PORTUGALIN VIINEISSÄ ON VIEHÄTYSTÄ

– Vinho Regional de Lisboa –

Kiehtova viinimaa Euroopan laidalla

Kaupallinen yhteistyö: Noribe Wines
Portugali tunnetaan tietenkin voimakkaista portviineistään ja rapsakan hapokkasta Vinho Verdestä, mutta tähän vahvassa nousussa olevaan viinimaahan kuuluu monia muitakin viinialueita. Alle tunnin matkan päässä pääkaupunki Lissabonista sijaitsee viinialue, josta tulee monenlaisia viinejä, myös meille Suomeen. Täältä löytyy yllättäen myös yksi maailman harvinaisimmista valkoisista rypälelajikkeista, Jampal nimeltään. Mutta mikä rooli entisellä brasilialaisella jalkapalloilijalla on tämän lajikkeen tarinassa?

Tervetuloa Viiniblogin mukaan Portugaliin, Manner-Euroopan läntisimmälle viinialueelle.

 Manner-Euroopan läntisin viinialue löytyy Lissabonin seudulta, noin 50km pääkaupungista luoteeseen.  Atlantin läheisyys ja mereltä kantautuvat tuulet vaikuttavat alueen ilmastoon suuresti.  Kuva: Wines of Portugal

Portugalin eteläosat ovat viiniköynnökselle melko eteläistä ja kuumaakin kasvualuetta, mutta Atlantin läheisyys tuo Lissabonin seudulle kesäisin kaivattua viilennystä. Tämä pidentää kasvukautta ja antaa enemmän aikaa viinirypäleiden aromikkuuden kehittymiselle. Aikaisemmin Estremadura nimellä tunnettua aluetta kutsutaan nykyään yksinkertaisesti nimellä Oeste (länsi) tai Vinho Regional de Lisboa.

 Portugalilaissa on valtava määrä kotoperäisiä lajikkeita. Lissabonin alueelle tyypillisiä punaisia rypälelajikkeita ovat mm. Alicante Bouschet, Aragonez ja  Castelão.
Kuva: Adega da Azueira

Yksi maailman harvinaisimmista valkoisista rypälelajikkeista löytyi sattumalta

Lissabonin viinialueelta löytyy myös yksi maailman harvinaisimmista valkoisista rypälelajikkeista. Jampal nimisen lajikkeen pelasti sukupuuton partaalta entinen jalkapalloilija, brasilialaistaustainen André Manz. Vuonna 2004 hän osti perheineen talon pienestä Cheleiroksen kylästä 40km Lissabonin luoteispuolelta. Taloon kuului myös muutaman hehtaarin viinitarha ja Andrélla oli ajatus valmistaa viiniä oman perheensä ja ystävien iloksi.

Yllättäen viinitarhan tummien Castelão rypäleiden joukosta löytyi myös vaaaleita viinirypäleitä kantavia köynnöksiä. Kukaan ei tuntunut tietävän, mistä nämä vaaleat rypäleet olivat tulleet tai mikä tämä löydetty lajike on. Lopulta paikallisten ikäihmisten avulla lajike pystyttiin tunnistamaan Jampal nimiseksi perinteikkääksi, mutta jo sukupuuton partaalla keikkuvaksi viinirypälelajikkeeksi.

André Manzia varoiteltiin, että lajike on hankala, pienisatoinen ja epäluotettavakin satomäärien vaihtelun takia. Ilmeisesti näistä syistä lajike oli aikoinaan korvattukin helpommilla ja suurempaa satoa tuottavilla lajikkeilla. Tästä pelottelusta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, André halusi pelastaa Jampal lajikkeen ja antaa sille uuden elämän.

Tällä hetkellä Manzwine on ainoa tiedossa oleva viinitalo, joka tuottaa 100% Jampal lajikkeen viiniä. Tuotanomäärä on vain n. 6000 pulloa/vuosi. Ja mikä parasta, tämä harvinainen viini on nyt myös meidän suomalaisten saatavilla Alkon tilausvalikoiman kautta.

