Joulun viinilahjat

– Toiveaihe –

Mikä viini jouluksi? Entä joululahjaksi?

 

Joulu on yhdessäolon ja rauhoittumisen, mutta myös lahjojen antamisen ja saamisen aikaa. Viiniblogin lukijat esittivät toiveen joululahjaviini-suosituksista ja niinpä, yleisön pyynnöstä, Wine and Beyond.fi sommelier Anniina kirjoittaa aiheesta.

Uunituoreeseen Joulun viinilahjat 2020 – postaukseen pääset tästä.

Sanotaan, että hyvä lahja on sekä saajansa että antajansa näköinen

 

Hyvä lahja on kuulemma myös sellainen, jota lahjan saaja ei ehkä itse tulisi hankkineeksi. Maailmassa on satojatuhansia erilaisia viinejä (vuosittain tuotetaan noin 36 miljardia pulloa viiniä kertoo winespectator.com) ja Alkossakin useita tuhansia. Mistä siis voi tietää, mikä viini on hyvä lahjaksi? Vastaus tähän kysymykseen lienee, että 100% varmuudella sitä ei voikaan tietää, sillä makuja on monia. Kuitenkin sanoisin näin, että Alkon valikoimissa yli kympin viinit ovat yleensä teknisesti laadukkaita ja niitä uskaltaa antaa lahjaksi.

Joululahjaviinin osalta yksi olennainen kysymys on myös, onko viini tarkoitettu avattavaksi joulupöydässä vai joskus muulloin. Lähes mikään ei nimittäin ole yhtä haastava food-pairing kumppani viinille kuin perinteinen suomalainen joulupöytä. Etikkaan säilötyt vihannekset kuten punajuuret, kurkut, kurpitsat ja muut ovat erittäin happamia ja viinin hapokkuus häviää niille helposti ja viini alkaa vaikuttaa lattealta. Esimerkiksi sillin kanssa moni viiniasiantuntija nostaa kädet pystyyn ja suosittelee suorilta olutta. Toisaalta taas perinteiset imelletyt laatikot ovat makeahkoja ja ne, samoin kun erilaiset hillot tai hyytelöt aiheuttavat helposti sen, että punaviinin tanniinit alkavat tuntua suussa hiekkapaperille tai valkoviinin maku ”kuivuu”. Tietysti viini itsessään ei muutu, mutta ruoassa oleva makeus saa suun makureseptorit tottumaan makeuteen niin, että viini vaikuttaa liian happamalle, tanniinit karheille ja sen hedelmäisyys tulee jyrätyksi.

Ateria on aina kokonaisuus ja kaikki ruoka-aineet vaikuttavat omalta osaltaan. Voidaan kuitenkin sanoa, että perinteisen joulupöydän viinissä tulisi olla hedelmäisyyttä, makeuttakin ja hapokkuutta, mutta ei liian vahvaa tanniinisuutta. Sekin on makuasia tuleeko viinin olla pääosassa jouluna. Itse ehkä ajattelisin että ei välttämättä, vaan ennemminkin jouluaterian ja etenkin seuran. Ei siis ole hyvä jos viini jyrää joulupöydän antimet.

Joulupöytiä on moneen lähtöön

Itseasiassa joulupöydän viinisuositusten antaminen on aika vaarallista maaperää, sillä kattauksia ja makuja on hyvin erilaisia eikä ole mahdollista sanoa, että joku tietty viini toimisi kaikille. Monet tykkäävät juoda jouluna punaviiniä, esim. Alkossa myydään noin 2 miljoonaa litraa punaviiniä joulua edeltävän kahden viikon aikana. Usein saatetaan myös ajatella, että joulun viineihin pitää panostaa. Tässä piilee pieni ansanpoikanen, sillä esimerkiksi joulukinkku on kypsää ja melko vaaleaa lihaa ja sen maku peittyy helposti jos viini on turhan voimakas (esim. Bordeauxin punaviini ei ole paras valinta).

Samoin seitankinkun mausteisuudelle sopii hedelmäinen ja keskitäyteläinen viini. Toisaalta, jos syötkin jouluna mediumkypsää pihviä, niin silloin vahva tanniininen viini toimii… Joka tapauksessa esim. Pinot Noir viinit ovat yleensä keskitäyteläisiä ja keskitanniinisia sekä maukkaan marjaisia ja hapokkaita ja melko turvallisia joulupöydän viinejä samoin kuin Beaujolais alueen viinit. Niistä ystäväni, alueen hyvin tunteva viiniasiantuntija Samuli Viherma, suosittelee kypsän hedelmäistä Mommessin Morgon Côte du Py viiniä (18,98€).

Tässä muita viinilahjavinkkejä, ensin alle 20€

(Kaikissa vinkeissä ei kuvaa mukana)

André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut, 19,90€
Chardonnay ja Aligote rypäleistä shampanjamenetelmällä valmistettu täyteläinen ja paahteinen kuohuviini. Tyylikästä vaihtelua Cavaan tai Proseccoon ja siksi myös kiinnostava lahja. Muistan itse nauttineeni tätä ensimmäisen kerran jo muutamia vuosia sitten uuden vuoden aattona. Tästä on olemassa myös organic versio ja olen testannut myös sen, mutta valitettavasti se ei ole mielestäni yhtä laadukas kuin tämä Blanc de Blancs.

Kungfu Girl Riesling, 2017, 15,98€
Riesling, joka ei tulekaan Alsacesta tai Saksasta vaan Washingtonin osavaltiosta. Monille ehkä jo tuttukin Kungfu girl on ollut Alkon valikoimassa jo monta vuotta, eikä suotta. Sanoisin, että aika varmahko valinta viinilahjaksi ja käy moneen makuun. Sopii myös joulupöytään, kala-alkuruoille viilentäisin hyvin ettei runsas hedelmäisyys puske liikaa läpi, laatikoille yms. ei tarvitse olla yhtä kylmää, hieman viilennetty riittää.

Campolieti Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2017, 14,99€
Moniulotteisen aromikas ja mehevä viini. Hurmaava ripasso ja siksi hyvä lahja. Itse uskaltaisin avata myös joulupöydässä, sillä hedelmäisyys on runsasta ja tanniinit pehmeitä, mutta joillekin voi olla liian voimakas, kukin tyylillään. Sain tämän viinin joku aika sitten tuliaisiksi ulkomaanreissulta (terveisiä Pilpolle), mutta se löytyy myös Alkosta.

Black Tie by Pfaff 2018, 14,99€
Hauskan näköinen pullo kätkee sisälleen Pinot Gris:n ja Rieslingin sekoiteviinin, jossa on hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja hiukan mausteisuuttakin. Hyvä lahjaidea esimerkiksi hänelle, joka juo mielummin jouluaterialla valkoista kuin punaista.

 

Armigero Barbera d’Asti Superiore 2016, 14,99€
Barbera on Italian Piemonten “se vähemmän kuuluisa” punaviinirypäle ja siksi monille aika tuntematon. Juuri tämä saattaa tehdä tästä viinistä lahjansaajalle kiinnostavan uuden tuttavuuden ja etikettikin on jouluisen punainen. Itsekin sain tämän nimenomaisen viinin lahjaksi, kun ystäväni toi sen tullessaan käymään (terveisiä Elinalle). Saattaa tosin olla joulupöytään turhan voimakas, tai sitten just hyvä.

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018, 16,78€
Chilleläinen Pinot Noir, joka tulee vain kymmenisen kilometrin päässä Tyynenmeren rannikolta sijaitsevasta Leydan laaksosta. Marjainen ja hedelmäinen, keskitanniininen kevyt punaviini, joka sopii esim. vaalealle lihalle (kuten kinkulle) ja riistalinnuille. Tätä toivat meille viime jouluna lahjaksi Marjo ja Tuomo, kiitos heille!

Ferreira Dona Antonia, White Porto 10 years, 18,40€
Valkoinen portviini on melko harvinainen ja siksi se voisi olla myös hyvä lahja. Erinomainen jälkiruokaviini esimerkiksi jouluiselle hedelmäkakulle, tosin tumman suklaan kanssa sopii paremmin portviinien ruby-tyyli, jota edustaa esimerkiksi…

Dow’s Trademark Finest Reserve Port, 19,99€
Ihana lämmittävä Ruby-tyylin portviini, jota on kypsytetty useita vuosia. Sopii hyvin tummasuklaisille jälkiruoille sekä koville juustoille ja sinihomejuustoille. Tämä viini näyttäisi olevan saatavilla myös lahjapakkauksessa.

Viinilahjavinkkejä hintaluokassa 20€-40€

Granbazán Etiqueta Ámbar Albariño 2017, 21,80€
Espanjalainen Rias Baixasin alueelta tuleva valkoviini, johon tutustuin tänä syksynä ystäväni järjestämässä tastingissa (suuri kiitos Samuli). Tästä tuli heti yksi lempiviinini. Hyvin tehty viini sopii esimerkiksi joulupöydän kala-alkuruoille kuten graavisiika/lohi tai kevyesti savuinen kylmäsavu siika/lohi. (Kuitenkaan hapokkuutensa takia ei paras vaihtoehto perinteisille laatikoille yms). Hiukan epätavallisempi alue ja rypälelajike tekevät tästä viinistä kiinnostavan lahjan.

Te Kairaga Runholder Pinot Noir, 21,90€
Uuden-Seelannin kuuluisalta Pinot Noir alueelta Martinboroughsta tuleva ”pinotti” on marjaisa ja hapokas, keskitäyteläinen viini, joka saattaa tuntua tuhtien hedelmäpommipunkkujen rinnalla turhankin kevyelle. Tämän viinin viehätys piilee kuitenkin sen nuorekkaan hedelmäisessä herkkyydessä. Jos suunnittelet jo muutenkin joulupöytään pinottia, niin tämä voisi olla hyvä ja edullisempi vaihtoehto esim. Bourgognen pinoteille.

