Il est arrivé!!!
Tervetuloa laseihimme Beaujolais Nouveau 2019
Tervetuloa Wine and Beyond.fi viiniblogin pariin!
Hauskaa kun liityit seuraan. Tämän postauksen loppupuolella pääsemme maistamaan vuosikerran 2019 uutta viiniä, Beaujolais Nouveauta. Haluatko lukea mielummin vuoden 2020 Beaujolais Nouveausta? Klikkaa tästä.
Aloitetaan kuitenkin taustatiedolla marraskuisen hässäkän päätähdestä, joka otetaan nykyään vastaan riemuiten jokapuolella maailmaa. Erityisen innokkaita Nouveaun suhteen ovat japanilaiset ja heidän vinkeistään voit lukea täältä. (Aiheesta myös aiemmassa postauksessa).
Tavallisesti punaviinin käyttäminen kestää n. 2-4 viikkoa, jonka jälkeen sitä kypsytetään kuukausia tai jopa vuosia ennen pullottamista. Beaujolais Nouveaun nopean saapumisen markkinoille, vain muutama viikko sadonkorjuun päättymisen jälkeen, mahdollistaa sen valmistustekniikkana käytettävä hiilidioksidikäyminen (tunnetaan myös nimellä hiilihappokäyminen, macération carbonique). Viinin ensimmäiseksi sallituksi myyntipäiväksi päätettiin vuonna 1985 marraskuun kolmas torstai, kätevästi viikko ennen Pohjois-Amerikkalaisten Thanks givingiä ja noin kuukausi ennen joulua. Nouveau onkin yritetty brändätä juhla- ja bileviiniksi etikettejä myöten ja kieltämättä ne näyttävätkin yleensä aika hauskoille.
Beaujolais Nouveau maistelussa
Vuosikerta 2019 ei ollut Beaujolaisin alueella mitenkään helpoimmasta päästä. Inter Beaujolaisin David Ratinger kertoi Decanter lehden haastattelussa, että kesän lämpötilat olivat Beaujolaisissa erittäin kuumia, yli 40 astetta, ja kuivuus vaivasi viinitarhoja. Lisäksi alkukesän halla ja elokuun raekuurot (jossa tuli kuulemma pingispallon tai jopa petanque-pallon kokoisia rakeita) aiheuttivat sen, että satomäärät putosivat ja poimituistakin rypäleistä tavallista pienempi määrä voitiin käyttää viinin valmistukseen. Kuitenkin rypäleiden kypsyysaste oli hyvä ja sadonkorjuu päästiin tekemään hyvässä säässä. Beaujolaisin 2019 vuosikerta on siis määrältään niukka, mutta laadultaan sen sanotaan olevan erittäin korkeatasoinen, jopa poikkeuksellinen. Alkon valikoimassa on tänä vuonna kaksi Beaujolais Nouveau viiniä.
Jean Loronin Beaujolais Noveau Villages 2019 (kuvassa vasemmalla) ja Georges Duboeuf:n Beaujolais Nouveau 2019. Jean Loronin viinitalon historia ulottuu vuoteen 1711, jolloin Jean Loron alkoi tavoitella “täydellisiä rypäleitä” luodakseen ensiluokkaisen laadukkaita viinejä. 1700-luvulla oli tavallista, että viljelijät kasvattivat useita eri kasveja, viiniköynnös yhtenä muiden joukossa. Jean halusi kuitenki keskittyä viiniin ja tiettyihin erityisiin palstoihin, joiden hän uskoi tuottavan parhaan sadon upeiden viinien raaka-aineeksi. Nykyään viinitalolla on 135 hehtaaria viljelyksiä sekä Beaujolais että Macônnais alueilla. Mainittakoon vielä, että Jean Loronin Nouveau on Village tason viini, eli sen rypäleet ovat kasvaneet paremmiksi tunnustetuilla alueilla kuin ”perus Beaujolais”. (www.loron.fr)
Georges Duboeuf puolestaan on 86 vuotias, Beaujolaisin kuninkaaksikin tituleerattu herra, joka perusti 1964 nimeään kantavan négociant yrityksen. Négociant tarkoittaa viinin välittäjää, joka ostaa viinirypäleitä viljelijöiltä, käyttää ne viiniksi omassa viinin valmistamossaan ja myy sitten omalla nimellään. Monet négociantit omistavat myös itse viinitarhoja ja niiden tuottamien rypäleiden lisäksi ostavat rypäleitä muiltaki viljelijöiltä. Nykyään Georges Duboeuf on valtava yritys, se toimii yli 300 viljelijän kanssa ja tuottaa 36 miljoonaa pulloa viiniä vuodessa, joista 20% on Beaujolais Nouveauta. (www.duboeuf.com ; winesearcher.com)
Näitä kaveruksia kun vertailee, niin väri on molemmissa kohtuullisen tumma, mutta ei kovin intensiivinen. Sävy on rubiinin punainen.
