Pinot Noir viikko 2023

– Ravintola Sasor Tampereella –

Pinot Noir teemaviikko on syksyisten menujen juhlaa

Saksan viinitiedotus järjestää vuosittain loka-marraskuun taitteessa Pinot Noir -teemaviikon. Mukana on ravintoloita useasta eri kaupungista. (Tarkan osallistujalistan näet teemaviikkojen kotisivulta.)

Viikon aikana järjestetään myös viinitastingeja. Allekirjoittanut pitää Tampereella tastingin 25.10. Viinibaari Vinnissä ja 29.10. Gastropub Tuulensuussa. Tervetuloa mukaan!

Viiniblogissa keskitytään tällä viikolla kuitenkin viini-ruokapareihin ja Tampereen ravintoloiden tarjontaan. Viiniblogin toisena vierailukohteena oli Ravintola Sasor.

Ravintola Sasor – skandinaavista tunnelmaa

Sorsapuiston laidalla, Tamperetalon naapurissa sijaitseva Ravintola Sasor on keskittynyt skandinaaviseen makumaailmaan. Pinot Noir -teemaviikolla Sasor tarjoilee menun, josta löytyy syksyisiä makuja ja tietysti annoksille sovitettuja sakslaisia Pinot Noir viinejä.

Punajuuricarpaccio ja Peltolan Bluella maustettu tuorejuustomousse *** Pehmeä kurpitsakeitto ja juuressipsejä *** Paahdettua peuran fileetä, Pinot Noir maustevoita, juuresmuhennosta ja paistettuja sieniä *** Porkkanakakkua, tuorejuustojäädykettä ja porkkanasiirappia. 

Ravintola Sasor on sovittanut menuun pääasiassa Pinot Noir punaviinejä, mutta mukana on myös kiinnostava Pinot Noir-valkoviini. Se on tässä kuvassa toinen vasemmalta.

Alkuruoka – Punajuuricarpaccio

Pinot Noir viikon menu saa juurevan, mutta pirteän alun punajuuricarpacciosta.  Peltola Blue-sinihomejuustolla maustettu tuorejuusto toi annokseen pientä suolaisuutta, joka sopi hyvin punajuuren tietynlaiseen makeuteen.

Annokseen on sovitettu viinipari, Franz Hahn Spätburgunder (saksankielinen nimi Pinot Noirille). Viinin maanläheinen juurevuus toimi mainiosti punajuuren maanläheisille aromeille ja punainen marjaisuus toi kivasti pientä lisäaromikkuutta yhdistelmään.

Juurekset sopivat syysmenuun, ja myös Pinot Noir viineille.

Väliin – Kurpitsakeitto

Ravintola Sasorin tarjoilema kurpitsakeitto hiveli lämmöllään ja pehmeydellään. Keitolle tarjottiin punaviinin sijaan Pinot Noirista valmistettu valkoviini, joka olikin luonteva valinta. Punaviini olisi luultavasti jyrännyt keiton mennen tullen.

Valkoisen pinotin pirteä olemus raikasti keittoa, mutta jäin kaipaamaan viiniltä hedelmäisempää olemusta kurpitsakeiton täyteläisyyden rinnalla.

Hyvä ja elegantti Pinot Noir Blanc de Noir -viini olisi erinomainen pari ruoalle, jossa on enemmän hapokkuutta. Kurpitsakeitto oli kuitenkin niin hurmaava, ettei viinin keveys loppujenlopuksi haitannut.

Pinot Noir on monipuolinen lajike, josta voidaan valmistaa myös valkoviinejä. 

Pääruoka – Peuraa ja Pinot Noir maustevoita

Pääruoaksi Ravintola Sasor tarjoilee Pinot Noir-viikolla ”Paahdettua Peuran fileetä, Pinot Noir maustevoita, juuresmuhennosta ja paistettuja sieniä.”

Annoksessa oli lisukkeena myös kesäkurpitsaa ja paprikaa, mutta niitä ei olisi välttämättä tarvittu, sillä varsinaiseen tähtirooliin peuran rinnalla nousivat herkulliset suppilovahverot.

Lasissa tammitettu, nuorekkaan marjaisa Matthias Gaul Pinot Noir antoi hyvin tilaa hienolle pääraaka-aineelle. Se oli sekä maukas, että annosta keventävä, ja sointui hyvin myös Pinot Noir-maustevoin kanssa.

Matthias Gaulin Pinot Noir viini tulee Pfalzin viinialueelta, melko läheltä Ranskan rajaa.

Peura sopii erinomaisesti Pinot Noirille. Tässä annoksessa hurmasivat erityisesti taiten paistetut suppilovahverot.

 

Jälkiruoka – Porkkanakakku

Jälkiruoan porkkanakakku sai hauskan ja erilaisen parin tuorejuustojäädykkeestä. Kermainen, mutta hiukan hapankin jäädyke toimi herkullisesti porkkanakakun makeuden kanssa.

Lasiin kaadettiin Huxelrebe-lajikkeesta valmistettu Auslese-tyylin jälkiruokaviini. Huxelrebe on melko tuntematon lajike, enkä muista että olisin sitä koskaan aiemmin nauttinut. Hedelmäinen ja makea viini oli sopivasti hapokas, ja tasapainoinen kuten saksalaisten viinien kuuluukin olla. On aina ihanaa olla uuden äärellä, ja mukava maistella itsellekin uusia rypälelajikkeita.

Porkkanakakku, tuorejuustojäädyke ja porkkanasiirappi.

Huxelrebe Auslese 2020 Rheinhessenin alueelta oli uusi viinirypäletuttavuus.

Oli mukavaa käydä illallisella Ravintola Sasorissa. Edellisestä kerrasta olikin jo vierähtänyt aikaa ja mielestäni taso oli parantunut. Palvelu oli erittäin ystävällistä ja tunnelma miellyttävä.

Kantavana teemana menussa olivat juurekset joita löytyi kaikista menun annoksista. Pidin siitä, että Keittiömestari Harri Teronen tiimeineen oli tuonut menuun juurevaa ja maanläheistä tunnelmaa, se sopii syksyyn sekä Pinot Noir -viineille.

Pinot Noir -viikkoon osallistuvat ravintolat tarjoilevat 23.10-29.10 ajan erityisesti teemaviikon menuun sovitettuja saksalaisia Pinot Noir viinejä. Lajike on useissa mukana olevissa ravintoloissa edustettuna hienon monipuolisesti. Sitä löytyy muun muassa kuohuviininä, valkoviininä, roseena, tietysti punaviininä ja myös jälkiruokaviininä!

Kanattaa ehdottomasti käydä tutustumassa teemaviikon tarjontaan!

Maukasta Pinot Noir-viikkoa!

Toivottaa,
Viiniblogin Anniina

P.S. Jos haluat lukea enemmän Pinot Noirista rypälelajikkeena tsekkaa esimerkiksi tämä viime vuonna kirjoitettu blogipostaus

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner