BEAUJOLAIS NOUVEAU 2020
Uusin Beaujolais Nouveau 2022 löytyy täältä.
Viinivuosikerta 2020 saapuu laseihimme
Marraskuun kolmas torstai on viinien maailmassa pyhitetty Beaujolais Nouveaulle, Gamay rypäleistä valmistetulle uuden sadon viinille. Ranskassa ja toki muillakin maailman viinialueilla on juhlittu uuden sadon viiniä jo ties kuinka kauan, mutta vuodesta 1985 lähtien marraskuun 3. torstai on ollut omistettu Beaujolais Nouveaulle.
Alkolla on ollut tapana ottaa valikoimiin kaksi Beaujolais Nouveau viiniä. Allekirjoittanut oli aamulla reippaana Tampereen Stockan Alkossa klo 9:15 pyydystämässä nämä vuosikerran 2020 uutuudet. Kannattiko kiiruhtaa apajille, lue niin tiedät. 🙂
Huudahdus ”Beaujolais Nouveau est arrivé” on perinteinen tapa ilmoittaa, että uuden sadon viini on saapunut kaupunkiin. Tätä käyttivät kuulemma aikoinaan lähetit, jotka toivat kiireellä yötä myöten viiniä Beaujolaisin alueelta Pariisiin.
Beaujolais Nouveau valmistetaan Gamaysta
Gamayn luontaisesti matalahko tanniinisuus, keskimääräinen hapokkuus ja pehmeä hedelmäisyys sopivat hyvin tällaisen nouveau-tyylisen nuoren viinin valmistamiseen. Lajikkeena Gamay on vanha ja tunnettu ainakin jo 1400-luvulta saakka. Joidenkin lähteiden mukaan se olisi polveutunut Pinot Noirista ja sanotaankin, että Gamay-viinien ikääntyeessä ne saattavat saada samanlaisia piirteitä Pinot Noir viinien kanssa.
Yksi tärkeä Beaujolais Nouveau viineihin liittyvä seikka on niiden valmistusmenetelmä, jota kutsutaan hiilihappokäymiseksi tai hiilidioksidikäymiseksi (englanniksi carbonic maceration). Tämä on nopeampi verrattuna tavalliseen punaviinin valmistusmenetelmään ja se antaa näihin nouveau viineihin omanlaistaan aromikkuutta. Ei ole epätavallista, että Beaujolais Nouveau viiniin liitetään aromikuvauksia, kuten ”banaani”, ”kaneli”, ”purukumi” tai jopa ”vadelmalimonadi”. 😀
Gamay viihtyy Beaujolaisin alueen graniittisessa ja savisessa maaperässä. Näiden tummien, pienien ja melko ohutkuoristen viinirypäleiden sanotaan ilmentävän hyvin erilaisia maaperiä. Kuva: Vins du Beaujolais multimediaesityksestä
Vauhdilla valmiiksi
Heinäkuu oli kolmanneksi kuivin sitten vuoden 1963, joka aiheutti ongelmia. (Yritin etsiä tietoa saivatko viljeijät keinokastella viinitarhoja, mutta en nyt löytänyt tästä varmuutta). Sadonkorjuu aloitettiin tavallista aikaisemmin, elokuun 20. päivä ja saatiin päätökseen reilussa kuukaudessa koko Beaujolais alueella.
Satoa pidetään kuitenkin yleisesti hyvänä erityisesti rypäleiden saavuttaman kypsyyden ansiosta. Näin kommentoivat ainakin Beaujolais alueen edustajat lokakuussa The Drinksbusiness lehdelle. Toisaalta, usein ajatellaan niin, että liian kuuma kasvukausi kypsyttää rypäleet turhan nopeasti, eikä aikaa jää aromien kehittymiselle… Joka tapauksessa luulisin, että kasvukauden kuumuus saattaa näkyä muissa Beaujolais alueen viineissä selvemmin kuin tässä nouveau tyylissä.
Alkossa näiden molempien makutyypiksi on laitettu ”Marjaisa ja Raikas” ja sitä näiltä uuden sadon viineiltä saattaa odottaakin…
Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2020, 9,98€
La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau 2020, 11,89€
Usein olen ollut sitä mieltä, että ”perus” Beaujolais Nouveau on päihittänyt village-tason nouveaun, mutta tänä vuonna en ole ollenkaan varma… Kokeillanpas juustojen kanssa.
Aloitetaan klassikosta. Ranskalainen Brie leipäpalan päällä tuo jännällä tavalla esiin melkein savuisuudelta tuntuvaa fiilistä Bichotin Nouveausta, aika hauskaa, en olisi arvannut tätä. Village-tason La Reine jää mielestäni jostain syystä Brien kanssa vähän vaisummaksi yhdistelmäksi, ehkä sen hiukan voimakkaampi tanniinisuus ei toimi Brielle.
Beaujolais Nouveaulle klasiinen juustokaveri on Brie-valkohomejuusto. Tässä tarjottimella on Brien lisäksi kokeilussa englantilaista cheddaria, Juustoportin viinitarhurinjuustoa ja Punaheidi-punahomejuustoa.
Seuraavaksi testiin Punaheidi-punahomejuusto ja leivälle pieni sipaisu viikunahilloa. Nyt toimii tämä La Reine Pedauque paremmin. Viinin tummempi marjaisuus ja tietty maanläheisyys sopii yhteen tämän juuston kanssa. Bichotin kanssa kokonaisuus puolestaan jää jotekin ohuemmaksi.
Sitten cheddar… Jaa tämä ei ollutkaan hyvä idea, Bichotin Nouveau tuli aivan jyrätyksi. Village-tason La Reine Pedaugue pisti vähän paremmin kampoihin, mutta ei sekään pärjännyt, juusto voitti molemmat. Samoin kävi Viinitarhurin juuston kanssa. Sekä Cheddar, että Viinitarhurin juusto ovat molemmat hyviä voimakkaammille ja tanniinisemmille punaviineille.
Täytynee tunnustaa, että vanhassa vara parempi… pehmeäarominen Brie oli hyvä pari Beaujolais Nouveaulle. Ehkä vielä parempi oli tämä Punaheidi-punahomejuusto, se sopi molemmille viineille ja oli muutenkin yhdistelmänä vivahteikkaampi kuin Brie.
Kyllähän tämä Beaujolais Nouveaun tulo aina piristää marraskuista harmautta. Tavallaan ei ole mikään ihme, että Nouveau otetaan riemuiten vastaan lähes joka puolella maailmaa. Erityisesti Japanilaisten hässäköinnistä tämän uuden viinin ympärillä kirjoittelinkin viime vuonna vähän kieli poskessa. Linkki siihen postaukseen toimikoon tämän postauksen loppukevennyksenä. 😀
Hyvää marraskuun jatkoa kaikille! Joyeux Novembre à tous!
Terkuin,
Viiniblogin Anniina
P.S. Tsekkaa myös viinistuositukset joulupöytään, linkki kuvan jälkeen. 😉
Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa
Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner
Lähteet:
Inter Beaujolais (www.beaujolais.com)
The Drinksbusiness (www.thedrinksbusiness.com/2020/10/beaujolais-reports-vintage-of-extremes)
WSG-French Wine Scholar-Study Manual, pp. 100-111.
Busolee