Grillailu-viinit

Grillikausi parhaimmillaan

 

Grillauskausi on parhaimmillaan ja kun katsoo tulevien muutaman viikon sääennustetta saattaa olla, että monellakin on suunnitelmissa nauttia kesästä grillailun merkeissä. Siksipä siis Viiniblogissakin aiheena tällä kertaa grilliviinit.

Jos olet seurannut Wineandbeyond.fi Etäviinitastingeja Facebookissa tästä postauksesta löytyy tuttujakin viinejä. Lisäksi, allekirjoittaneella oli ilo vierailla muutama viikko sitten maustebrandi Poppamiehen Grilli-livessä ja mukana viinien lisäksi on myös linkkejä Poppamiehen resepteihin. (Edit: tämä tapahtui siis kesällä 2020, jolloin tämä blogi on alunperin kirjoitettu).

Postauksen lopusta löytyy maistelukuvauksia sekä valkoviineille että punaviineille, mutta ensin vähän yleistä asiaa grillaamisesta ja siitä mitä grilliviineiltä ”odotetaan”, millainen on hyvä grilliviini?

Tiesitkö, että erityisesti hiiligrillissä voidaan käyttää ”mausteena” hyvin palvelleiden viinitynnyreiden tammea.

Mitä Grilliviiniltä vaaditaan?

 

Grillejä on monenlaisia, hiili- kaasu- sähkögrillit lienevät yleisimmät ja jonkin sortin kertakäyttögrillejäkin on olemassa (en tosin ole ikinä kokeillut).  Joka tapauksessa grillattu ruoka on usein jotenkin maukkaampaa kuin esim. uunissa paistettu. Grillaaminen toimii hyvin sekä kasvis- että liharuokiin ja yksinkertaisistakin aineiksista saa aikaan hyviä ruokia ja lisukkeita.

Poppamies Marko Suksi kertoi kiinnostavan, grillatun ruoan aromiin vaikuttavan seikan. Kun liha tai esim. makkara kypsyy grillissä siitä tippuu rasvaa tai lihanestettä grilliin/hiilille. Tämän nesteen höyrystyminen ”luo grillin maun”, toisin sanoen sen höyrystyminen palauttaa aromeita ruokaan ja siten vaikuttaa kypsyvän ruoan makuun.

Grillaamalla kypsentäminen tuottaa ruoan pintaan myös paahtunutta tai savuisaa aromia ja pientä hiiltymistä, joka usein on koko homman jujukin. Lisäksi jos kasviksissa tai lihassa käyttää sokeria/hunajaa sisältävää marinadia (esim. BBQ tyylistä) se karamellisoituu kypsymisen aikana ruoka-aineen pintaan. Sekä hiiltyminen, että karamelisoitunut makeus on hyvä huomioida grilliviiniä valittaessa.

Ja vielä tässä välissä pieni maininta, että grillattaessa ja grillauksen tuloksista nauttiessa myös lisukkeilla on merkitystä, sillä annokset ovat kokonaisuuksia.

Halloumivarras, jossa halloumi on kääritty pitkiin kesäkurpitsan suikaleisiin.
Kuva ja resepti: Poppamies.fi

Monikäyttöisiä valkkareita

Grillatuille/savustetuille kaloille toimivat valkoviinit, joissa on hapokkuutta, mutta myös reilusti hedelmäisyyttä. Jos kala on savustettu ja/tai maustettu sitruunalla siinä saattaa olla itsessäänkin valmistuksen myötä tullutta happamuutta, joka sopii yhteen raikkaan valkkarin hapokkuuden kanssa. Hedelmäiset ja raikkaat valkoviinit sopivat myös useimmille salaateille, joita kesän tuoreista kasviksista onkin ihanaa tehdä grillatun ruoan oheen.

Paahdetuille kasviksille sopii myös vähän täyteläisempikin valkoviini, jossa voi olla mukana vaikka vähän jäännössokeriakin. Kasviksethan saavat paistuessaan vähän makeaakin makua, joka stemmaa hyvin yhteen viinin mahdollisen jäännössokerin kanssa. Täyteläinen valkkari käy usein hyvin myös esim. mausteisille kanaruoille.

Kanagyros tsatsikilla. Kuva ja resepti: Poppamies.fi

Jos haluat valkoviiniä lihan kanssa voisi tammitettu valkoviini esim. uuden maailman Chardonnay tai Chenin Blanc olla kokeilemisen arvoinen kaveri. Tai jos haluat panostaa, niin klassinen tämän tyylin edustaja on Bourgognen valkkari. Niissä on usein mukana täyteläisyyttä, joka toimii lihan rakenteen kanssa yhteen paremmin verrattuna esim. kevyen raikkaaseen valkkariin.

Mehevät grillauspunkut

Punaviineistä monikäyttöisimmiksi grilliviineiksi ovat osoittautuneet hedelmäiset, keskitanniiniset ja aromikkaat viinit. Pieni määrä jäännössokeria ei ole punkussa grillatun ruoan kanssa lainkaan pahitteeksi, päin vastoin.

Marinadeissa ja BBQ kastikkeissa on usein mukana makeutta, se tuppaa tekemään viinistä tanniinisemman ja kovemman tuntuisen. Mausteisuus ja etenkin tulisuus saattaa puolestaan vahvistaa viinissä olevaa karvautta ja myös alkoholin ”poltetta” suussa. Usein grillatessa ruokaan tulee myös savuista aromia, se puolestaan toimii hyvin yhteen joissakin tammitetuissa punkuissa olevan savuisen aromikkuuden kanssa.

Lihan kypsyysasteella on merkitystä punaviinien suhteen. Esimerkiksi mediumiksi grillattu ulkofile sitoo viinin tanniinisuutta eri tavalla kuin täysin kypsäksi paistettu. Nyrkkisääntönä voitaneen sanoa, että mitä raaemaksi liha jää, sitä tanniinisempaa punkkua sen kanssa sietää kokeilla.

Entrecot medium+, parsaa ja pekonia, bourbon glaseerattua porkkanaa, kampasimpukkaa sekä valkosipulihollandaise. Annos oli erittäin maukas ja sopivasti haastetta viinin food-pairingillekin. 😉

VALKOVIINIT

Fritz Walter Grauer Burgunder Trocken 2019, 10,90€
Vegaaninen, Kevyempi pullo

Tämän viinin tuoksu henkii lämmintä hedelmäisyttä, persikkaa, kypsää keltaista omenaa myös ehkä hiukan ananasta. Tuoksussa on myös herkullisen kypsää sitruksisuutta. Maultaan viini on kuiva, mutta sanoisin sen olevan vähän kallellaan puolikuivan suuntaan. Hapokkuus ja jäännössokeri ovat nätissä tasapainossa ja suutuntumassa on jonkun verran myös täyteläisyyttä ja pyöreyttä. Jälkimaussa tuntuu hedelmäisyyttä ja mausteisiakin vivahteita. Hintalaatusuhteeltaan mielestäni hyvä viini.

 

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2019, 9,98€
Reilun kaupan sertifikaatti

Viinin tuoksussa on mehevää ananasta, aprikoosia ja sitruunankuoren sekä sitrusmehun aromeita. Myös kermaisuutta, paahteisuutta ja pähkinäisyyttä löytyy. Lisäksi tynnyrikäymisen ja kypsytyksen vaikutus tuntuu tuoksussa selvänä vaniljaisuutena.  Suutuntumassa on täyteläisyyttä ja pyöreyttä, mutta maun loppupuolella on myös hapokkuutta, joka raikastaa viiniä. Sopii hyvin grillatulle kanalle ja kasvisvartaille.  Tällä viinillä on myös reilun kaupan sertifikaatti.

 

Michel Torino Cuma Organic Torrontés 2019, 9,98€
Luomu, vegaaninen, kevyempi pullo

Viinin hedelmäisestä tuoksusta löytyy makeahkon oloista litsiluumua, kukkaisuutta ja hiukan viittauksia kivellisiin hedelmiin, lähinnä keltaiseen luumuun ja persikkaankin. Maku on kuiva, hedelmäinen ja virkistävän hapokas. Kaiken kaikkiaan pirteä ja raikas ”kesävalkkari”, joka on parhaimmillaan viilennettynä ja sopii esim. kalaruokien ja kesäisten salaattien kaveriksi. Hyvä vaihtoehto myös niille, jotka eivät tykkää esim. sauvignon blancille tyypillisestä aromimaailmasta.

 

Bergsig Estate Barrel Fermented Chardonnay 2019, 7,99€ (0,375cl)

(Tämä viini oli mukana Viini ja Ruoka Etätastingissa)

 

Tämän tynnyrissä käytetyn viinin tuoksusta löytyy setrin puumaista aromia ja vaniljaa, myös kermaan viittaavia aromeita. Hedelmäaromeista löytyy sitruksisuutta, meloonia ja keltaista omenaa. Suussa viini on kuiva, pehmeän keskitäyteläinen ja hapokkuus raikastaa viinin yleisilmettä kivasti. Maku seurailee tuoksua ja jälkimaussa paljastuu myös pähkinäistä aromikkuutta. Tämä sopii monenlaisille salaateille, paahdetuille ja maustetuille kasviksille ja myös grillatun lihan kanssa tätä voi kokeilla varsin hyvin esim. punkun sijaan.

 

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2020, 6,98€ (puolikas pullo)

(Tämä viini oli mukana ensimmäisessä Etätastingissa)

Tuoksussa on lajikkeelle tyypillistä mustaherukkapensaan lehteä, valkoherukkaa, sekä sitruunamehun ja vihreän omenan tuoksua. Myös kevyttä vihreää yrttisyyttä ja häivähdys ruohomaista tuoksua löytyy. Maultaan viini seurailee tuoksun aromeita ja on suussa hapokas ja raikas. Tällainen hapokas valkkari toimii hyvin yhteen esimerkiksi grillatun ja sitruksella maustetun kalan kaverina. Myös savustetulle kalalle tätä voi kokeilla vallan mainiosti.

 

Joseph Drouhin Rully 2018, 24,89€

Tuoksussa on kypsää omenaa, viittauksia kivellisiin hedelmiin (ehkä aprikoosi), kermaisuutta ja pähkinään viittaavaa aromikkuutta, myös vaniljaista tunnelmaa. Kuiva, melko täyteläinen maku myötäilee tuoksun aromimaailmaa ja siinä on myös jonkun verran pyöreyttä. Hapokkuus ryhdistää viiniä kuitenkin sopivasti. Kokonaisuudessaan tasapainoisen tyylikäs ja hyvä vaalean burgundin edustaja. Tällainen viini sopii hyvin esimerkiksi paahdetuille kasviksille, vaalealle lihalle, ja tätä voisi kokeillla myös lihan kanssa. Etenkin heille, jotka eivät välitä punaviinistä saattaisi olla kiinnostavaa kokeilla tätä lihan kylkeen.

 

PUNAVIINIT

Epicuro Z Zinfandel Organic 2019, 11,99€
Luomu
(Tämä viini oli mukana ensimmäisessä Etätastingissa)

Muhevan oloisessa tuoksussa tuntuu kypsiin tummasävyisiin hedelmiin viittaavaa tuoksua, kuten tummaa kirsikkaa, luumua, jopa rusinaa. Tuoksua maustaa myös häivähdys yrttisyyttä sekä vanilijaa ja viinin auetessa myös lakritsaista ja suklaista aromia löytyy. Suussa viini on mehevän täyteläinen ja pehmeän tanniininen, mutta kuitenkin hyvärunkoinen. Tämä viini toimii hyvin grillatulle punaiselle lihalle ja pehmeän tanniinisuutensa ansiosta se kestää myös jonkin verran mausteisuutta.

 

Finca Las Moras Barrel Select Malbec 2018, 5,78€ (0,375cl)
(Tämä viini oli mukana ensimmäisessä Etätastingissa)

Muhevan lämminhenkisessä tuoksussa tuntuu punasävyistä hedelmäisyyttä, vadelmaa tai jopa vadelmahilloa, kirsikkaa ja myös mustaherukkaa tai mustaherukka mehuunkin viittaavaa aromia. Lisäksi tuoksussa tuntuu pientä yrttistä aromikkuutta, mausteisuutta ja savuisuuttakin, joka viittaa tammikypsytykseen. Maku on täyteläinen ja tanniinit ovat tuntuvia, mutta kypsän pehmeitä. Tyylikäs kaveri grillatulle broilerille ja erilaisille grillatuille, myös vaaleille, lihoille.

Tällä viinillä on myös ”isoveli” Finca Las Moras Black Label Malbec 2017, 13,99€ (0,75cl), jonka hedelmäprofiili on Alkon sivujen mukaan tummemman marjaista ja viinin rakenne on täyteläisempi. Maistelukuvausta ei ole tällä hetkellä antaa, mutta lultavasti oiva kaveri erilaisille grillatuille lihoille.

