 39,98€
Saatavuus: Alkon erikoiserä, useissa myymälöissä

Samppanjatalo Drappier pitää päämajaansa Auben ala-alueella, Ranskan Champagnessa. Alueella on kasvanut viiniä jo noin 2000 vuotta, aina siitä saakka kun roomalaiset toivat köynnökset nykyisen Ranskan alueelle ajanlaskun alkuaikoina. Drappierin samppanjatalon kellari on erityinen ja hyvin vanha, yli 900v. Sen tiedetään valmistuneen vuonna 1152 palvelemaan Clairvauxin luostaria. Kellari ja sen yhteydessä olevat viinitarhat siirtyivät Drappierin perheen hallintaan 1808, kun he perustivat viinitilansa upeasti säilyneen keskiaikaisen luostarin ympärille. Samppanjatalo on edelleen perustajasuvun omistuksessa, joka alkaa olla aika harvinaista suurempien samppanjatalojen kohdalla.

Drappierin samppanjoissa tärkein lajike on Pinot Noir. Itseasiassa nykyisen johtohahmon, Michel Drappierin äidin isä oli ensimmäinen, joka istutti Pinot Noir lajiketta Auben alueelle ja sai siitä lempinimen ”Père Pinot” (Isä Pinot). Edelleenkin tämä rypälelajike edustaa 70% Drappierin viinitarhoista. Tästä kuukauden viinivinkissäkin pääosaa esittää Pinot Noir (75%) lisäksi mukana on Chardonnayta (10%) ja Meunieria (10%) sekä pienenä mausteena myös Blanc Vrai (5%) (tunnetaan myös nimellä Pinot Blanc).

Maistelukuvaus: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on vaaleaa kukkaisuutta, valkoherukkaa, keltaista omenaa ja myös omenan kotaa. Lisäksi esiin nousee muskottiin viittaavaa mausteisuutta. Maku on kuiva, hapokas ja valkoherukka nousee maussa esiin selvemmin kuin tuoksussa. Mousse on melko täyteläinen, kermainenkin ja se muodostaa hauskan kontrastin viinin reilulle hapokkuudelle. Jälkimaussa on omenainen ja pähkinäinenkin tunnelma. Tyylikäs ja persoonallisen oloinen samppanja, jossa on sekä raikasta hedelmäisyyttä, että pieneen kehittymiseenkin viittaavaa aromaattisuutta. 

Rypäleet tähän samppanjaan on viljelty luomumenetelmin, joka itseasiassa on Champagnen alueella melko haasteellista johtuen viileästä ja usein sateisesta ilmanalasta. Drappierille ekologisuus on tärkeää ja se näkyy tässä viinissä paitsi luomurypäleinä, myös siinä, että osa viinitarhoista on kynnetty hevosten avulla. Lisäksi Drappier käyttää viinin valmistamossaan mahdollisimman paljon painovoimaa viinin siirtämiseen koneellisen pumppauksen sijaan. Tämä säästää energiaa ja on myös hellempi tapa käsitellä viiniä.

”Samppanjaa ei juurikaan valmisteta natuviinien tapaan, mutta tämä pääsee aika lähelle.” kertoo Wineandbeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. ”Luomurypäleiden viiniyttäminen on tapahtunut luonnonhiivoilla, viiniä ei ole suodatettu ja siinä on erittäin vähän sulfiitteja.” Sulfiitteja käytetään viinissä parantamaan sen säilyvyyttä. ”Nyt kun tämän viinin sulfiittien määrä on hyvin pieni sitä ei kannata säilyttää kovin pitkään”, Anniina juttelee.  

”Mielestäni tämä oli hyvä, hiukan valtavirrasta poikkeava persoonallinen samppanja. Ajattelisin, että tämä olisi hyvä lahja etenkin luomu- tai natuviinien ystävälle, tai hauska samppanjatuttavuus kenelle vain viinin ystävälle. Näillä kuplilla kelpaa myös aloittaa vuosi 2022!”

Hyvää joulua ja Onnellista uutta vuotta 2022 kaikille!

Lue lisää natuviineistä viiniblogista.

Lokakuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Lokakuun viinivinkki tulee tällä kertaa Chilestä ja tarjoilee punaista marjaisuutta yhdessä rapsakan hapokkuuden kanssa.

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2018, 18,90€
Saatavuus: Alkon erikoiserä, useissa myymälöissä

Chileläiset punaviinit ovat olleet Alkon myyntitilaston kärjessä jo vuosikymmeniä ja Cono Sur on takuuvarmasti ainakin nimeltään tuttu viinitalo kaikille viinin ystäville. Nimi Cono Sur kääntyy sanatarkasti (cono=käpy/kartio, sur=etelä) ja viittaa Chilen eteläiseen sijaintiin. Lisäksi nimi kuulemma leikkii viinintuntijaan viittaavalla sanalla ”connoisseur”.

Tämä valtava viinitalo omistaa yli 1200 hehtaaria viinitarhoja 10 eri viinialueella eri puolilla Chileä ja valmistaa laajan kirjon erilaatuisia ja -hintaisia viinejä, useista eri rypälelajikkeista. Kuukauden viinivinkki, 20 Barrels Pinot Noir kuuluu viinitalon parhaimmistoon. Tämä viini valmistetaan pitkälti käsityönä samassa kellarissa ja samalla menetelmällä kuin talon huippuviini, Ocio.

”Cono Sur 20 Barrels”-sarja saa nimensä vuonna 1996 syntyneestä päätöksestä valita vuosikerran parhaat tynnyrit ja pullottaa niissä olevat viinit erillään muista. Sarjaan kuuluu myös muiden lajikkeiden viinejä, muun muassa 20 Barrels Syrah, -Merlot ja -Cabernet Sauvignon-punaviinit. Tämä Pinot Noir viini on kypsynyt vuoden tammessa. 80% viinistä on ollut 12kk ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä ja loput 20% puolestaan suuremmissa tammiastioissa.

