ROSEEPROSECCO – VAPPU 2022

Pinkki, eloisa ja kuiva

Prosecco on ihanan keväinen ja huoleton kuohuviinityyli vapun juhlintaan. Totta kai vapun kuohuviinikimarassa täytyy olla mukana prosecco, tällä kertaa roseena.

Roseeprosecco tuli markkinoille 2020 marraskuussa, sitä ennen kaikki proseccot olivat vaaleita. (Lue lisää proseccosta). Allekirjoittaneen kuivahkoon makuun monet roseeproseccot ovat turhankin makeita, joten on ilo löytää laadukas ja kuiva roseeprosecco. Tämä vappuun sopiva kuohuviinivinkki on paitsi yksi omista suosikeistani, myös luomu, vegaaninen ja pakattu kevyempään lasipulloon.

Corvezzo Organic Prosecco Rosé Brut 2020

Ei vappua ilman proseccoa… Tällä Brut-tyylin kuivalla luomuproseccolla kelpaa juhlistaa kevättä ja luonnon heräämistä.

Corvezzon viinitilan tarina alkaa vuodesta 1960, kun Giovanni Corvezzo perusti viinitilan Cessalton alueelle, Venetsian pohjoispuolelle. Suvun viinijuuret ulottuvat oikeasti jo paljon kauemmas, sillä Giovannin isä, Giuseppe, oli työskennellyt viinitarhoilla jo vuosikymmeniä ennen tätä.

Corvezzon viinitila on edelleen perheomisteinen, eli Corvezzon suvun hallussa. Tällä hetkellä kolmas sukupolvi, perustajan pojanpoika Giovanni jr vastaa talon toiminnasta. Perheellä on noin 150 hehtaaria viinitarhoja, jotka ovat 100% luomusertifioituja. Synteettisiä rikkaruoho- tai kasvimyrkkyjä ei ole käytetty tällä vuosituhannella lainkaan. Ekologisuus on muutenkin viinitalolle tärkeää ja tämäkin viini on pakattu kevyempään lasipulloon, (joka ei kuitenkaan tingi tyylistä). Lisäksi Corvezzon viinitila tuottaa itse kaiken tarvitsemansa sähköenergian aurinkopaneeleilla.

Maistelukuvaus: Tuoksu on hedelmäinen ja kosiskeleva, melko intensiivinenkin. Löydän siitä kirsikkaa, metsämasikkaa sekä punaista omenaa, hiukan proseccomaista päärynää ja kukkaisuuttakin. Maku on raikas, pirteän hapokas, kuiva mutta ei pistävä. Mousse on runsas ja eloisa. Nyt kun sokeri ei pääse liiaksi maskeeraamaan makua niin jälkimausta voi löytää myös hienoisen mausteisen vivahteen.

Tässä viinissä on monta asiaa, joista pidän. Se on tarpeeksi erilainen erottuakseen vaaleasta proseccosta, roseeluonne tulee hyvin esiin. Proseccon päälajike Glera on hyvin esillä ja aromeissa on myös hiukan Pinot Noir lajikkeen piirteitä. Kuivahko maku sopii omiin mieltymyksiini nätisti ja ekologisuuteen on kiinnitetty paljon enemmän huomiota, kuin Proseccon alueella keskimäärin. 

Suurin osa maistamistani roseeproseccoista on ollut omaan makuuni hiukan liian makeita. Toisaalta, monet kuivemman tyylisistä proseccoista ovat puolestaan tuntuneet liian kulmikkailta tai pistäviltä. Tämä on virkistävä poikkeus ja erottuu edukseen. Alkosta löytyy monta Corvezzon tuottamaa proseccoa, mutta tämä Brut-tyylin kuiva rosee on uutuus. Ehkä siksi kylkiäiseksi on liitetty kätevä kuohuviinipullon sulkija. Tällä hetkellä viini löytyy 35 Alkon myymälästä. Hinta 14,99€. (Tässä linkki Alkon sivulle, josta näet ajankohtaiset saatavuustiedot. )

Kenelle: Kuivien viinien ystävälle, joka arvostaa luomua ja ekologisuutta. Viini on myös vegaaninen ja se on pakattu kevyeeseen, mutta katseenvangitsevan erilaiseen pulloon.

Tämä viini toimii ihan itsellään kilistelyyn ja aperitiivina, mutta myös erilaisten pikkupurtavien kaverina. Pienet coctail-palat, focaccia tai bruschetta esim. tomaattisella täytteellä, leikkeleet ja niin edelleen. Granaattiomena- fetasalaatti olisi oiva pari, mutta myös monet muut esim. vaalealla balsamicolla höystetyt salaatit toimivat. Eikä mikään estä kokeilemasta myös pitsan kanssa! Itsasiassa luulen, että hapokas tomaattikastike toimisi tämän viinin kanssa hyvin yhteen.

Iloista ja herkullista Vappua kaikille!

Kevätterveisin,
Viiniblogin Anniina

P.s. Corvezzolla on myös toinen, aavistuksen tätä makeampi mutta silti melko kuiva Corvezzo Organic Prosecco Rosé Extra Dry 2020. Sekin on varteenotettava roseeskumppa!

 

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner
Lähde: www.corvezzo.it/en/

Postaus sisältää näytteeksi saatuja viinejä.