Señorío de P. Peciña Reserva 2009, Rioja, 24,16€
Rioja oli menneinä vuosikymmeninä yksi suomalaisten suosikkiviinialueista ja edelleen alueen viineillä on vankka ystäväkuntansa. Tämä tumman hedelmäinen ja mausteinen viini on hyvä esimerkki laadukkaasta Riojan Reservasta ja ehtinyt jo ikääntyä niin, että tanniinit ovat pyöristyneet mutteivat kuitenkaan laiskistuneet. Pitkä jälkimaku on miellyttävä. Hyvä lahja kenelle vain voimakkaiden viinien ystävälle.

I Castei Amarone della Valpolicella Classico 2015, 37,99€
Lämmin täyteläinen ja tanniininen Amarone, jossa on meheviä kuivattujen hedelmien aromeja kuten tummaa kirsikkaa, luumua, viikunahilloa sekä karhunvatukkaa, rusinaa, vaniljaa ja suklaata. Myös hiukan ikääntymisen tuomaa nahkaisuutta. Voimakas viini ja hyvä lajityyppinsä edustaja, itseasiassa tämä oli meillä WSET 3 koulutuksessa edustamassa Amaroneja. Joidenkin makuun saattaa olla liiankin hillomainen, toisille just täydellinen Amarone. Pieni varoituksen sana kuitenkin, joulupöytään tämä saattaa olla liian voimakas sekä maultaan että alkoholipitoisuudeltaan (15,5%).

Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret 2016 30,79€
Voimakas punaviini Etelä-Ranskan perinteikkäältä Châteauneuf-du-Pape alueelta. Tämä upea täyteläinen viini ei ole ehkä parhaimmillaan joulupöydässä, mutta ainahan voit vinkata lahjan saajaa nauttimaan sen joskus toiste (esim. pääsiäisenä lampaan kanssa erinomainen). Yli 30e hintaisen viinin voinee laittaa kategoriaan ”lahja jota ei itse välttämättä tulisi hankkineeksi”. Itse maistelin tätä viimeksi WSET 3 kurssilla.

Ja vielä pari samppanjaa, viini, jossa on aina glamouria…

J. de Telmont Grand Rosé Champagne Brut, 39,98.
Tämä on raikas ja pirteän hapokas rosee samppanja, jossa on mansikkaista fiilistä. Sopii hyvin esimerkiksi aperitiiviksi. Rosee samppanjaa ei ehkä tule itse ostettua niin usein, mutta lahjana se ilahduttaa saajaansa varmasti. Tämän saa myös lahjapakkauksessa.

Bollinger Rosé Champagne Brut, 0,375cl 39,99€ ja 0,75cl 71,98€ (huom. pullokoko/hinta)
Yksi kuuluisimmista ja perinteikkäämmistä samppanjataloista, 1829 perustettu Bollinger on valmistanut vuosikerratonta rosé samppanjaa vasta vuodesta 2008. Aikaisempi talon johtaja, Madame Lily Bollinger oli sitä mieltä, että se on liian epäilyttävää hienolle samppanjatalolle. Nyt ajat ovat kuitenkin toiset ja saamme nauttia tämän ”samppanjatalojen aateliin” kuuluvan valmistajan rosee samppanjasta. Se onkin tyylikäs ja taatusti saajaansa ilahduttava lahja. Myynnissä kolmessa eri pullokoossa (0,375 cl, 0,75cl ja 1,5l)

Vintage Samppanja tai Vintage Port erityiseltä vuosikerralta
Vintage, eli vuosikertasamppanja on aina yhden vuosikerran erityinen viini. Tietyn vuosikerran samppanja sopii täydellisesti lahjaksi etenkin silloin, kun kyseisenä vuonna on tapahtunut jotakin erityistä. Esim. itse sain viinikoulu Pro Perhon vetäjältä, Jouko Mykkäseltä vuoden 2002 vintage samppanjan, kun sain WSET 2 tason tentistä 100/100 pistettä. Tämä oli minulle täydellinen lahja, sillä sattumalta juuri 2002 vuonna asuin itse Ranskan Champagnessa.

Myös esimerkiksi portviineissä valmistetaan vuosikertaviinejä. Hinnat ja valikoimat vaihtelevat myymälöittäin, joten kysy myyjältä ja pyydä suositusta, jos sinulla on joku tietty vuosikerta mielessä. Vintage samppanja sopii myös joulupöytään, toki se sopii myös moniin muihinkin tilaisuuksiin.

Nautinnollisia viinihetkiä ja hyvää joulun odotusta!

Toivottaa,
Anniina Schreiner, Sommelier