Pinot Noir viikko 2023

– Ravintola LiV Tampereella –

Pinot Noir teemaviikko on syksyisten menujen juhlaa

Saksan viinitiedotus järjestää vuosittain loka-marraskuun taitteessa Pinot Noir -teemaviikon. Mukana on ravintoloita useasta eri kaupungista. (Tarkan osallistujalistan näet teemaviikkojen kotisivulta.)

Viikon aikana järjestetään myös viinitastingeja. Allekirjoittanut pitää Tampereella tastingin 25.10. Viinibaari Vinnissä ja 29.10. Gastropub Tuulensuussa. Tervetuloa mukaan!

Viiniblogissa keskitytään tällä viikolla kuitenkin viini-ruokapareihin ja Tampereen ravintoloiden tarjontaan. Ensimmäisenä vierailukohteenani oli Ravintola LiV.

 

Ravintola LiV – tyyliä ja taitoa

Tampereen Laukontorin gastronominen helmi on ehdottomasti Ravintoa LiV. Pinot Noir -teemaviikolla ensimmäistä kertaa mukana oleva LiV tarjoilee monipuolisen menun, johon on sovitettu laadukkaita saksalaisia Pinot Noir viinejä.

Mainittakoon, että saatavilla on myös kasvismenu sitä toivoville.

LiV on muutenkin yksi allekirjoittaneen suosikkiravintoloista. Oli ihanaa käydä siellä myös Pinot Noir viikon tiimoilta.

Ankankoipi rilletteä – Tattilientä ja maa-artisokkaa *** Prässättyä häränrintaa – Kurpitsaa ja piparjuurta *** Saksanhirven filettä – Perunagratiinia ja mustatorvisienikastiketta *** Keittömestarin valitsema juusto – Hilloketta *** Mustaherukka- maitosuklaa dacquoise – Mantelikrokanttijäätelöä.

Ravintola LiVissä menun seuraksi saa hyvän kattauksen Pinot Noir viinejä. Kuvassa olevien punaviinien rinnalle löytyy myös Pinot Noir-valkoviini!  (Se oli kuvaushetkellä vielä matkalla ravintolaan.)

Kaksi alkuruokaa – Ankkaa ja Häränrintaa

Alkuruokana Ravintola LiV tarjoili ankankoipi rilletteä, maa-artisokkaa ja kuumaa tattilientä. Taiten valmistettu tattiliemi kruunasi upeasti tämän syksyisen annoksen.

Ankankoipi rilletteä, maa-artisokkaa ja lämmintä, erinomaisen herkullista tattilientä.

Toisena alkuruokana Ravintola LiV:n menussa on prässättyä häränrintaa. Lisukkeista löytyy muun muassa punajuurta, tyrnipikkelöityä talvikurpitsaa, ja ohueksi siivutettua pikkelöityä kesäkurpitsaa sekä yrttiöljyä.

Viinipariksi oli valittu nuori ja hedelmäinen Brogsitter Pinot Noir 2022 Ahr-joen laaksosta.

Ajatuksena tämä nuorekas ja kepeän hedelmäinen punaviini tuntui hiukan jännittävälle valinnalle lihaisan aromikkaan häränrinnan kanssa. Jaksaisiko nuoren viinin leikkisä luonne voimakkaan härän rinnalla?

Mutta, annokset ovat kokonaisuuksia. Brogsitter Pinot Noirin nuorekas hedelmäisyys heittäytyi hauskasti leikkiin kurpitsan ja juuresten pienen makeuden kanssa. Toisaalta hapokkuus kesti myös pikkelöidyn kesäkurpitsan etikkaisen tunnelman.

Silti tässä viini-ruokaparissa on syytä nostaa esiin prässätty häränrinnan maukkaus! Todella mehukas ja herkullinen ja upeasti maustettu liha. Mitä pääruoka toisikaan tullessaan?

Aromikas Häränrinta sai kepeyttä raikkaista lisukkeista. Annos oli lihaisan maukas, mutta ei lainkaan raskas pirteiden lisukkeiden ansiosta. Erityisen hauska tuttavuus oli pikkelöity kesäkurpitsa.

