KUUKAUDEN VIINIVINKKI

WineandBeyond.fi viiniasiantuntija, Anniina Schreiner poimii kuukauden viinivinkiksi laadukkaita ja ajankohtaisia viinejä.
Kuukauden viinivikki ei ole sponsoroitu, eikä sen tiimoilta ole tehty kaupallista yhteistyötä.
Liity WineandBeyond.fi sähköpostilistalle sivun alaosasta ja saat Kuukauden viinivinkin jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Syyskuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Syyskuun viinivinkkinä on espanjalainen valkoviini, Portugalin yläpuolella sijaitsevalta Riberon alueelta.

Ramón do Casar Treixadura 2018, 19,98
Kuiva ja raikas, tyylikkään hedelmäinen. Vegaaninen.

Tämän viini historiaan liittyy Venezuela, Kenraali Francon diktatuuri ja paluu juurille. Bodega Ramón do Casarin perustivat kolme veljestä vuonna 2000 täyttääkseen isänsä Ramón Gonzàlesin unelman viinitarhasta. 

1950-luvulla Espanja oli tiukasti Francon diktatuurin puristuksessa ja ihmisiä lähti etsimään parempaa elämää muun muassa Etelä-Amerikkaan. Niin lähti myös Ramón Gonzàlez. Hän vietti 20 vuotta Venezuelassa, perusti siellä perheen ja pystyi toteuttamaan haaveensa paluusta Espanjaan viinitilalliseksi. Vähitellen hän sain ostettua itselleen maan, jossa hänen poikansa siis nyt viljelevät viiniä.

Tähän viiniin viinirypäleet poimitaan käsin talon omilta tarhoilta. Lajikkeina on kolme nimenomaan tälle alueelle tyypillistä rypälelajiketta. Ne ovat Treixadura, Albariño ja Godello. Ennen pullotusta viini saa levätä hetken hiivaskan päällä ennen pullotusta. Tämä tuo viiniin rakennetta ja täyteläisyyttä. Viinin hienostuneesta tuoksusta löytyy kypsää siruksisuutta, päärynää, ehkä hiukan kivellistä hedelmää kuten aprikoosia ja sen kiveenkin viittaavaa aromia sekä kevyttä yrttisyyttä. Maku toistaa tuoksun aromeita ja viini on raikas, eloisan hapokas ja kepeä.

Tämä viini kannattaa muistaa rapujuhlia suunniteltaessa. “Ravut ovat aika hienostunut ja herkkäkin raaka-aine ja joutuvat helposti viinin jyräämäksi, kevyt yleisolemus on siis hyvä lähtökohta rapuviinille.” kertoo WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner.

“Toisalta ravuissa on myös paljon umaamia ja rapujen keitinliemessä saattaa olla makeutta, eli viiniltä kuitenkin kaivattaisiin hedelmäisyyttä. Rapuliemessä on myös suolaa, joka taas pehmentää viiniä, eli hapokkuutta saisi viinistä löytyä. No sitten on vielä se tilli, joka niin perinteisesti rapujen keitinliemeen kuuluu.” Tillin vihreä yrttisyys sointuu usein viiniin, jonka aromimaailmassa on raikkautta ja vehreyttäkin.

Rapuviinin valinta ei siis ole mikään aivan yksinkertainen “nakki”. Lisäksi yleispätevää viinisuositusta on vaikea antaa siksi, että keitinliemissä ja niiden makeudessa, suolaisuudessa jne. on eroja. Tässä kuitenkin yksi mahdollinen, hienostuneen hedelmäinen viini syksyn rapujuhliin.

Elokuu 2020 – Kuukauden viinivinkki

Elokuun viinivinkkinä on Vintage Shamppanja vuosimallia 2009. Kansallisen monopolimme valikoimassa on tällä hetkellä tarjolla kolmeakin erilaista vuosikertashampanjaa alle neljällä kympillä. Elokuun viinivinkkinä yksi niistä, Vintage Shampanja vuosimallia 2009.

Baron-Fuenté Grand Millésime Brut 2009, 37,90€

Baron-Fuenté viinitalon historia alkaa 1960-luvulta, jolloin Gabriel Baron ja Dolorès Fuenté saivat Gabrielin isältä häälahjaksi yhden hehtaarin kokoisen viinitarhan. Lahja oli arvokas jo tuolloin, mutta sittemmin maan hinta Champagnen alueella on noussut entisestään ja voidaan arvioida, että nykyään hehtaari vastaavaa viljelysmaata maksaisi noin miljoona euroa.

Vuosikymmenten saatossa Baron-Fuenté Shamppanjatalon viinin viljelysten määrä on kasvanut useampaan kymmeneen hehtaariin, mutta tila on edelleenkin saman perheen omistuksessa ja uusien sukupolvien hoidossa. 

Vuosikertashamppanja on aina valmistettu yhden tietyn kasvukauden sadosta. Vuosi 2009 alkoi Champagnen alueella sateisella keväällä ja kesällä, erityisesti heinäkuussa kärsittiin kesämyrskyistä. Syksy oli kuitenkin aurinkoinen, poikkeuksellisen lämmin ja kuiva niin, että rypäleet saavuttivat hyvän kypsyyden ja sadonkorjuu saatiin tehdä kuivassa, hyvässä säässä. 

WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreinerin mukaan tässä 2009 vuoden shamppanjassa tuntuu lämpimästä kasvukaudesta kertovaa kypsää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja vivahteikkuutta. Pitkä ikääntyminen on pehmentänyt viinin hapokkuutta ja jälkimaku on erityisen vivahteikas ja pitkä.

“Vuosikertashamppanjat ovat kiinnostavia sillä ne eroavat usein aika paljon shamppanjatalojen “perus shamppanjasta”, jota myös vakioshamppanjaksi kutsutaan. Jos päädyt hankkimaan hankkimaan tämän itsellesi, suosittelen nauttimaan sen melko pian mielummin kuin jättämään kovin pitkäksi aikaa säilytykseen.” Anniina kertoo.

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa