GRAUBURGUNDER

WEISSBURGUNDER

– Saksalainen nimi Pinot-perheelle on Burgunder –

Yhteistyö Saksan Viinitiedotuksen kanssa

“Vivahteikkuutta, raikkautta ja herkullista hedelmäisyyttä…”

Saksa tunnetaan ympäri maailman Rieslingin valtakuntana. Ja sitä se onkin. Silti Pinot Blanc ja Pinot Gris lajikkeet ovat kaikessa hiljaisuudessa liki kolminkertaistaneet suosionsa parissa vuosikymmenessä!

Saksassa nämä lajikkeet tunnetaan nimillä Weissburgunder ja Grauburgunder. Mikä on tämän moninkertaistuneen suosion salaisuus? Miltä saksalaiset Weissburgunder ja Grauburgunder viinit maistuvat? Entä minkälaisen ruoan kanssa niitä kannattaa nauttia?

Viiniblogi sai ilon haastatella saksalaisten burgunder-viinien todellista asiantuntijaa. Hän on Master of Wine, Pasi Ketolainen. 

Tervetuloa Viiniblogin mukaan!

Weiss- ja Grauburgunderin tyypillisissä aromeissa on sekä yhtäläisyyksiä, että eroja. Kuva: DWI

Saksassa ainakin jo 1400-luvulta saakka

“Pinot-lajikkeiden” saksankieliset nimet viittaavat näiden lajikkeiden alkuperäiselle syntyseudulle, Ranskaan Bourgogneen.

Grauburgunderin matkan Saksaan tiedetään kulkeneen Sveitsin ja Unkarin kautta. Saksan alueelle se saapui noin 1400-luvulla. Unkarin kautta tehty “sightseeing” jätti jälkensä Grauburgunderiin ja sitä kutsuttiinkin 1970-luvulle asti usein nimellä “Grauburgunder Tokajer”. Tämän jälkeen lajikkeen yleisnimi oli Saksassa Ruländer, kunnes nimi Grauburgunder vakiintui 1990-luvulla.

Mikä kiinnostavinta, itseasiassa kaikki nämä burgunder-lajikkeet ovat yhtä perhettä! Alkuperäisenä lajikkeena pidetään Spätburgunderia (Pinot Noir), josta luonnolisen evoluution kautta syntyi hiukan vaaleamman värinen Grauburgnder (Pinot Gris). Se puolestaan muuntautui edelleen ja niin syntyi Weissburgunder (Pinot Blanc).

Mutta, miten saksalaiset Grau- ja Weissburgunder viinit eroavat esim. Alsacen Pinot Gris tai Pinot Blanc viineistä?

“Verrattuna Alsacen Pinot Grisiin tai Pinot Blanciin saksalainen tyyli on kuivempi.” kertoo Master of Wine, Pasi Ketolainen.  “Sitten taas verrattuna Pohjois-Italian usein melko neutraaleihinkin viineihin saksalaisessa tyylissä on enemmän hedelmäisyyttä ja vivahteikkuutta”.

Kuulostaa kiinnostavalle, kohta maistetaan onko tosiaan näin. Mutta ensin vielä kysymys.

Weissburgunder ja Grauburgunder eroavat ulkonäöltään selvästi. Vaikka Grauburgunder on väriltään melko tumma se luetaan kuitenkin usein valkoviinilajikkeisiin. Valkoviini onkin tyypillinen lajikkeesta valmistettava viinityyli.  Kuva: DWI

 

Burgunder-lajikkeilla on siis pitkä historia Saksan alueella, mutta entä nykypäivä? Mitä Weiss- ja Grauburgunderille kuuluu nykyään?

”Jos vilkaistaan tilastoja, niin Riesling on edelleen Saksan kiistaton ykköslajike. Mutta Grau- ja Weissburgunderin yhteenlaskettu pinta-ala on kolminkertaistunut vuosien 1995 ja 2019 välillä. Ne ovat vallanneet kasvualaa pääasiassa Müller-Thurgau lajikkeelta”, Pasi Ketolainen toteaa.

”Erityisesti vanhemmat sukupolvet haluavat näitä pehmeämmän hapokkuuden burgundereita”.

