BEAUJOLAIS NOUVEAU 2022

Tämä postaus käsittelee 2022 vuoden Beaujolais Nouveau viinejä. Vuoden 2023 Beaujolais Nouveausta pääset lukemaan täältä.

On jälleen Beaujolais Nouveaun aika!

Se on saapunut! It est arrivé! Beaujolais Nouveaun saapuminen marraskuun 3. torstaina tuo kieltämättä piristystä syystalven harmauteen. Nouveau-viinin maistelu on hyvä syy tavata ystäviä viinilasin merkeissä, tilaisuus juhlia uutta satokautta ja elämää ylipäänsäkin!

Näitä viinejä ei ole tarkoitettu hillottavaksi kellarissa vaan nautittavaksi nyt mahdollisimman tuoreena, kuten nuoren viinin kuuluukin. Alkossa on tänä vuonna myynnissä 2 erilaista Beaujolais Nouveau viiniä. Miltä ne maistuvat? Ja miten kulunut kasvukausi heijastuu niihin?

Hyvää marraskuun kolmatta torstaita ja tervetuloa viiniblogin seuraan!

 

Japanissa osataan ottaa Beaujolais Nouveaun juhlinnasta kaikki irti.
Kuva: Interbeaujolais

Kuuluisuus kautta maailman

Beaujolaisin maine nuoren viinin tuottajana ei ole uusi juttu. Kuulemma jo 1800-luvulla alueen viinejä kuljetettiin läheiseen Lyoniin niin tuoreina, että niiden käyminen loppui vasta kun tynnyrit olivat jo matkalla. 1900-luvulla uuden viinin juhlinta levisi ensin Pariisiin, sitten muualle Euroopaan ja lopulta myös valtamerten taakse. Huippu saavutettiin 1988, jolloin uuden sadon viiniä tuotettiin yli 80 miljoonaa litraa. 

Vaikka huuma on sittemmin hiukan hiipunut, on Beaujolais Nouveaun saapuminen edelleen yksi viininystävien juhlanaiheita ympäri maailman. Säännökset ovat tarkat ja viiniä saa myydä vasta, kun kello lyö 00:01, ja marraskuu kolmas torstai alkaa. 

 

Beaujolais Nouveau ja hiilihappokäyminen

Vamistusmenetelmänä nouveau viinissä on erityinen hiilihappokäyminen, carbonic maseration. Hiilihappokäyminen perustuu kuuluisan ranskalaisen tiedemiehen, Louis Pasteurin 1872 tekemään havaintoon, että rypäleet jotka ovat kosketuksissa hiilihapon kanssa saavat erilaisia aromeita kuin rypäleet, jotka käyvät tavalliseen tapaan. Hapettomassa ympäristössä rypäleesiin muodostuu veikeitä, tavallisista viineistä poikkeavia aromeja, kuten banaani, kirsikkalikööri ja purukumi.

Käytännössä kuitenkin monet tuottajat käyttävät niin sanottua semi-carbonic maseratiota. Siinä käymistankki täytetään rypäletertuilla, jolloin alimmat rypäleet murskautuivat päällä olevien painosta. Tankkiin valunut mehu alkaa käydä rypäleiden luonnollisten hiiivojen ansiosta. Tämä käyminen tuottaa hiilidioksidia, joka ilmaa painavampaana kaasuna pikkuhiljaa täyttää suljetun tankin ja happi poistuu venttiilin kautta. Näin ollen käymistankin päällimmäiset rypäleet käyvät hiilidioksidikäymisen, kun taas alemmat rypäleet käyvät tavallisen alkoholikäymisen.

Beaujolais nouveau viinejä ei sen kummemmin kypsytellä, vaan ne laitetaan samantien myyntiin. Ne ovatkin parhaimmillaan juuri nyt, mahdollisimman tuoreina. Ennen maistelua kuitenkin muutama sana kuluneesta kasvukaudesta.

 

Sadonkorjuu tapahtuu käsin, sillä valmistusmenetelmä edellyttää kokonaisten terttujen käyttämistä yksittäisten rypäleiden sijasta. Kuva: Etienne Ramousse, Inter Beauojolais

Kuva: Etienne Ramousse, Inter Beauojolais

Beaujolais 2022 kasvukausi

Huhtikuu 2022 oli aurinkoinen ja kuiva, mutta melko viileä. Keväthalloilta kuitenkin vältyttiin, mikä oli viime vuoden hallakatastrofin jälkeen suuri helpotus. Viileyden takia köynnökset heräsivät talviunestaan viisi päivää keskimääräistä myöhemmin. Toukokuu oli ennätyslämmin, sademäärä oli 30 % normaalista, mutta vuosikerran satomäärää ennakoiva kukinta sujui suotuisissa oloissa. 

