ALKOHOLITON KUOHUVIINI

– Holittomat skumpat testissä –

Kuplivaa ja holitonta

 

Alkoholittomuus ja matala-alkoholisuus vaikuttaa olevan nouseva trendi, joka kasvattaa suosiotaan hitaasti, mutta varmasti. Viiniblogi testasi aiemmin alkoholittomia viinejä. Lisäksi blogista löytyy huhtikuussa kirjoitettu: Alkoholiton vappuskumppa 2022.

Tässä testissä on mukana peräti kymmenen erilaista alkoholitonta kuohuvaa, joita viisihenkinen raatimme testatasi. Skumppien välillä löytyi yllättävän paljon eroja. Kiinnostavaa kyllä, sekä parhaasta että huonoimmasta olivat kaikki maisteluun osallistuneet yhtä mieltä!

Rapsakan talvinen sää auttoi viilentämään kaikki kymmenen maisteltavaa viiniä yhtaikaisesti…

Alkoholittomat kuohuviinit saavat kuplansa eri tavalla kuin ”tavalliset kuohuviinit”. Tavallisissa kuohuviineissä alkoholikäyminen synnyttää sekä alkoholia, että hiilidioksidia. Suljetussa astiassa, kuten pullossa tai terästankissa hillidioksidi ei pääse karkuun, vaan se sitoutuu viiniin ja synnyttää kuohuviinin kuplat.

Alkoholittomissa kuohuviineissä joudutaan puolestaan turvautumaan hiilihapottamiseen, vähän samaan tapaan kuin esim. limonadeissa. Alkoholiton viini suljetaan terästankkiin, jonne johdetaan hiilidioksidia. Paineen vaikutuksesta hiilidioksidi sitoututuu viiniin ja synnyttää kuplat. Kuplien ”luonteeseen” vaikuttavat muun muassa lämpötila, hiilidioksidin määrä suhteessa viiniin sekä aika, jonka viini viettää tällaisessa hiilihapotetussa tankissa.

Monessa testin viinissä oli aluksi todella runsas kuohu, joka kuitenkin hälveni nopeasti. Tämän tyylinen kuplivuus onkin tyypillistä hiilihapotetuille kuohuviineille.

Alkoholittomien kuohuviinien kuplista löytyi paljon eroa, yleensä pienet ja kestävät kuplat ovat tavoitellumpia ja hienostuneempia. Tässä vasemmanpuoleiset kuplat koettiin ”vissymäisiksi”.

Popcornit sopivat ihan mukavasti yhteen alkoholittomien kuohuviinien kanssa…

Vaalealla kuohuvalla liikenteeseen…

Siirrytäänpä itse asiaan, eli maistelun pariin. Maistelu tehtiin puolisokkona. Allekirjoittanut tiesi mitä viinejä oli maistelussa, mutta muut osallistujat eivät. Lopuksi kaikki pullot otettiin vielä pöytään niin, että jokainen sai maistella haluamiaan viinejä niin, että näki mistä viinistä on kyse.

Raati arvioi kuohuviinien kuohuja/kuplia, tuoksua, makua, mahdollisia sertifikaatteja (kuten luomu tai vegaaninen) ja myös saatavuuteen kiinnitettiin huomiota

Barrels and Drums Chardonnay Non-alcoholic Sparkling

Saksasta tulevan kuohuviinin väri on melko vaalea. Aromimaailmasta löytyy herukkaisuutta, jonka raati yhteisesti ajatteli olevan lähimpänä valkoherukkaa. Lisäksi löytyi makeahkoja päärynäisiä ja perikkaisiakin sävyjä.

Tätä kuvailtiin muun muassa sanoilla ”jotenkin perus” ja ”just sellainen kuin holittoman skumpan ajatteleekin olevan”. Suurista vissymäistä kuplista tuli moitteita, niiden koettiin vähentävän tämän kuohuviinimäisyyttä: ”Näyttää kuin lasissa olisi limsaa”. Viini tuli testissä kuitenkin sijalle 4/10 ja jäi vain yhdellä pisteellä kolmannesta sijasta.

Barrels and Drums Chardonnay Non-alcoholic Sparkling, 7,59€ (Alko)

Zéra Chardonnay Effervescent

Ranskasta tuleva Zera Chardonnay toi monille maistelijoille mieleen persikan aromeita, jopa niin paljon että ajateltiin että viini voisi olla valmistettu persikasta.

Ainesosaluettelon tarkastelu kuitenkin paljasti, että persikka ei kuulu tämän viinin ainesosiin. Rypälensiemenuute ja hiivauute sen sijaan kuuluvat ja se herätti kysymyksiä. Alkoholittomana viininä myytävässä tuotteessa, voi kuitenkin olla muitakin raaka-aineita kuin vain viinirypälemehu, se on täysin sallittua. Plussaa tuli siitä, että viini on luomu ja vegaaninen, näistä meriiteistä huolimatta tämä jäi tässä testissä häntäpään tuntumaan saaden sijoituksen 9/10.

