CHARDONNAY
– Syksyisten ruokien loistava pari –
Yhteistyössä: Saksan Viinitiedotus
Chardonnay pitää pintansa
Mielipiteitä jakava Chardonnay on yksi maailman kuuluisimmista valkoisista rypälelajikkeista. Se löytyy käytännössä kaikilta maailman viinialueilta. Joillekin viinin ystäville lajike on turhankin tuttu, tylsäkin. Toisille se puolestaan tarjoaa kiinnostavaa vaihtelua. Joka tapauksessa Chardonnay on monimuotoinen ja pystyy kasvamaan erilaisissa ilmastoissa, eikä se ole nirso maaperällekään.
Ruokapöydässä Chardonnayn pehmeys tekee siitä hyvän parin syksyiseen ruokapöytään. Viiniblogin maistelussa on tällä kertaa kaksi saksalaista Chardonnay-viiniä, täyteläisen kantarellipastan kera.
Chardonnay on kotoisin Ranskan Burgundista. Saksassa se on ollut laillistettu lajike vuodesta 1991 saakka. Kuva: DWI
Yllättävän monimuotoinen lajike
Chardonnay on eräänlainen ”viinirypäleiden supersankari”. Se pystyy kasvamaan hyvin monenlaisissa maaperissä, erilaisilla ilmastoalueilla ja tuottamaan suurempia hehtaarisatoja paremmalla laadulla, kuin moni muu lajike.
Chardonnayn tyypilliset aromit vaihtelevatkin kiinnostavasti sen mukaan, millaisessa ilmastossa se kasvaa. Viileässä ilmanalassa aromit ovat tyypillisesti napakka vihreä omena, sitruunaa sekä kukkaisuus. Lämpimämpi ilmasto tuottaa aromeihin meloonia, keltaista luumua ja keltaisempaa, kypsempää omenaa. Trooppisessa ilmanalassa viineissä saattaa olla trooppistenkin hedelmien sävyjä, ananasta ja mangoa.
Chardonnay on valkoviinilajike, joka sopii hyvin tammikypsytykseen.
Chardonnayta pidetään yleisesti ”viinintekijän lajikkeena”. Vahvan aromikkaat Sauvignon Blanc tai Riesling loistavat usein omalla, lajikkeelle tyypillisellä hedelmällisyydellään. Chardonnay on toista maata, sillä se on omilta aromeiltaan neutraalimpi. Se antaakin tilaa monenlaisille viinin valmistusmenetelmille.
Esimerkiksi, jos viinintekijä haluaa käyttää tammitynnyreitä viinin käymiseen tai kypsyttämiseen, Chardonnay ilmentää usein kiltisti tammen tuomia makean mausteisia aromeja. Tai, jos viini jätetään hiivasakan päälle kypsymään löytyy Chardonnaysta leivonnaisiin liittyviä, paahteisia aromeja. Chardonnay viineistä saattaa löytää myös kermaisia, voimaisia aromeja. Nämä puolestaan ovat seurausta malolaktisesta käymisestä.
Chardonnaylla on vankka maine myös kuohuviini-rypäleenä. Se on yksi Champagnen alueen kolmesta suuresta rypälelajikkeesta. Myös Saksassa valmistetaan Blanc de Blanc tyylin kuohuviinejä Chardonnaysta, mutta niitä ei valitettavasti ole Alkossa saatavilla.
Ruokapöydässä Chardonnay on pehmeä pari syksyisille mauille.
Krämer Straight Chardonnay 2022
Krämerin viinitaloa luotsaa Tobias Krämer. Hänen suvullaan on ollut maatila jo vuosikymmenten ajan, mutta vasta Tobiaksen isän myötä tila keskittyi nimenomaan viininviljelyyn. Rheinhessenin-alueen länsilaidalla sijaitsevan viinitalon tarhat sijaitsevat mineraalipitoisella savi-kalkkikivi maaperällä, joka sopii monille rypälelajikkeille. Perinteisten saksalaisten lajokeiden lisäksi talo viljelee mm. Chardonnayta, Merlotia ja Sauvignon Blancia, jota on peräti 20% tarhoista.
Krämer Straight Chardonnay 2022, 19,99€. Saatavuus: Alkon tilausvalikoima
Tuoksusta nousee vihreä omena, melooni, hiukan alikypsä ananas, sitruunamehun raikas tuulahdus ja hento kermainenkin häivähdys. Maku seurailee tuoksua ja viini on keskihapokas ja hedelmäisen aromikas. Jälkimaku jättää hiukan mausteisen, sitrushedelmän kuoreenkin viittaavan tunnelman.
Tämä on pirteä hedelmävetoinen ja melko kepeä Chardonnay, jossa hapokkuus on virkistävän raikas verrattuna moniin muihin myynnissä oleviin Chardonnay- viineihin nähden.
Kokeile ehdottomasti, etenkin jos olet joskus tottunut pitämään Chardonnayta tunkkaisena, tämä on kaukana siitä. Chardonnay vaikuttaa viihtyvän mainiosti Saksassa.
