Pinot Noir viikko 2023
– Ravintola LiV Tampereella –
Pinot Noir teemaviikko on syksyisten menujen juhlaa
Saksan viinitiedotus järjestää vuosittain loka-marraskuun taitteessa Pinot Noir -teemaviikon. Mukana on ravintoloita useasta eri kaupungista. (Tarkan osallistujalistan näet teemaviikkojen kotisivulta.)
Viikon aikana järjestetään myös viinitastingeja. Allekirjoittanut pitää Tampereella tastingin 25.10. Viinibaari Vinnissä ja 29.10. Gastropub Tuulensuussa. Tervetuloa mukaan!
Viiniblogissa keskitytään tällä viikolla kuitenkin viini-ruokapareihin ja Tampereen ravintoloiden tarjontaan. Ensimmäisenä vierailukohteenani oli Ravintola LiV.
Ravintola LiV – tyyliä ja taitoa
Mainittakoon, että saatavilla on myös kasvismenu sitä toivoville.
LiV on muutenkin yksi allekirjoittaneen suosikkiravintoloista. Oli ihanaa käydä siellä myös Pinot Noir viikon tiimoilta.
Ankankoipi rilletteä – Tattilientä ja maa-artisokkaa *** Prässättyä häränrintaa – Kurpitsaa ja piparjuurta *** Saksanhirven filettä – Perunagratiinia ja mustatorvisienikastiketta *** Keittömestarin valitsema juusto – Hilloketta *** Mustaherukka- maitosuklaa dacquoise – Mantelikrokanttijäätelöä.
Ravintola LiVissä menun seuraksi saa hyvän kattauksen Pinot Noir viinejä. Kuvassa olevien punaviinien rinnalle löytyy myös Pinot Noir-valkoviini! (Se oli kuvaushetkellä vielä matkalla ravintolaan.)
Kaksi alkuruokaa – Ankkaa ja Häränrintaa
Ankankoipi rilletteä, maa-artisokkaa ja lämmintä, erinomaisen herkullista tattilientä.
Viinipariksi oli valittu nuori ja hedelmäinen Brogsitter Pinot Noir 2022 Ahr-joen laaksosta.
Mutta, annokset ovat kokonaisuuksia. Brogsitter Pinot Noirin nuorekas hedelmäisyys heittäytyi hauskasti leikkiin kurpitsan ja juuresten pienen makeuden kanssa. Toisaalta hapokkuus kesti myös pikkelöidyn kesäkurpitsan etikkaisen tunnelman.
Silti tässä viini-ruokaparissa on syytä nostaa esiin prässätty häränrinnan maukkaus! Todella mehukas ja herkullinen ja upeasti maustettu liha. Mitä pääruoka toisikaan tullessaan?
Aromikas Häränrinta sai kepeyttä raikkaista lisukkeista. Annos oli lihaisan maukas, mutta ei lainkaan raskas pirteiden lisukkeiden ansiosta. Erityisen hauska tuttavuus oli pikkelöity kesäkurpitsa.
Pääruoka – Saksanhirven filettä
Tammitettu Liebieg Pinot Noir olikin ihana pari mehukkaaksi kypsennetylle saksanhirvelle. Lisukkeiden juurevuus ja sienikastikkeen umami sointuivat melko voimakkaaseen ”pinottiin” upeasti. 18kk tammikypsytys oli tuonut viiniin viehkeää mausteisuutta ja pyöristänyt viinin olemusta. En voi olla kuin ihailematta, miten upealla tavalla LiV tuo esiin raaka-aineiden maut.
Lisäksi oli huikean kiinnostavaa päästä nauttimaan Pinot Noiria Moselin jokilaakson rinteiltä. Mosel kun tunnetaan pääasiassa Rieslingistä ja Pinot Noir tarhoja siellä on vain noin 4% kaikista viinitarhoista.
Hauskan harvinainen viinituttavuus; Pinot Noir-punaviini Moselin jokilaaksosta.
Syksyn parhaita makuja, laadukas upeasti kypsennetty saksanhirvi, juurespyre, viipaleperunaa ja mustatorvisienikastike.
Ravintola LiV:ssä juusto kuuluu osaksi menua
Välijuustona ranskalainen, pastöroidusta lehmänmaidosta tehty sinihomejuusto – Bleu d’Auvergne. Lisäksi päärynähilloke ja Parmesaani muffini.
Jälkiruoka – Mustaherukkaa, mantelia ja maitosuklaata
Jälkiruokana Mustaherukka- maitosuklaa Dacquoise ja mantelikrokanttijäätelöä
Illan viinillisenä kruununa Riesling Spätlese Moselista. Tässä viinissä oli herkullista hedelmää, jälkiruokaan sopivaa makeutta ja tietysti pirteän rieslingmäinen raikkaus.
Tämän postauksen lopuksi voi vain todeta, että Ravintola LiV:n menu kiteytti sen, mikä syksyn mauissa on parasta, riista, sienet ja juurekset. Lisäksi menussa on tarpeeksi pientä yllättävyyttä, ja uusia elämyksiä. LiVissä myös palvelu on aina erinomaista, ihmiset kohdataan rennosti, mutta ammattitaitoisesti. Ravintolan tunnuslause ”Miksi tyytyä hyvään” ansaitsi jälleen paikkansa.
Pinot Noir -viikkoon osallistuvat ravintolat tarjoilevat 23.10-29.10 ajan erityisesti teemaviikon menuun sovitettuja saksalaisia Pinot Noir viinejä. Lajike on useissa mukana olevissa ravintoloissa edustettuna hienon monipuolisesti. Sitä löytyy muun muassa kuohuviininä, valkoviininä, roseena, tietysti punaviininä ja myös jälkiruokaviininä!
Kanattaa ehdottomasti käydä tutustumassa teemaviikon tarjontaan!
Maukasta Pinot Noir-viikkoa!
Toivottaa,
Viiniblogin Anniina
P.S. Jos haluat lukea enemmän Pinot Noirista rypälelajikkeena tsekkaa esimerkiksi tämä viime vuonna kirjoitettu blogipostaus
Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa
Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner
Lähteet:
https://www.deutscheweine.de/wissen/rebsorten/weisse-rebsorten/chardonnay/
www.viinitie.fi/collections/kramer
https://www.gaul-weine.de/weine/detail?id=11
https://www.oiv.int/sites/default/files/2022-09/en-distribution-of-the-worlds-grapevine-varieties-2017.pdf
https://www.jancisrobinson.com/ocw