Kesäkuu toi tullessaan kuumuuden, myrskyjä ja rakeita. Kymmenenä peräkkäisenä päivänä ryöpynneet rakeet vaurioittivat 30 000ha viinitarhoja ja viinitilat menettivät paikoitellen jopa yli puolet sadostaan. Kuten muuallakin Keski-Euroopassa heinäkuu oli kuiva ja polttavan kuuma. Beaujolais alueella kaikkein kuivin heinäkuu 33 vuoteen (vain 8 mm sadetta keskimääräisen 68 mm:n sijaan).  Kuivassa kasvukaudessa on se hyvä puoli, että home- ja sienitaudit eivät pääse rypäleiden kimppuun. Vaikka sato on pienempi kuin yleensä, sen laatu on hyvä. Sadonkorjuu aloitettiin tavallista aikaisemmin, elokuun puolivälissä.  

Näkyykö kuuma kuiva kasvukausi Beaujolais Nouveaun intensiivisyydessä, vai säilyttääkö se tänäkin vuonna kepeän tunnelmansa? Nyt maistetaan…

Jean Claude Debeaune Beaujolais Nouveau 2022

Jean Claude Debeaune Beaujolais Nouveau 2022, 12,86€

Kosiskeleva tuoksu tarjoilee mustikkaa, vadelmakarkkia, hiukan kanelia… ja kyllä, löytyyhän sieltä se hento banaanikin. Tuoksussa on syvyyttä tavalla, jota olen harvoin nouveau viineistä aistinut, lienee lämpimän kasvukauden kaikuja. Makukin on voimakkaampi kuin olisin Beaujolais Nouveaulta odottanut. Siitä löytyy punaista karpaloa ja metsämarjaisuutta. Tanniiniakin on selvästi, niin että viini on keskitanniininen. Jälkimausta tulee mieleen havumetsä, siinä kaikuvat mustikka ja muut metsämarjat.

Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2022

Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2022, 12,99€

Lasista huokuu karhunvatukkaa ja vadelmaa, punaisten karamellien makeaa tunnelmaa ja melkein lakritsainen häivähdys. Keskitanniininen ja keskihapokas maku tuntuu tässäkin viinissä voimakkaammalle kuin nouveaussa tyypillisesti. Jälkimaussa on karheahkoa mausteisuutta, mustikkaa ja ehkä hiukan sitä lakritsaakin, mutta nouveaulle tyypillistä hubba bubbaa tai banaania ei tästä viinistä juurikaan löydy. 

Maistelun perusteella sanoisin, että kyllä lämmin kasvukausi näkyy tänä vuonna Beaujolais Nouveaussa. Molemmat viinit olivat voimakkaampia, intensiivisempiä ja tanniinisempia kuin tyypillisesti. Ne heijastavat kasvukauttaan, ja nähtäväksi jää, ovatko ne esimakua koko Beaujolaisin alueen tulevasta suunnasta.

Tänä vuona en osaa valita suosikkiani. Dubeaune on ”tyypillisempi nouveau” ja sopii marraskuun kolmannen torstain iloitteluun. Mutta, pidin myös Bichotin Nouveausta, etenkin sen viinillisemmästä rakenteesta. Jokatapauksessa kumpikin sopii mainiosti uuden viinivuosikerran juhlistamiseen hyvässä seurassa. Ruokapariksi Beaujolais Nouveaulle sopivat pienet purtavat, kuten erilaiset leikkeleet, vaalea liha kuten kalkkuna, valkohomejuusto tai vaikka ihan iisisti pitsa. 🙂  

Valkohomejuusto, etenkin Brie, on Beaujolais Nouveaun klassinen food-pairing kaveri. Tässä myös Metsuri-punahomejuusto ja mustapippurijuusto sekä särpimet. Kuva: Anniina Schreiner

Nuorta viiniä taidetaan juhlia oikeastaan kaikilla maailman viinialueilla. Beaujolais Nouveaullakin on kilpailijoita, jotka eivät kuitenkaan ole yltäneet maineeltaan läheskään samalle tasolle.

Kilpailijoista kiinnostavimpia ovat ehkä Bardolinon alueelta Italiasta tulevat Novello di Bardolino viinit. Niissä käytetään rypäleinä muun muassa Corvinaa ja Rondinellaa, jotka ovat viinin ystäville tuttuja etenkin Ripasso- ja Amarone -viineistä. Novellon tuotantomäärät ovat pienet, toistaiseksi vain kymmenkunta tuottajaa valmistaa sitä. Jos joskus saan pullon käsiini, lupaan jakaa kokemuksen kanssanne.

Novellot sun muut jääköön toiseen kertaan, nyt on Nouveaun aika! Hyvää marraskuun jatkoa kaikille! Joyeux Novembre à tous!
Terkuin,
Viiniblogin Anniina

 

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

Lähteet:

www.jancisrobinson.com

www.beaujolais.com

www.albert-bichot.com/en

 www.news.climate.columbia.edu/2020/09/23/carbon-dioxide-distribution-atmosphere/

www.bourgogne-wines.com/wine-and-terroir/our-grape-varietals-our-colors/gamay/gamay-a-varietal-with-a-southern-accent,2806,10663.html?

Busolee