Vegaani viinisanasto

Tästä sanastosta löydät selitykset viinin vegaanisuuteen liittyville sanoille

Sanasto liittyy Wine and Beyond.fi viiniblogin postaukseen vegaaninen viini.

Vegaanisiin viineihin liittyvää sanastoa

 

Albumiini – Kananmunan valkuaisessa oleva proteiini, jota saatetaan käyttää viinin kirkastusaineena

Allergeeni – Allergiaa aiheuttava aine

Bentoniittisavi – Vulkaanista alkuperää olevaa luonnonsavea, joka voi sitoa itseensä suuria määriä vettä. Saatetaan käyttää viinin kirkastamisessa sillä se pystyy sitomaan alkoholikäymisen päättäneestä viinistä kiinteitä partikkeleita (kuten hiivasakkaa, hedelmälihan palasia jne.) ja siten nopeuttaa viinin kirkastumista.

Filtteröinti – Suodattaminen, joka avulla valmiiksi käyneestä viinistä poistetaan kiinteät ainesosat (hiivasakkaa, hedelmälihan palasia jne.)

Isinglass – Kalojen uimarakosta valmistettu kirkastusaine, saatetaan käyttää viinissä kirkastusagenttina

Kalaliima – Isinglass eli kalaliima on kalojen uimarakosta valmistettu kirkastusaine, jota saatetaan käyttää viinissä kirkastusagenttina

Kaseiini – Maitoproteiinin muoto, jota saatetaan käyttää viinin kirkastusaineena

Kiinteät ainesosat – Valmiissa viinissä käymisen jälkeen olevat ainesosat, joita ei haluta pullottaa viinin mukana. Koostuvat muun muassa hiivasakasta, hedelmälihan tai rypäleen kuorten palasista sekä rypäleiden kannoista tai rangoista.

Kirkastusagentti – Fining agent (katso Kirkastusaine)

Kirkastusaine – Viinin kirkastumista nopeuttava aine. Valmiiseen, käymisen lopettaneeseen viiniin lisättävä aine, joka nopeuttaa kiinteiden ainesosien vajoamista viinisammion pohjalle ja nopeuttaa viinin kirkastumista.

Lysotsyymi – Entsyymi, jolla on antimikrobisia ominaisuuksia, elintarviketeollisuudessa käytettynä yleisimmin lähtöisin kananmunasta. Saatetaan käyttää viinin valmistuksessa kirkastusaineena.

Sertifikaatti – Todistus, joka varmentaa esimerkiksi tietyn tuotteen tai palvelun tuotantoketjun eri vaiheissa tapahtuvaa toimintaa. Esimerkiksi vegaanisuuteen liittyvät sertifikaatit varmentavat, ettei tuotteen tai palvelun hankintaketjussa ole käytetty mitään eläinperäistä ainesosaa eivätkä tuotteet ole olleet kosketuksissa eläimiin.

Tangentiaalinen suodatus – Tarkka ja tehokas tapa viinin kirkastamiseen ja pienimpienkin kiinteiden ainesosien poistamiseen. Poistaa myös bakteereita ja muita mikrobeja sekä suurikokoisia molekyylejä, kuten proteiineja tai sokereita.

TFF – Tangential Flow Filtration (katsoi Tangentiaalinen suodatus)

Vegaaninen – Kasviperäinen. Esimerkiksi elintarvike, jonka kasvatukseen, valmistamiseen tai mihinkään tuotantoketjun vaiheeseen ei liity mitään eläinperäistä

 

Vegaanisten viinien sanaston on laatinut WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner. Sanasto liittyy viiniblogin postaukseen vegaaninen viini.

Sanastoa saa käyttää lähteenä.
Lähde tulee mainita: WineandBeyond.fi
tai WineandBeyond.fi/viinisanasto

© WineandBeyond.fi

 

Seuraa Viiniblogia Facessa ja Instassa

tai

LiityWineandBeyond.fi sähköpostilistalle sivun alalaidassa. 

Sähköpostiosoitteita ei luovuteta muualle.