BEAUJOLAIS NOUVEAU 2023

On jälleen Beaujolais Nouveaun aika!

Marraskuun 3. torstai tuli tänäkin vuonna! Niin tuli myös uuden sadon viini. Beaujolais Nouveau 2023 on saapunut! Tervetuloa lukemaan viiniblogin perinteistä Beaujolais Nouveau postausta!

Vuoden 2023 kasvukausi oli Beaujolais alueella kuuma ja viinisato jäi tavallista pienemmäksi. Kääntyykö tämä iloksi? Onko pieni sato johtanut upeaan laatuun? Vai joudummeko toteamaan, että viinit ovat lämpimän kesän seurauksena menettäneet kepeän nouveaumaisuutensa?

Kaksi Beaujolais Nouveau 2023 viiniä tulee myyntiin kaikkiin Alkon myymälöihin. Toinen viineistä on ”perus beaujolais” ja toinen paremmaksi luokiteltujen kasvupaikkojen ”Beaujolais villages”.

Beaujolais alueella vinitarhoja löytyy sekä rinteiltä, että tasamaalta. Alueen tärkein rypälelajike on Gamay.  Kuva: Beaujolais.com

Saatavilla kaksi erilaista

Alkossa on totuttuun tapaan saatavilla kaksi erilaista Beaujolais Nouveau viiniä. Perustason Beaujolais Nouveau tarkoittaa, että rypäleet voivat tulla eri puolilta Beaujolais’n viinialuetta. (Eivät kuitenkaan pohjoisen cru-tarhoilta).

Villages tarkoittaa, että viini on paremmiksi kasvupaikoiksi luokitelluilta ”village-tason” viinitarhoilta. Paremmilla kasvupaikoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi rinteessä olevia viinitarhoja, jotka saavat enemmän lämpöä ja aurinkoa, ja joista myös liika sadevesi suodattuu pois.

Village-viineiltä voi yleensä odottaa vahvempaa aromaattisuutta ja korkeampaa, kypsempää tanniinisuutta, kuin perustason nouveaulta.

Beaujolais Nouveau 2023 kasvukausi

Alkuvuosi 2023 oli leuto ja köynnökset heräsivät talviunestaan varhain. Ranskaa monena vuonna kiusanneet keväthallat jättivät viinitarhat rauhaan ja köynnösten kukinta onnistui ihanteellisesti. Aikainen herääminen talviunesta, ja lämmin kesä kypsyttivät sadon aikaisin. Sadonkorjuu alkoi jo 1. syyskuuta, eli muutamaa viikkoa aiemmin kuin yleensä.

Kasvukausi oli kaikkinensa lämmin ja kuiva. Monen viinitilallisen mielestä turhankin kuiva. Pohjois-Beaujolais:n cru alueet saivat pari kunnon sadetta heinä-elokuussa. Alueen eteläosissa, josta Beaujolais Nouveau nimenomaan tulee, oli likipitäen sateetonta juhannuksesta aina sadonkorjuuseen asti. Tämän seurauksena rypäleiden koko jäi pieneksi, ja satomäärä tavallista niukemmaksi.

Tämä ei ole välttämättä huono asia. Toisinaan käy niin, että kun sadon määrä on pieni, niin rypäleet ehtivät kypsyä kunnolla kypsksi, ja saavat aikaan aromaattisen viinin.

Miten kuiva kasvukausi näkyy Nouveau-viineissä? Onko niissä tiivis aromikkuus ja korkeampi tanniini, kuin yleensä? Tuntuvatko ne enää ”nouveaulta” lainkaan? Nyt maistetaan.

Beaujolais Nouveau Fleurs 2023

Beaujolais Nouveau Fleurs 2023, 12,69€ Saatavuus: kaikki Alkot, kunnes loppuu ja lisäksi Alkon verkkokauppa

Jännällä tavalla makean oloinen tuoksu nostaa esiin vadelmakarkkia, hubba bubbaa,  kanelia ja kirsikkaa. Etsimällä löydän myös banaanisen häivähdyksen.

Suussa viini on täysin kuiva ja makeat karkkimaiset aromit kääntyvät vahvemmin kohti punaisia marjoja, vadelman johdolla edelleen. Myös tummempia mustikkan ja boysenmarjan sävyjä löytyy. Keskitanniinisen viinin tanniinit ovat kypsän oloiset ja hapokkuus on tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Melko lyhyt jälkimaku ehtii nostaa esiin tuoksun tummaa marjaisuutta ja myös hiukan lakritsaa.

