RIESLING  – KASVISRUOKIEN KAVERI

Yhteistyö Saksan Viinitiedotuksen kanssa.

Mikä viini kasviksille?

Täydellisesti yhteen sovitettu viini ja ruoka, siinä on yksi nautinnollisimmista asioista elämässä. Tähän on perinteisesti tarjottu mantraa “valkoviini kalalle, punaviini lihalle”. Viimeisen vuosikymmenen aikana on onneksi laajennettu näkökulmaa ja opeteltu poikkeamaan tästä turhankin kapeasta katsannosta.

Mutta entäs kasvisruoka? Millaisia asioita tulisi ottaa huomioon, kun ruokapöydässä onkin kasvisruokia? Tätä teemaa on hyvä pohdiskella Rieslingin avulla, joka on varsinainen ruokapöydän moniottelija. Tässä postauksessa on mukana kolme erilaista kasvisruokaa; Herneenverso-mangosalaatti, Avocadopasta ja illanistujaisten iloksi sopiva Tomaattiipiirakka. Tervetuloa mukaan maistelemaan!

Herneenverso-mangosalaatti

Keväisen kepeään tunnelmaan sopii ihanasti raikas salaatti. Tässä salaatissa pääraaka-aineena ovat mango, kurkku ja herneenversot. Lisäksi säväyttävät Parmesani-juusto, aurinkokuivatut tomaatit ja lime.

Resepti on Saksan viinitiedotuksen kotisivuilta ja löytyy tästä linkistä. Sivuilla on muitakin kivoja reseptejä viinisuosituksineen.

Tämän salaatin salaisuus on raaka-aineiden huolellinen valmistelu. Mango marinoidaan lime-mehussa ja kurkku saa viivähtää hetken jogurtti-valkosipuli-marinadissa, hiukan tsatsiki-tyyliin.

Näyttävä ja monipuolinen salatti on myös makujen ilotulitus.

Tässä salaatissa on paljon erilaisia makuja. Makeutta mangosta, hapokkuutta limestä, kermaisuutta parmesanista, umamia tomaatista sekä freesiä vihreyttä kurkusta ja herneenversoista, minttukin höystää omalla tavallaan.

Von Buhl Bone Dry Riesling 2020 oli hyvä pari tälle makujen ilotulitukselle. Viini on nimensä veroisesti täysin kuiva, linjakas, hapokas ja raikas. Se henkii vaaleiden kukkien, limen sekä vihreän omenan sävyjä. Myös hentoa persikkaa ja sen kiveä voi löytää. Kerrassaan raikas Riesling, joka on yhtäaikaa sekä voimakas että tyylikkään selkeälinjainen salaatin monipuolisten makujen kaveriksi.

Tämä viini on kotoisin Pfalzista, vaikka tyyli viittaakin enemmän Moselin suuntaan. Etiketti on hurja ja hurjan hieno yhtäaikaa!

Von Buhl Bone Dry Riesling 2020, Hinta 14,49€  

Avocadopasta

Muutaman vuoden takainen hittiresepti Avocadopasta on pääsee myös testiin rieslingien kanssa. Resepti löytyy mtv3-makuja sivustolta

Avocadon luontainen rasvaisuus kaipaa viiniltä hyvää hapokkuutta, joka raikastaa ja tasapainottaa suutuntumaa. Limemehu tuo puolestaan tähän annokseen kirpeyttä, joten viinin täytyy olla tarpeeksi aromikas ja hapokas pärjätääkseen limen happamuudelle. Lisäksi täytyy huomioida reseptiin kuuluvat chili ja valkosipuli. Niiden kanssa sopii viini, jossa on hyvä hedelmäisyys, eikä pieni jäännössokerikaan ole pahitteeksi.

Haussa siis hersyvän hedelmäinen viini, jossa on aromikkuutta sekä raikas hapokkuus. Miten rieslingit pärjäävät?

Avokadopasta syntyy näistä aineksista

 Avocadopasta oli pitkästä aikaa ihanaa, ja niin keväistä! 

Koehler-Ruprecht on erilainen Riesling-viini. Aromikkaan viinin hapokkuus on noin kolmanneksen matalampi, kuin rieslingeillä tavanomaisesti. Tämä paljastuu selkeästi viiniä maistettaessa. Jos olet joskus kokenut, että Riesling on lajikkeena turhankin hapokas, kokeile tätä!