George Duboeuf:n Nouveaussa tuoksusta aistin kanelimaista mausteisuutta ja häivähdyksen Nouveaulle tyypillistä parfyymimäistä banaania, joka haihtuu lasista melko nopeasti, myös punaista marjaisuutta kuten kirpakkaa punaherukkaa tai puolukkaa ja aavistus myös metsämansikkalta vivahtavaa makeampaa marjaisuutta. Jokin tuoksussa viittaa niin vahvasti hapokkuuteen, että jo pelkkä tuoksu nostaa veden kielelle kun suu valmistautuu maistamaan jotakin hapokasta. Suussa viini on kevyt, hapokkuutta löytyy suhteellisen paljon ja se korostuu sillä tuoksussa tuntuva hedelmäisyys ja mausteisuus ei kanna maistettaessa kovin pitkälle. Tanniinejakin on melko vähän ja ne tuntuvat mukavan pehmeiltä, joka viittaa siihen että rypäleet ovat saavuttaneet kasvukauden aikana hyvän kypsyyden. Jälkimaku on hyvin lyhyt.
Jean Loronin Nouveaun tuoksussa tuntuu lämmin kanelimainen mausteisuus ja myös makeahkon tuntuinen, lähes ylikypsä banaanimaisuus. Punaista hedelmäisyyttä on tässäkin viinissä ja se on yleisfiilikseltään kypsemmän oloista kuin Georgen Nouveaussa ja vivahtaa muun muassa kirsikkaan ja hiukan mustikkaankin. Lisäksi, en voi välttyä siltä että tuoksusta tulee jotenkin mieleen myös vaaleanpunainen Muumi-vadelmalimsa. Tämäkin viini on hapokas, tanniineja on hiukan enemmän kuin Georgen Nouveaussa ja ne ovat mukavan pehmeät tuoden viinille runkoa. Kuitenkin viini tuntuu alkoholipitoisuuden suhteen vähän epätasapainoiselta, sillä näin tuoreen viinin jotenkin ohuehko hedelmäisyys ei oikein tahdo kestää 13% alkoholipitoisuutta.
Kaiken kaikkiaan sanoisin, että molemmat ovat yllättävän viinimäisiä ollakseen näin nuoria viinejä, olen joskus maistanut paljon mehumaisempaakin Nouveauta. Molemmat sopivat hyvin sellaisenaan seurusteluun, tai esimerkiksi grillatun kanan, tai kalkkunan kanssa jolla on esim. karpalokastike kaverinaan (kuka juhlii thanksgivingiä?;). Juustoista Beaujolais Nouveaulle klassisia kavereita ovat valkohomejuustot Brie ja Camembert, siihen kylkeen voi toki lisätä vähän suolakeksejä ja niin voi matka 2019 vuosikertaan alkaa.
Kiitos kun viivähdit hetken Wine and Beyondin blogin parissa. Koska tällä postauksella alkaa olla jo pituutta palaan toisella kertaa Beaujolais Nouveaun valmistusmenetelmään, hiilidioksidikäymiseseen (macération carbonique). Lisää tietoa janoaville vinkiksi, että valtiollinen monopolimme tarjoaa verorahoille vastinetta ja ihan näppärästi paketoitua infoa: Moninaiset Beaujolais:n viinit .
Beaujolais Nouveau ja Gamay avaavat uuden viinivuosikerran 2019
Uusista postauksista saat tiedon seuraamalla viiniblogia Facessa tai Instassa
Kuvat: Anniina Schreiner ja freepik.com
Muita Wine and Beyond viiniblogin postauksia pääset lukemaan täältä
Kiitos esimaistelusta! Olen kerran onnistunut olemaan tähän aikaan Lyonissa ja siellä minusta sain parasta ’busulee nuvoo’ta ikinä. Mitä mieltä olet, saako Alko isona ostajanakaan tänne parhaimmistoa, vai oliko kokemukseni vain sattumaa?
Uskoisin, että Lyon on loistava paikka visiteerata marraskuun loppupuolella. (Itse olen piipahtanut siellä vain eräänä keväänä vuosia sitten.) Siellä on marraskuussa varmasti Beaujolais Nouveauta tarjolla monelta eri tuottajalta ja paljon erilaisia viinejä mitä maistella. Ehkä pistänkin Lyonin reisuukalenteriini jo ensi marraskuuta ajatellen… 😉
Wau, miten loistavaa luettavaa! Muumin Vadelmalimpsaa myöten🥰
Kiitos!
Kiitos Pia! Iloitsen, että tykkäät tästä blogistani. Toiveita aiheiksi otetaan vastaan 😉