Matthias Gaul Asselheim Chardonnay 2020
Matthias Gaul pyörittää 35 hehtaarin viinitilaa Asselheimin kylän läheisyydessä, Pfalzin pohjoisosissa. Pitkään Gaulin suvun omistuksessa ollut tila alkoi nousta maineeseen, kun Matthias siirtyi tilan johtoon 1996. Tilan tyyliin vaikuttaa suuresti tarhojen kivinen ja kalkkipitoinen maaperä, sekä niiden 200-300m korkeus. Tämä auttaa säilyttämään Chardonnay viineissä raikkaan hapokkuuden. Klassiset Burgundin lajikkeet, Pinot Noir ja Chardonnay ovat tärkeässä asemassa, mutta toki tilalta löytyvät myös perinteiset saksalaiset rypälelajikkeet.
Matthias Gaul Asselheim Chardonnay 2020, 26,90€. Saatavuus: Alkon Tilausvalikoima
Tuoksussa nousee keltainen omena, kypsä melooni, keltainen luumu ja sitruunankuoren aromit. Lisäksi tuoksussa on hento vanilja, jota säestää tuoreen kerman vivahde. Maku seurailee tuoksua. Hapokkuus on viinin aromeihin nähden pirteää ja raikastaa viinin. Jälkimaussa nousee muita aromeja säestämään vielä yllätykseksi valkoherukka.
Tämän viinin esikuvana on klassinen Burgundin Chardonnay, ja se näkyy. Tammitynnyrin kosketus tuo viiniin pehmeää vaniljaista, melkein kanelista mausteisuutta.
Saksan viileä ilmasto näkyy viinissä raikkaana ja kantavana hapokkuutena, joka nostaa veden kielelle. Mainittakoon myös, että tämän viinin aromikkuus hyötyy hetken hengittelystä lasissa tai dekanterissa, ennen sen nauttimista.
Mutta nyt on aika kokeilla, miten nämä kaksi erilaista Chardonnayta toimivat syksyisen kantarellipastan kaverina.
Täyteläinen kantarellipasta
Erinomaisen sienisyksyn sato pääsee pääosaan kantarellipastassa.
Täyteläinen kantarellipasta:
Tarvitset:
puoli kiloa tuoreita kantarelleja
1-2 salottisipulia, koon mukaan
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua sitruunan kuorta
voita paistamiseen
3 dl ruokakermaa tai kuohukermaa
50g raastettua parmesania
250g tuorepastaa
mustapippuria
suolaa
timjamia
Ohje:
Siisti kantarellit ja leikkaa tai revi ne pienemmiksi paloiksi.
Jos haluat lopuksi koristella annoksen pienillä kantarelleilla ota ne sivuun, ja paista myöhemmin erikseen.
Haihduta sienistä neste pois kuumentamalla niitä pannulla.
Kun neste on haihtunut siirrä sienet hetkeksi sivuun lautaselle.
Silppua sipulit ja valkosipuli, kuullota ne voissa.
Lisää mukaan sienet ja paista niitä hetki yhdessä sipulien kanssa.
Mausta maun mukaan ripauksella mustapippuria ja suolaa.
Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta samalla kun valmistat lopun kastikkeen.
Lisää pannulle puolet kermasta ja teelusikallinen raastettua sitruunan kuorta.
Anna kerman haihtua keskilämmöllä noin puoleen alkuperäisestä.
Lisää loput kermasta ja puolet parmesanista.
Anna kastikkeen tasaantua hetki keskilämmöllä.
Revi timjamin lehdet irti varsista.
Nosta pasta lautasille ja lisää sopiva määrä sienikastiketta. Vaihtoehtoisesti voit laittaa pastan kulhoon, kaataa kastikkeen päälle ja nostella siitä lautasille.
Koristele parmesaaniraasteella ja timjamilla
Sienistä on tärkeää haihduttaa liiat nesteet pois ennen niiden varsinaista paistamista.
Jos haluat koristella annoksen pienillä kantarelleilla, ota ne erilleen muista sienistä ja paista kauniin rapsakoiksi.
Chardonnay osoittautui ruokapöydässä ihanaksi pariksi syksyisille mauille.
Gaul Chardonnay oli oma suosikkini. Kantarellipastan kermaisuus sopii viinin täyteläiseen ja tammitettuun aromikkuuteen. Toisaalta viinin hyvä hapokkuus leikkaa kermaisen kastikkeen rasvaisuutta ja kokonaisuudesta jää hyvä raikas maku.
Kräemer Straight Chardonnayn raikas olemus oli tälle ruoalle hiukan kevyempi. Sen hedelmäisyys raikasti kantarellipastan kermaisuutta, mutta jätti kuitenkin tilaa sienten omalle aromille.
Saksalaisella Chardonnaylla vaikuttaisi olevan loistava tulevaisuus edessään. Viiniblogi jää mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tuleman pitää.
Herkullista syksyä kaikille!
Cheers,
Viiniblogin Anniina
Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa
Teksti: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner
Lähteet:
https://www.deutscheweine.de/wissen/rebsorten/weisse-rebsorten/chardonnay/
www.viinitie.fi/collections/kramer
https://www.gaul-weine.de/weine/detail?id=11
https://www.oiv.int/sites/default/files/2022-09/en-distribution-of-the-worlds-grapevine-varieties-2017.pdf
https://www.jancisrobinson.com/ocw