NATURALVIINI-SANASTO
Tästä sanastosta löydät selitykset Natural- eli natuviiniin liittyville sanoille
Sanasto liittyy Wine and Beyond.fi viiniblogin postaukseen Natuviinin monet kasvot.
Naturalviini sanasto
Alkuviini – Toinen nimitys Naturalviineille. Muun muassa Alko käyttää tätä nimitystä. Kts. Naturalviini, Natuviini.
Biodynaaminen – Rudolf Steinerin vuonna 1924 kuvaama maanviljelyn filosofia. Biodynaamisuudessa on paljon yhtäläisyyksiä luomuviljelyyn ja kaikki biodynaamiset viinitarhat harjoittavat myös luomun periaatteita. Kuitenkin kolme olennaista eroa luomun ja biodynaamisuuden näiden välillä ovat 1) Viinitarhan luonnollisen ekosysteemin tukeminen niin, että siitä tulisi itsenäinen, itsensä ylläpitävä kokonaisuus. 2) Säännöllinen hoito biodynaamisilla lannoitteilla (yhdeksän yrtti- ja mineraalipohjaista valmistetta), jotka eroavat tavallisista maatalouslannotteista. 3) Viljelysten hoito (kyntö, istutus, karsinta, sadonkorjuu, jopa viinin pullottaminen) tulee ajoittaa biodynaamisen kalenterin mukaan, joka seuraa maapallon ja muiden taivaankappaleiden liikkeitä. Ajatuksena on, että planeettojen-, auringon-, tähtien- ja erityisesti kuun rytmi- ja liikkeet muodostavat voimia ja vaikuttavat kasveihin ja uihin eliöihin. Biodynamisuus on luomuviljelyn edeltäjä ja sitä pidetään vanhimpana vihreän/orgaanisen maatalouden edustajana.
DGCCRF – La Direction générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des fraudes. Ranskan valtiovarainministeriön alainen osasto, joka vastaa kuluttaja-asioista, kilpailusta ja petostentorjunnasta. Sama taho hyväksyi SDVN esityksestä “Vin Méthode Naturel” tavaramerkin.
Filtteröinti – Suodattaminen, joka avulla valmiiksi käyneestä viinistä poistetaan kiinteät ainesosat (hiivasakkaa, hedelmälihan palasia jne.). Joidenkin mielestä filtteröinti vähentää viinin vivahteikkuutta. Natuviinejä ei yleensä filtteröidä eli suodateta.
Hiirimäisyys – Viinin virhe, jonka riski poistuu usein (pienelläkin) sulfiitin lisäämisellä. Kuitenkin natuviineissä on suurempi riski tämän virheen kehittymiseen. Hiirimäisyyttä kuvataan usein “jyrsijän häkin” tai “pilaantuneen maidon” kaltaisena tuoksuna. Sitä ei voi yleensä havaita viiniä tuoksutellessa, vaan se ilmenee vasta viinin maussa, tai jälkimaussa. Tämä liittyy viinin pH:n laimenemiseen syljen vaikutuksesta. Ihmisten taipumus hiirimäisyyden havaitsemiseen vaihtelee ja toiset ovat herkempiä kuin toiset.
Kirkastusagentti – Fining agent (katso Kirkastusaine)
Kirkastusaine – Viinin kirkastumista nopeuttava aine. Valmiiseen, käymisen lopettaneeseen viiniin lisättävä aine, joka nopeuttaa kiinteiden ainesosien vajoamista viinisammion pohjalle ja nopeuttaa viinin kirkastumista. Viini voidaan kirkastaa ilman kirkastusaineitakin. Lisää tietoa Viiniblogissa: Vegaaninen viini
Kestävän kehityksen sertifikaatti – Paikallisten kestävän kehityksen sertifiointien vaatimukset vaihtelevat maittain. Olennaisessa osassa ovat veden ja energiankulutuksen säästö sekä uusiutuvan energian käyttäminen.