Maistelukuvaus: Viinin tuoksussa nousee esiin mehevää punaista marjaisuutta, hiukan vaniljaa ja neilikkaa sekä raikasta tuoreiden yrttien tunnelmaa. Maku on keskitanniininen ja saa ryhtiä hedelmähapoista. Aromeiltaan maku seurailee tuoksua, mutta karpalo ja puolukkakin liittyvät aromien kirjoon maun hapokkuuden myötä. Jälkimaku on pitkä ja kantava ja siinä tuntuu punamarjainen aromikkuus. Viinin hiukan auetessa lasista nousee esiin myös hentoa savuisuutta ja nahkaan viittaavaa tunnelmaa.

Kaikenkaikkiaan kuiva, raikas, kevyehkö, mutta hyvärakenteinen ja pitkäkin viini, jonka punamarjaiset aromit ovat rapsakkaan hapokkaat, mutta kuitenkin tavanomaista tämän hintaluokan ”pinottia” lempeämmät.

”Alle 20€ hintaluokassa erinomainen Pinot Noir, joka saattaa olla saatavilla melko rajoitetun ajan”, tuumii WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. ”Pidin tässä viinissä siitä, miten se ilmentää sekä rypälelajikettaan, kasvualuettaan että valmistusmenetelmäänsä.” Mainittakoon myös, että tämä viini kiri hopealle Viinilehden vuoden punaviini 2021-kilpailussa.

Kuten Pinot Noir yleensäkin, tämäkin punaviini toimii kivasti syksyn ruokapöydässä esimerkiksi sieni- tai riistaruokien kanssa. ”Pinotille sopii kevyt viilennys, noin 16 astetta on oikein hyvä. Usein aika lähelle pääsee, kun antaa huoneenlämpöisen viinin olla jääkaapissa noin kolme varttia”, Anniina kertoo.

Syyskuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Syyskuun viinivinkkinä on hurmaavan värinen, kevyehkö, vulkaanisen maaperän punaviini Sisiliasta.

Frank Cornelissen Susucaru Rosso 2020, 34,90€
Saatavuus: Tilausvalikoima ja muutama Helsingin keskustan Alko
Luomu, Kevyt pullo

Tämä viini saapuu laseihimme Etnan rinteiltä, Sisiliasta. Viinin on valmistanut Belgiassa syntynyt Frank Cornelissen. Viiniharrastuksen kipinän saaneella miehellä oli pitkäaikainen unelma omasta mahdollisimman luonnonmukaisia viinejä tuottavasta viinitilasta. Sopivaa maaperää- tai viinitilaa ei ollut kuitenkaan etsimisestä huolimatta löytynyt. Tämä muuttui 2000-luvun alussa, kun Frank oli matkalla Sisiliassa ja maistoi paikallisessa ravintolassa ensimmäistä kertaa elämässään Etnan rinteiltä tulevaa viiniä. Hän hyppäsi saman tien autoonsa ja ajoi visiitille viinitilalle, jossa viini oli valmistettu. Pian hän jo vuokrasi seudulta viinitarhoja käyttöönsä ja valmisti ensimmäiset viininsä näiden tarhojen lähellä sijainneessa hylätyssä vajassa.

Unelma omasta viinitilasta toteutui 2001, jolloin Frank osti vanhan, alkuperäisissä juurakoissa kasvavan viinitarhan Etnan pohjoisrinteeltä. Siitä saakka hän on valmistanut viinejä mahdollisimman luonnonmukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että viinitarhoilla ei käytetä kemiallisia torjunta- eikä lannoiteaineita. Käyminen tapahtuu rauhalliseen tahtiin luonnonhiivoilla, viiniin ei lisätä sulfiitteja,tai lisätään vain murto-osa siitä mihin esim. luomuviljelynkin puitteet antaisivat mahdollisuuden. (Tästä syystä viini ei kestä pitkää säilytystä huoneenlämmössä, vaan se tulisi säilyttää alle 16 asteessa.)  

Lajikkeita viinissä on peräti viisi. Tärkeimmässä roolissa ovat ohutkuorinen ja herkästä väristään tunnettu Nerello Mascalese (85%) sekä toinen Etnan tyypillinen lajike Nerello Cappuccio. Lisäksi mukana on pieniä määriä Alicante Bouschet, Minnella ja Uva Francesa-lajikkeita. ”Ensikatsomalla näyttää, että tämä viini seikkailee jossakin roseen- ja punaviinin välimaastossa. Maun tanniinisuus kuitenkin paljastaa, että kyse on kevyestä punaviinistä.” juttelee WineandBeyond,fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.  

Maistelukuvaus: Viinin väri on hurmaava, kirkas rubiininpunainen, joka käääntyy aavistuksen terracottaan. Tuoksussa on punaista marjaisuutta, kypsää hapankirsikkaa, kypsää karpaloa sekä sarviapilaa ja mustapippuria, myös aavistus savuisuutta. Suussa viini on kuiva ja kevyen oloinen, mutta kuitenkin keskitanniininen. Maussa on tuntuvaa hapokkuutta ja sen ohella myös tanniinit puraisevat kevyesti. Jälkimaku on melko herkkä, mutta yllättävän pitkä ja se toistaa punaista marjaisuutta ja pippuriakin.

”Tämän viini on persoonallinen ja kiinnostava, ja se heijastelee hienosti Etnan tyypillisiä rypälelajikkeita ja vulkaanista maaperää”. Lisäksi viinin tarinassa on inspiroivaa ”where’s a will there’s a way”-henkeä.”

”Nautin tätä itse ruokaisan Cobb-salaatin kanssa, se oli hyvä pari. Hienostuneen härkäcarpaccio-alkuruoan kanssa tämä olisi suorastaan fantastinen kumppani, ja sopisi myös hienosti härkätartarille.”

Oletko kiinnostunut natu-viineistä?  Lue viiniblogin postaus aiheesta.

Elokuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Tämän kuukauden viinivinkki tulee maasta, jonka viinien laatu on astunut suuria harppauksia eteenpäin viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, Unkarista.