Zéra Chardonnay Effervescent. Hinta: 8,96€ (Alko)

Silhouet 0,0%

Alkoholittomissa viineissä ja kuohuviineissä täydennetään alkoholin puuttumista usein sokerilla, joka tekee skumpista helposti liian makeita. Kuohuviinin toivoo kuitenkin yleensä olevan raikas ja kepeä, eikä liiallinen sokeri ei ole välttämättä toivottavaa. Tämän kokonaan sokerittoman viinin olisi tätä vasten ajatellut sijoittuvan hyvin, mutta miten kävi…

Tämän viinin helmeilevät kuplat olivat kauniit, mutta ne eivät tulleet kovin hyvin ilmi suutuntumassa. Aromimaailma jäi vähän kolkoksi, mutta persikkaisia sävyjä siitä löytyi. Makua kuvailtiin sanoilla ”teollinen” ja ”esanssinen”. Valitettavasti kuivuus, keveys ja kalorittomuus eivät tätä viiniä pelastaneet.  Kaikkien maistelijoiden mielestä tämä oli testin huonoin kokonaisuus, 10/10.

 

Silhouet 0,0%  Hinta: 7,71€ (Alko)

Raumland Trauben-secco

Tämä kupliva viini pääsi testiin mukaan hiukan ”takaoven kautta”. Viiniblogi sai tämän tuotenäytteenä maahantuojalta. Tämä on myös testin ainoa skumppa, joka on valmistettu ilman sen kummempia kommervenkkejä. Bacchus nimisen viinirypälelajikkeen mehu on puristettu, hiilihapotettu ja hiukan c-vitamiinia on lisätty säilymisen varmistamiseksi.

Raadin mielestä tämä oli erittäin kiinnostava ja erilainen kuin muut testattavat. Makeus ja sitä tasapainottava viinimäinen hapokkuus olivat osalle raadista turhankin voimakkaita, osa taas piti tämän skumpan vahvasta olemuksesta. Tämä tuote on toistaisesksi saatavilla vain ravintoloista. Voit maistella tätä alla listatuissa ravintoloissa, joista ainakin osa myy tätä myös mukaan. (Jos ostat tämän mukaan, niin varustaudu pullonavaajalla, tämä on suljettu kruunukorkilla.) Sijoitus 6/10.

Saatavilla ravintoloista:
Mikko Otter (Lohja), Tuulensuu ja Näsinneula  (Tre), Ludu, Kaskis, Kakolanruusu ja, Gustavo (Turku),
Savoy ja Albina (Helsinki), Sicapelle (Porvoo), Metsätähti (Naantali)

Raumland Trauben-secco, hinta ei tiedossa

Kuohuva Kuusenkerkkä

Kuohuva kuusenkerkkä tulee Lapista, tarkemmin sanottuna Posiolta. Tämä viini koettiin raikkaaksi, herkullisen aromikkaaksi ja kiinnostavan erilaiseksi. Raati piti siitä, ettei tämä edes yritä olla ”kuin tavallinen kuohuviini” vaan esittelee omaa raaka-ainettaan ylpeänä.

Moitteita sen sijaan tuli muovisesta korkista, joka koettiin hiukan hankalaksi avata. Makeutta oli joidenkin mielestä myös hiukan turhan paljon. Kuohuvan kuusenkerkän koettiin sopivan kilistelymaljaksi, mutta se voisi toimia myös jonkun raikkaan jälkiruoan kanssa hyvin yhteen. Puhtaista kotimaisista raaka-aineista ehdottomasti plussaa!  Testissä Kuusenkerkkä sijoittui selkeästi hopeasijalle. Sijoitus 2/10.

Kuohuva Kuusenkerkkä puolikas pullo – 9,74€. Tavallinen 0,75l – 15,62€ (Alko)

Maistuisiko alkoholiton roseekuohuviini?

Toinen testin alkoholittomista roseeskumpista tulee Unkarista. Tämä selvästi makea viini tuoksuu karkkimaiselle ja myös maku tuo mieleen punaiset vadelmakarkit, joiden päälle on ripoteltu jotakin kirpsakkaa hedelmäsuolaa.

Raadin mieiestä tällainen kuohuva oli turhan makea esimerkiksi alkumaljoiksi, mutta tämä voisi sopia esim. alkoholittomaksi vaihtoehdoksi jälkiruokaviinille tai jonkun makean jälkiruoan kanssa. Myös muovikorkki koettiin hiukan hankalaksi avattavaksi.
Kokonaisuutena tämä skumppa oli aikalailla vertailun keskikastia 8/10.

Törley Alcoholmentes rose doux, 6,01€ (Prisma)

Freixenet Rosado Alcohol Free Sparkling

Freixenet on tuttu brandi kuohuviinien ystäville ja myös tämä alkoholiton roseeskumppa pärjäsi testissä melko hyvin vaikkei tällä kertaa yltänytkään kärkikahinoihin.

