PORTVIINI-SANASTO

Tästä sanastosta löydät selitykset Portviineihin liittyville sanoille

Portviinisanasto

Aguardente  –  Väkevää 77% rypälepohjaista alkoholia, jolla Portviini väkevöidään

Benefício  –  IVDP:n jakama vuosittainen portviinin tuotantokiintiö viinitiloille. (Kts. IVDP)

Colheita  –  Yhden vuosikerran tawny-tyylin portviini (colheita tarkoittaa portugaliksi sadonkorjuuta)

Crusted port  –  Ruby-porteihin kuuluva portviinityyli, jossa valikoiduista eristä valmistettua ruby-portviiniä pullotetaan ilman suodatusta. Pyrkii imitoimaan vintage tyyliä, mutta on usean eri vuosikerran tuote. Hyvä dekantoida ennen tarjoilua.

Dekantointi  –  Sakan poistaminen viinistä ennen tarjoilua. Käytetään myös viinin ”avautumisen” edistämiseksi.

Douro  –  Douro joki saa alkunsa Espanjan keskiylängöltä ja virtaa sieltä Portugalin pohjoisosien kautta Atlanttiin. Douron on ollut perinteisesti erittäin tärkeä kulkureitti. Joki tunnetaan Espanjassa nimellä Duero.

Douron jokilaakso  –  Tällä alueella viitataan erityisesti portviineistään tunnettuun alueeseen Portugalin pohjoisosissa. Jyrkät pengerretyt rinteet, kuumat kesät ja viileät talvet ovat jokilaaksolle tyypillisiä.

Ikämerkitty Tawny  –  10- 20- 30- tai 40- vuotias Tawny port. Ikä kuvastaa viinin keskimääräistä ikää ja erillinen maistelupaneeli arvioi viinin pääsyn ikämerkittyyn kategoriaan.

IVDP  –  Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. Portviini-instituutti, joka laatuluokittelee portviinin tuotannossa käytettävät viinipalstat (asteikolla A-F, A:n ollessa paras). IVDP määrittää myös sallitut satomäärät.

Lagar –  Suuri matalareunainen savi/sementti/betoniastia, jossa portviinirypäleet on perinteisesti poljettu jaloin rypälemehun irroittamiseksi (kts. Robotic lagar).

Light White Port  –  Valkoisen portviinin suhteellisen uusi tyyli, jossa on alkoholia noin 16,5%

Lodge  –  Portviinien kypsyttämiseen ja/tai varastointin tarkoitettu tila.

LVB  –  Tulee sanoista Late Bottled Vintage ja tarkoittaa tiettynä vuotena kasvaneista rypäleistä valmistettua Ruby-tyylin portviiniä. Kypsytetään yleensä 5 vuotta ennen pullottamista ja siitä siis nimi ”myöhään pullotettu”.

Oksidaatio – Tarjoittaa viinin hapettumista ja tapahtuu viinin ollessa koskstuksissa ilman kanssa. Oksidaatio voi olla toivotua tai ei toivottua. Liiallinen altistuminen hapelle/ilmalle voi pilata viinin. Hallittu oksidaatio, eli pienissä määrin hapettuminen voi monipuolistaa viinin aromimaailmaa ja tehdä siitä runsaamman oloisen.  kts. oksidatiivinen

Oksidatiivinen – Viini voidaan valmistaa oksidatiivisesti, jolloin sen annetaan hallitusti olla kosketuksissa hapen/ilman kanssa. Tämä monipuolistaa viinin aromimaailmaa. Joissakin viinityyleissä hapen vaikutus on erittäin olennaista. Esimerkiksi Tawny ja Ruby tyylin portviinejä erottaa juuri se, että tawny ikäännytetään oksidatiivisesti, mutta ruby ei. Lisää tietoa Viiniblogissa:
Ruby-portTawny port

Pipe  –  Noin 550-litran suuruinen pitkulaisen mallinen puutynnyri, jota on perinteisesti käytetty portviinin kuljettamiseen Dourojoen laakson viinitiloilta Atlantin rannikolle Vila Nova de Gaian kaupunkiin.

Protektiivinen  –  Tarkoittaa viinin suojelemista hapen vaikutukselta

Quinta  –  Viinitila portugalin kielellä

Rabelo  –  Vene, jolla portviinit on perinteisesti kuljetettu Douron laakson viinitiloilta jokea pitkin Vila Nova de Gaiaan kypsymään ja varastoitavaksi. Olivat käytössä 1900

Reserve Tawny  –  Vähintään 6 vuotta pipes tynnyrissä ikääntynyt portviini. Yleensä valmistettu parempien kasvupaikkojen viinirypäleistä, kuin perus tawny.

Robotic lagar  –  Automatisoitu versio perinteisestä lagarista, joka pyrkii jäljittelemään perinteistä jaloilla polkemismenetelmää.

Ruby  –  Portviinityyli, jolle on tyypillistä tummanpunainen väri ja primääriset tummien hedelmien ja marjojen sekä mausteiset aromit.

Ruby reserve  –  Ruby-tyylin portviini, joka valmistetaan perus rubyä laadukkaammista viineistä. Kypsytetään 4- 6 vuotta ennen pullottamista.

Single Quinta Vintage  –  Yhden viinitilan tiettynä vuonna tuottama vuosikertaportviini. Suurilla portviinin tuottajilla nämä ovat usein ”kakkosviinejä”, jotka valmistetaan vuosina jolloin vintagea eli vuosikertaa ei julkisteta. Erittäin korkeatasoisia, mutta katsotaan kuitenkin olevan hiukan Vintage portia alempiarvoisia.

Tawny   –  Portviinityyli, jonka annetaan tarkoituksellisesti oksidoitua ikääntymisen aikana. Tawnyt ikäännytetään 550-litraisissa Pipe- tynnyreissä. Kts. Pipe.

Valkoinen portviini  –  Valkoisista rypälelajikkeista portviinimenetelmällä valmistettu portviinityyli, joka useimmiten ikäännytetään protektiivisesti, joskus myös tynnyreissä.

Vintage Port   –  Portviinien kruununjalokivi, eli kaikkein arvostetuin portviinityyppi. Kaikki viinin valmistukseen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet yhden satokauden aikana ja siten viini heijastaa kyseisen kasvukauden sääolosuhteita. Voivat ikääntyä pullossa kymmeniä vuosia. Kannattaa dekantoida avattaessa.

 

© WineandBeyond.fi

 

Portviinisanastoa saa käyttää lähteenä.
Lähteeksi tulee mainita: WineandBeyond.fi
tai WineandBeyond.fi/viinisanasto

WineandBeyond.fi sivulla olevat sanastot on laatinut viiniasiantuntija Anniina Schreiner. Ne liittyvät WineandBeyond.fi Viiniblogissa julkaistuihin postauksiin ja perustuvat pääasiassa näiden postausten lähteisiin sekä WSET 3 kurssikirjaan “Understanding Wines: Explaining style and quality” ja Jancis Robinson.com sivustoon.

Tämä Portviinisanasto liittyy erityisesti  Viiniblogin postauksiin Portviinin hurmaa – Late Bottled Vintage ja Portviinin hurmaa 2 – Tawny Port

 

Seuraa Viiniblogia Facessa ja Instassa

tai

Liity WineandBeyond.fi sähköpostilistalle sivun alaosassa.
Sähköpostiosoitteita ei luovuteta minnekään.