VALKOVIINIEN JUHLAA

Yhteistyössä: Saksan viinitiedotus

Scheurebe on hedelmäinen ja kepeä viinirypäle

Nyt kannattaa olla olla valkoviinin ystävien kuulolla. ”The other grapes of Germany”-temaviikolla pääsevät esiin saksalaiset valkoviinit, nimenomaan kaikki muut paitsi Riesling. Olkoonkin että Riesling on mahtava, silti on mukavaa maistella ja tutustua muihinkin valkoviinilajikkeisiin.

Tässä postauksessa saavat päähuomion heleä Scheurebe, täyteläisempi Grauburgunder sekä niille sovitetut kalaruoka-annokset. Viiniblogin aiemmista postauksista voit lukea lisää myös Silvanerista sekä Weiss- ja Grauburgundereista. Tervetuloa mukaan!

Scheurebe -lajikkeen isä on Riesling. Pitkään luultiin, että äiti olisi Silvaner, mutta 1990-luvulla paljastui, että se onkin pääasiassa luonnonvaraisena kasvava lajike nimeltä ”Bukettraube”.

Scheurebe on saanut nimensä Professori Georg Scheun mukaan. Hän työskenteli 1900-luvun alussa viinilajikkeiden parissa ja pyrki risteyttämällä luomaan uusia lajikkeita, jotka menestyisvät Saksan olosuhteissa. Scheureben hän loi nimenomaan Rheinhessenin hiekkaista maaperää ajatellen. Rebe tarkoittaa rypälettä saksaksi, joten Scheureben nimi olisi käännettynä jotakuinkin ”Scheu-rypäle”.

Nykyään lajiketta kasvatetaan kuitenkin pääasiassa Pfalzissa, jossa se tuottaa hersyvän hedelmäisiä ja aromikkaita viinejä. Tyypillisiä aromeja ovat liki hillomainen mustaherukka (cassis), kypsä greippi sekä persikkaiset tai päärynäisetkin sävyt. Viinit ovat yleensä raikkaan kepeitä, mutta hapokkuus on hiukan maltillisemaa kuin Rieslingeissä. 

Kokeillaanpa, miten toimii Scheurebe kaveriksi raikkaalle kala-alkupalalle… Resepti löytyy Saksan Viinitiedotuksen nettisivuilta, Pohjoiset-Makuparit lehtisestä. Alkuperäisessä reseptissä kalana on Meritaimen, mutta sen saatavuus osoittautui hankalaksi. Tilalla voi käyttää lohta, tai vaikkapa nieriää.

Lohta, suolaheinäpyreetä ja etikkamarinoitua avomaankurkkua

Tämä resepti on monivaiheinen, mutta ei kovin vaikea. Valmistamisen voi jakaa useammalle eri päivälle, sillä kala saisi maustua jääkaapissa 2 vuorokautta ja etikkakurkut 1 vuorokauden. Annoin lohen maustua 2 vuorokautta, mutta jos käytät nieriää tai saat käsiisi taimenta voi olla että vuorokausikin riittää. Huomiona myös, että kalan täytyy tietenkin olla tuoretta, jotta sitä voi raakakypsyttää pari vuorokautta. 

Kala saa maustua peräti 2 vuorokautta sitruunankuoresta, tillistä, suolasta, sokerista ja akvaviitista valmistetussa marinadissa.

Tässä suolaheinän tilalla viinisuolaheinä. Huom! Jos haluat vihreän pyreen älä käytä purppuraisia varsia, vain lehtien vihreät osat!

Tulipas tästä kaunis ja todella herkullinen alkuruoka. Heleä ja kepeä Mugler Scheurebe oli loistava pari.

Mugler Scheurebe Trocken

Lasista nousee herkullisia persikan ja aprikoosin sävyjä, myös omenaa kukkia ehkä aavistus hunajaakin. Scheurebelle tyypillinen aromi on cassis/kypsä mustaherukka, joka ilmenee etenkin viinin hiukan auetessa. Maku on kuiva ja keskihapokas, aavistus jäännössokeria pehmentää viiniä ja jälkimaku on keskipitkä. Maun loppupuolella tuntuu myös pientä lajikkeelle tyypillistä greipin tai oikeastaan verigreipinkin häivähdystä. Yhtäaikaa hersyvän hedelmäinen ja kepeän raikas viini jota voisi kuvailla parhaiten adjektiivilla heleä.