Tuoksu koettiin hieman vienoksi, erään maistelijan mielestä se oli ”kummallinen”. Maku oli kuitenkin miellyttävä eikä makeus hyökännyt liikaa päälle. Pienet kuplat saivat myös kehuja, samoin selvästi kuohuviinimäisempi olemus kuin testin toisessa roseessa. Kokonaisuutena tätä kuvaitiin myös sanoilla ”Ei herätä paljoakaan tunteita, eli sopinee monelle” ja ”kyllä tätä voisi lasillisen maljapuheen yhteydessä nauttia”. Sijoitus 5/10.

Freixenet Rosado Alcohol Free Sparkling, 6,99€ (Alko)

Voittaja löytyi pienestä pullosta

Freixenet Alcohol Free Sparkling

Testin voittaja löytyi tällä kertaa piccolo-pullosta. Maailman suurimman cava-talon alkoholiton kuohuviini on kaukana cavasta, mutta se koettiin yksimielisesti tämän vertailun parhaaksi.

Tämä skumppa erotui edukseen kuohuviinimäisyydellään. Pienet kuplat olivat myös testin tyylikkäimpien joukossa ja aromimaailma oli sopivan hillitty, mutta kuitenkin herkullisen hedelmäinen. Tämä koettiin myös helpoksi tarjottavaksi esimerkiksi maljoja nostettaessa. Raati pisti merkille myös vaalean värin, joka on lähellä esim. proseccon tyypillistä väriä. Tämä alkoholiton kilistelymalja ei siis välttämättä erotu muista laseista värin perusteella, joka saattaa olla joskus hyvä asia. (Mutta vaatii toisaalta maljojen tarjoajalta tarkkuutta). Kokonaisuutena kaikkien mielestä 1/10.

Freixenet Alcohol Free Sparkling, piccolo – 2,95€ (0,2l) (Alko)

Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc

Saksalaisen kuohuviinijätin kuplivat ovat olleet Suomessa saatavilla jo vuosikymmeniä. Tässä testissä Henkellin alkoholiton skumppa kiilasi itsensä pronssisijalle varmoin ottein. Testiraatia miellytti tässä viinissä luotettavuus, helppous ja saatavuus sekä marketeista että Alkosta useassa eri koossa.

Tämän skumpan aromimaailman ja maun sanottiin vastaavan hyvin niihin odotuksiin, joita alkoholittomilta viineiltä on totuttu odottamaan. Makeutta ei ollut liikaa ja kuplat olivat riittävän pirteät. Kokonaisuutta kuvaa hyvin erään maistelijan kommentti: ”Jos olisin juhlissa ja valitsisin ”autoilijoille tarkoitetun vaihtoehdon” niin tämä olisi juuri sitä mitä etukäteen ajettelenkin saavani”. Sijoitus siis 3/10.

 

Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc piccolo 0,2l  – 2,28€ ja Tavallinen 0,75l – 6,47€ (Alko)

Lehtikuohu

Lehtikuohu on ollut suomalaisten suosiossa jo pitkään. Hiukan yllättäen tämä kotimainen skumppa jäi kuitenkin tässä testissä keskikastiin. Suurin syy tähän oli hyvin voimakas mustaherukan lehteä muistuttava tuoksu, joka tuntui monen maistelijan mielestä turhan voimakkaalle.

Maku oli myös herukkainen ja makeutta ja hapokkuutta löytyi  mukavasti molempia. Suutuntumassa tuntui tanniinimaista karheutta, joka ei miellyttänyt kaikkia raadin jäseniä. Plussaa kuitenkin kotimaisuudesta ja hyvästä saatavuudesta. Sijoitus 7/10.

Hiukan testin aiheen ulkopuolelta mainittakoon seuraava havainto: Lehtikuohun iso pullo oli Prismassa pari euroa kalliimpi kuin Alkossa. 😮

Lehtikuohu, piccolo 0,2l  – 4,46€ ja Tavallinen 0,75l – 13,91€ (Alko) Huom. Prismassa 15,95€

Summa summarum…

Alkoholittomissa kuohuviineissä on paljon eroja ja niitä löytyy moneen makuun. Tarjolla on myös kotimaisia vaihtoehtoja ja se on hienoa. Tälle maisteluraadille mieluisia olivat kuivemmat ennemmin kuin makeat, hillityt ennemmin kuin voimakkaan aromaattiset ja myös tyylikästä persoonallisuutta arvostettiin.

Toivottavasti tästä testistä on iloa Sinulle alkoholitonta vaihtoehtoa harkitessasi. Tsekkaa myös Alkoholiton vappuskumppa 2022 sekä 6 alkoholittoman viinin testi.

Kuplivin terveisin,
Viiniblogin Anniina

P.s. Kiitos myös kaikille maisteluun osallistuneille.

 Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Kuvat ja teksti: Anniina Schreiner
Lähteet: https://en.wikipedia.org/wiki/Freixenet

Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.