Kreinbacher Classic Brut, 25,95€
Saatavuus: Tilausvalikoima ja Tampereen Stockan Alko
Kevyt pullo

Kreinbacherin viinitalon perustanut József Kreinbacher osti ensimmäiset viinitarhansa Somlón kukkulan rinteiltä vuonna 2002. Balaton järven pohjoispuolella, Unkarin luoteisoasassa sijaitseva Somló on yksi Unkarin pienimmistä, mutta myös mielenkiintoisimmista viinialueista. Maaperä on vulkaanista basalttia, joka sanotaan tuovan alueen viineihin vahvan mineraalista tunnelmaa.

Viinitalon tavoite on ollut alusta saakka valmistaa viinejä, jotka ilmentävät Somlón ainutlaatuista kasvualuetta. Tätä tukee paikallisten lajikkeiden käyttö ja myös parhaillaan meneillä oleva siirtyminen luomutuotantoon. Ensimmäiset kuohuviininsä Kreibacher toi markkinoille 2014 ja Alkon valikoimaan tämä viini saapui vasta aivan äskettäin.

Tämä viini on myös herättänyt huomiota kansainvälisissä viinikilpailuissa. Se on saanut platina- ja kulta-mitaleita arvostetun Decanter-lehden kilpailuissa. Lisäksi se on valittu Unkarin parhaaksi kuohuviiniksi ”Champagne & Sparkling wine – World Championship”-kilpailuissa peräti neljänä eri vuotena, 2016, 2018, 2019 ja 2020.

”Unkarilaisten viinien maine kärsi etenkin 1960-, 70- ja 80- luvuilla. Tällöin tuotantoa leimasi ennemminkin määrä kuin laatu. Tämä on jättänyt monille mielikuvan, joka on kaikkea muuta kuin mairitteleva. Sittemmin Unkarissa on tehty paljon työtä viinien laadun parantamiseksi, ja apua on saatu myös muista viinimaista. Tämän Kreinbacherinkin kuohuviinin taustalla on ollut Champagnen alueella kannuksensa hankkinut Christian Forget”, kertoo WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.

Maistelukuvaus: Vaalean kullan sävyisen viinin kuplat ovat pienet ja nousevat lasissa kauniina nauhana. Tuoksussa on viehkeää paahteisuutta, hentoa kukkaisuutta, Golden Delicious-omenaa, hunajameloonia ja aprikoosiakin saattaa löytää. Viinin hiukan auetessa paljastuu myös viittauksia manteliin ja hentoa kermaisuutta. Suussa viini on kuiva, eloisa hapokkuus nostaa esiin sitruksisia aromeita. Mousse on energinen ja keskitäyteläinen, keskipitkässä jälkimaussa kantavat viinin sinnikäs hapokkuus sekä sitruksen ja aprikoosin aromit.

”Perinteisen kuohuviinimenetelmään kuuluva hiivasakkakypsytys ilmenee viineissä usein paahteisina, leivonnaisiin viittaavina aromeina, kuten tässäkin viinissä”, Anniina juttelee.

Lajikkeina ovat Chardonnay (53%), Furmint (21%) sekä Pinot Noir (18%) ja Pinot Blanc (8%). ”Furmint on unkarilainen viinirypälelajike, joka tunnetaan etenkin Tokaj-alueen makeista jälkiruokatyylisistä viineistä. Lajikkeelle on tyypillistä korkea hapokkuus, joka näkyy myös tässä kuohuviinissä.”

”Mielestäni tämä on huolella tehty ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen kuohuviini. Tämä viini kannattaa pitää mielessä syksyn ja talven juhlahetkiä ajatellen, ja onhan tämä myös erinomainen aperitiivi syksyisiin rapujuhliin”.

Haluatko toisenkin viinivinkin rapujuhliin? Klikkaa tästä.

Kesäkuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Kesäkuun viinivinkki on 100% Chenin Blanc, joka saapuu luoksemme Loire-joen laaksosta, Ranskasta.

Vouvray Les Perruches Sec 2018, 19,99€

Vouvray:n viinialue sijaitsee Loiren jokilaaksossa, Toursin kaupungin kupeessa ja noin tunnin matkan päässä lounaaseen kuuluisasta Orléansin kaupungista. Paikallisten mukaan nimenomaan Toursin ja Vouvrayn seudulla Atlantin meri-ilmasto kohtaa mannerilmaston, joka vaikuttaa suotuisasti alueen viineihin. 

Vouvrayn alueen tärkein ja oikeastaan ainoa lajike on Chenin Blanc. Maaperä on täällä erityistä Tuffeau-kalkkikiveä, joka on melko pehmeää ja siten myös helppoa louhia. Monet Loiren alueen linnat onkin rakennettu tästä kalkkikivestä ja kiveä louhittaessa on syntynyt maanalaisia luolia. Nämä luolat palvelevat nykyään viinikellareina ja ovat tärkeitä monille alueen viinitiloille. Kellaritilaa todellakin löytyy myös tämän viinin valmistaneelta viinitalolta.

Domaine de la Rouletière viinitalon tarina alkaa onnellisista perhejuhlista ja vuodesta 1914. Tällöin Francois Gaillard, ammatiltaan tynnyrin valmistaja meni naimisiin Aimée Duchampin kanssa, joka puolestaan oli viinisuvun tytär. Nuorenparin tilaan kuului aluksi vain 2 hehtaaria viiniä ja 20 hehtaaria muita viljelyksiä. Viinin varastointia ja sen kypsyttämistä varten haluttiin kuitenkin jo heti alusta asti kunnollinen kellari.

Francoisin ja Aimée:n perhe kasvoi pikkuhiljaa ja niin kasvoivat myös tilan viiniviljelmät ja -kellari. 1954 tapahtui jotakin ennenkuulumatonta, kellari sai toisen kerroksen! Tämän häikäisevän kaksikerroksisen viinikellarin pinta-ala on nykyään n. 800m2 ja se on avoinna myös vierailijoille. Tilan nykyinen isäntä, suvun 5. sukupolvea edustava Jean-Marc Gilet perheineen toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Maistelukuvaus: Kullankeltaisen viinin tuoksusta nousee esiin sitruunamarmeladin makeanraikasta tunnelmaa, myös kesäisestä kukkakedosta muistuttavaa kukkaisuutta sekä nektariinia ja akaasiahunajaa.

