Château Musar
– Kymmenen vuosikertaa vertailussa –
Château Musar, kuulostaa ranskalaiselle viinitilalle, eikös? Tämä 1930-luvulla perustettu viinitalo on kuitenkin Libanonista, ja kuuluu maan arvostetuimpiin viinintuottajiin. Tässä postauksessa syvennytään maistelemaan talon punaviiniä oikein urakalla. Luvassa on kymmenen vuosikerran vertikaalitasting Musar Red- punaviinistä. Onko tällaisessa tastingissa mitään järkeä?
Tervetuloa Viiniblogin mukaan!
Château Musar Red, kymmenen vuosikerran komea ja arvokas rivi.
Kuva: Anniina Schreiner
Huippuvertikaali vaatii huippuviinitalon
Vertikaalitasting eroaa ”tavallisesta” tastingista siinä, että se keskittyy yhden viinin eri vuoskertojen maistamiseen. Monelle tämä saattaa kuulostaa hullulle ajatukselle, mitä järkeä on maistella kymmen pulloa samaa viiniä!? Allekirjoittaneen kaltaiselle ”viininörtille” se on kuitenkin äärettömän antoisaa. On kiinnostavaa tutkiskella viinin ikääntymistä ja vuosikertojen välisiä eroja.
Château Musar on kiitollinen teema vertikaalitastingille. Ensinnäkin Musarin punaviinit tunnetaan suuresta ikääntymispotentiaalistaan. Toisekseen vuosikertoja ei pyritä tasapäistämään, vaan viinit saavat ilmentää kasvukauttaan. Hintaa näillä viineillä kyllä on. Tässä tastingissa hinnat vaihtelivat noin 40-80€ välillä, vanhimmat vuosikerrat olivat luonnollisesti kalliimpia. Osallistujia oli kuitenkin mukana 14, joten yhtä henkilöä kohden hinta pysyi kohtuullisena.
Tämän tastingin järjesti Viiniritarit ry:n Tampereen kaarti, johon allekirjoittanutkin kuuluu.
Vaalea leipä toimii hyvänä makujen neutraloijana eri viinien välillä.
Tämän ”Libanonin helmeksi” tituleerattavan viinitalon tarina alkaa 1930-luvulta. Tällöin 20-vuotias Gaston Hochar perusti Château Musarin ja talo onkin ollut Hocharin suvun hallussa liki sata vuotta. 1959 ohjat Gastonin poika, Bordeauxin yliopistossa viininvalmistusta opiskellut Serge Hochar.
Kansainväliseen julkisuuteen viinitalo ponnahti todenteolla vuonna 1984. Tällöin Decanter-lehti myönsi Serge Hochardille tittelin ”Decanter Man of the Year”. Siitä lähtien viininystävät kautta maailman ovat arvostaneet ja maistelleet näitä viinejä suurella kiinnostuksella. Nykyään Musaria luotsaa perheen kolmas sukupolvi, Sergen pojan, Gaston Hocharin johdolla.
Ranskalaisvaikutteita muuallakin kuin nimessä
Musarin viinitarhat sijaitsevat hedelmällisessä Bekaan-laaksossa, noin 40 kilometriä Beirutista itään. Rypäleet kasvavat noin 1000m korkeudessa vuoren rinteillä. Tämä tarjoaa köynnöksille viileämmän kasvuympäristön ja pidemmän kasvukauden, kuin merenpinnan tasossa. Libanonin kuumassa ilmastossa viileällä kasvupaikalla on suuri merkitys viinin laadulle.
Vuorten ympäröimä Bekaan-laakso sijaitsee noin 40km Beirutista. Autolla ajomatka kestää vähintään kaksi tuntia.
Kuva: Winetourism.com
Musar Red viini on kolmen lajikkeen sekoite. Cabernet Sauvignon tuo viiniin rakennetta, Carignan täyteläisyyttä ja Cinsault hienostuneisuutta. Blendi vaihtelee hiukan vuosittain, mutta tyypillisesti Cabernet Sauvignon on suurimmassa roolissa.
Rypäleet poimitaan käsin, jonka jälkeen viini käy sementtitankeissa. Musarin punaviineihin kuuluu myös 12kk tammikypsytys. Talolla onkin mittava kokoelma kuuluisan Nevers -tammimetsän tammesta valmistettuja tynnyreitä. Tynnyreitä uusitaan hiljaksiin, jotta tammituksen tyyli pysyy hienostuneena.
Tammikypsytyksen jälkeen viinit saavat levätä kellarissa vielä vähintään 2-3 vuotta, toisinaan paljon pidempäänkin.
Kuva: chateaumusar.com
Ovatko vuodet veljiä keskenään?
Ja sitten viinien pariin, aloitetaan nuorimmasta.
2012 – Viinistä välittyy ikääntynyttä tunnelmaa, mustaherukkaa, rusinaa ja mustikkahillon aromeja. Pehmeä olemus, tanniini tuo kyllä ryhtiä, mutta kokonaisuus oli melko hillomainen ja allekirjoittaneen makuun liian ”paksu”.
2011 – Voimakas ja täyteläinen, mutta aromeiltaan vielä hiukan supussa. Tanniinit ovat vielä melko tiukat ja kokonaisolemus jotenkin kulmikas. Tämä viini tarvitsee vielä aikaa kypsyäkseen täyteen loistoonsa.
Muuta kiinnostavaa: Vuonna 2011 Château Musar on tehnyt historiansa myöhäisimmän sadonkorjuun.