Jampal, viinirypälelajike joka pelastettiin sukupuuton partaalta. Kuva: Manzwine

Jampal on lajikkeena portugalilaisten mielestä hapokas ja myös siitä tehty viini ilmentää luontaista raikasta hapokkuutta. Tarina kertoo, että kun Andrén valmistamaa viiniä nautittiin ensimmäistä kertaa, häneltä kysyttiin viinin nimeä. ”Tämä viini on aika hapokas, annan sille nimeksi Dona Fátima” oli André vastannut ja samalla nimennyt viinin anoppinsa mukaan. 😀

Mutta nyt vihdoin, otetaanpas maistiainen…

Manz Dona Fátima Jampal 2018 (24,71€)
(Alkon tilausvalikoima, tuotenumero 920581).

Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksusta löytyy kypsää hedelmäisyyttä, joka tuo mieleen persikan ja keltaisen omenan. Myös sitruunaan ja sitruunan kuoreen viittaavia aromikkuutta sekä hienoinen häivähdys hunajaisuuttakin löytyy tuoksusta. Lisäksi viinissä on kevyttä kermamaisuutta ja vaniljaisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja ja siitä löytyy myös viiniä ryhdistävää hapokkuutta. Jälkimausta voi löytää kaikuja viinin hedelmäaromeista ja myös kuivattujen hedelmien fiiliksiä. Viini jättää hiukan nielua lämmittävän, melko pitkän jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena miellyttävä viini, jossa on kivalla tavalla yhdistetty raikasta hedelmäisyyttä, mutta myös tammikypsytyksen tuomaa täyteläisyyttä. Suuret kiitokset André Manzille hänen työstään tämän lajikkeen pelastamiseksi.

Manz Platónico 2017 (14,02€)
(Alkon tilausvalikoima, tuotenumero 937236)

Kokeillaanpas myös Manzwinen punaviiniä. Tässä lajikkeina Touriga National, Castelão ja Aragonez, joka myös nimellä Tempranillo tunnetaan.

Tämän viinin vielä melko nuorekkaassa tuoksussa on metsämarjoihin viittaavaa marjaisuutta, kevyttä kirsikkaisuutta ja häivähdyksiä kahvin suuntaan. Maku seurailee tuoksua ja se välittää viinin aromeita vahvemmin kuin tuoksu, mikä on ihan miellyttävää. Keskitanniinisen viinin yleisolemus on marjaisa, melko kepeä ja notkea. Jälkimaussa tuntuu marjaisia ja metsäisiäkin aromeita, vähän samaan tyyliin kuin tuoksussa. Tämä jollakin tavalla syksyisen oloinen punaviini sopii mainosti esimerkiksi pienriistalle tai juustojen, leikkeleiden ja muun tapas-tyylisen purtavan seuraan.

 

Kuninkaallisen hovin inspiroimat viini

Tämän blogipostauksen saavat päättää kaksi viiniä, joiden upean koristeelliset etiketit ovat saaneet innoituksensa kuninkaallisen loisteliaasta hovielämästä. Portugalia hallitsi 1700-luvun alkupuoliskolla kuningas Juhana V, joka myös Juhana Jalomielisenä tunnetaan. Hän rakennutti Lissabonin luoteispuolelle Mafran kaupunkiin hulppean palatsin, joka rahoitettiin pitkälti Portugalin silloisesta siirtomaasta, Brasiliasta, löydetyllä kullalla ja timanteilla. Palatsiin kuuluu mm. 1200 huonetta, 4700 ovea ja 156 portaikkoa. Valmistuttuaan rakennuksessa asui noin 330 munkkia ja myös mittava, 40.000 kirjan kokoelma. Tämä upea barokkiaikainen rakennus on nykyisin avoinna myös turisteille.

Juhana Jalomielisen hovielämä ja upea palatsi ovat inspiroineet Mafran kaupungin liepeillä toimivaa Adega de Azueira:n viiniosuuskuntaa, joka on omistanut tälle barokkikuninkaalle kaksi viiniä.