”Lisäksi ihmiset kaipaavat vaihtelua ja myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaikissa itseään kunnioittavissa ravintoloissa pitää Saksassa nykyään olla grauburgunder-viiniä laseittain”.

“Burgunderit ovat myös luotettavia. Niissä on aikalailla samanlainen makuprofiili eri puolilla Saksaa. Riesling puolestaan heijastaa enemmän kasvupaikkansa eroja. Se on kiinnostavaa, mutta saattaa joskus myös tuntua vaikeaselkoiselta”.

No kokeillaan tätä, maistetaan Weissburgunderia sekä Pfalzista että Württenbergistä.

 

Dr. Wehrheim Buntstück Weisser Burgunder 2017

Weingut Dr. Wehrheim sijaitsee aivan Pfalzin metsän tuntumassa lähellä Landaun kaupunkia. Perheomisteisella viinitilalla on 100-vuotias historia ja nuori isäntä Franz Wehrheim edustaa neljättä sukupolvea. Viinitarhan koko on 7 hehtaaria, mutta siihen mahtuu neljä erilaista maaperätyyppiä. Viinin nimi Buntstück viittaakin siihen, että tässä viinissä on yhdistetty erilaisilla palstoilla kasvaneita rypäleitä (bunt=kirjava, stück=osa, osio).

Hinta: 19,99€, Luomu, Biodynaaminen, Tilausvalikoima (910621)

Tuoksu tarjoilee sitruksisuutta, sitruunan ja geripin kuorta, punaista omenaisuutta. Lisäksi aromeissa on tiettyä viinirypäleen omaa ja etenkin viinirypäleiden kuorten aromia. (Tämä sai minut tutkailemaan tarkemmin viinin valmistusmenetelmää. Kyllä, kuoret ovat olleet mukana tämän viinin valmistuksen alkuvaiheessa.)

Maku seurailee tuoksua ja suuntuntumassa on keskitäyteläistä tunnelmaa. Jälkimaku on keskipitkä ja siinä on sitrushedelmän kuorta ja kevyttä lajikkeelle tyypillistä maamaisuutta.

Kokonaisuutena laadukas ja kiinnostava Weissburgunder, joka sopii lajikkeeseen tutustumiseen ihan sellaisenaan. Ruokapöytään erilaisille kalaruoille tai salaateille. Kestää myös ruoalta jonkun verran hapokkuutta. 

Dautel Bönnigheimer Weissburgunder Gipskeuper 2018

Jopas on viinin nimellä pituutta. Dautel on siis viinitilan nimi, omistajasuvun mukaan. Tila sijaitsee Bönningheimin pienessä viinikaupungissa. Weissburgunder kertoo tietenkin lajikkeen ja Gipskeuper puolestaan viittaa maaperään, joka koostuu savi, kipsi ja suola-kivikerrostumista. Paljon siis informaatiota näissä neljässä sanassa…

Perheomisteinen viinitila on perustettu jo 1500-luvulla ja Christian Dautel on johtanut tilaa vuodesta 2014. Jos nimi kuulostaa tutulle, niin se on hyvin mahdollista sillä Dautelin Spätburgunder (Pinot Noir) oli mukana Saksalaisten punaviinien blogipostauksessa syksyllä 2020. Mutta nyt siis vuorossa Weissburgunder (Pinot Blanc).

Hinta: 28,69€, Tilausvalikoima (938047)

Vaaleankeltaisen viinin hiukan hennosta tuoksista välittyy keltaista omenaisuutta, sitruksen kuorta ja hiukan troopisemmankin tuntuista hedelmäisyyttä sekä kevyttä kukkaisuutta. Lisäksi löydän tuoksusta maanläheistä tunnelmaa. Maku on kuiva, melko hapokas ja se tuo mukanaan uusia vivahteita, kevyttä leipämäisyyttä, pähkinään ja muskottiin viittaavaa mausteisuutta. Melko pitkä jälkimaku on sitrusvoittoinen pienillä mausteisilla tai maamaisilla vivahteilla.

Kokonaisuutena sanoisin että viinin aromimaailmassa on herkkää vivahteikkuutta, jonka tunnustelu sopii viinejä jo jonkin verran harrastaneille. Näin viini pääsee oikeuksiinsa ja hinta-laatusuhde kohtaa oikealla tavalla. Ruokapöytään toimiva pari esim. äyriäisille tai erilaisille kalaruoille, myös ruokaisille salaateille.