Yhdistelmänä todella toimiva, jossa viini ja ruoka ovat tasavahvoja eikä kumpikaan jyrää toista. Tämä sopii alkusyksyyn, mutta olisi myös ihana alkupala keväiseen ruokapöytään. Lohi sopi hyvin, mutta hiukan jäin haikailemaan, millainen annos olisi ollut alun perin reseptissä olleen taimenen kanssa. Ehkä testaan sen vielä joku päivä…

Weingut Mugler kasvattaa useita eri lajikkeita noin 15 hehtaarin alalla. Rypäleet poimitaan käsin ja rypälemehu saa levätä kuorikontaktissa 24h, jolloin kuorista uuttuu viiniin aromaattisuutta. Herkullisen hedelmäinen viini sopii kalalle, äyriäisille, salaateille tai ihan sellaisenaan seurusteluun. (Alko, tilausvalikoima, 13,99€)

Rapeat ahvenfileet kantarellipedillä

Tämä resepti on alunperi Ravintola Savoyn ja siinä tulisi käyttää tatteja. Tattisato on kuitenkin vaikuttanut tänä vuonna tavallista vähäisemmälle, joten kokeilin valmistaa tämän kantarelleista. Muuten melko helppoonkin reseptiin kuuluisi kalan loimutus, mutta onneksi kotikokkia armahdetaan kertomalla, että ahvenen voi kypsyttää myös uunin grillivastuksen alla. Se toimikin varsin mainiosti, vaikkakin täytyy olla tarkkana ettei pidä kalaa uunissa liian kauan.

Ahvenfileitä valellaan paistamisen aikana valkoviinillä. Paistoliemestä ja voista valmistuu herkullinen kastoke melkein kuin itsestään. 

Alexander Gysler Feldstärke Grauburgunder Trocken 2020

Viinipariksi syksyiselle, hiukan maanläheiselle annokselle toimi leppoisa Grauburgunder. Tämän viinin hedelmäisyydessä on lämpimän oloista persikkaista ja melkein ananakseenkin viittaavaa hedelmäisyyttä ja hentoista mausteisuutta. Keskihapokas viini on kuitenkin ryhdikäs ja etenkin mausta voi erottaa myös sitruunaa ja sitruunan kuorta. Tämä viini sopii kalalle, mutta toisaalta siinä on tiettyä täyteläisyyttä ja pehmeyttä, joka toimii voin ja sienten pehmeän maun kanssa.

Sienet kaipaavat viiniltä hiukan pyöräyttää ja runsautta, eivätkä maanläheiset aromikkaan ole pahasta. Tämä viini sopii hienosti syksyiselle sieni ruoalle eikä myöskään jyrää ahventa. Lisäksi viini on luomu, biodynaaminen, vegaaninen ja pakattu kevyempään lasipulloon, hyvä valinta siis myös ekologistesti.

Syksyiselle annokselle sopi runsas Grauburgunder, joka tunnetaan myös Pinot Gris nimellä. Hinta 15,98€ (Alko tilausvalikoima)

Vaihtelua valkoviinin ystäville

Saksan kiistaton tähtilajike Riesling tuppaa helposti jättämään varjoonsa monia muita. Valkoviinien huippumaassa on kuitenkin paljon muutakin tutustumisen arvoista. Eri lajikkeiden vertailu samasta maasta on kiinnostava tasting-teema ja myös virkistävää vaihtelua viinin ystävälle.

Toivottavasti tämä postaus inspiroi sinua kokeilemaan muitakin saksalaisia valkoviinejä! Saksan viinitiedotuksen nettisivulla voit myös osallistua tietovisaan, jossa palkintona on 100€ ravintolalahjakortti!

Hyvää alkaneen syksyn jatkoa ja pirteitä valkoviinihetkiä kaikille lukijoille!

Terveisin,
Viiniblogin Anniina

P.s. ”The Other Grapes of Germany” teemaviikolla mukana ovat:
Espoo: Ravintola Villa Lilla
Helsinki: Ravintola Kuu
Tampere: Gastropub Tuulensuu
Turku: Kakolan ruusu ja The Tasting Room

 

 Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti ja kuvat:
Anniina Schreiner

Lähteet:
https://www.saksanviinitiedotus.fi/rypalelajikkeet/valkoiset-rypaleet/
https://www.germanwines.de/knowledge/grape-varieties/white-grapes/scheurebe/
https://www.jancisrobinson.com/ocw/detail/scheurebe

 

Muita aiheeseen liittyviä postauksia:

Voit seurata Viiniblogia, vaikket olisikaan Facebookissa tai Instagramissa. Liity sivun alareunasta Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.