Tuoksu on intensiivinen ja siitä välittyy kypsää persikkaa, ja sen kiveä, punaista omenaa ja hunajaisiakin sävyjä. Maku paljastaa myös sitruunaisuuden, ja sitruunan kuoren aromeita. Keskihapokas viini on Rieslingiksi lempeän oloinen. Pitkässä jälkimaussa toistuvat tuoksusta tutut aromit. 

Viinin runsas hedelmäisyys ja puolikuiva tunnelma sopivat hapokkaalle ja hiukan tulisellekin pastalle varsin hyvin. Kokeillaan kuitenkin vielä kuivempaakin rieslingiä.

Kaufmann Hattenheim Riesling tulee Rheingaun viinialueelta. Alunperin sveitsiläinen Urban Kaufmann vaihtoi kotimaataan 2013. Samalla vaihtui ura Appenzeller-juustoja valmistavana juustomestarina viinitilalliseksi. Yhdessä saksalaisen vaimonsa kanssa he pyörittävät biodynaamiseksi sertifioitua luomu-viinitilaa. Biodynaamisuus ei ole alueella mitenkään yleinen toimintatapa. Tämä viini onkin ainoa biodynaaminen Rheingaun Riesling koko Alkon valikoimassa.

Viinin tuoksusta nousee esiin keltaista omenaa, kypsää persikkaa ja hentoa hunajaisuuttakin. Maku on kuiva ja sitruksisuus nousee maistettaessa esiin. Pirteä hapokkuus tuo viinille hyvä ryhdin ja maussa voi aistia mineraalista tunnelmaa. Keskipitkässä jälkimaussa on mukavalla tavalla pehmeyttä ja hedelmäisyyttäkin.

Tämä tasapainoinen viini toimi hyvin Avocado-pastan kaverina. Yhdistelmä tuntui hiukan mausteisemmalle ja raikkaammallekin, kuin edellisen Koehler-Ruprecht viinin kanssa.  

Lempeä Riesling-viini: Koehler-Ruprecht Kallstadter Riesling Kabinett Trocken 2018. Hinta: 19,99€
Kuivempien ystävälle: Kaufmann Hattenheim Riesling trocken 2018 Hinta: 15,98€

Tomaattipiirakka – helppo ja herkullinen

Kasvikset ovat monipuolisia raaka-aineita. Siinä missä avocado on luontaisesti rasvainen, tomaatti on tunnettu umamista ja korkeasta hapokkuudestaan. Tämä tarkoittaa, että myös viinissä olisi hyvä olla hapokkuutta, jotta se pärjää tomaatille.

Reseptin poimin Kokit ja potit ruokablogista, ai että tuli hyvä piirakka!

Tomaattipiirakka syntyy yksinkertaisista aineista. Piirakkapohjan päälle sivelty Dijon-sinappi on reseptin paras salaisuus!

Niinkin yksinkertaisesta raaka-aineesta, kuin tomaatti saa upean piirakan!

Tomaattipiirakka sai parikseen pirtsakan Villa Huesgen Riesling Trockenin. Moselin alueelta tuleva viini on olemukseltaan keveähkö ja konstailematon. Takaetiketissä mainitaakin osuvasti ”Uncomplicated wine enjoyment. Ideal food partner for every day”.

Hiukan vienossa tuoksussa on kevyttä kukkaisuutta, napakkaa vihreää omenaa, hentoa päärynää ja vastapuristettua situruunamehua. Nämä samat aromit toistuvat maussa, joka on kuiva ja hapokas. Kaiken kaikkiaan pirteä viini, joka toimi yllättävän hyvin kaikille tämän postauksen ruoille!

Myös Kaufmannin Riesling oli tomaattpiirakalle mainio pari. 

Villa Huesgen Riesling By The Glass 2020 Hinta: 12,98€

Oli ihanaa kokkailla erilaisia kasvisruokia ja kokeilla niitä erilaisten rieslingien kanssa. Kyllä Riesling -viinit pärjäävät kiitettävästi kasvisten monipuolisen makumaailman keskellä. 

Ihanaa kevättä kaikille viiniblogin lukijoille! Muistakaa myös Riesling-etäviinitasting 11.3. klo 20:30. Se näkyy Wineandbeyond.fi ja Saksan Viinit Face-profiileissa. 

Tapaamisiin!
Viiniblogin Anniina

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti ja kuvat: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner