RIESLING
– Ikivanha ikinuori –
Eletään vuotta 1435
Viininystävät Reinin jokilaaksossa ovat huolissaan, sillä ilma on ollut kylmenemään päin jo pidemmän aikaa, useamman vuoden. Vaikka köynnöksiä on istutettu mahdollisimman lämpimille kasvupaikoille, joenrannan etelärinteille, ne eivät meinaa kestää talven kylmyyttä eivätkä rypäleet kypsy kesän aikana tarpeeksi, jotta niistä saataisiin hyvää viiniä. Katzenelnbogenin kreivi, aatelinen Johann IV rakentaa parhaillaan uutta linnaa Rüsselsheimiin ja hän pohdiskelee ankarasti, miten voisi taata uusien tiluksiensa viinin tuotannon.
Kreivi on viimeaikoina kuullut valkoisesta rypälelajikkeesta, joka kestää viileitä kasvuolosuhteita erityisen hyvin ja niinpä hän päättää hankkia kuusi tämän viinilajikkeen köynnöksiä tiluksilleen. Hinta on aika kova, 22 shillinkiä, mutta jos köynnökset tuottavat hyvän sadon niin ehkä niitä voisi istuttaa enemmänkin ja vaikka myydä viiniä, hinnat kun vaikuttavat olevan nousussa. Kreivi laittaa luottomiehensä Klaus Kleinfischin asialle ja muutaman päivän päästä hänen puumerkkinsä päätyy ensimmäiseen historiaan jääneeseen Riesling-lajiketta käsittelevään dokumenttiin.
Tässä 13.3.1435 allekirjoitetussa dokumentissa sovitaan 6 Riesling köynnöksen ostamisesta hintaan 22 shillinkiä.
(Kuva: saksanviinitiedotus.fi)
Köynnökset istutettiin ja Kreivi ilahtui ikihyviksi huomatessaan, että tämä uusi Riesling lajike on maineensa veroinen.
Tulevina vuosina, vuosisatoina, köynnöksiä istutettiin laajalti Reinin ja Moselin jokilaaksoon. Onneksi näin, sillä Rüsselsheimista viiniviljelykset katosivat ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tosin, mainittava on että 1980 oli ”comebackin” vuosi, sillä kaupunki rakensi Rieslingille elävän muistomerkin istuttamalla 800 neliömetrin kokoisen viinitarhan. Tästä tarhasta on muodostunut turistinähtävyys ja tarhan viinejä saa myös ostaa paikallisten taiteilijoiden suunnittelemilla etiketeillä varustetuissa pulloissa.
Etiketit ja ehkä osa pulloistakin ovat paikallisten taiteilijoiden suunnittelemia.
Saksan signature rypälelajike
Saksassa on paljon muitakin viinilajikkeita, mutta Rieslingiä pidetään Saksan signature lajikkeena ja neljäsosa viljelyksistä (noin 24.0000 ha) on Rieslingiä. Vähän alle puolet (n. 45%) kaikesta maailmassa viljeltävästä Rieslingistä kasvaa Saksassa, joten mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa tätä upeata rypälelajiketta kuin virittäytyä tulevan syntymäpäivän tunnelmaan maistelemalla saksalaista Rieslingiä.
Köningsmosel Riesling, 2018, 10,99€ (lajikkeina Riesling ja Rivaner)
Viinin nimestäkin sen jo arvaa, nyt on Moselin laakson viini kyseessä. Itseasiassa Rieslingiä sekoitetaan aika harvoin muiden lajikkeiden kanssa, mutta tässä on käytetty myös Rivaneria, luultavasti pehmentämään Rieslingin korkeaa hapokkuutta.
Tuoksusta löytyy makealle vivahtavaa hedelmäisyyttä kuten ananasta ja kypsää persikkaa sekä sitruunaa. Kukkaisten aromeiden puolelta nousee seljankukka esiin. Maussa on tuntuvaa makeutta, mutta viini ei kuitenkaan käänny mitenkään äiteläksi sillä hapokkuus tasapainottaa makua. Jos pidät ennemmin hiukan makeista kuin kuivista viineistä niin tämä sopii viilennettynä hyvin seurusteluviiniksi. Ruokapuolelta sopivia kavereita ovat erilaiset salaatit, kala- ja kasvisruoat. Matalahko (8,5%) alkoholipitoisuus ja maun tuntuva hedelmäisyys, sekä viinin jäännössokeri (40g/l) tekevät tästä monikäyttöisen ruokaviinin, joka menee hyvin mausteisen tai tulisenkin ruoan kaverina. (Huomasin juuri, että tämä löytyy myös hanapakkauksena (34,48€). Tosin siinä yllättäen vuosikertana 2016 eikä tämä maistelukuvaus nyt sovi siihen.)
Ruppertsberger Hofstück Riesling 2018, 11,98€
Tämä ja seuraava viini tulevat Pfalzin alueelta ja molemmat on tuottanut Ruppertsbergerin viininviljely osuuskunta. Siihen kuuluu peräti 86 viljelijää ja viiniviljelysten pinta-ala on 400 hehtaaria. www.ruppertsberger.de
Hofstück Riesling monikäyttöinen viini, jossa on myös tuntuvaa makeutta. Tuoksun hedelmävetoisessa aromimaailmassa on kypsää päärynää, makean sitruunamehun tuoksua ja hapokkuudesta vihjaavaa mineraalisuuttakin. Samoja aromeja löytyy myös mausta. Tämä on ruokapöydässä monikäyttöinen ja sopii erilaisten salaattien, sekä kala- ja kasvisruokien kaveriksi, miksei vaikka piknikillekin. Myös tulisen tai aasialaisen mausteisen ruoan kaveriksi tällainen puolimakea (sokeria 30g/l), korkean hapokkuuden vaivihkaa ryhdistämä viini sopii hyvin. Tämä viini on vegaaninen ja pakattu ekologiseen kevyempään lasipulloon, hienoa!
Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 2018, 11,98€
Ja siten edellisen viinin kuivemman, muttei kuitenkaan rutikuivan (sokeria 8g/l) sisaruksen pariin…
Tuoksussa valkoista kukkaisuutta, vihreää päärynää ja ehkä aavistus Rieslingissä joskus esiintyvää vahamaisuuttakin on löydettävissä. Maku on kuiva ja hapokkuus tuntuvaa, yllättäen karviainen nousee maussa esiin vaikka tuoksusta en sitä niinkään havainnut. Näpsäkkä ”perus riesling” joka sopii kaveriksi vaalealle liha- tai kalaruoalle, miksei myös salaateille. Tämä on pakattu kevyempään lasipulloon, joka on aina hyvä ja ekologisempi kuin painava pullo. Nimikin sen jo paljastaa, mutta sanottakoon vielä, että viinillä on luomusertifikaatti ja se on myös vegaaninen. (Lue lisää vegaanisista viineistä Wine and Beyond.fi aiemmasta blogitekstistä).
Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Trocken 2018, 12,90€
Pfalzin alueelta löytyy myös 235 vuotta toiminut perinteikäs viinitila Fitz-Ritter, jonka pulloista löytyy ratsastavan ritarin kuva. Ritter tarkoittaakin saksaksi ritaria ja Fitz on omistajasuvun sukunimi. www.fitz-ritter.de
Tämän raikkaan aromikkaan viinin tuoksussa on aromikasta vihreää omenaisuutta ja kypsää sitrusta, kuten sitruunaa ja lisäksi vihjauksia greipin kuoresta ja persikan kivestä. Maku on täysin kuiva ja hapokas ja siinä toistuu tuoksun aromeita, jälkimaku on miellyttävä. Kuten pari aiempaakin viiniä tämä on luomu ja vegaaninen ja pakattu kevyempään lasipulloon, hienoa! Kaikenkaikkiaan tyylikäs kuiva Riesling ja mielestäni hyvä hintaluokkansa edustaja. Testasin tätä lohisushi-bowlin kanssa ja olivat erinomainen parivaljakko ja antoivat kivasti tilaa toisilleen.
Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2017, 14,97€
Tämän viinin myötä siirrymme Rheingaun laatuviinialueelle, jossa sijaitsevat noin 45 hehtaarin kokoiset Hessenin viinitalon tarhat. Tilaa johtaa nykyään Prinz Donatus von Hessen, joka on (siis ihan oikeasti) suoraan alenevassa polvessa Suomen kuninkaaksi 1918 kaavaillun Friedrich Karl:n pojanpojanpoika. www.prinz-von-hessen.de
Prinz von Hessen on siis aivan perusteltu nimi tälle viinille. Pääseekö viini nousemaan tarinansa tasolle, maistetaan!