2010 – Ujo ensivaikutelma, aukesi kuitenkin lasissa mukavasti ja miellytti lopulta monia maistelijoita, myös allekirjoittanutta. Aromeissa mustaherukkaa ja rusinaakin. Tämän viinin voi nauttia jo nyt, mutta siinä on potentiaalia kehittyä vielä useamman vuoden ajan.
Muuta kiinnostavaa: Kuuma ja siksi hankala kasvukausi, osa sadosta kuivui köynnösten oksille.
2009 – Aromeissa punaisia marjoja sekä kirsikkaa, hiukan balsamicon häivähdystä. Tanniinit olivat kokonaisuuten sopivan karheita ja ryhdikkäitä. Lisäksi hapokkuus on tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Aavistus brettsejä, mutta ei liian häiritsevästi. Sopii juotavaksi jo nyt, mutta voisi hyötyä vielä jokusen vuoden kypsytyksestä.
2008 – Tämän viinin tuoksusta välittyi selkeästi brettanomyces-hiivan vaikutus. Tämä oli erityisesti häiritsevää tuoksussa ja tuntui maussakin, vaikkakin lievempänä. Mustaherukan aromit kannattelivat viiniä. Olisi voinut olla tastingin kärjessä, mutta brettsit pilasivat tämän elämyksen.
2007 – Hurmaavista aromeista löytyi vadelmaa, kirsikkaa, kahvia ja hiukan balsamicoakin. Runsaat, mutta jo sopivasti pyöristyneet tanniinit ja keskimääräinen hapokkuus toivat sopivasti ryhtiä. Varsin hyvässä tasapainossa oleva viini. Mielestäni tämä muistutti olemukseltaan laadukasta viiniä Riojasta. Muuta kiinnostavaa: Erittäin kylmä kasvukausi. Sadosta menetettiin kolmannes. Vain lämpimimpien palstojen viinit onnistuivat.
2006 – Tuoksu tuntui ujolle, ei kovin antava eikä helposti aistittava. Maistettaessa viini avautui enemmän, mutta kokonaisuus jäi silti jotenkin vaisuksi. Jälkimaussa oli rusinainen ja kuivattujen hedelmien tunnelma. Vaikea sanoa millainen tämä olisi parin vuoden päästä, aukeaako loistoonsa, vai hiipuuko entisestään?
2005 – Mustaherukkaa, kirsikkaa, kuivattua luumuakin. Tämä viini on varmasti ollut nuorena erittäin hedelmäinen ja todella hapokas. Tanniinit ovat edelleen voimakkaat, mutta tunnelmaltaan pehmeät. Selkeästi yksi tastingin parhaista! Muuta kiinnostavaa: 2005 on ollut tämän tastingin kasvukausista viilein.
2004 – Yllättävän nuorekas ollakseen jo 17-vuotta vanha viini. Aromeista löytyy kiehtovalla tavalla edelleen nuorekasta ns. primääristä aromikkuutta ja samalla jo ikääntyneen viinin pehmeää, kuivattujen, jopa hillottujen marjojen tunnelmaa sekä kahvia. Hapokkuus on suorastaan pirteää ja runsaat tanniinit ovat mukavasti pyöristyneet. Ehdottomasti yksi tastingin parhaista.
2003 – Kuivattuja punaisia marjoja, kuivattua kirsikkaa, kaneliin viittaavia makean mausteisia aromeita. Täyteläinen, mutta pehmeä, viini. Suutuntumassa on hiukan öljyinen, parafiinimainen olemus. Tanniinit ja hapokkuus ovat pyöristyneet tyylikkäästi, mutta antavat hyvin ryhdin tälle ”täysi-ikäiseksi” päässelle viinille. Yksi tastingin parhaista.
Hyvä seura tekee huippu-tastingista vielä paremman
Kymmenen vuosikerran jälkeen oli helppo todeta muutamakin asia. Ensinnäkin, kaikki nämä olivat keskenään erilaisia, oman kasvukautensa tuotteita. Toisekseen, mitä Musarin punaviiniin tulee, minä olen viileiden vuosikertojen ystävä. Oma suosikkini oli vuosikerta 2005, jonka elegantti tyylikkyys oli kerrassaan hurmavaa. Se myös äänestettiin tastingin parhaaksi viiniksi, yhden äänen enemmistöllä.
Ikä todella tekee Musarin punaviineille hyvää, sillä myös 2004 ja 2003 olivat erinomaisia. Lisäksi kaikki 14 maistelijaa taisivat olla aikalailla yhtä mieltä siitä, että viisi vanhempaa vuosikertaa (2007-2003) olivat yleisesti laadukkaampia ja myös keskenään tasalaatuisempia kuin viisi nuorempaa vuosikertaa (2008-2012).
Lopuksi on vielä todettava, että kyllä suuri osa tällaisen tastingin nautintoa on hyvä seura ja viinien fiilistely yhdessä. Kiitos kaikille osallistujille!
Nautinnollisia viinihetkiä hyvässä seurassa toivottaen,
Viiniblogin Anniina
P.s. Kaikille avoin, ilmainen Etäviiinitasting tulossa 11.3. Facebookissa! Estradille pääsee upea Riesling! Liity mukaan! Lisätietoja kuvan linkistä (aukeaa Facebookiin). Tilaisuus on K-18.
Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa
Teksti ja kuvat (ellei erikseen mainittu):
WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner
Lähteet:
www.winetourism.com/wine-region/bekaa-valley/
https://chateaumusar.com/
The Oxford Companion to Wine (www.jancisrobinson.com/ocw/detail/lebanon)