Kyllä näissä viineissä on paljon samankaltaisuutta, aivan kuten Pasi sanoi, vaikka kasvualue alue onkin eri.

Entäpä ruokapöydässä?

Kysytäänpä tähän väliin Pasi Ketolaiselta, mikä olisi hänen mielestään hyvä food-pairing vaaleille burgundereille?

”Burgundereiden ruokayhdistettävyys on monipuolista, helppoakin. Molemmat toimivat kala- ja äyriäisruoille. Etenkin Weissburgunder kestää voimakkaampaa sitruksisuuttakin”.

”Grauburgunder on pyöreämpi, runsaampi ja paksumpi. Sen kanssa toimivat myös vaaleat liharuoat kuten possu tai broileri, mutta sen kevyt kermaisuus täydentää hyvin myös juustoisia ruokalajeja ja erilaisia ruokaisia piiraita. Myös tuulihatut olisivat elegantti pari”.

“Ehkä tätä voisi kuvailla niinkin, että Weissburgunder on linjakkaampi ja jotenkin atleettisempi. Grauburgunderissa taas on enemmän pyöreyttä ja leveyttä, voisi kai sanoa että se on gotleettisempi”, Pasi naurahtaa.

“Weissburgunder on aromeiltaan hillitympi ja myös vaativampi lajike viinin nauttijan kannalta”, hän jatkaa.

Pidetään nämä ajatukset mielessä ja otetaan Grauburgunderit maisteluun.

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken 2019

Perinteikkään ja perheomisteisen viiitilan johdossa on tällä hetkellä Eckhard Walter. Hänen iso iso isänsä Friz Walter perusti viinitilan 1832. Viinitarhoja on kaikkinensa noin 50 hehtaaria ja osa rajautuu suoraan Ranskan rajaan. Tilalla on majoittumismahdollisuus sekä ravintola,  jossa tarjoillaan tietenkin viineihin sopivia ruoka-annoksia.

Hinta: 10,69€, Vegaaninen, Kevyt pullo, Vakiovalikoima (578777).

Nuorekkaan oloisen viinin tuoksu henkii kypsää sitruksisuutta ja lämpimästä ilmanalasta muistuttavaa hedelmäisyttä. Siitä voi löytää muun muassa persikkaa, kypsää omenaa, ananasta ja myös kevyttä kukkaisuutta.

Suussa viini on edelleen hedelmäinen, mutta sitruksinen hapokkuus raikastaa kokonaisuutta sopivalla tavalla. Kuivan ja puolikuivan rajalla keikkuvan viinin olemuksessa on hedelmäistä runsautta ja raikkautta mukavassa tasapainossa. Jälkimaku nostaa esiin sitruksisuutta, kaikuja hedelmäisistä aromeista sekä yrttistä, myös aavistuksen kermaistakin tunnelmaa.

Tämä on monikäyttöinen viini ruokapöytään ja se sopii erilaisille salaateille, lohelle, vaalealle lihalle ja toimii myös sushin kanssa. Pidä tämä mielessä myös kesän piknikkejä ajatellen.

 

Gustavshof Grauburgunder Signature Trocken 2017

Gustav Beckerin 1924 perustama viinitila sijaitsee Rheinhessenin viinialueella ja sitä hoitaa tällä hetkellä perheen 4. sukupolvi. Viinin valmistus alkoi kuitenkin todenteolla vasta 1976, kun nykyisen isännän vanhemmat saivat toisensa ja viinitila siinä samalla uuden isäntäparin. Tila on ollut luomutila vuodesta 2004 saakka ja se sai biodynaamisen Demeter sertifikaatin 2012. Kaikki viinit ovat myös vegaanisia. 

Hinta: 20,12€, Luomu, Biodynaminen, Vegaaninen, Tilausvalikoima (933753)

Tuoksussa on sitruunankuoreen viittaavaa aromia ja myös hiukan mausteisuutta ja kevyttä mineraalisuutta. Viinin hetken hengiteltyä lasista nousee myös kevyttä hunajaisuutta.