Maku on kuiva ja seurailee tuoksun hedelmäisyyttä. Suutuntumassa on kivasti rakennetta ja viini on kokonaisuudessaan melko intensiivinen. Viinin hiukan lämmetessä lasista nousee myös ananasta ja hentoja vaniljaisia sävyjä. Myös hedelmäiset aromit voimistuvat ja sen myötä viini alkaa myös tuntua hiukan makeammalle. (Viini on kuitenkin kuiva, sokeria on vain 5g/litra.) Pitkässä jälkimaussa vuorottelevat mukavalla tavalla sitruunan kuoren ja melkein anismaisen yrttiset sävyt.

”Tämä viini toimii keskikesän ruokapöydön kanssa. Se on sopivasti hapokas ollakseen raikas ja lisäksi sen hyvä hedelmäisyys kestää grillatun tai savustetun ruoan voimakkuuden, myös savun tuoman pienen karvauden”, juttelee WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.

”Savukalkkuna tai savustettu lohi ja uudet perunat sopivat tälle viinille mainiosti. Lisäksi ruokaisat salaatit ja myös aasian maut, etenkin vietnamilainen keittiö ovat hyvä pari.”

”Ja kyllähän tällainen viini toimii upeasti myös ihan itsekseen, jääkaappikylmänä, vaikka terassilla helteisen päivän iltaa hyvässä seurassa tunnelmoidessa”.

Ihanaa keskikesän juhlaa kaikille!
Lisää grillailuun sopivista viineistä voit lukea Viiniblogista.

 

Toukokuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Kevät ja kesä ovat ihanaa roseeviinien aikaa. Kuukauden viinivinkkinä on täyteläisen puoleinen roseeviini Ranskasta.

La Pierre Levée Malbec Rosé 2020, 14,25€

Monelle tulee mieleen ranskalaisesta roseesta melko haalean värinen, kevyen puuterimainen Provencen-rosee. Toukokuun viinivinkki tulee kyllä Ranskasta, mutta tyyliltään se on aivan eri maata kuin provencelainen kollegansa.

Côtes du Lot alue sijaitsee 130 km Toulosesta pohjoiseen. Alueen tunnetuin viinikaupunki on Cahors, ja tärkein rypälelajike täällä on Malbec.

Punaviininä Cahorsin Malbec on voimakas ja vahvan värinen, hyvin tanniininen viini. ”Cahorsin alueen viinit ovat saaneet lempinimen ”Vin noir ” eli musta viini”, kertoo Wineandbeyond.fi sommelier Anniina Schreiner. ”Tässä roseessakin väri on vahva, heleän rubiininpunainen”.

Château Vincens viinitalo sai alkunsa 1919, kun Prosper Vincens palasi ensimmäisestä maailmansodasta ja toteutti haaveensa omasta viinitarhasta. Aluksi rypäleitä vain viljeltiin ja myytiin, eikä tilalla valmistettu viiniä. Vuonna 1982 kolmannen sukupolven edustajat, Michel ja Danièle Vincens päättivät aloittaa myös viinin valmistamisen.

Edelleenkin tila tuottaa kaikki viininsä itse omilla mailla kasvattamistaan rypäleistä. Viinin nimi, La Pierre Levée viittaa suurehkoon esihistorialliseen kiveen. Kaksi ja puoli metriä korkea kivipaasi pönöttää ylväänä viinitarhan kupeessa, noin kilometrin päässä Château Vincensin päärakennuksesta.

Maistelukuvaus: Viinin tuoksussa on mansikkaista tunnelmaa, karpalohilloa, ja anikseen viittaavaa mausteisuutta. Viinissä on vain 2g sokeria per litra, mutta runsas hedelmäisyys tekee viiniin makean oloista tunnelmaa. Maku on kuiva, mutta siinä on täyteläisyyttä ja runsautta. Hapokkuus tuo viiniin sopivasti raikkautta ja tasapainottaa viiniä.

”Runsaasta väristä huolimatta viinissä ei ole juurikaan tanniinia. Jälkimaku on todella pitkä, siitä voi löytää punaista marjaisuutta, anista ja jopa kanelia. Kaikenkaikkiaan runsas ja täyteläinen rosee, joka on kiinnostavalla tavalla erilainen kun ranskalaiset roseet tyypillisesti ovat”, Anniina kuvailee.

Tällainen roseeviini sopii hyvin esim. vaalealle lihalle, erilaisille juustoille tai runsaille salaateille. ”Esimerkiksi salaatti, jossa on grillattua halloumia ja mansikkaa voisi olla tälle viinille todella hyvä pari”, tuumailee Anniina.

Tutustu myös harvinaiseen itävaltalaiseen roseeviiniin tässä Viiniblogin postauksessa.

 

 

Huhtikuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Maailman Malbec päivää vietetään 17.4. joten sen, ja myös alkavan grillikauden kunniaksi kuukauden viininä on Argentiinalainen Malbec. Tämä viini tulee siis Andien juurilta San Rafaelin ja Mendozan maakunnasta.

 

Famiglia Bianchi Malbec 2018, 12,90€

Bianchin viinitalon perustanut Valentin Bianchi syntyi Italiassa 1887. Saapasmaa ei kuitenkaan riittänyt tälle rohkealle nuorukaiselle, vaan hän lähti tutkimaan maailmaa valtameren taakse. Tämä reissu johdatti hänet Argentiinaan, jossa hän toimi opettajana ja sai muun muassa liikanimen ”gringo with nice handwriting”. Lopulta vuonna 1928 hän oli saanut kokoon tarpeeksi omaisuutta toteuttaakseen unelmansa omasta viinitilasta. Tänäkin päivänä viinitalo on Bianchin perheen omistama ja ohjaksia pitää suvun neljäs sukupolvi.

Tämä viini on 100% Malbec ja sen rypäleet kasvavat kolmella eri viinitarhalla. Kaikilla näillä tarhoilla on erilainen mikroilmasto ja myös erilaisia maaperiä. Nämä piirteet heijastuvat viinirypäleisiin ja sitä kautta viinin olemukseen. Lisäksi rypäleiden kasvatus eri sijainneissa vähentää esimerkiksi säänvaihtelun aiheuttamia riskejä. Vaikka jollakin tarhalla raekuuro turmelisi satoa, se ei kuitenkaan voi pilata koko vuosikertaa.