Azueira O Mâgnanimo D. João V 2017, (18,39€)
(Alkon tilausvalikoima, tuotenumero 945694)

Tämän viinin tuoksu on tumman hedelmäinen ja siinä voi erottaa metsämarjoja, kirsikkaisuutta ja kypsää luumua, joka vahvistuu viinin hiukan auetessa. Tuoksussa on myös makeaa mausteisuutta, kuten vaniljaa ja ehkä hiukan lakritsaakin. Suussa viini on melko runsas ja rehevä. Tanniinisuus on tuntuvaa, mutta kuitenkin lempeää ja se ryhdistää viinin varsin mukavaksi kokonaisuudeksi. Melko pitkässä jälkimaussa on lämpöä ja hiukan hillomaistakin tunnelmaa. Kokonaisuudessan aika mukavassa kehitysvaiheessa oleva viini, josta voi löytää runsasta hedelmäisyyttä, mutta myös pienen ikääntymisenkin tuomia vivahteita. Rehevien punaviinien ystävälle hyvä fiilistelyviini ihan sellaisenaan, mutta myös erilaisille paistetuille ja grillatuillekin ruoille, miksei myös burgereille sopiva viini.

Azueira O Mâgnanimo D. João V Reserva 2018, (16,12€)
(Alkon tilausvalikoima, tuotenumero 958985)

Kullanvärisen viinin runsas tuoksu huokuu vaniljaisuutta, trooppiseen viittaavaa hedelmäisyyttä ja siitä voi erottaa mm. kypsää keltaista luumua ja  mandariinia. Lisäksi tuoksusta löytyy lempeää kukkaisuutta, joka tuo mieleen eteläisen Euroopan kukkaloiston. Maku toistaa näitä aromeita ja viini on hapokkuudeltaan melko lempeä ja yleisilmeeltään runsas ja rehevä. Jäännössokeriakin löytyy jonkun verran ja kokonaisuutena viini on kallellaan puolikuivan suuntaan.

Kokeilin itse tätä suppilovahverokeiton kanssa ja se oli kyllä hyvä pari. Jos vähän hifistellään, niin ehkä kanttarellikeitto olisi ollut vielä astetta parempi ruoka pairing. 😉

Hedelmäinen ja täyteläisenkin oloinen valkoviini toimii hyvin yhteen syksyisen sienikeiton kanssa.

 

Portugalilaiset viinit ovat kasvattaneet suosiotaan hurjasti muutaman viimeisen vuoden aikana. Vilkaisu Alkon myyntitilastoihin paljastaa, että 2020 vuoden aikana esimerkiksi portugalilainen punaviini on kaksinkertaistanut myyntinsä käytännössä jokaisena kuukautena edelliseen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Portugalilaisissa viineissä onkin usein hyvä hinta-laatusuhde ja viiniharrastajalle Portugali tarjoaa paljon kotoperäisiä ja harvinaisiakin rypälelajikkeita, joita on kiinnostava maistella.

Viiniblogi palaa takuuvarmasti Portugaliin tulevaisuudessa. Portviinit ovatkin olleet blogissa aiheena jo aiemmin, niistä voit lukea tässä alla olevista linkeistä.

Portugalin viineistä on tulossa tässä keväällä myös Etätasting. Liity allekirjoittaneen seuraan 7.5.2021!

Hyviä vointeja kaikille blogin lukijoille!
Terveisin,
Viiniblogin Anniina

 

 

Kuva: Wines of Portugal

Seuraa viiniblogia Facessa ja Instassa

Teksti ja kuvat ellei toisin mainittu: WineandBeyond.fi viiniasiantuntija Anniina Schreiner

Lähteet:
Jancis Robinson, Hugh Johnson (2013) ”The World Atlas of Wine”, 7th edition.
www.winesofportugal.info
www.manzwine.com
www.adegadeazueira.com
www.alko.fi