Lisätty sulfiitti – Viiniin voidaan lisätä sulfiittia esimerkiksi viinin alkoholikäymisen pysäyttämiseksi tai säilöntäaineeksi. (kts. Luontainen sulfiitti, Sulfiitti)
Luomuviini – Viini, jonka rypäleet viljellään luonnonmukaisen viljelyn periaatteita noudattaen. Luomuviineille on olemassa monenlaisia määritelmiä ja eri sertifikaatteja tuotantoalueista riippuen. Yleisesti ajatellen synteettisiä lannoitteita tai torjuntakemikaaleja ei käytetä ja tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden ja viljelysmaan luonnollisen hedelmällisyyden vahvistuminen. Myös sulfiittien määrä viineissä rajoitetaan.
Luontainen sulfiitti – Jokaiseen viiniin syntyy akoholikäymisen yhteydessä sulfiittia, joka johtuu hiivan toiminnasta. Eri hiivakannat tuottavat erilaisen määrän sulfiittia, mutta yleisesti ajatellaan että viinin luontainen sulfiittimäärä on noin 10-30mg/l. (kts. Sulfiitti, Lisätty sulfiitti)
Method ancestral – Ranskasta lähtöisin oleva, varhaisin tunnettu kuohuviinin valmistusmenetelmä. Menetemä sai alkunsa, kun viini pullotettiin ennen kuin alkoholikäyminen oli kokonaan tapahtunut. Pullotetuissa viineissä jatkuva käyminen aiheuttaa kuplien syntymisen viiniin. Lisää tietoa Viiniblogissa: Samppanjan kuplat
Minimi-interventio – Tulee sanoista minimal intervention (engl.). Tarkoittaa sitä, että viinin valmistaja puuttuu mahdollisimman vähän viinin valmistukseen ja viinin valmistus tapahtuu ilman lisäaineita tai –menetelmiä niin paljon kuin mahdollsita, silti hyvän tasalaatuisen viinin valmistamiseksi. Valmistajista saatetaan käyttää ilmaisua ”non-interferers” (ei-sekaantujat).
Natural wine – Englannin kielinen nimitys, jonka voi kääntää sanatarkasti “Luonnollinen viini” (engl.) Suomessa tätä viinityyppiä kutustaan usein sanoilla natuviini, tai alkuviini. Tarkkaa yleisesti hyväksyttyä määritelmää on tällä hetkellä vaikea antaa. Joka tapauksessa käsitetään yleisesti viiniksi, jonka valmistamisessa viinin tekijä puuttuu mahdollisimman vähän viinirypäleiden kasvuun tai viinissä luonnostaan tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin.
Natuviini – Lempinimi naturalviinille (kts. Natural wine)
Oksidaatio – Tarjoittaa viinin hapettumista ja tapahtuu viinin ollessa koskstuksissa ilman kanssa. Oksidaatio voi olla toivotua tai ei toivottua. Liiallinen altistuminen hapelle/ilmalle voi pilata viinin. Hallittu oksidaatio, eli pienissä määrin hapettuminen voi monipuolistaa viinin aromimaailmaa ja tehdä siitä runsaamman oloisen. kts. oksidatiivinen
Oksidatiivinen – Viini voidaan valmistaa oksidatiivisesti, jolloin sen annetaan hallitusti olla kosketuksissa hapen/ilman kanssa. Tämä monipuolistaa viinin aromimaailmaa. Joissakin viinityyleissä hapen vaikutus on erittäin olennaista. Esimerkiksi Tawny ja Ruby tyylin portviinejä erottaa juuri se, että tawny ikäännytetään oksidatiivisesti, mutta ruby ei. Lisää tietoa Viiniblogissa:
Ruby-port – Tawny port
Permakulttuuri – Alun perin sanoista: Permanent agriculture (engl.). Tarkoittaa nykyään suunnittelufilosofiaa, jossa tavoitteena on kehittää sellaisia viljelymenetelmiä, jotka eivät vuosikymmenienkään mittaan kuluta maaperää viljelykelvottomaksi esimerkiksi ravinteiden riiston, tiivistymisen tai eroosion kautta. Etiikka ja sekä maasta että ihmisistä huolehtiminen on tässä ajattelutavassa olennaista. Ekologiset periaatteet jotka kumpuavat luonnon tarkkailusta sekä toiminnan ja prosessien suunnittelumenetelmät, jotka mahdollistavat mahdollisimman vähäisen luonnonvarojen kuluttanmisen. (Lähde: Wikipedia)
Pét nat – Pirskahteleva tai kuohuva viini, joka on valmistettu Method ancestral menetelmällä. Pet nat on lyhenne ranskan kielen sanoista pétillant naturel (luonnostaan kupliva).