Viinin tuoksusta löytyy tummia marjoja, karhunvatukkaa, mustaherukkaa ja kirsikkaa sekä pieni viittaus punaisiin marjoihin. Lisäksi siinä on neilikkaista mausteisuutta ja hitunen savuisuutta, nämä ovat tulleet viiniin tammikypsytyksen (8kk) aikana.

Maussa toistuu tuoksun aromeja, lisäksi siinä paljastuu liki suklaista tunnelmaa. Viini on voimakas ja täyteläinen, kuivakin, mutta tanniinit ovat melko pehmeitä ja hedelmäisyys runsasta. Suutuntuma on ryhdikäs, mutta samalla lempeä. Jälkimaku on melko pitkä ja viini jättää nieluun lämpimän tunteen.

”Argentiinan kansallisruokana pidetään Asadoa, joka tarkoittaa käytännössä erilaisia hiiligrillattuja lihoja, nautaa, kanaa, lammastakin. Niinpä tätä viiniä oli helppo kokeilla hiiligrillatun pihvin kanssa, lisukkeena oli kasviksia ja pippurikonjakkikastike. Tämä olikin hyvä ja toimiva pari. Viinin tanniinisuus pärjäsi hyvin pihvin kanssa, mutta toisaalta se ei ollut liian kulmikas pippurikastikkeeseen tai grillattujen kasvisten pieneen makeuteen yhdistettynä”. Kertoo WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner.

”Mielestäni tämä on hyvän hintalaatusuhteen Malbec, joka sopii hyvin nimenomaan kesäisiin grillailuhetkiin erilaisille grillatuille lihoille. Kasvisruokien kanssa viini saattaa olla hiukan turhan voimakas, mutta esimerkiksi grillatulle halloumille tai vastaavalle tätä voisi myös kokeilla.”

Herkullista ja aurinkoista alkavaa grillikautta 2021 kaikille!

P.s. Alkossa on myynnissä sekä vuosikertaa 2018 että 2019. Tässä siis maistossa 2018.

Lisää grillailuun sopivista viineistä voit lukea Viiniblogista.

 

Maaliskuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Riesling-viinirypälelajikkeen syntymäpäivää vietetään vuosittain  13.3. Tämän johdosta maaliskuun viinivinkkinä ikonisen Riesling-tuottajan viini Saksan Rheingausta. 

 

Schloss Johannisberger Riesling Bronzelack Trocken 2019, 26,98€

Schloss Johannisberg nimittää itseään maailman vanhimmaksi Riesling-viinitilaksi ja tässä on perää. Riesling on ollut tilan ainoa rypälelajike jo vuodesta 1720, yli 300 vuotta!

Tilan historia on kuitenkin paljon tätä pidempi. Ensimmäinen dokumentoitu maininta viinitilan alueella sijaitsevista viinitarhoista ajoittuu jo vuoteen 817. Johannisberg nimi puolestaan näyttäytyi ensimmäistä kertaa vuoden 1100 paikkeilla. Tällöin alueelle perustettiin Johannes Kastajan mukaan nimetty Benedictiiniläis-luostari, jonka munkit istuttivat ja kasvattivat viiniköynnöksiä.

Vuosisatojen saatossa tällä ikonisella viinitalolla on ollut useita omistajia. Heistä kuuluisin lienee itse Napoleon. Viinitila on ehtinyt olla vuoden myös Habsburgien suvun hallussa.

Vuodesta 1974 asti Schloss Johannisberg on kuulunut Oetker-suvulle. (Kyllä, juuri se mm. pakastepitsoja valmistava Oetker-konserni.) Omistajat pysyttelevät kuitenkin sopivan välimatkan päässä viinitilan arjesta. Tilaa onkin vuodesta 2008 johtanut Stefan Doktor, joka vastaa tilasta ja viinin valmistuksesta yhdessä kokeneen tiiminsä kanssa.

Bronzelack Riesling on valmistettu tilan mailta käsin poimituista rypäleistä. Sen tuoksusta löytyy aprikoosia ja sen kiveä, vihreää omenaa, omenapuun kukkaa sekä mineraalisuuteen viittaavaa tunnelmaa. Lisäksi tuoksussa on hillityn kermainen ja mausteinen vivahde, joka vihjaa että viini on saattanut viivähtää jonkin aikaa tammitynyrissä.

Suussa viini on kuiva ja erittäin hapokas. Myös maku on tuoksun tapaan kerroksellinen ja siinä toistuu tuoksun aromeita. Sitruksiset aromit korostuvat ja niiden eri sävyistä voi löytää limeä, greippiä ja sitruunamehun napakkuutta. Jälkimaku on melko pitkä ja siinä vallitsee aluksi sitruksinen tunnelma. Lisäksi jälkimaussa nousee esiin mausteita, kuivattuja yrttejä sekä mineraalisuutta. Viini jättää yhtäaikaisesti suuta supistavan tunteen ja samalla nostaa veden suuhun.

”Tammitynnyrikypsytys ei ole Rieslingille tyypillistä. Suurin osa maailman Riesling viineistä valmistetaan terästankissa, joka säilyttää raikkaan hedelmäisyyden paremmin kuin tammitynnyri”, kertoo WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner. ”Schloss Johannisberger käyttää kuitenkin tammitynnyreitä viinien kypsyttämiseen. Tynnyrit he valmistavat omassa, noin 300 hehtaarin kokoisessa metsässään kasvaneesta tammesta”.

”Sanoisin, että tämä on kokonaisuudessaan hillityn tyylikäs ja gastronominen, hyvin ruokapöytään sopiva Riesling. Erinomainen kumppani esimerkiksi keväisen kepeän sitruunarisoton, äyriäisruokien, esim. katkaravusta valmistetun skagenin tai sitruksella maustetun vaalean kalan kanssa”.

”Tällaisen viinin äärellä kannattaa käyttää myös hetki ihan viinin itsensä fiilistelyyn. Etikettikin on huomionarvoinen. Siinä on kuvattuna Mosel-joki ja Johannisbergerin linna viinitarhoineen”.