Viinin aromikas tuoksu hurmaa heti ensi nuuhkaisulla. Siinä on persikkaa, kypsää omenaa ja viehättävää makeaa mausteisuutta sekä häivähdys hunajaa, myös kuivattu aprikoosi tulee mieleen. Lisäksi viinissä on vienoa, kiehtovalla tavalla petroliin vivahtavaa tuoksua, joka on Rieslingille tyypillinen iän myötä kehittyvä aromi. Suussa viini on melko täyteläinen. Feinherb viinille tyypillisesti maku on puolikuiva, mutta tasapainoinen ja jälkimaku on pitkä ja vivahteikas. Pieni ikääntyminen sekä jäännössokeri pyöristävät viiniä tyylikkästi. Mielestäni erittäin hyvä ja vivahteikas täyteläisemmän tyylin Riesling. Ja mitä nimeen tulee, kyllä sanoisin että viini nousee hyvin tarinansa tasolle.
Wild Alte Reben Riesling 2018, 19,70€
Postauksen viimeinen viini vie meidät Badeniin, Schwarzwaldin metsän kupeeseen. (Viinitila siis oikeasti rajautuu tähän kuuluisaan metsään!) Wildin biodynaaminen tila on pieni ja perheomisteinen, viljelysten pinta-ala on vain 2,5 hehtaaria. www.wild.de
Alte Reben tarkoittaa, että rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Vanhojen köynnösten juuret ovat ajan myötä ehtineet kaivautua syvemmälle maahan ja siksi niistä tehtyjen viinien sanotaan usein ilmentävän paremmin maaperän luonnetta. Tämä lisää viinin kiinnostavuutta viiniharrastajien parissa. Vanhat köynnökset tuottavat yleensä myös pienempää satoa, jolloin rypäleistä tulee usein aromikkaampia.
Tämän vaalean kullankeltaisen Rieslingin tuoksusta löytyy punaista omenaa, persikkaa, raikasta sitrushedelmää ja hiukan kypsää ananastakin. Näiden hedelmäaromeiden takaa pilkahtaa kivasti mineraalisuutta, joka muistuttaa mieleeni, että Baden on osittain vulkaanista maaperää. Maku on kuiva, mutta aavistus jäännössokeria pyöristää sitä mukavasti. Tuoksun aromit toistuvat maussakin miellyttävästi. Peroonallinen ja viehättävä Riesling ja erilainen kuin useimmat saksalaiset. Tämä sopii seurusteluun ja monipuolisesti myös ruokaviiniksi. Itse kokeilisin ensimmäisenä kevyesti maustetulle kasvisruoalle tai vaalealle lihalle, toki myös kalalle oiva kaveri. Viini on myös pakattu kevyempään lasipulloon, mikä on aina ilahduttavaa.
Wildin viinitilasta vielä sen verran, että se toimii biodynaamisten periaatteiden mukaan, vaikkei olekaan hakenut demeter-sertifikaattia. Biodynaaminen viljelymenetelmä tarkoittaa käytännössä sitä, että tämä on oikeastaan luomumpi kuin edes luomuviini. Wine and Beyond.fi viiniblogi palaa myöhemmin biodynaamisuuteen ihan omassa postauksessaan.
Tässäpä tämä Rieslingin syntymäpäivän juhlintaan virittelevä postaus olikin. Lisää Riesling viineistä seuraavassa, jo pian julkaistavassa postauksessa, jossa pääsemme tutustumaan Alsacen, Itävallan ja myös upeisiin Uuden-Maailman Rieslingeihin. Stay tuned!
Seuraa Wine and Beyond.fi viiniblogia Facebookissa ja Instassa niin pysyt mukana Rieslingin synttärimeiningeissä! Voit myös tutustua Rieslingiin laijikkeena Wine and beyond.fi uudella Riesling-sivulla.
Ikinuori mutta samalla ikivanha Riesling täyttää parin päivän päästä 585 vuotta!
Kuvat: Anniina Schreiner, www.ruesselsheim.de, www.saksanviinitiedotus.fi
Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pieni_jääkausi
https://www.deutscheweine.de
https://www.ruesselsheim.de
Tämän postauksen viinit on saatu näyte-pulloina, ensin mainittua lukuun ottamatta.
Seuraa blogia Facessa ja Instassa
Nou hätä vaikka et olisi Facessa tai Instassa! 🙂
Sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.
Edellinen Blogipostaus :