SDVN – Syndicat de défense des vins naturels. Ranskalainen, pääasiassa Loiren alueella toimiva etujärjestö, joka ajaa natuviinien sertifiointijärjestelmää ja sai 2020 keväällä Ranskan viranomaisten myöntämän tavaramerkin “Vin Méthode Naturel” tuotantomenetelmälleen.
Spontaani käyminen – Viini käy alkoholikäymisen ilman lisättyjä teollisia hiivoja, eli niillä hiivoilla joita viinirypäleiden kuorissa luontaisesti on. Myös joissakin olueissa käytetään spontaania käymistä, tyypillisin esimerkki lienevät Lambic-tyyliset oluet.
Steiner, Rudolf – Itävaltalainen filosofi (1861-1925), joka on tunnettu “biodynaamisuuden isänä”. Kts. Biodyaamisuus.
Sulfiitti – Sulfiitti, tai tarkemmin sanottuna rikkidioksidi (SO2) on säilöntäaine, jota käytetään viinin, siiderin ja mm. kuivattujen hedelmien säilöntäaineena. Säilöntäaineena sulfiitin tehtävä on ennen kaikkea estää viiniä hapettumasta. Lisäksi se estää mikrobiologista toimintaa viinissä, kuten etikkahappo- tai maitohappobakteerien sekä tiettyjen entsyymien toimintaa. Kts. Luontainen sulfiitti, Lisätty sulfiitti.
Vegaaninen – Kasviperäinen. Esimerkiksi elintarvike, jonka kasvatukseen, valmistamiseen tai mihinkään tuotantoketjun vaiheeseen ei liity mitään eläinperäistä
Vegaaninen viini – Viini, jonka valmistamiseen, erityisesti kirkastamiseen, ei ole käytetty mitään eläinperäistä ainetta. Lisää tietoa Viiniblogin postauksessa: Vegaaninen viini
Vin Méthode Naturel – SDVN:n määrittelemä natuviinien tuotantomenetelmä, joka kattaa toiminnan viinitarhalla sekä kellarissa. Sisältää muun muassa seuraavia säädöksiä: Tarhalla: Käsin poimitut luomurypäleet. Kellarissa: Viiniin ei lisätä mitään, eikä siitä poisteta mitään esim. suodattamalla tai pastöroimalla. Sulfiitteja ei lisätä ennen eikä jälkeen käymisen. TAI lisätään niin vähän ettei kokonaisulfiittitaso ylitä 30mg/l.
Sertifikaatti – Todistus, joka varmentaa esimerkiksi tietyn tuotteen tai palvelun tuotantoketjun eri vaiheissa tapahtuvaa toimintaa. Natuviineillä ei ole tällä hetkellä sertifikaattia, mutta eri yhdistyksillä on erilaisia periaatteita natuviinien tuotantoon. Lisää tietoa Viiniblogin postauksessa: Natuviinin monet kasvot.
© WineandBeyond.fi
Jos käytät sanastoa lähteenä viittaukset : WineandBeyond.fi/viinisanasto
Sanaston on laatinut WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner ja se liittyy Viiniblogin postaukseen Natuviinin monet kasvot.
Seuraa Viiniblogia Facessa ja Instassa
tai
Liity WineandBeyond.fi sähköpostilistalle sivun alaosassa.
Sähköpostiosoitteita ei luovuteta minnekään.