”Hinnassa on ehkä hiukan historialisää, mutta sallittakoon se perinteikkäälle ja hienolle, maailman vanhimmalle Riesling-viinitilalle”. Anniina hymähtää.

 

Lue lisää Rieslingistä

 

Helmikuu 2021 – Kuukauden viinivinkki

Helmikuun viinivinkki tulee Espanjan lämmöstä, peräti 11 vuoden takaa!

 

Ontañón Reserva 2010, 19,52€

Nyt pääsee loistamaan Riojan alueen luottolajike Tempranillo. Se saa nimensä espanjan kielen sanasta temprano, joka tarkoittaa aikaista. Lajike onkin nimensä veroinen, sillä se kypsyy Riojan alueella yleensä 1-3 viikkoa ennen muita punaisia lajikkeita.

Tempranilloa (95%), maustaa pieni tujaus Gracianoa (5%). Gracianon tehtävänä on tuoda viiniin syvän punaista väriä, rakennetta ja ikääntymispotentiaalia. Knoppitietona kerrottakoon, että vain n. 2% Riojan viiniviljelmistä on Graciano-lajiketta kun taas Tempranillo hallinnoi liki 90%:a viinitarhoista.

Tällä viinillä on jo 11 vuotta ikää. Sen nauttiminen onkin eräänlainen hauska aikamatka. Mitä kaikkea sinä aikana onkaan tapahtunut, kun tämä viini on köllöttänyt kellarissa kypsymässä? Reserva tason punaviinejä täytyy Riojassa kypsyttää vähintään vuosi tammitynnyrissä. Tämä viini on viettänyt tynnyrissä tuplat, kaksi vuotta.

”2010 vuoden satoa pidetään Riojan alueella erittäin hyvänä, joidenkin mielestä jopa poikkeuksellisena. Edelleenkin tässä viinissä on voimaa ja jäntevyyttä, se on aika hyvässä nauttimisiässä nyt”, fiilistelee WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner.

Viinin vivahteikkaassa aromeissa on kypsää kirsikkaa, vadelmaa ja hiukan mansikkaakin. Myös kuivattua karpaloa, sekä kevyttä savuisuutta. Kuivatun rosmariinin aromit tuovat tuoksuun raikkautta ja tammen vaikutus tuntuu vaniljan ja neilikan sävyinä. Kokonaisuutena viini on keskitanniinisen ja tanniinisen väliltä, kuitenkin aika napakankin oloinen. ”Tämä viini hyötyy pienestä dekantoinnista. Esimerkiksi kolme varttia dekanterissa tai vaikka lasiin kaadettuna antaa viinin hengittää pitkän kypsymisen jälkeen”, Anniina juttelee.

Niille, jotka pitävät enemmän ikääntymisen tuomista ns. tertiäärisistä aromeista vinkiksi, että tätä voi kyllä halutessaan kypsytellä vielä parisen vuotta.

”Mielestäni tämä on erinomainen viini nautiskeltavaksi talvisten pataruokien kanssa”, kertoo WineandBeyond.fi sommelier Anniina Schreiner. ”Tai jos haluaa viettää espanjalaisen illan, ei muuta kuin flamenco soimaan ja tapaksia sekä Manchego-juustoa pöytään. Olé!”.

Joulukuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Joulukuun viinivinkkinä on englantilainen kuohuviini, joka tulee saarivaltion pääkaupungin liepeiltä.

Hattingley Valley Classic Reserve Brut 37,90€

Vielä 15 vuotta sitten englantilainen viini oli lähinnä kuriositeetti, mutta sittemmin laatu on parantunut hurjasti. Brittikuoharit ovat saaneet mainetta maailmalla ja laadukkaimpia niistä kuulee usein verrattavan samppanjaan. Nykyään yhtäläisyyksiä löytyykin sekä ilmastosta, maaperästä että viinirypälelajikkeista.

Englantilainen kuohuviini tulee nimensä mukaisesti pääasiassa (98%) Englannista, vaikka muuallakin Iso-Britanniassa on jonkun verran viinitarhoja (Waleshissa, jopa Skotlannissakin). 

Etelä-Englannissa ilmaston lämpeneminen on mahdollistanut kasvukauden pidentymisen ja parempilaatuisen rypälesadon. Lisäksi olosuhteet ovat tulleet paremmiksi sellaisille lajikkeille, jotka soveltuvat erityisen hyvin kuohuviinin valmistukseen. Klassiset samppanjalajikkeet Chardonnay, Pinot Noir ja myös Meunier vastaavatkin nyt yli puolta viinitarhojen istutuksista.

Hattingley Valley kuohuviinitalo sijaitsee noin 90 km Lontoon lounaispuolella ja se sai alkunsa 2008. Tällöin pitkän uran asianajajana tehnyt Simon Robinson päätti alkaa toteuttaa unelmaansa viinitilallisena. Avukseen hän palkkasi menestyneen kuohuviinin valmistajan, Emma Ricen. Hattingley Valley julkisti ensimmäisen kuohuviininsä 2013. Pian tämän jälkeen Simon jätti lakimiesuransa ja luotsaa nyt yhtä Englannin palkituimmista kuohuviinitaloista.

Englantilaista kuohuviiniä on verrattu samppanjaan ja tässäkin viinissä lajikkeina ovat klassiset samppanjalajikkeet 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir sekä 19% Meunier. Mausteena on myös Pinot Gris, jota on viinissä 1%.

”Tämä brut-tyylin samppanjaa muistuttava pirteä ja ryhdikäs kuohuviini sopii erinomaisesti alkumaljaksi, mutta myös alkupalapöytään esimerkiksi äyriäisille ja vaaleille kaloille.” Kertoo Wineandbeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. ”Samppanjaan verrattuna olemuksessa on hiukan voimakkaampaa hapokkuutta sekä aavistus enemmän hedelmäisyyttä. Nämä piirteet tekevät tästä erittäin kuivien, tai jopa brut-nature tyylin samppanjoiden ystäville sopivan kuohuvan.” Totta kai tällaisella laadukkalla kuohuvalla on myös hyvä poksauttaa käyntiin uusi vuosi 2021. Olkoon se meille kaikille hyvä, ja parempi kuin kulunut vuosi!”