Maku on kuiva ja keskihapokas. Suutuntumassa on runsautta ja viini on olemukseltaan keskitäyteläinen. Lisäksi tässä viinissä on pienen ikääntymisen tuomaa pehmeyttä. Jokin viinin olemuksessa muistuttaa etäisesti sherrymäisestä meiningistä. Kokonaisuutena melko aromikas ja runsas, hiukan jo kehittynyt valkoviini.

Tämän persoonallisen viini seuraksi kokeilisin ruokapöytään kokeilisin esimerkiksi sienirisottoa tai -pirakkaa. Myös erilaiset pitkäänkin haudutetut kasvisruoat voisivat olla hyvä pari samoin kuin esim. kermaiset broileriruoat.  

Grauburgunder Herzstück 2017

Wildin pieni, vain 3 hehtaarin viinitila rajautuu Schwarzwaldin metsään ja sijaitsee lämpimällä Badenin viinialueella. Tilaa pyörittää veljeskaksikko, Manuel ja Maximillian Wild. Kaikki tilan tuotanto on luomua ja biodyaamista, vaikkei heillä olekaan sertifikaatteja. Viininvalmistuksessa noudatetaan luonnollisuutta ja mahdollisimman vähäistä puuttumista luonnon omiin prosesseihin. Herzstück tarkoittaa vapaasti käännettynä “sydänkäpystä” ja viittaa siihen että tämä on viinitilan väelle erityinen viini.

Hinta: 26,31€, Alkuviini, Biodynaaminen (ei sertifikaattia), Tilausvalikoima (938911), uutuus Alkossa.

No nyt on valkoviinissä tammista tunnelmaa. Tuoksusta välittyy makeaa mausteisuutta, karamellisoituneesta voista muistuttavaa aromikkuutta ja keltasävyistä hedelmäisyyttä, kuten keltaista omenaa ja keltaista luumuakin. Sitruksisuus näyttäytyy tuoksussa erittäin kypsänä, lähes ylikypsänä.

Maku seurailee tuoksua, mutta sitruksisuus muuttaa muotoaan kepeämmäksi ja raikastaa viiniä. Hapokkuuden myötä esiin nousee kevyen yrttinen puraisu, joka tuo viiniin ryhtiä. Jälkimaku on pitkähkö ja siinä vuorottelevat sitruksinen ja kermainen tunnelma kiinostavalla tavalla.

Kaiken kaikkiaan tässä viinissä on vaalean burgundin tyyliä, vaikka rypälelajike onkin tosiaan Grauburgunder eikä Chardonnay. Tämä on selkeästi tämän blogitekstin yllättäjä siinä mielessä, että esimerkiksi sokkomaistelussa en olisi todellakaan osannut ajatella lajikkeeksi Grauburgunderia. Kylläpä tästä lajikkeesta onkin moneksi!

Vaaleista burgundereista löytyy väriskaalaa… Vasemmalta oikealle kaksi ensimmäistä ovat Weissburgundereita ja loput kolme Grauburgundereita. (Viinit ovat samassa järjestyksessä kuin tässä blogitekstissäkin).

Olipas tämä mielenkiintoinen katsaus Saksan vaaleisiin burgundereihin. Oikein paljon kiitoksia Pasi Ketolaiselle informatiivisesta haastattelusta.

Olen hänen kanssaan samaa mieltä, nämä lajikkeet ovat ehdottomasti kokeilun arvoisia. Etenkin Grauburgunder-viinejä löytyy Alkostakin eri tyylisinä. Toivottavasti sait tästä blogista vinkkejä, minkä tyylin kautta sinun olisi mukavinta tutustua vaaleisiin burgundereihin.

Kiitos, että viivähdit viiniblogin seurassa.

Keväisin terveisin,
Viiniblogin Anniina

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner
Kuvat: Deutches Wein Institut ja Anniina Schreiner

Lähteet:
Saksanviinitiedotus.fi
Germanwines.de

Sekä mukana olevien viinitilojen omat nettisivut:
https://weingut-dautel.de
https://weingut-wehrheim.de/
https://www.gustavshof.de/ueber-uns/
https://www.wild-brennerei.de
https://fritz-walter.de

Postauksen viinit on saatu näytteinä tätä blogitekstiä varten.