 

Viu Manent Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2017, 13,99€

Mehevän marjainen tuoksu tuo mieleen tummasävyistä hedelmäisyyttä, kuten tummaa kirsikkaa, ja mustaherukkaa. Myös pippuriin viittaavaa mausteisuutta ja kevyttä savuisuutta saattaa viinistä aistia. Maku seurailee tuoksua ja tanniinit tuntuvat, mutta ovat pehmeitä ja ryhdistävät hyvin viinin herkullista hedelmäisyyttä. Täyteläinen ja keskitanniininen viini, joka sopii hyvin erilaisille grillatuille liharuoille ja myös esim. juustojen kaveriksi oikein oiva.

 

Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2017, 14,98€
(Tämä viini oli mukana Viini ja Ruoka Etätastingissa)

Tämän viinin hurmaavassa ja moniulotteisessa tuoksussa tuntuu kirsikkaista hedelmäisyyttä, kuivattujen hedelmien kuten kirsikan ja luumun makeita tuoksuja, myös vähän kirpeämpääkin, karpaloon viittaavaa marjaisuutta. Lisäksi myös pientä nahkaisuutta ja vaniljaisuutta. Suussa viini on keskitäyteläinen, keskihapokas, keskitanniininen ja tasapainoinen. Tämä on hyvärunkoinen ja grilliviininä monikäyttöinen kumppani. Se toimii monenlaisille lihoille ja myös mediumin pihvin kanssa tätä voi kokeilla. Pieni mausteisuuskin käy tämän ripasson kanssa, mutta hirmu tuliselle ruoalle ei kuitenkaan paras kaveri.

 

Gran Appasso Collezione Old Vines Primitivo 2019, 17,98€

Mehevässä ja intensiivisen runsaassa tuoksussa tuntuu muun muassa tummaa kirsikkaa, kuivattua luumua ja mustikkahilloa sekä suklaata, vaniljaa ja aavistus savuisuutta. Myös lakritsaa saattaa siitä löytää. Suussa viini on täyteläinen ja maku seuraa tuoksun vivahteita. Tanniinisuudessa yhdistyy hienolla tavalla sekä voima, että pehmeys. Pitkässä jälkimaussa tuntuu miellytävää paahteisuutta ja kaikuja viinin hedelmäisistä aromeista. Tämä täyteläinen, mehevä ja voimakas punaviini sopii erinomaisesti grillatuille pihveille ja muille maustetuillekin lihoille ja se kestää myös ruoassa olevaa tulisuutta.

 

Entäs jälkiruoka?

Poppamies Marko Suksi, Suomen sureveeni grilliguru, valmisti illan aikana grillaamalla myös jälkiruoan. Savustettu Brie-juusto, grillattu valkosuklaa ja tuoreita marjoja oli hämmästyttävän loistava jälkkäri. Se palveli myös synttärikakun virkaa, sillä live kuvattiin Markon syntymäpäivänä. Jos tätä jälkkäriä haluaa nauttia viinin kanssa, siihen voisi kokeilla kylkeen esimerkiksi valkoista portviiniä.

Onko tässä maailman kaunein grillattu jälkiruoka? Paitsi kaunis, tämä jälkkäri oli myös erittäin maukas.  Kuva ja resepti: Poppamies.fi

Kiitos, että viivähdit hetken viiniblogin parissa. Erinomaisia grillaustunnelmia, aurinkoisia säitä ja mitä parhainta kesää kaikille lukijoille!

Tässä vielä allekirjoittanut grilliliven kuvauksissa, olipa se hauskaa 😀

Poppamies Marko Suksi nauttimassa ”synttärikakustaan” hurrrjan ja liekehtivän grilliliven jälkeen. 

Tässä postauksessa oli mukana kevään aikana pidetyissä Etätastingeissa olleita viinejä. Tastingit ovat edelleen näkyvissä Wineandbeyond.fi Facebook profiilissa.

Poppamiehen Grilliliven, jossa asiaa grilliviineistä, pääset katsomaan Youtubesta.

 

Teksti: Anniina Schreiner
Kuvat: Anniina Schreiner ja Poppamies
Osa postauksen viineistä on saatu tuotenäytteinä

 

 

Seuraa viiniblogia Facessa tai Instassa

Ellet ole Facebookissa tai Instagramissa voit sivun alareunassa voit liittyä Wine and Beyond.fi sähköpostilistalle, jonka kautta saat tiedon uusista blogipostauksista. Osoitteita ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.