Hyvää joulua ja onnellista tulevaa vuotta 2021 toivottaa WineandBeyond.fi

Marraskuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Marraskuun viinivinkkinä on loppusyksyn viileinä iltoina ihanasti lämmittävä LBV portviini, vuosikertaa 2015.

Kopke Late Bottled Vintage 2015 27,89€

Portugalin pohjoisosista, Douro joen laaksosta tulevan portviinin valmistanut C.N. Kopke tunnetaan maailman vanhimpana portviinitalona. Kaiken takana on oikeastaan Hansaliitto, sillä Kopken viinitalon perustanut Cristiano Kopke tuli poikansa Nicholaksen kanssa Portugaliin 1636 Hansaliiton konsulina. He huomasivat Douron alueen viinien viehätyksen ja alkoivat jo parin vuoden jälkeen viedä sitä pohjoisempaan Eurooppaan. Lopulta 1700-luvun lopulla suku osti oman viinitilan ja siirtyi portviinin tuottajaksi. Vuodesta 1841 alkaen viinitalon nimi on ollut C.N. Kopke.

Tämä kuukauden viini on tyyliltään Late Bottled Vintage (LBV) vuosimallia 2015. Voit lukea tarkemmin tästä viinityylistä Viiniblogista. Kerrottakoon kuitenkin, että 2015 vuoden kasvukausi oli Douron laaksossa vaihteleva. Kevät oli tavallista kuivempi ja kuumempi, mutta heinä- ja elokuu puolestaan tavallista viileämpiä. Lopputuloksena oli tavallista pienempi satomäärä, jonka laatu kuitenkin oli yleisesti hyvä. Erityisesti Touriga Franca rypäleitä pidettiin huippulaatuisina. Tässä kuukauden viinissä Touriga Franca sekä Touriga Nacional lajikkeet pääsevät loistamaan. Lisäksi mukana on Tinta Roriz (Tempranillo) sekä Sousào.

Erittäin tumman värisen portviinin tuoksu on lämminhenkinen ja siitä löytyy tumman kirsikan ja luumun kypsiä aromeja sekä mustikkaa. Viinin hiukan avautuessa esiin ilmestyy mausteisia kanelin ja vaniljan aromeja. Myös maitosuklaata sekä häivähdys anismaista yrttisyyttä löytyy. Maku on keskitanniininen, portviinille tyypilliseen tapaan makea kuitenkin hiukan vähemmän makea kuin joissakin saman tyylin porteissa. Viini jää lämmittämään nielua pitkäksi aikaa. Jälkimaussa on kaikuja viini mausteisista aromeista sekä hiukan rusinamaistakin meininkiä.

”Portviinit ovat aina väkevöityjä, vahvoja viinejä ja niiden alkoholipitoisuus on siinä 20% voltin tienoilla. Tyypillinen makeus tämän tyylin portviinille on 100-110g sokeria per litra, mutta tässä viinissä makeutta on noin viidennes tavallista vähemmän, sokeripitoisuus on 85g/l. Hyvä nauttimislämpötila on hiukan viilennettynä, suunnilleen 12-15 asteisena. Jos portviini nautitaan liian lämpimänä saattaa alkoholipitoisuus nousta turhan paljon esille.” WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner kertoo.

”Tämän Late Bottled Vintage viinin nautiskeluun sopii kaveriksi erinomaisesti tumma suklaa ja siitä valmistetut jälkiruoat. Myös suolaisten juustojen kanssa saattaa löytyä hienoja makuyhdistelmiä kun viinin makeus ja juuston suolaisuus toimivat vastapareina. Klassinen juusto-pairing on sinihomejuusto, mutta totta kai muitakin voi kokeilla.” Anniina juttelee.

Portugalin viineistä voit lukea lisää Viiniblogista.

Lokakuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Lokakuun viinivinkkinä on italialainen punaviini Veronan seudulta.

Pegasus Leggero Appassimento 2016, 16,98€
Keskitäyteläinen mehevä punaviini. Pakattu kevyeeseen lasipulloon.

Tämän viinin nimi tulee Pegasuksen tähtikuviosta, joka loistaa Pohjois-Italian taivaalla syksyisin, sadonkorjuuaikaan. Sanapari ”Leggero Appassimento” puolestaan viittaa siihen, että rypäleiden annetaan kevyesti kuivahtaa ennen kuin niistä valmistetaan viiniä. Tämän ansiosta viinistä tulee aromikkaampaa ja voimakkaampaa. Samantyylistä, mutta pidempikestoista, rypäleiden kuivaamista käytetään myös kuuluisia Amarone viinejä valmistettaessa.

Viinin aromeista löytyy kirsikkaisuutta, kypsää luumua sekä lähes hillomaista punaista marjaisuutta. Näitä aromeja säestävät keven savuiset, nahkaisetkin tunnelmat. Muhevan viinin tanniinisuus on tuntuvaa, mutta pehmeää ja pitkästä jälkimausta voi löytää kaikuja viinin hedelmäaromeista ja kevyttä tammen tuomaa mausteisuutta, joka juontaa juurensa siitä, että viini on saanut kypsyä 12kk ajan tammitynnyreissä. Niistä puolet ovat olleet ranskalaisesta ja puolet amerikkalaisesta tammesta valmistettuja. Rypälelajikkeita viinissä on kolme. Veneton alueen punaviineille tyypillinen Corvina lajike saa seurakseen Cabernet Sauvignonin ja Merlotin. Kaikkia näitä lajikkeita on viinissä yhtä paljon.

”Mielestäni tämä viini sopii hyvin alkusyksyn tunnelmaan. Siinä on sekä voimaa että lämpöä, mutta se ei ole kuitenkaan ole punaviinien tuhdeimmasta päästä. Kovat juustot, leikkeleet ja esimerkiksi lihaisat pataruoat toimivat yhteen ruokapöydässä, mutta tämä viini on myös mukava ihan sellaisenaan hyvässä seurassa. Kertoo WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. ”Reilu puolen tunnin tai tunninkin dekantointi tekee hyvää viinille ja avaa sen aromimaailmaa.”