Tuoksu lupaa kepeää nouveaumaisuutta, mutta maun kypsä hedelmäisyys ja etenkin tanniinien olemus paljastavat vuosikerran lämpimyyden. Tämän vuoden nouveau on myös aromeiltaan konsentroituneempi, tiiviimpi, kuin monena muuna vuonna. Viini heijastelee lämmintä kasvukauttaan, juuri niin kuin pitääkin. Tämän voisi kiteyttää sanapariin ”kypsän nouveaumainen”. 🙂

Moillard Beaujolais-Villages Nouveau 2023

Moillard Beaujolais-Villages Nouveau 2023, 13,90€ Saatavuus: kaikki Alkot, kunnes loppuu ja lisäksi Alkon verkkokauppa

Aromaattisessa tuoksussa on kypsää vadelmaa, kirsikkaa, kypsää karhunvatukkaa, kanelia ja lakritsaa. Keskitanniininen, yllättävän suuntäyttävä maku toistaa tuoksun aromeja. Kypsä karpalo liittyy vielä aromeihin pienellä kirpeydellään. Tanniinit ovat kypsiä ja keskitanniininen viini on yllättävänkin viinimäinen, ollakseen nouveau. Keskipitkä jälkimaku seurailee viini aromeja ilman suurempia yllätyksiä. Kaikenkaikkiaan viinillisempi, pidempi ja tanniinisempi, ei läheskään niin karkkimainen kuin Fleurs Beaujolais Nouveau.

Maistelun perusteella sanoisin, että kyllä lämmin kasvukausi näkyy tänä vuonna Beaujolais Nouveaussa. Molemmat viinit olivat aromeiltaan voimakkaampia, intensiivisempiä ja tanniinisempia verrattuna 2010-luvun nouveau viineihin. Aikainen sadonkorjuu tarkoittaa myös sitä, että viineillä on ollut hiukan enemmän aikaa sekä alkoholikäymisen, että kypsymiseen. Tämä näkyy etenkin Moillard Beaujolais-Village viinin ”viinimäisyytenä”.

Kumpikin sopii juhlistamaan uuden sadon viiniä. Jos haluat kepeämpää, suosittelen Fleurs Beaujolais Nouveauta. Moillard Beaujolais Villages puolestaan tarjoilee viinillisemmän näkökulman nouveau-viiniin. Juustoparina nouveaulle toimivat hyvin valko- tai punahomejuusto, sekä leikkeleet ja muut pienet suolaiset. Mutta olen kyllä testannut nouveaun toimivaksi myös pitsan kanssa 😀

Joyeux Novembre à tous!
Terkuin,
Viiniblogin Anniina

p.s. Kuvan alla vielä ”BoJoNo”-pähkinänkuoressa

 

Beaujolais Nouveau, tästä on kyse:

Mitä? – Beaujolaisin alueelta Ranskasta tuleva uuden sadon viini. Lajikkeena on Gamay ja viinit ovat kevyitä, hyvin tuoreita punaviinejä.

Miten? –  Vamistusmenetelmänä nouveau viinissä on erityinen hiilihappokäyminen. Tämä menetelmä nopeeampi kuin tavallinen alkoholikäyminen, jolla punaviinit yleensä valmistetaan. Menetelmä tuottaa viineihin veikeitä, tavallisista viineistä poikkeavia aromeja, kuten banaani, kirsikkalikööri ja purukumi. Usein löytyy myös metsä- ja puutarhamarjojen sävyjä.

Missä? – Saatavilla kaikissa Alkoissa. Useissa ravintoloissa myös!

Milloin? – Beaujolais Nouveaun myynti saadaan aloittaa vasta klo 00:01 marraskuun 3. torstaina. Viinit on tarkoitettu nautittavaksi mahdollisimman tuoreina, ne eivät sovi pitkäaikaiseen kypsytykseen.

Miksi? –  Nouveau on hauskan kepeä viinityyli, jota ei pidä ottaa liian vakavasti. Kokoa kaveriporukka koolle ja maistelkaa yhdessä nouveauta. Nouveaut ovat myös ensimmäinen katsaus 2023 satokauteen, ne antavat osviittaa mitä muilta tämän vuoden viineiltä sopii Beaujolais- ja Burgundi-alueilla odottaa.

 

 

Kuva: Etienne Ramousse, Inter Beauojolais

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

Lähteet:

www.beaujolais.com

www.burgundyreport.com

 

www.Busolee