Pääruoka – Saksanhirven filettä

Pääruoaksi Ravintola Liv menusta löytyy saksanhirven filettä, perunagratiinia ja mustatorvisienikastiketta. Pinot Noir on tunnettu erinomaisena riistaviininä, joten odotin tätä viini-ruokaparia kiinnostuneena.

Tammitettu Liebieg Pinot Noir olikin ihana pari mehukkaaksi kypsennetylle saksanhirvelle. Lisukkeiden juurevuus ja sienikastikkeen umami sointuivat melko voimakkaaseen ”pinottiin” upeasti. 18kk tammikypsytys oli tuonut viiniin viehkeää mausteisuutta ja pyöristänyt viinin olemusta. En voi olla kuin ihailematta, miten upealla tavalla LiV tuo esiin raaka-aineiden maut.

Lisäksi oli huikean kiinnostavaa päästä nauttimaan Pinot Noiria Moselin jokilaakson rinteiltä. Mosel kun tunnetaan pääasiassa Rieslingistä ja Pinot Noir tarhoja siellä on vain noin 4% kaikista viinitarhoista.

Hauskan harvinainen viinituttavuus; Pinot Noir-punaviini Moselin jokilaaksosta.

Syksyn parhaita makuja, laadukas upeasti kypsennetty saksanhirvi, juurespyre, viipaleperunaa ja mustatorvisienikastike.

Ravintola LiV:ssä juusto kuuluu osaksi menua

Välijuustona ranskalainen, pastöroidusta lehmänmaidosta tehty sinihomejuusto – Bleu d’Auvergne. Lisäksi päärynähilloke ja Parmesaani muffini.

Jälkiruoka – Mustaherukkaa, mantelia ja maitosuklaata

Jälkiruoan yhteydessä täytyi oikein kysyä, mitä tarkoittaa Dacquoise? Kyseessä on siis kuohkea kakku, jonka valmistuksessa käytetään usein marenkia, hassepähkinää ja manteliakin. Täsä annoksessa manteli oli mukana myös mantelikrokanttijäätelön muodossa. Mustaherukan tehtävä oli raikastaa annosta ja se olikin mantelille syksyisen pirteä makupari.

Jälkiruokana Mustaherukka- maitosuklaa Dacquoise ja mantelikrokanttijäätelöä

Illan viinillisenä kruununa Riesling Spätlese Moselista. Tässä viinissä oli herkullista hedelmää, jälkiruokaan sopivaa makeutta ja tietysti pirteän rieslingmäinen raikkaus.

Tämän postauksen lopuksi voi vain todeta, että Ravintola LiV:n menu kiteytti sen, mikä syksyn mauissa on parasta, riista, sienet ja juurekset. Lisäksi menussa on tarpeeksi pientä yllättävyyttä, ja uusia elämyksiä. LiVissä myös palvelu on aina erinomaista, ihmiset kohdataan rennosti, mutta ammattitaitoisesti. Ravintolan tunnuslause ”Miksi tyytyä hyvään” ansaitsi jälleen paikkansa.

Pinot Noir -viikkoon osallistuvat ravintolat tarjoilevat 23.10-29.10 ajan erityisesti teemaviikon menuun sovitettuja saksalaisia Pinot Noir viinejä. Lajike on useissa mukana olevissa ravintoloissa edustettuna hienon monipuolisesti. Sitä löytyy muun muassa kuohuviininä, valkoviininä, roseena, tietysti punaviininä ja myös jälkiruokaviininä!

Kanattaa ehdottomasti käydä tutustumassa teemaviikon tarjontaan!

Maukasta Pinot Noir-viikkoa!

Toivottaa,
Viiniblogin Anniina

P.S. Jos haluat lukea enemmän Pinot Noirista rypälelajikkeena tsekkaa esimerkiksi tämä viime vuonna kirjoitettu blogipostaus

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

Lähteet:

https://www.deutscheweine.de/wissen/rebsorten/weisse-rebsorten/chardonnay/

www.viinitie.fi/collections/kramer

https://www.gaul-weine.de/weine/detail?id=11

https://www.oiv.int/sites/default/files/2022-09/en-distribution-of-the-worlds-grapevine-varieties-2017.pdf

https://www.jancisrobinson.com/ocw