Kerrottakoon myös, että viinin on valmistanut Mirko Sella, jonka isoisä sai 1964 lunastaa itselleen muutaman hehtaarin viljelysmaata palkkioksi vuokraviljelijänä tekemästään työstä. Tila sijaitsee muutaman kymmenen kilometriä Veronan länsipuolella ja siihen kuuluu nykyään 7 hehtaaria oliivipuita sekä 14 hehtaarin viinitarha.

 

Syyskuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Syyskuun viinivinkkinä on espanjalainen valkoviini, Portugalin yläpuolella sijaitsevalta Riberon alueelta.
Ramón do Casar Treixadura 2018, 19,99€ Kuiva ja raikas, tyylikkään hedelmäinen. Vegaaninen.

Tämän viini historiaan liittyy Venezuela, Kenraali Francon diktatuuri ja paluu juurille. Bodega Ramón do Casarin perustivat kolme veljestä vuonna 2000 täyttääkseen isänsä Ramón Gonzàlesin unelman viinitarhasta. 

1950-luvulla Espanja oli tiukasti Francon diktatuurin puristuksessa ja ihmisiä lähti etsimään parempaa elämää muun muassa Etelä-Amerikkaan. Niin lähti myös Ramón Gonzàlez. Hän vietti 20 vuotta Venezuelassa, perusti siellä perheen ja pystyi toteuttamaan haaveensa paluusta Espanjaan viinitilalliseksi. Vähitellen hän sain ostettua itselleen maan, jossa hänen poikansa siis nyt viljelevät viiniä.

Tähän viiniin viinirypäleet poimitaan käsin talon omilta tarhoilta. Lajikkeina on kolme nimenomaan tälle alueelle tyypillistä rypälelajiketta. Ne ovat Treixadura, Albariño ja Godello. Ennen pullotusta viini saa levätä hetken hiivaskan päällä ennen pullotusta. Tämä tuo viiniin rakennetta ja täyteläisyyttä. Viinin hienostuneesta tuoksusta löytyy kypsää siruksisuutta, päärynää, ehkä hiukan kivellistä hedelmää kuten aprikoosia ja sen kiveenkin viittaavaa aromia sekä kevyttä yrttisyyttä. Maku toistaa tuoksun aromeita ja viini on raikas, eloisan hapokas ja kepeä.

Tämä viini kannattaa muistaa rapujuhlia suunniteltaessa. ”Ravut ovat aika hienostunut ja herkkäkin raaka-aine ja joutuvat helposti viinin jyräämäksi, kevyt yleisolemus on siis hyvä lähtökohta rapuviinille.” kertoo WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.

”Toisalta ravuissa on myös paljon umaamia ja rapujen keitinliemessä saattaa olla makeutta, eli viiniltä kuitenkin kaivattaisiin hedelmäisyyttä. Rapuliemessä on myös suolaa, joka taas pehmentää viiniä, eli hapokkuutta saisi viinistä löytyä. No sitten on vielä se tilli, joka niin perinteisesti rapujen keitinliemeen kuuluu.” Tillin vihreä yrttisyys sointuu usein viiniin, jonka aromimaailmassa on raikkautta ja vehreyttäkin.

Rapuviinin valinta ei siis ole mikään aivan yksinkertainen ”nakki”. Lisäksi yleispätevää viinisuositusta on vaikea antaa siksi, että keitinliemissä ja niiden makeudessa, suolaisuudessa jne. on eroja. Tässä kuitenkin yksi mahdollinen, hienostuneen hedelmäinen viini syksyn rapujuhliin.

Elokuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Elokuun viinivinkkinä on Vintage Shamppanja vuosimallia 2009. Kansallisen monopolimme valikoimassa on tällä hetkellä tarjolla kolmeakin erilaista vuosikertashampanjaa alle neljällä kympillä. Elokuun viinivinkkinä yksi niistä, Vintage Shampanja vuosimallia 2009.

Baron-Fuenté Grand Millésime Brut 2009, 37,90€

Baron-Fuenté viinitalon historia alkaa 1960-luvulta, jolloin Gabriel Baron ja Dolorès Fuenté saivat Gabrielin isältä häälahjaksi yhden hehtaarin kokoisen viinitarhan. Lahja oli arvokas jo tuolloin, mutta sittemmin maan hinta Champagnen alueella on noussut entisestään ja voidaan arvioida, että nykyään hehtaari vastaavaa viljelysmaata maksaisi noin miljoona euroa.

Vuosikymmenten saatossa Baron-Fuenté Shamppanjatalon viinin viljelysten määrä on kasvanut useampaan kymmeneen hehtaariin, mutta tila on edelleenkin saman perheen omistuksessa ja uusien sukupolvien hoidossa. 

Vuosikertashamppanja on aina valmistettu yhden tietyn kasvukauden sadosta. Vuosi 2009 alkoi Champagnen alueella sateisella keväällä ja kesällä, erityisesti heinäkuussa kärsittiin kesämyrskyistä. Syksy oli kuitenkin aurinkoinen, poikkeuksellisen lämmin ja kuiva niin, että rypäleet saavuttivat hyvän kypsyyden ja sadonkorjuu saatiin tehdä kuivassa, hyvässä säässä. 

WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreinerin mukaan tässä 2009 vuoden shamppanjassa tuntuu lämpimästä kasvukaudesta kertovaa kypsää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja vivahteikkuutta. Pitkä ikääntyminen on pehmentänyt viinin hapokkuutta ja jälkimaku on erityisen vivahteikas ja pitkä.

”Vuosikertashamppanjat ovat kiinnostavia sillä ne eroavat usein aika paljon shamppanjatalojen ”perus shamppanjasta”, jota myös vakioshamppanjaksi kutsutaan. Jos päädyt hankkimaan hankkimaan tämän itsellesi, suosittelen nauttimaan sen melko pian mielummin kuin jättämään kovin pitkäksi aikaa säilytykseen.” Anniina kertoo.

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Liity sähköpostilistalle tästä alta.
Saat ”Kuukauden viinivinkin” jatkossa sähköpostiisi.

Tästä voit palata sivun alkuun